Автор Тема: Търсене на самородно злато с VLF апарати  (Прочетена 154398 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Araman

• Ветеран
  • Публикации: 1251
Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
« Отговор #120 -: Юни 11, 2019, 09:11:57 pm »
Братче евала за поста! Може ли да ми отговориш на един въпрос? Става въпрос за стара бангия и на най - силното урудено 0,5гр златна лююспа на дълбочина 3см е сигурен цвят - това как е спрямо модерните VLF апарати? (Просто от любопитство - не съм търсил самородно злато и затова не съм компетентен).

Няма как да ти отговоря на този въпрос, друже.
Трудно е така поднесен. Няма да е обективно.Няма как да сравня твоят детектор с фабричен класически "монетар", например.
Има няколко други неизвестни също. Не знам доколко това най-силно орудено всъщност е
силно орудено? Ако наистина е така (силно орудено, хипотетично),то доста фабрични и правени "монетарни"  няма да работят добре или всичко що е цветно дори в плитка зона би трябвало да им го дава черно. Да не говорим,че при висока степен на оруденост (както я разбирам ) ,повечето не биха успели да се грундират.
Относно самородката...0,5гр. си е сравнително голяма и лесна цел за голдетектор и...ако е люспест тип (тънка) с карати  между 21-23...доста трудна цел за "монетари" особенно пък в терен с оруденост над средната. Всичко е мн относително.
Сега за т.нар. "бангии".
Има, макар и по-рядко срещани, такива аналогови наше производство, които направени с работна честота 12-18..19кхца се справят учудващо добре на подобни терени. Пак казвам...рядкост са. Щом твърдиш,че твоят е такъв, предполагам и сондата ти е ок. 27-28см, и си чул такава цел (нископроводима) в тежък терен...не се разделяй с нея !!! Това си е точно от тези уникати за които пиша.
Сега веднага ще ти дам и пример за нещо подобно.
Мой познат от средногорието, който от години преживява с търсене на самородно злато  основно с металдетектор (и по-малко с улеи,драги) използва една стара наша аналогова "бангия" която е излязла много сполучлива и единственото което е "тунинговал" по-нея било по-малка сонда...тип "златарска". Същият наскоро се е сдобил и с Minelan Gold Monster 1000, но...по негови думи пред общ приятел (не съм го чул лично), старата наша бангия вършела същата работа само дето нямала дисплей" за улеснение. Дори предпочитал често нея пред Монстер-а.
Изводите си направи сам. Това от мен. Съжалявам,че не можах да ти отговоря конкретно за твоят уред. Поздрави !!!
« Последна редакция: Юни 11, 2019, 09:17:24 pm от Araman »
"Страхуваш ли се-не го прави. Правиш ли го-не се страхувай!!!"-Чингис хан

https://vbox7.com/play:7e5f6da7ff&start=1

Неактивен Araman

• Ветеран
« Отговор #121 -: Юни 11, 2019, 09:36:49 pm »
На мен ми направи впечатление че високочестотните апарати визирам xp gold max могат да намерят златна обица в стъпките на другите, но и другите могат да намерят сребърни монети в тяхните. То затова все още има сигнали по плажовете :)

Да ти кажа...то, това май няма кой знае колко голямо значение от честотата или от уреда. Винаги остава по нещо след някого. По-скоро мисля,че е свързано с това,колкото и да се старае човек по време на търсене, той никога не може да покрие със сондата "плътна" площ.
Често давам за пример в подбони разговори едно просто сравнение. Вземи лист хартия и химикал и започни да драскаш в ляво-дясно, ляво-дясно... с равномерно темпо...колкото и плътно да става...винаги остават "бели петна".
Според мен в детектинга е същото...и в тези "бели петна" по твоите или на друг следи...може да има цел която е пропусната...и наречена на друг. 😉
Извинявам се за спама в темата.
Само последно ще добавя...не знам дали не е свързано с "калибриране" или там както се нарича към определен метал и форма на уреда...но тази марка (ХР) забелявам на няколко пъти,че ...има проблем не само със среброто.
Случвало ми се е на няколко пъти на един топ модел от марката да проверявам цели,които или се колебае...какви са..или ги дава черно, а при мен 100% цвят...и при изкопаване се доказва,че е цвят. С оловото особенно (най близко до златото) нещо не е наред и там. И не става въпрос за конкретен уред...да каже, човек,че проблема е в него...имат си определено проблеми с дискриминацията

Неактивен vladorado

• Старши потребител
  • Публикации: 281
« Отговор #122 -: Юни 11, 2019, 11:51:18 pm »
Днес отидох на едно дере където със сигурност знам че има злато. Опитах да детеквам за златинки с моя еквинокс800 и малката 6 инчова сонда в дерето, но беше невъзможно - апарата пищеше непрекъснато поради огромното количество черен пясък (магнетит) и горещи камъни. Склоновете бяха силно обрасли с растителност, но успях да намеря няколко места с оголена основна скала и пробвах за самородки. Златинки не намерих защото се свечеряваше и ме нападнаха комарите и се наложи панически да бия отбой. Преди да избягам от комарите успях да намеря дребна съчма на 5см дълбочина. Ако беше самородка щях да я хвана. По склона на дерето апарата работеше много спокойно при грунт 1 - (окло 75-80 на фишерите). Работих на Голд2 фабрична програма. Тя е с грунт тракинг. Работеше спокойно с чувствителност от 19 до 21! Апарата показваше горещите камъни като черни сигнали с VDI -4 до -8. Съчмата я показа със стабилен цветен VDI 2! Пре зимата когато намалee растителността ще може да се търси по-лесно.

