Автор Тема: Съвети за начинаещи колеги  (Прочетена 119280 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен pechkata

• Ветеран
  • Публикации: 686
Re: Съвети за начинаещи колеги
« Отговор #75 -: Август 21, 2025, 12:35:40 pm »
Цитат
евала – това е  най-добрата идея !  ;D но може и да съберете всичките тъщи от махалата и да ги пуснете по пътя  в гъста редица. Ако някоя изпищи като вещица –там е шиша !  ;)
Хах... ;D

https://bazar.bg/obiavi?q=%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2%20%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82
« Последна редакция: Август 21, 2025, 12:46:54 pm от pechkata »

Неактивен Калоян

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 5
« Отговор #76 -: Септември 29, 2025, 03:03:43 pm »
Здравейте,нов съм в хобито и ме интересува,на какво разстояние от археологически обект,може да се ползва металдетектор?

Неактивен nikola.zhelev

• Старши потребител
  • Публикации: 283
« Отговор #77 -: Септември 29, 2025, 07:21:28 pm »
долу горе на километър от могилите който са в арх.обект

Неактивен Калоян

• Нов потребител
  • *
« Отговор #78 -: Септември 29, 2025, 09:32:43 pm »
Благодаря колега.Без значение къде отивам,ще го имам в предвид,че най-малко ми трябват проблеми за да мога да си практикувам хобито.

Неактивен zAt

• Старши потребител
  • Публикации: 408
« Отговор #79 -: Септември 30, 2025, 06:53:33 am »
долу горе на километър от могилите който са в арх.обект
https://www.youtube.com/shorts/g6CnLoeNlp4   :'( пичове , вие май не знаете къде живеете ...бюджета  е продънен, глобяват за всичко .делото ти е в кърпа вързано , ако ще и на една морска миля да си далеч от природен релеф  , наподобяващ могила . ще ти пратят 10 патрулки , ще те отарашат и ще ти изкъртят и паркета ...после се оплаквай на арменския поп

Неактивен Калоян

• Нов потребител
  • *
« Отговор #80 -: Септември 30, 2025, 07:28:20 am »
Ще си седим дома тогава :)

Неактивен pechkata

• Ветеран
  • Публикации: 686
« Отговор #81 -: Септември 30, 2025, 08:09:24 am »
https://www.youtube.com/shorts/g6CnLoeNlp4   :'( пичове , вие май не знаете къде живеете ...бюджета  е продънен, глобяват за всичко .делото ти е в кърпа вързано , ако ще и на една морска миля да си далеч от природен релеф  , наподобяващ могила . ще ти пратят 10 патрулки , ще те отарашат и ще ти изкъртят и паркета ...после се оплаквай на арменския поп
Хах... ???

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
  • Публикации: 394
« Отговор #82 -: Септември 30, 2025, 10:00:56 am »
Здравейте Калоян, ако вече имаш металотърсач най-добре го продай тей и тей няма да ти трябва. Друго ако си на кале или на място където има натрошена керамика дори да нямаш металотърсач даже лопата и ти намерят парче керамика в джоба пак ще те приберат и ще те съдят даже за лопата или чувал мешка в багажника на колата ако спрат и те проверят пак дело за иманярство иди им обяснявяй после че си свети илия а не илия иманяра с металотърсача.
https://www.youtube.com/watch?v=jSlKHQv1-NU
« Последна редакция: Септември 30, 2025, 10:04:38 am от Vladislav »

Неактивен Владко_тарикатко

• Производители
  • Старши потребител
  • *
  • Публикации: 264
« Отговор #83 -: Септември 30, 2025, 12:11:34 pm »
Ако не си археолог нямаш право да правиш теренни археологически проучвания, ако си археолог за да правиш такива трябва да имаш разрешение за това от Министерство на културата .
Какво имам в предвид, ако си с металотърсач без значение дали има или няма керамика, дали има или няма могила органите на властта те третират че правиш теренни археологически проучвания.
Такова хоби като метал детектинг в България по сега действащия закон няма !
Можеш обаче да търсиш с метал детектор без разрешение самородно злато, ако не го добиваш с механизация (трактори , багери и т.н.)не са нужни разрешителни (концесия) .
Ако докато си с метал детектора дойдат органи на реда (по сигнал или без сигнал) и им покажеш че си намерил самородно злато няма да имаш никакви проблеми, разбира се наблизо не трябва да има никакви останки от древен живот (могила, крепост и т.н.), видят ли жълтия метал забравят за какво са дошли .

