Автор Тема: Търсене на самородно злато с VLF апарати  (Прочетена 154387 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен deso

• Тестова група
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 543
Търсене на самородно злато с VLF апарати
« -: Февруари 10, 2014, 09:28:17 pm »
Слабо позната тема ни  е търсенето на самородно злато .Още по-голяма мъгла ни е намирането му с металотърсачи  .Като ,че ли съществува едно общо прието мнение ,че търсенето на самородно злато е едва ли не запазена територия само за ПИ апаратите и VLF-ките не са способни да намират златинки .Друг топик е ,че златото винаги се намира в адски минерализирани райони.Същото го мислех и аз .Оказва се ,че не е задължително почвата да е свръх минерализирана за да съдържа и злато в натуралният си вид .Ровя  напоследък тая тема и ми става все по-интересна .Вчера пробвах един склон ,без успех  ::) .Всъщност пробвам го вече  за втори път  , тоя път с  Текнетикс Т2 с  малката 6 инчова антена . Не е за вярване дреболите който е способен да намира тоя апарата .Без съмнение  Ф75 ще върши същата работа.
 Това ще са някакви микроскопични сачми ,по-малки от оризови зърна .
На везната съм ги сложил заедно ,понеже едно по едно теглилката не ги усеща .

« Последна редакция: Февруари 10, 2014, 09:38:16 pm от deso »

Неактивен deso

• Тестова група
  • Ветеран
  • *
Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
« Отговор #1 -: Февруари 12, 2014, 12:11:38 am »
Търсенето на саморотки изисква известен опит от страна на оператора .Често пъти почвите богати на самородно злато,съдържат и други минерали .В такива  условия на променлива минерализация  боравенето с грунда е фондаментално за постигане на резултати .Трябва да отбележа,че оня ден за първи път истински оцених какво удобство е полу-автоматичното грундиране .С едно просто бутане на спусъка и две припомпвания , имаме наново  прецизно настроен баланса на земята .Отделно, наличието на камъни на свой ред също минерализирани, разнообразяват картинката допълнително  .В зависимост от настройката на грунда ,сигнала от  такива камъни лесно може да ни подведе ,понеже по звук не се различава особено от който и да е друг  дребен сигнал .За изненада пинпоинтера се оказва надежден начин за разпознаването им  .Ако ,при приближаване към метал с включен пипоинтер сигнала  от апарата се усилва ,минавайки над такъв камък се получава обратния ефект .Сигнала заглъхва ... или въобще липсва .Пробвах го тоя номер с различни камъни и до сега работи безотказно .

Неактивен NUCO

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 110
  • Фишер- Златна буболечка

Неактивен deso

• Тестова група
  • Ветеран
  • *
« Отговор #3 -: Март 02, 2014, 01:14:18 am »
Нарекъл съм един баир за златоносен . :)По всичко личи ,че злато там не вирее ... ама така съм го потпънъл  на копане ,че от зор ще, не ще злато трябва да пуща .
Последния път там ,пак взех да  вадя от уния   съчми .Като събрах една дузина от тях ,си викам минавам на дискриминация .С идеята ,че на режим диск. такива дреболи  няма да досаждат толкова .Нищо подобно ,продължиш със съчмите и ако кажа ,че се чуват още по-добре ,няма да сгреша много.На един тон и дискриминацията  намалена до край ,с малката антена теа микроскопичните зрънца ги обрах до последното .
« Последна редакция: Март 02, 2014, 01:17:42 am от deso »

Неактивен deso

• Тестова група
  • Ветеран
  • *
« Отговор #4 -: Март 02, 2014, 05:27:33 pm »
 NUCO , тая златинка дето си я показал в другата тема,види ми се  ръбеста .Ще ми се ,че не се е търкаляла много.Ако не си стъпил върху нея ,жилата не трябва  да е далече .Интересно е на какво разстояние и в каква посока ще излязат следващите зрънца злато .

Неактивен NUCO

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #5 -: Март 02, 2014, 09:20:19 pm »
Deso в търсенето на злато с детектор съм апсолютен аматьор ,запалих се покрай вас и като разбрах ,че и с VLF ще станат работите и ,че района е златоносен реших да пробвам.От 2-3 седмици чета и проучвам,но за съжаление хич нямам време да ходя.Тепърва ше почвам да разчитам знаците на природата и други особености,но щом казваш че съм близо до жилата явно ще трабва да поразровя малко с кирката предполагам.Златинката е доста ръбата и май не се е търкаляла изобщо а старите златни мини са от долу на голяма дълбочина.Ако имаш и други жокери казвай ще черпя.Надявам се да не ми е първата и последа самородка .Поздрави и успех с твоя баир.