« Последна редакция: Юни 11, 2019, 11:55:04 pm от vladorado »
Който търси - намира, и после пак търси. Що е то?

Неактивен киро041964

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 124
« Отговор #123 -: Юни 12, 2019, 10:15:30 am »
Може би най универсален апарат е Спектра в3 има програми за злато и за монети.

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 1516
« Отговор #124 -: Юни 12, 2019, 11:05:42 am »
Може би най универсален апарат е Спектра в3 има програми за злато и за монети.

Да, Spectra V3 с малката сонда white's eclipse dd 4x6" на 22.5.Khz и с подходяща програма e добър избор за търсене на самородки.

Неактивен VOXYX

• Старши потребител
  • Публикации: 394
« Отговор #125 -: Юни 12, 2019, 09:57:09 pm »
Няма как да ти отговоря на този въпрос, друже.
Трудно е така поднесен. Няма да е обективно.Няма как да сравня твоят детектор с фабричен класически "монетар", например.
Има няколко други неизвестни също. Не знам доколко това най-силно орудено всъщност е
силно орудено? Ако наистина е така (силно орудено, хипотетично),то доста фабрични и правени "монетарни"  няма да работят добре или всичко що е цветно дори в плитка зона би трябвало да им го дава черно. Да не говорим,че при висока степен на оруденост (както я разбирам ) ,повечето не биха успели да се грундират.
Относно самородката...0,5гр. си е сравнително голяма и лесна цел за голдетектор и...ако е люспест тип (тънка) с карати  между 21-23...доста трудна цел за "монетари" особенно пък в терен с оруденост над средната. Всичко е мн относително.
Сега за т.нар. "бангии".
Има, макар и по-рядко срещани, такива аналогови наше производство, които направени с работна честота 12-18..19кхца се справят учудващо добре на подобни терени. Пак казвам...рядкост са. Щом твърдиш,че твоят е такъв, предполагам и сондата ти е ок. 27-28см, и си чул такава цел (нископроводима) в тежък терен...не се разделяй с нея !!! Това си е точно от тези уникати за които пиша.
Сега веднага ще ти дам и пример за нещо подобно.
Мой познат от средногорието, който от години преживява с търсене на самородно злато  основно с металдетектор (и по-малко с улеи,драги) използва една стара наша аналогова "бангия" която е излязла много сполучлива и единственото което е "тунинговал" по-нея било по-малка сонда...тип "златарска". Същият наскоро се е сдобил и с Minelan Gold Monster 1000, но...по негови думи пред общ приятел (не съм го чул лично), старата наша бангия вършела същата работа само дето нямала дисплей" за улеснение. Дори предпочитал често нея пред Монстер-а.
Изводите си направи сам. Това от мен. Съжалявам,че не можах да ти отговоря конкретно за твоят уред. Поздрави !!!
Благодаря ти за отговора! Това което ме интересуваше те разбрах напълно (и ти си ме разбрал). Поздрави...

Неактивен Araman

• Ветеран
« Последна редакция: Юни 07, 2020, 09:25:17 pm от Araman »

Неактивен Araman

• Ветеран
« Отговор #127 -: Юни 11, 2020, 10:00:49 pm »

по-нагласено намрине на самородка, не съм виждал :D

Сигурно е така, но ако разбираше от популярни предавания с насочваща или донякъде образователна посока, не това щеше да ти направи впечатление.
И да, някой все пак се старае да популяризира хобито в което присъства голд проспектингът с металдетектор...без да "зарибява" за несметни богатства или стабилен доход, докато други го "популяризират" като си чешат езиците по форуми и другарски запои. Хора разни, възможности също...

Неактивен Ne6o

• Напреднал потребител
  • Публикации: 165
« Отговор #128 -: Юни 12, 2020, 09:43:08 am »
по-нагласено намрине на самородка, не съм виждал :D
Естествено, че е така. То е ясно, няма как иначе. Представяш ли си цял ден да снимат и нищо да не намерят? Няма как да стане такова предаване. Телевизията трябва и други неща да излъчва, не може с часове да показва как двама ходят по реката с детектор в ръка.  :)

Неактивен doko_death

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 41
« Отговор #129 -: Юни 12, 2020, 09:17:23 pm »
Естествено че е нагласено, но по-важното е популяризирането на хобито и колкото се може повече хора като ни видят с металотърачи в ръка, да не ни мислят за престъпници и нарушители на закона.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3172
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
« Отговор #130 -: Юни 14, 2020, 10:16:15 am »
В България да търсиш самородки с монетар, пък не не само с монетар, с какъвто и да било металотърсач е трудно дело. Не че не е възможно, но шансовете за успех са малки. На машини или сонди с висока честота имам бая походи точно на места по средногорието на които се намират златинки, но самородка никога не ми е излизала. Само на един приятел с XP GMP излезе зрънце над грам но без да търси целенасочено злато. Мислехме да не е стопен тремис ама не, самородка си беше. И това е. На един друг френд занимаваш се с промиване, голям мераклия, му поръчах Еурека голд ( щото се беше засилил за GP последен модел  с голяма сонда дето струва майка си и баща си) като дружески му обясних че ако работи за файдата още от сега да знае че апарата няма избиване. Досега нищо не му е излязло. За сметка на това пък го има другия вариант - докато промиваш да излезе някоя пара. Ходил съм чат пат с познати за единият кеф, на единия за един следобед в легена на два пъти излязоха монети ( едната медна  турска и наша някаква). А на един друг, ден след това докато изгребваше една дупка в Тополница му излезе златен алтън в сравнително добро състояние, непродупчен. Сигурно веднага както е бил изтърсен  е пропаднал в дупката и водата не го подмятала много.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори