Автор Тема: Търсене на самородно злато с VLF апарати  (Прочетена 154386 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Araman

• Ветеран
  • Публикации: 1251
Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
« Отговор #30 -: Юли 21, 2014, 12:33:46 pm »
Сребро примесено с мед и олово. Открито с Fisher F2 с 8" сонда сред скали с вулканичен произход.
"Страхуваш ли се-не го прави. Правиш ли го-не се страхувай!!!"-Чингис хан

https://vbox7.com/play:7e5f6da7ff&start=1

Неактивен deso

• Тестова група
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 543
« Отговор #31 -: Юли 24, 2014, 10:51:57 pm »
...Интересно . Предполагам , това е първата и до момента единствена находка . Щом ти е потръгнало на сребро , пожелавам ти да го има в количества  :)  Сигурно си проверявал ... Съществуват ли  сведения за добив на сребро в района ?

Неактивен Araman

• Ветеран
« Отговор #32 -: Юли 25, 2014, 10:07:20 am »
Привет,колега deso...предположих,че ще се включиш,което определено ме зарадва!!!  :)
Всъщност това не е точно първата находка...преди повече от 10 години на същото место в близост до тази находка,която съм публикувал,бях намерил едно доста по-голямо парче с видимо същият състав,като това второто. Помня,че го взех ама де съм го прибрал...търсех го наскоро няколко пъти,безуспешно  :( Разликата при откриването на двете късчета (така ще ги нарека) е,че голямото излезе по билото на местността на дълбочина може би около 10-12см в пръст примесена с подобни на естествена баластра камъни с различен размер,докато това това малкото го засякох на около 7-8см в натрупана пръст стигнах,дъното и го отлепих от пода на скалата.Скалите са терасо-образни (благодарение на човешка намеса и ерозията) ,но са с вулканичен произход и са по склона на билото.
Сведения за съществуване наличие на каквито и да е руди и други подобни в този район и регион като цяло няма...поне не и по-скорошни такива. Води се беден откъм подобни природни богатства и в същото време е нещо,като "бяло петно"...неизследвана добре територия,според запознати...

Неактивен Araman

• Ветеран
« Отговор #33 -: Юли 25, 2014, 10:29:59 am »
...та да продължа  ;D Обаче въпреки твърденията,че районът е беден на руди и благородни метали (самородни),няколко неща ме накараха да му обърна внимание. Първото е много добрата концентрация на парченца пирит,които се намират в деренцето под склона. Второто е една вече позабравена легенда или по-скоро предание,че в една река в близост до това место старите,древните хора са промивали (добивали) злато в руслото и. И третото,което за мен е по-важно е,че през 186...и някоя си година,немски или австрийски инженер-геолог (не му помня името) нает да извърши теренно обследване във връзка с друго,та той посещава находящи се на около 8км от това место пещери,които са били местна забележителност. Когато отива там той забелязва,че освен,че са служили за обитаване  от древни времена от хората също така и  са разширявани и задълбавани допълнително по-изкуствен начин. Тогава изказва негова хипотеза,че вероятно това са златни мини,които са били обработвани в  дълбока древност (може би от траки или други преди тях). И ако това е вярно и има злато нейде навътре из скалите...аз се отказвам,не ми се миньорства  ;D
« Последна редакция: Юли 25, 2014, 10:40:51 am от Araman »

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 1516
« Отговор #34 -: Юли 25, 2014, 01:00:17 pm »
Запалихте ми интереса с тази тема и като излизам на разходки в планината и аз гледам с други очи. Тук е много орудено и в основата всичко е скала, има и такива с вулканичен произход, а сега с тези пороища на места е отмило почвата и в скалите се виждат кварцови жили(ще се постарая скоро да направя и снимки).
 Не съм търсил досега , така че ,ако е възможно дайте съвет как трябва да процедирам . За сонда на металотърсача(F75) предполагам ,че ще е необходима малка 5" и се кара на  All Metal на общо основание ? Или да си направя малка сонда за ПИ апарата? Благодаря предварително.