Неактивен deso

• Тестова група
  • Ветеран
  • *
« Отговор #6 -: Март 03, 2014, 01:18:36 am »
  Аматьори сме , абсолютни . :) Въпреки ,че ти разписа първото попадение и вече  минаваш за  напреднал в материята .
 Изглежда златото се намира в различни форми .Примерно  твоята златинка прилича на  къс злато ,чист от всякакви примеси. Докато някъде гледах , снимка на парче скала от кварц и злато много умешани  ??? .Теа неща ще са от значение и сигурно носят информация за вида и  произхода на находището . Остава да видим как да  разчитаме  жокерите, както им викаш ,че да стигаме по-лесно до  скъпоцения  метал .
« Последна редакция: Март 03, 2014, 01:23:08 am от deso »

Неактивен deso

• Тестова група
  • Ветеран
  • *
« Отговор #7 -: Март 12, 2014, 09:34:18 pm »
https://www.pueblos-espana.org/fotos_originales/6/4/6/00853646.jpg
  Лас Медулас  ,Испания /на снимката горе/  е една от големите златни мини на античността.По-рано ,по-различен повод съм попадал на снимки на тая мина и ми е останал спомена за червения цвят на терена.
 Района който пробвам на долната снимка е с некаква особена почва .На места е  с подобен  червен цвят,което ми даваше  надежда ,че може и да ме огрее ... да го има и при мене .

Неактивен Ceco_

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 68
« Отговор #8 -: Март 13, 2014, 07:54:26 pm »
Детектор на каква честота е най добър за самородки ?

Неактивен NUCO

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #9 -: Март 13, 2014, 09:11:54 pm »
Детектор на каква честота е най добър за самородки ?
Ами колкото по-висока е чистотата е по-добре,защото ще хваща и най-малките парченца.При Голд бъг е 19клх.при Голд бъг-2 който е абсолютен фаворит при търсенето на злато е 71клх.Но и с чистота  от 8клх пак се намират стига да са по-големки самородките.

Неактивен Ceco_

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #10 -: Март 13, 2014, 09:33:31 pm »
Чудех се със Сигнум на  14 кх дали може да се търси за това попитах .Знае ли човек къде ще бъде утре и какво ще му се наложи да търси .

Неактивен NUCO

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #11 -: Март 13, 2014, 09:41:22 pm »
Чудех се със Сигнум на  14 кх дали може да се търси за това попитах .Знае ли човек къде ще бъде утре и какво ще му се наложи да търси .
Ще стане и със Сигнума стига да имаш по-малка сонда.

Неактивен deso

• Тестова група
  • Ветеран
  • *
« Отговор #12 -: Март 13, 2014, 09:42:33 pm »
Не беше толко одавна... поръчах на един наш майстор да пробва да ми вдигне честотата на апарaта . И ми отговори с въпроса ,,Що ми е запотребва ло ,да го карам да прави такова нещо?“  В крайна сметка надмина себе си ,взе ,че ми направи апарат с 2 честоти 7 и 14 .  ;)
 В онова време за честоти никой нищо не споменаваше.После  бума на ХР ,отвори приказка за  високата честота и тая тема взе да набира  и да набира скорост...Толкова ,че в момента и се отдава прекалено много внимание .
 Имам един Whites MXT ,работи на 14  kHz и ако го сравнявам Fisher Gold Bug  Pro работещ на по-високата честота от  19 kHz  и еднакви антени ,не бих бил способен да преценя кой е по-чувствителен .И  да  има някаква разлика ,тя ще от разликата в апаратите и не от честотите .Руските АКА ,го разбиха тоя мит ,работейки и на 7 kHz ,след тях не остават нищо.
 За  да се осети  някаква разлика ,трябва да се иде на наистина висока честота .Професионалните апарати -Whites GMT има работна честота 48 kHz ,Fisher Gold Bug 2- работи на  71 kHz. За тях казват ,че детектират прашинки злато  .
 Пък кой е най -удачния апарат  и честота за злато ,тепърва ще го установява ме  ? Последния  път се кюоравих с един Текнетикс Т2 /14 kHz/ ...Ако  с горните два апарата се вадят още  по-големи ситнори,аз се предавам .Със сигурност  ,не бих имал нужното търпение .
 Пиша го това последното и се усещам ,че не си вервам .Въпреки всичко ма  гложе и тях да  пробвам . ;D

Неактивен Ceco_

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #13 -: Март 13, 2014, 10:16:30 pm »
Някога работех с един гаражен  Магнум с който събирах всички оловни сачмички след ловджийте. Не му знам честотата . След това минах на по модерни гаражни и на фабрични но сачми намирам много рядко . Ловците не са намалели ,напротив остава да мисля , че първият ми Магнум е бил най добър . :o

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1247
  • Вар Баний
« Отговор #14 -: Март 13, 2014, 10:23:26 pm »
С гъдулката която работи на 12 - 18 килохерца се откриват по един грам самородно злато.Намирал съм и няколко по дребни монети (хемиоболи) на аполония по 0,2гр.Те са големи колкото главичката на кибритена клечка.А веднъж попаднах на плитко тракийско погребение с трупоизгаряне ,където ясно си личеше червената горяла пръст на погребалната яма.Намираха се златни късчета колкото барута на кибритена клечка.Ако го изтърве човек ,повторното намиране е трудно.То и аз намерих само няколко парченца и се отказах..Предполагам че правейки златото на толкова малки късчета и разхвърляйки го в ямата,траките са предпазвали погребението от ограбване.Не знам дали този тракийски номер е известен на археолозите ,защото той може да се установи само с металотърсач .  8)
Най добрия приятел на иманяра е лопата.