Анкета

Какво ще направите ако извадите златен солид/ауреус?

В 7 дневен срок ще го предам в музея както гласи закона
9 (8.3%)
Ще си го оставя и ще чакам да дойдат бели времена
63 (58.3%)
Веднага ще го продам
16 (14.8%)
Ще го заровя обратно в дупката
10 (9.3%)
Нещо друго (напишете го в темата)
10 (9.3%)

Общ брой гласове: 106

Автор Тема: Анкета - Какво ще направите ако извадите златен солид/ауреус?  (Прочетена 145483 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен gyulter

• Напреднал потребител
  • Публикации: 189
ще си го запазя и ще му се радвам всяка вечер тайно :) съответно ще го съхраня в очакване на демокрация и демократично общество..  Lord of the aureus.

Неактивен zanvan

• Напреднал потребител
  • Публикации: 227
ще го пробия ...и ще си направя гердан  кво друго да го правя   8)

Неактивен shenol58

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 51
  • Büyük köpek kapmak, büyük kelime söyleme!
Ако намеря златен ауреус ще полудея- ще скачам, ще се смея и накрая ще влезна в лудницата. По принцип не съм търсил много, но съм намирал само боклуци и затова се отказах да търся повече. Продадох си апарата и вече съм в Германия като строител. Ако преди време бях намерил сигурно щеше да ми донесе повече нещастия от колкото радост. От една монета богат не се става, а само проблеми със закона може да си навлече човек. Според мен е по-вероятно да те удари мълния от колкото да намериш ауреус.

Неактивен Petronii

• Ветеран
  • Публикации: 743
Продажбата е най-древния способ на промяна на собственоста, освен ако не е насилствено  ;)
и няма да бягам от традициите. Другия вариант е топене и направа на нещо друго.

Неактивен stan960

• Ветеран
  • Публикации: 934
-Ммм,даа -Трудничко се намират златните пари пък и файдата да намериш ауреус или солид в БГ не е кой знае ква -Ша вземеш в най добрият случай 10-15 000 и ша ги потрошиш за година време -Ако ти е интересно и си запомнил детайлите по монетата после мое да я видиш откупена на некой от аукционите в Мюнхен или Сотби за тройно и четворно по голема цена-Ако пък искаш да видиш нейно копие предай я на некой от музейте в Бугарско................................ 

Неактивен гущера

• Старши потребител
  • Публикации: 345
колкото и да ми е жал ,продавам го за най-добрата цена на деня и запълвам дупките(в бюджета)!!!
Hard & Heavy
Музиката изгражда характер!!!

Неактивен geo_g

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 6
Да си призная, че преди малко разбрах какво е златен солид/... Да отбележа също, че отскоро навлизам в материята. Някой ден ще си купя и МД главно заради разходки сред природата, но предвид ситуацията в страната, цената която видях и други мои мотиви, гласувах че ще си ги пазя, ама знае ли човек може и да го предам, ако проговори съвестта? Па дай боже да разбера наистина как ще реагирам.

Неактивен WATERRESIST

• Старши потребител
  • Публикации: 428
  • Living In The Past
Щеше да питам за париии лииии, за колкооо много ама видях 10-15к, това ясно. Обаче дайте някаква илюстрация, снимка, рисунка аджеба да го видим тоз соленоид, аурелиус аз лично не знам какво представлява. Питам информативно, благодаря ви много.

Неактивен sekirata

• Напреднал потребител
  • Публикации: 214

Неактивен Джони

• Ветеран
  • Публикации: 1395
  • Таен агент с АКА Сигнум MFT
Щеше да питам за париии лииии, за колкооо много ама видях 10-15к, това ясно. Обаче дайте някаква илюстрация, снимка, рисунка аджеба да го видим тоз соленоид, аурелиус аз лично не знам какво представлява. Питам информативно, благодаря ви много.
Тва беше хубав виц за добро утро.
Ей тука един соленоид. ;D
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Solenoid-1.png
Извинявам се за офтопика.
Солиди има почти във всеки музей, ама никой не дава гаранция, че са истински.
Колкото до ауреусите - тези 10-15 хилки, за които говори Станчо, би трябвало да се отнасят за тях, но сигурно 99 процента от търсачите никога не са виждали на живо такова нещо, включително и аз. Последната забележка е да опровергае схващането, че България била най-богатата на антики страна, много тиражирано от медиите и някои псевдоархеолози, за да се оправдае тоя нелеп закон, в който монетите се смятат за особено важни културни ценности.
А, и Валка, тука е мястото да кажа, че ако анкетата се отнасяше за някой ритон, фиала или венец - демек предметна археология, отговора ми щеше да е съвсем различен....
« Последна редакция: Януари 22, 2014, 09:40:27 am от Джони »
Монетата винаги има две страни.

Неактивен WATERRESIST

• Старши потребител
  • Публикации: 428
  • Living In The Past
Благодаря ви колеги, разбрахме какво животно е соленоида и има ли почва у нас :)  ;D

Неактивен гущера

• Старши потребител
  • Публикации: 345
Hard & Heavy
Музиката изгражда характер!!!

Неактивен Plamen

• Старши потребител
  • Публикации: 384
Ако, намеря златна монета и не дай си Боже я предам в музея,после какво следва :o Ами, тараш на къщата :( Затова не бих я предал,а бих я запазил за по-добри времена.

Активен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3203
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Тва беше хубав виц за добро утро.
Ей тука един соленоид. ;D
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Solenoid-1.png
Извинявам се за офтопика.
Солиди има почти във всеки музей, ама никой не дава гаранция, че са истински.
Колкото до ауреусите - тези 10-15 хилки, за които говори Станчо, би трябвало да се отнасят за тях, но сигурно 99 процента от търсачите никога не са виждали на живо такова нещо, включително и аз. Последната забележка е да опровергае схващането, че България била най-богатата на антики страна, много тиражирано от медиите и някои псевдоархеолози, за да се оправдае тоя нелеп закон, в който монетите се смятат за особено важни културни ценности.
А, и Валка, тука е мястото да кажа, че ако анкетата се отнасяше за някой ритон, фиала или венец - демек предметна археология, отговора ми щеше да е съвсем различен....

E то затова в анкетата питането е за златна пара - нещо което е рядко, но не е чак толкова невъзможно за намиране. Скъпата предметна археология е съвсем друга бира която се явява малко частен случай в сферата на вероятностите, и  едва ли ще е правилния критерии за изследване на нагласите в средите ни каквато е целта на анкетата. Между другото рядкото не винаги е супер ценно, за пример ей този ауреус които е в публикацията към която е даден линк по-горе. Хубава пара, кофти качество. То тук всеки го знае де, забележката е към незапознати гости на форума които са чели разни бомбастични новини, че със всяка стара златна монета едва ли не ще си оправиш живота.

« Последна редакция: Януари 23, 2014, 12:39:08 am от imperio »
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен стрела

• Напреднал потребител
  • Публикации: 223
по принцип лесното злато носи само нещастие .мой прадядо е бил много богат имал е втора жена зла вещица бездетка когато тои умира и децата и внуците го погребват вещицата се прави на болна и не отива на гробищата прибира 7кг.злато в лири,дукати и наполеони  и бяга , отива при свои племенник в съседно село.На четиредесият ден от смърта на дядо ми както е спала изведнъж се извива вихружка откъсва вратата на стаята и я убива,но за мен остана само празното съндъче,зависта и хорската злоба и надеждата да има няма някъде и нещо заровено.