Неактивен binko76

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 11
« Отговор #84 -: Септември 30, 2025, 03:28:22 pm »
Днес ходих до музея да занеса няколко монети, фибули,стрелички. Не са само мои, някои колеги като разбраха, почнаха да ми дават кой какво намери. До днес 5-6 пъти нямаше проблем. Днес ме направиха на г*з. Изглежда някой им  е стегнал чарковете. Прави си изводите. По добре някой да не знае за хобито. Аз го правя за удоволствие. Идвали са прекупвачи,но съм отказвал да продам намереното. Гледай да няма археологически обект наблизо, и да не види някой, че кодоши бол.

Неактивен Калоян

• Нов потребител
  • *
« Отговор #85 -: Септември 30, 2025, 05:37:51 pm »
Благодаря за отговорите колеги!!!

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1270
  • Вар Баний
« Отговор #86 -: Септември 30, 2025, 06:55:59 pm »
Здравейте,нов съм в хобито и ме интересува,на какво разстояние от археологически обект, може да се ползва металдетектор ?
Всеки археологически обект има "охраняема зона" Информация за  нея трябва да има в кметството и музея. Можеш да търсиш ако имаш разрешение от собственика на мястото( стига да не е културна ценност, паметник на културата им казваха по рано)) По добре да е писмено с упоменати координати и граници на парцела според нотариалния акт. Хубаво е да имаш документ за металотърсача и отказ за регистрацията му. Те пак може да се лигавят с тебе, но няма да могат да те осъдят. Ще си останеш само с боя , без монетите и парите които ще ти откраднат при обиска.

В крайна сметка  дали от намирането на монети или със съдействието на полицията все ще имаш емоциите заради които си купил металдетектора.  ;D

Неактивен zAt

• Старши потребител
  • Публикации: 408
« Отговор #87 -: Септември 30, 2025, 07:10:33 pm »
Благодаря за отговорите колеги!!!
форума се следи от цигански AI . Само за това , че си писал тази тема може да ти пратят на гости 3-4 патрулки . НО !!! – никой не закача за АБСОЛЮТНО НИЩО  Бай Мангал – виждал съм да търсят ,,жилязу‘‘  ;)  ;)  ;)  недалеч от Арчар  до сами шосето в ниви , както и до жп линиите   :o   .те са със специален статут в БГ , подобен на дипломатическия статут ( все едно имат дипломатически паспорт )– почти недосегаеми за закона . не плащат вода ,ток и 30% от тях са с ТЕЛК . винаги имат по-големи права от нас .един  приятел  не може да изгони по никакъв начин цял табун от къщата на негов починал роднина .видях с очите си решение на съда в Монтана – за да почне съдебно дело срещу тях е ДЛЪЖЕН ПЪРВО ДА ПЛАТИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ТАКСАТА ЗА АДВОКАТ НА ромите . прочетох го няколко пъти –изстина ми кръвчицата  :o  в момента в монтанското АГ отделение на 10 новородени ромчета ( без кока-кола ) се пада  1 ( едно ) новородено българче . резултаът е видим с просто око по улиците и училищата на Монтана .в берковската гимназия над 70 -80 % са мургави  ромчета ,в  град Бойчиновци вече са около 60 %  ( преди около 40 години бяха под 5% ) , там инсталираха огромнен фотосоларен парк на мястото на изкоренени черешови градини и температурата веднага се покачи с около 2-3 градуса   :'(  .В близкото село Портитовци кмета е ром , и там са 98 % - ром до рома ...това село  беше родно на архитекти, адвокати,инженери , елитни лекари...след десетина години летището ,,Васил Левски‘‘ ще се преименува на ,,Банго Васил‘‘ и с възгласи  ,,цигани –юнаци‘‘ ще бъде посрещнати  златните медалисти от световното първенство по сръчни пръсти ( джебчийство ) .добре дошли в РЕАЛНОСТТА -от 1 .01.2026 г сме в клуба на богатите -УРААА
« Последна редакция: Септември 30, 2025, 07:45:14 pm от zAt »

Неактивен Калоян

• Нов потребител
  • *
« Отговор #88 -: Октомври 01, 2025, 10:27:10 am »
Пределно ясно ми е,че се следи колега ама ще ставам циганин и аз и тва е :)Хахаха.Да идва ако ще и Арменския поп,когато няма нищо ценно,няма и какво да вземат.Точно за това питам,за да може да не нарушавам закона.Въпреки,че по това,където чета,все ще съм в нарушение :) Лек и спорен ден на всички.

Неактивен borisla123

• Старши потребител
  • Публикации: 387
« Отговор #89 -: Октомври 01, 2025, 03:08:47 pm »
] И каква беше причината за тази ситуация. Обясни по-подробно  за случката. Нали нямат право да те връщат като им носиш неща на музея или греша.