Неактивен Araman

• Ветеран
« Отговор #35 -: Юли 25, 2014, 01:26:15 pm »
Аз лично няма как да ти помогна за съжаление,защото тепърва правя опити да проходя в тази област. Надявам се да се включат колегите с опит и практика.
Работя с базовата за детектора ми 8" сонда,защото нямам по-малка. Режимът който ползвам за работа е All Мetals и на забавен ход,като слушам внимателно звукът и следя показанията на дисплея (използвам задължително слушалки). Като цяло съветват да се работи с малки сонди 4"-5",обаче колегата deso има едно много правилно виждане относно 10"-11" сонди и по-дълбоките самородки. Трябва и четене (теоретични познания)...виж ако това,което беше препоръчал колегата NUCO ти свърши някаква работа,аз ползвах гугъл преводач защото не владея английски,но като цяло разбрах основните неща при търсене на самородно злато с метал-детектор: https://www.tekneticst2.com/tekfiles/Dave'sGoldbook-printer.pdf  Поздрави!!!
P.P. При теб поне има кварцови жили и се виждат,а това е добър знак.
« Последна редакция: Юли 25, 2014, 01:46:12 pm от Araman »

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #36 -: Юли 25, 2014, 02:19:48 pm »
Малката 5" сонда за F75 е фантастична, имам я от скоро, почти не остъпва по дълбочина на базовата, много по спокоен е апаратът и позволява да се увеличава сенса, позволява да се проверяват труднодостъпни места, което е доста трудно, почти невъзможно с по голямите сонди. Благодаря за книжката, тя май не е цялата, но пак ще свърши някаква работа. Поздрави.

Неактивен Araman

• Ветеран
« Отговор #37 -: Юли 25, 2014, 06:11:15 pm »
Благодаря за книжката, тя май не е цялата...

Може би ако се разпечата и се подредят страниците ще се получи цялата. По същият начин е представена и из официалната страницата на Fisher Labs. Поздрави!!!

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #38 -: Юли 25, 2014, 06:53:54 pm »
Благодаря, колега. От години не разпечатвам, използвам електронни четци. Както винаги правя, разрових в руските сайтове и си намерих предостатъчно информация. Има и за самородки и метеорити ... всичко. Остава да прочета, систематизирам и осмисля. Споделих и с колега, който излиза от време на време на този  терен, който описах, та той каза,че по някой път апаратът му давал цветен сигнал и не намирал нищо и подминавал, уточнихме и това,че обектът е по малък от малка сачма, защото сачмите ги намираме без проблем.

Неактивен NUCO

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 110
  • Фишер- Златна буболечка
« Отговор #39 -: Юли 25, 2014, 09:47:16 pm »
Колега Араман,това където си го намерил аз като го гледам си е самордка,но ти сигурно си го носил на златар ,че да му знаеш състава,иначе тъпай там на това място ще има още.

До колегата Кодокан,търси си на Алл метал като гледаш дисплея пак мисля,че ф- 75 самородките ги даваше около 25-30 на вди и не греши,Абе както ти дава съчми 3мм.така дава и златото с мааалко от горе.На алл метал първо се чуват на звук и след зачистване ако са на дълбоко се показват на дисплея,като веещ звук може да се получи и от неправилен грунд който трябва да се следи постоянно.И по-интересен е кварцът с червени и сиви дамарчета в него от колкото снежно белия,давам ти жокера това,че мястото е орудено е още по-голям жокер.
« Последна редакция: Юли 25, 2014, 09:53:13 pm от NUCO »

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #40 -: Юли 25, 2014, 11:25:49 pm »
Благодаря, колега NUCO, да си жив и здрав, информацията е безценна !
Когато излизам ще взема и фотоапара ще снимам и ще кача снимки.
Поздрави !

Неактивен Araman

• Ветеран
« Отговор #41 -: Юли 25, 2014, 11:37:59 pm »
Благодаря ти за изказаното мнение относно откритото от мен късче,колега NUCO !!! Разчитах на нещо такова...това беше и идеята ми,когато го публикувах,а именно мнения за произходът му. Открих го още през април обаче не бях много сигурен дали е самородка или антична стопилка. Едва наскоро намерих свободно време и го занесах при мой приятел златар. Той отчупи парченце от него,гледа го през лупа,пробва го с киселина,както и го нагря...та обори мнението ми за стопилка. Според него това е естествена сребърна самородка,но с известен примес на  мед и олово,не е претърпявало вторична термална обработка т.е. не било стопилка. Разчитам за потвърждение,че се касае за самородка,а не за както си го наричам "странна стопилка",допълнително и на хора като теб,както и на един много вещ и компетентен в тази област специалист. Обаче не ми остава време от работа да му го занеса.  Надявам се да е скоро. Пък местото ще го натискам обезателно,когато съм по-свободен все пак има пирит,някаква форма на сребро и може би и нещо друго!!! А и това место е открито и слънчево почти през целият ден и не искам с присъствието си точно в този период на годината да прекъсвам "слънчевите бани"  на разните пепелянки,които с мн.често срещани там  ;)
« Последна редакция: Юли 25, 2014, 11:54:32 pm от Araman »

