Автор Тема: метеорит ли е ?!  (Прочетена 12579 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Sv3tlio

 • Нов потребител
 • *
 • Публикации: 17
метеорит ли е ?!
« -: Декември 27, 2013, 05:27:37 pm »
Здравейте колеги това го намерих преди доста време и все се каня да го кача.Намерих го с МД и ми го даваше на цвят дори бях с един колега с др машина и на него така. https://prikachi.com/images.php?images/277/6892277s.jpg

Неактивен Kiril62

 • Старши потребител
 • ****
 • Публикации: 282
Re: метеорит ли е ?!
« Отговор #1 -: Декември 27, 2013, 05:49:16 pm »
Здравейте колеги това го намерих преди доста време и все се каня да го кача.Намерих го с МД и ми го даваше на цвят дори бях с един колега с др машина и на него така. https://prikachi.com/images.php?images/277/6892277s.jpg

Много трудно е да се каже само по снимка,метеорит ли или не .Може и да е магнетит ,може и да шлака ,а може и да е хондрит.Само анализ ще покаже дали е метеорит или не.Прочети по долу написаното и ако имаш желание ще ти дам телефона на Живка Янакиева главната уредничка на музея ,,Земята и хората"-София.Ще се обадиш предварително от мое име да си уредиш среща и ще отидеш да му направи микроскопичен анализ ,ако се окаже метеорит ще видим какъв вид е ,след това ще те свържа с професор от БАН да се издаде сертификат за процентното съдържание на различните видове метали и минерали.След това ако искаш ще те свържа със Американски и Европейски колекционери където си имат асоциация да си го регестрираш и ако има желаещи ще ти го купят.Процедурата е малко бавничка но това са изискванията на колекционерите.

От всички видове метеорити най-често се намират железните и каменните метеорити - обикновени хондрити. Метеоритите имат характерен външен вид, който се получава в резултат от разтопяването на повърхността им (но не вътрешността) при полета с голяма скорост през атмосферата.

По своя състав и строеж метеоритите се отличават от земните скали.
Железните метеорити са изградени от желязо, съдържащо никел (от 4% до над 25%) и притежават едрокристална структура, получена при изключително бавно охлаждане.
Каменните метеорити - обикновени хондрити съдържат в основната си каменна маса железни зърна, а също и малки сферични образувания, наречени хондри.
Има много описания на метеорити и тестове за разпознаването им, но те често са сложни за използване.
https://meteorites.wustl.edu/check-list.htm
Оформих една минимална последователност от правила за разпознаване на железните и най-често срещаните каменни метеорити. Правилата са следните.

Типичният железен метеорит:

1. Отвън е черен или ръждив.
2. Силно се лепи към магнит.
3. Отвътре представлява плътен сребрист метал (FeNi).
4. По повърхността си има едри, плитки, овални вдлъбнатини (наречени регмаглипти).

Широчината на тези вдлъбнатини (регмаглипти) е такава, че на една страна на метеорита могат да се наредят в редица примерно 10 от тях.


Типичният каменен метеорит:

1. Отвън е черен или кафяв.
2. Отвътре представлява камък, съдържащ сребристи метални частици и/или ръждиви петна.
3. Обвит е от всички страни с тънка кора, по-тъмна в сравнение с вътрешността (разтопявана кора).

Дебелината на тази разтопявана кора е около 1 mm.


Описаните правила служат за първоначално насочване в разпознаването на метеорити. По-нататък може да се наложи да се използват по-сложни методи за изследване, ако трябва да се докаже със сигурност, че това е метеорит.
Освен описаните, най-често срещани железни и каменни метеорити, са намерени и много други видове метеорити, които изглеждат по различен начин, но те се срещат много рядко.
Например:
https://www.lpi.usra.edu/meteor/get_original_photo.php?recno=5640877
https://www.encyclopedia-of-meteorites.com/test/23510_2143_19.jpg
https://www.lpi.usra.edu/meteor/get_original_photo.php?recno=5628359

Неактивен Sv3tlio

 • Нов потребител
 • *
 • Публикации: 17
Re: метеорит ли е ?!
« Отговор #2 -: Декември 28, 2013, 06:49:36 pm »
Благодаря за изчерпателният отговор. ;)

Неактивен Kiril62

 • Старши потребител
 • ****
 • Публикации: 282
Re: метеорит ли е ?!
« Отговор #3 -: Декември 29, 2013, 11:43:35 pm »
А ето ви и нагледно парче магнетит как може да ви обърка без да е правен анализ и да си помислите че е метеорит.Има магнит,кламер,компас,лупа и парче магнетит.Металотърсача го свири на цвят.
https://www.vbox7.com/play:277bd03463

 

Powered by EzPortal