Автор Тема: Съвети за начинаещи колеги  (Прочетена 119285 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен koko5819

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 112
Re: Съвети за начинаещи колеги
« Отговор #60 -: Август 16, 2025, 03:10:44 pm »
Аз бих ти препоръчал друго.Ако имаш трактор, му слагаш гребло отпред и минаваш ниско по тревата.Така ще загладиш пътя ако има коловози.Сложи една ловна камера,като я скриеш да не се вижда и така ще видиш кой прави мизерии.кажи в кой район си за да не пострада някой колега който живее наблизо до теб.

Неактивен Николай Колев

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 5
« Отговор #61 -: Август 16, 2025, 10:10:08 pm »
Благодаря ви, в понеделник ще си поръчам тази машина.

От шуменския край съм, село Ивански(Злокучен), на 15 км южно от Шумен, по пътя за ришкия проход. Шишовете не са в цялото землище, а по пътишата които водят към селата Салманово и Суха река. Ако някой има интерес да обикаля натам-да ми звънне да му опбясня по кои пътища слагат тези шишове. телефона ми е 0898 9четири2 пет41

Извинявам се за формата на телефона, но съм си патил от изписване само с цифри, та затова.

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1270
  • Вар Баний
« Отговор #62 -: Август 17, 2025, 06:53:53 am »
Благодаря ви, в понеделник ще си поръчам тази машина.

От шуменския край съм, село Ивански(Злокучен), на 15 км южно от Шумен, по пътя за ришкия проход. Шишовете не са в цялото землище, а по пътишата които водят към селата Салманово и Суха река. Ако някой има интерес да обикаля натам-да ми звънне да му опбясня по кои пътища слагат тези шишове. телефона ми е 0898 9четири2 пет41

Извинявам се за формата на телефона, но съм си патил от изписване само с цифри, та затова.
Трудно се сканират големи участъци. Трябва да минеш по единия коловоз сетне по другия. Ще има много спирания за сигнали. Пътищата са пълни с железа. Не се знае колко е голям шиша и колко са.Ако са колкото гвоздей голямо копане трябва.Точно там пръста е сбита. И това ако е километри си е безнадежна работа.Ако можеш да локализираш мястото до 10-20 м. Имаш шанс да го намериш.Предполагам, че шишовете са поставени в началото на зоните които защитават. В началото на отклоненията , на кръстовища. Провери най напред тях.Шишовете трябва да са дълги за да се забият. Гвоздей не става няма как да го задържиш, трябва да е на дъска или метална основа. Може да са с по сложна форма като пирамида от арматура на която върховете са заострени. Сетих се, използвай чатбота може да ти даде полезни съвети. И да си купиш металотърса, трябва време докато го овладееш. Много лесно се пропускат целите. Ходим десетки години на едни и същи места и постоянно намираме пропуснати монети и предмети.Наблизо трябва да има нишан .Този кой е сложил шиша трябва да знае къде е за да може да го махне или заобиколи когато той иска да мине.Може и да е на такова място което не може да се заобиколи. Това гарантира че колата ще мине през него. Може да се поумува и да се стесни зоната на търсене, че иначе е голям зор.

Неактивен zAt

• Старши потребител
  • Публикации: 408
« Отговор #63 -: Август 17, 2025, 07:41:46 am »
копелдака може би си слага нишани , но ако ползва ГПС ... ? лошо , седларов ,лошо... :'(

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1270
  • Вар Баний
« Отговор #64 -: Август 17, 2025, 09:45:02 pm »
............. в нашето землище по черните пътища някой долен човек набива метални шишове за да се пукат гумите на колите. Говори се, че е гъбар(трюфелджия) който иска така да откаже конкуренцията да ходи с коли в "неговия" периметър. .............................
Ако намериш шишовете, не ги махай, заобикаляй ги. И ти сложи шишове.  За по сигурно разбери къде паркира и му надупчи четирите гуми. Сетне отвори багажника и му спукай резервната. :)

п.п. Горския ще ги знае трюфелджиите. Може да те насочи.

Неактивен danail

• Старши потребител
  • Публикации: 286
« Отговор #65 -: Август 17, 2025, 10:44:29 pm »
... Шишовете не са в цялото землище, а по пътишата които водят към селата ...

Колега, не само ти си патил от идиоти за съжаление аз кося с роторна косачка и ми разхвърлят парчета тел от горени гуми - не е приятно като се замота. За това минавам терена преди косене всеки път.