Неактивен Kiril62

• Старши потребител
  • Публикации: 282
« Отговор #42 -: Юли 26, 2014, 10:28:26 pm »
Запалихте ми интереса с тази тема и като излизам на разходки в планината и аз гледам с други очи. Тук е много орудено и в основата всичко е скала, има и такива с вулканичен произход, а сега с тези пороища на места е отмило почвата и в скалите се виждат кварцови жили(ще се постарая скоро да направя и снимки).
 Не съм търсил досега , така че ,ако е възможно дайте съвет как трябва да процедирам . За сонда на металотърсача(F75) предполагам ,че ще е необходима малка 5" и се кара на  All Metal на общо основание ? Или да си направя малка сонда за ПИ апарата? Благодаря предварително.

Привет,виждам че и това хоби ще те завладее малко по малко.Златоносна ли е реката   проверявай цепки по скалите ако има или на склонове изветрени,голи да няма дървета.Ето като тези мой самородки които ги вадих само с ръчна помпа и легенче по Крумовградско и Ивайловградско ,и то по обхождане само на златоносни реки.С малката сонда всяка от тези самородки ще ги хванеш.Един от признаците че си близко до местоживееното на златото е когато има по камъните  ленти като един пръст или два пръста слети кварц.Тогава вероятноста да намериш големи самородки е голяма.

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #43 -: Юли 26, 2014, 10:57:38 pm »
Да, крастата е голяма и ме завлядява не малко по малко, а с бързи темпове.
И не правим нищо незоконно и пак си упражняваме любимото хоби.
Ето и от теб малко безценна информация и пъзелът лека-полека се сглобява.
Благодаря за всичките ти постове и старанието в популяризирането на новото хоби  ;), темата е страшно интересна и с твоя помощ и на колегите се надявам да я доразвием още. А аз като скитам из планината задължително ще си нося фотоапаратчето в джоба, ще снимам и качвам тук снимките за още ваши компетентни мнения. Поздрави !!!

Неактивен deso

• Тестова група
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 543
« Отговор #44 -: Юли 27, 2014, 03:20:00 am »
...та да продължа  ;D Обаче въпреки твърденията,че районът е беден на руди и благородни метали (самородни),няколко неща ме накараха да му обърна внимание. Първото е много добрата концентрация на парченца пирит,които се намират в деренцето под склона. Второто е една вече позабравена легенда или по-скоро предание,че в една река в близост до това место старите,древните хора са промивали (добивали) злато в руслото и. И третото,което за мен е по-важно е,че през 186...и някоя си година,немски или австрийски инженер-геолог (не му помня името) нает да извърши теренно обследване във връзка с друго,та той посещава находящи се на около 8км от това место пещери,които са били местна забележителност. Когато отива там той забелязва,че освен,че са служили за обитаване  от древни времена от хората също така и  са разширявани и задълбавани допълнително по-изкуствен начин. Тогава изказва негова хипотеза,че вероятно това са златни мини,които са били обработвани в  дълбока древност (може би от траки или други преди тях). И ако това е вярно и има злато нейде навътре из скалите...аз се отказвам,не ми се миньорства  ;D

Разглеждах снимки на сребро в естествения му вид . Знаех ,че  при преработването на среброто вторичния отпадък ,/ако мога така да  го нареча  /е оловото . Което непредполагах е ,че и то също като  златото се намира заедно с кварца .  Съществуват ли легенди за промиване на злато в района , значи го има .Трябва да си доволен , според каквото разказваш , района обещава .  Въпрос на време е да разбееш от кой склон се свлича  материала . Когато отидеш следващия път  на мястото за следваща златинка ,си   тананикай оная псен ,,АКО ДО ВСЯКО ДОБРО СЪЩЕСТВО ,ЗАСТАНЕ ОЩЕ ЕДНО...“   ;D ;D ;D

Отделно от това , много ти се радвам на доверието което влагаш в Фишера Ф2 . Окомплектовал си го с всички антени и го ползваш като истинско 4х4 . Плажове поляни , проспектнг ,очакваме следващото да е ,да го вкараш под вода  . :)