Това което аз виждам като решение - нужни са ти 2 детектора, този който си поръчал и един евтин "пулсак" със "рамка". Рамката обаче трябва леко да се пипне, не трябва да е квадратна или кръгла а правоъгълна нещо от рода на 1-2 метра дължина и 60-70 см ширина. Другото което е нужно да се пипне е детектора да работи в режим "пинпоинтер" по ред причини. Следва да се направи количка от PPR водопроводни тръби (здраво, евтино и неметално да пречи на детектора) и вече количката да се бута/влачи и като се засече нещо и слизаш и с малкия го намираш и прибираш, първоначално много боклуци после ще е по-лесно. Добре е ако си намерил шиш да направиш една снимка човек да се ориентира колко са големи и как са ориентирани.

Тук има хора, които правят детектори, ако някой се навие да ти го изработи пулсака или да ти продаде някоя рамка която не ползва, за съжаление и аз в момента имам проблеми със съседи идиоти и не мога да помогна поради липса на време.

Неактивен Николай Колев

• Нов потребител
  • *
« Отговор #66 -: Август 18, 2025, 09:33:14 am »
На мен ми е важно да намеря шишовете до няколко дни, няма време за поръчка, че и изработване, има и ден-два доставка...

А шиша представлява следното-на една желязна планка, примерно 100х30 мм отдолу е заварен един по голям гвоздей, за да може да се забие по надълбоко в земята, и шиша да е стабилен. Планката остава наравно със земята. От горната и страна е заварен същинския шиш, който върши работата. Островърх триъгълник, с височина към 50-60 мм, и основа към 20 мм. Ако можете да си го представите. Самия шиш е с дебелина може би 4-5мм, подострен. Намирали сме затова знам какво представляват. Горната му част си е над земята, би трябвало с един търсач, дори и най евтините да може да се намери. участъка от пътя в който се съмнявам е нещо като 300-500 метра. Веднъж бавно и внимателно по единия коловоз, и като стигна края-връщам се по другия. Мисля си, че би трябвало да стане.

Неактивен danail

• Старши потребител
« Отговор #67 -: Август 18, 2025, 01:06:09 pm »

А шиша представлява следното-на една желязна планка, примерно 100х30 мм отдолу е заварен един по голям гвоздей....

Виждал съм, знам за какво става въпрос. Ще ти се откачи ръката от размахване. Реално това е желязо така, че можеш да го търсиш със почти всичко. Само не купувай китайски клонинги!!! На много добри цени са и работят само докато са на масата, на нивата не искат.

Ако членуваш в някоя земеделска група пусни снимки и питай. Тези планки съм ги виждал преди повече от 10 години по добричко около генерал Тошево и варненско. Поне ще ти кажат тези с какви коли се предвиждат, само внимавай че обикновено са въоръжени, при трюфелите се водят истински войни.

Активен Ghostwheel

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 145
« Отговор #68 -: Август 18, 2025, 01:08:09 pm »
 Според мен нямаш нужда от машина колега, пътищата са пълни с железа - ще ти бръмне главата за нула време. Мини валяче като това може да си направиш от голям стар пожарогасител и две шини - ще ти излезе цялата работа към 20-30лв, и ще си много по-бърз с него - 5 см шиш би трябвало да го усетиш без проблем. Пожарогасителя може да го пълниш с пясък, и да му регилираш теглото както ти е удобно. Не гледай цената в линка - това е само за онагледяване...
https://www.emag.bg/gradinski-valjak-za-kosene-na-treva-vidaxl-s-5-shipove-za-aerirane-30-sm-270651/pd/D98K3DMBM/
За да вървят нещата в един колектив, броя на педерастите в него трябва да е четно число...

Неактивен zAt

• Старши потребител
  • Публикации: 408
« Отговор #69 -: Август 18, 2025, 05:37:39 pm »
евала – това е  най-добрата идея !  ;D но може и да съберете всичките тъщи от махалата и да ги пуснете по пътя  в гъста редица. Ако някоя изпищи като вещица –там е шиша !  ;)

Неактивен danail

• Старши потребител
« Отговор #70 -: Август 18, 2025, 10:01:15 pm »
...Мини валяче като това може да си направиш от голям стар пожарогасител и две шини...

Нека бъдем хора за 5 минути!

В случая говорим за парче желязо шина около 10/3 см и поне 50-100 грама желязо което е "огромна" цел според мен за металодетектор произведен последните 25 години, тук  никой не търси монета от цветен метал закопана на 25-30 см!. От друга страна говорим за коларски път, това не е прав асфалтов път а е коловози, дали ще ти подскочи от камък, от това че релефа не е ОК няма как да разбереш така, че това с пожарогасителя някак не е ОК пак имаш редовно да слизаш и оглеждаш. Такива шишове и резачки  на гуми (заточена е шината) ползват трюфелджии и "еколози" които "пазят горите от изсичане" тук мога да кажа и друга версия какво и от кого пазят ама не е за този форум. Въпроса е, че май само рамка се справя относително добре за да го засече.

Между другото, с многото големи горски пожари - много от горските пътища са "минирани" така от еколози които "пазят гората". Сега като се запали и пожарните за нула време остават без гуми и реално не работят, понякога директно отказват да се качват в планината и гледат как просто си гори горе. Та ако има търсене... и някой реши да произвежда може да помогна.

Неактивен pechkata

• Ветеран
  • Публикации: 686
« Отговор #71 -: Август 19, 2025, 10:13:52 am »
при трюфелите се водят истински войни.
Покрай тез трюфелджии не можем да припарим горите за пибиткане... :(

Неактивен Николай Колев

• Нов потребител
  • *
« Отговор #72 -: Август 20, 2025, 07:24:33 pm »
Нека бъдем хора за 5 минути!

В случая говорим за парче желязо шина около 10/3 см и поне 50-100 грама желязо което е "огромна" цел според мен за металодетектор произведен последните 25 години, тук  никой не търси монета от цветен метал закопана на 25-30 см!. От друга страна говорим за коларски път, това не е прав асфалтов път а е коловози, дали ще ти подскочи от камък, от това че релефа не е ОК няма как да разбереш така, че това с пожарогасителя някак не е ОК пак имаш редовно да слизаш и оглеждаш. Такива шишове и резачки  на гуми (заточена е шината) ползват трюфелджии и "еколози" които "пазят горите от изсичане" тук мога да кажа и друга версия какво и от кого пазят ама не е за този форум. Въпроса е, че май само рамка се справя относително добре за да го засече.

Много реалистичен поглед, точно така е. Днес излязох с машинката, и имам улов-7 броя шишове. Двата са "пресни"-не са ръждясали още, явно на единия съм спукал двете гуми преди 10-на дни. Другите ги намери машината, и с малко ровене ги извадих. Но си бяха на плитко де-2-3 см, стари, извадени от пръстта, и затъпкани с нова пръст.

Тези белите са от спици на чадър. Как някой си мисли, че такова може да спука гума не знам, този няма връзка с реалността. Въпреки, че са от доста твърд метал-те са към 2 мм дебели, и под натиска на гумата се огъват,както се вижда на снимката.

Машината е mine lab intrepid. Евтинка, явно с мижави възможности, но на мен повече не ми и трябва.
« Последна редакция: Август 20, 2025, 07:28:33 pm от Николай Колев »

Неактивен danail

• Старши потребител
« Отговор #73 -: Август 21, 2025, 09:03:29 am »
... Днес излязох с машинката, и имам улов-7 броя шишове. ....

Машината е mine lab intrepid. Евтинка, явно с мижави възможности, но на мен повече не ми и трябва.

Добре дошъл в хобито, макар и малко "доброзорно". Явно вече си почувствал тръпката от първата находка, както и усещането за добре свършена работа усещането че си спасил поредната гума. Сега обаче и другата страна на монетата! Със ваденето на шишовете ти прецакваш "работата" на някой друг, човек като види някой с детектор и започва да си мисли че си там да извадиш някое гърне със злато и като започне да го гризе завистта и обикновено звънят на 112. При всички положения викат полиция и ще ти уплътнят деня. За целта провери какви документи е нужно да имаш в себе си - лична карта, фактура (най-добре копие) на апарата, декларация за намерено нещо, декларация че не подлежи на регистрация... Провери и там където си, да не е археологически обект! Ако не си на ясно питай. И колко може по-малко спукани гуми  ;D

Колко до ваденето на тези шишове, за да не копаеш много виж нещо като "кози крак" накрая със щипка или "клещи чираци" да има къде да се закачи шиша и вадиш с кирката. При мен всичко е на повърхността и ги обирам с магнит на пръчка.

https://www.youtube.com/shorts/FoWO7TtRUxg

Неактивен pechkata

• Ветеран
  • Публикации: 686