Анкета

Как бихте постъпили, ако криминализират притежанието на металотърсач

Ще протестирам против решението и ще си задържа металотърсача
Ще се примиря с решението и ще се отърва от металотърсача
Ще се отърва от металотърсача
Ще го задържа до по - добри времена
Други

Автор Тема: Криминализиране притежанието на металотърсач  (Прочетена 101982 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lomidol

• Старши потребител
  • Публикации: 287
Re: Криминализиране притежанието на металотърсач
« Отговор #30 -: Ноември 11, 2013, 09:36:34 pm »
Аз ще си купя фадрома и ще стана археолог  :) и законът не ме лови  :)

Неактивен Ne6o

• Напреднал потребител
  • Публикации: 165
« Отговор #31 -: Ноември 11, 2013, 09:53:58 pm »
Ха, мечтай си. В сегашния закон пише, че се забраняват теренните проучвания с технически средства, като техническо средство може да е дори дървена пръчка.

Неактивен Petronii

• Ветеран
  • Публикации: 743
« Отговор #32 -: Ноември 11, 2013, 10:14:54 pm »
За хипотетично.
Предстоят промени в ЗКН. На 14 този месец се събира комисията. Ние по принцип искаме да се либерализира металдетектинга и да се уредят по-добре отношенията между държавата и търсачите, но като четем пресата през последните два месеца, се вижда, че вместо това, може да стане и съвсем обратното. В комисията освен всички сдружения на археолозите, които вече направиха изказванията и становищата си против нас, участва и прокуратура. А становището на прокуратурата е ...с две думи: "малко им е на търсачите, трябва съвсем да ги забраним".....
И понеже форумите се четат от всички, включително и от представители на горепосочените, е добре да са информирани доколко ние сме склонни да се откажем от металдетектинга, дори и при на наличието на още по-рестриктивен закон.
А и ние да си знаем.
Поне аз така разсъждавам.
Късмет на всички.

Сигурно четат, дано им светне лампичката и някой да прояви здрав разум .
Не знам защо, не разбират ли законодателите, че колкото повече притискат дадено явление, толкова то по се изродява и става неконтролируемо. Ако искат да опазват културното-наследство( а даже не знам за какво наследство, като нищо съществено не е останало), трябва да оставят хората на мира, ако случайно намерят нещо при търсене, да не се плашат, а спокойно да го изложат на светло. Ако държавата прецени, че е национално богатство, да го национализира и даде обезщетение, ако не, пък може някой музей или колекционер да предложи и да го купи, ако не става за нищо, хората сами да сметнат, каквото е за добре, това да правят. Така е в нормалните страни и там няма проблеми, ако мислят рационално, трябва да опростят условията и да не се правят на македонци, колкото повече забрани, толкова повече нелегалност, хайдути и поразии, нека преценят ,по кой начин се опазват културни ценности по-добре.
Може би и ние сме виновни, няма нужда да водим война с археолози, историци и музейни работници, трябва да ги привлечем и да им докажем, че може да сме от полза. Даже би било добре да се регистрират и тук хора от тези съсловия, да се обозначи във профила какъв е и да комуникираме цивилизовано и дискутираме проблемите и защитаваме тези. Имам чувството, че в момента колкото повече се набиват на очи федерации и организации, толкова повече напук се увеличават проблемите, значи управляващите ни имат за враг, това трябва да се промени по някакъв начин.

Неактивен gyulter

• Напреднал потребител
  • Публикации: 189
« Отговор #33 -: Ноември 11, 2013, 10:27:15 pm »
петроний е прав , аз тук водя люта битка с уредника на музея ни , който е и мой приятел но е против да обикалям с патерицата, докато не му доказах че от тук са минали руските войски по време на Руско- Турската освободителна война, а той горкият от офиса не излиза и си мисли че прави нещо добро за историята на региона, по добре е да си стиснат ръцете държава и търсачи , но категорично против булдозерната археология

Неактивен Джони

• Ветеран
  • Публикации: 1395
  • Таен агент с АКА Сигнум MFT
« Отговор #34 -: Ноември 12, 2013, 06:03:28 am »
петроний е прав , аз тук водя люта битка с уредника на музея ни , който е и мой приятел но е против да обикалям с патерицата, докато не му доказах че от тук са минали руските войски по време на Руско- Турската освободителна война, а той горкият от офиса не излиза и си мисли че прави нещо добро за историята на региона, по добре е да си стиснат ръцете държава и търсачи , но категорично против булдозерната археология
И Петроний е прав, и ти си прав. Само да отбележа, нещо, което казвам сигурно за десети път. До преди десет години общувахме нормално с археолозите. Музеите правеха откупки, а търсач не беше синоним на престъпник. Отворете която и да е книга със студия на археолозите, издадена преди закона Чилова и ще видите как са практикували - навсякъде посочват откривател или собственик на културна ценност, от когото са ползвали информация.
На практика тази връзка беше прекъсната на сила, благодарение на медийна кампания срещу всички нас, а в музеите се ужасяват като ни видят, защото нямат финансов ресурс да изпълняват закона и са много наясно с това, а недай Боже да общуват нормално с търсачи- вече се смята за грях.
Историята показва, че всяко ограничение или забрана водят не до решаване на проблема, а до скрита война между хората и закона и до контрабанда. Пример за това са всички сухи режими.
Допълнителните рестрикции в закона няма да спрат металдетектинга, а само ще доведат до още по-системно нарушаване на закона.
А Петроний - да допълня и теб - този форум, както и всички други също е форма на организация. Нашите управляващи живеят някак с виждания от преди десетки години, когато се смяташе, че е достатъчно да забраниш нещо и хората ще се изпокрият по къщите, и ще мълчат. Сага, във време на комуникации е много трудно да спреш каквато и да е организирана форма на общуване между хората.
Това пък го споменавам, защото г-н Соларов отбеляза в становището си, че организациите ни били незаконни. Чак да ти стане смешно...
« Последна редакция: Ноември 12, 2013, 06:28:37 am от Джони »
Монетата винаги има две страни.

Неактивен gyulter

• Напреднал потребител
« Отговор #35 -: Ноември 12, 2013, 08:00:18 am »
така е в тази шизофренично ориентирана посткомунистична демокрация която имаме в България

Неактивен denzel

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 85
  • Моля колегите за съдействие.
« Отговор #36 -: Ноември 12, 2013, 07:58:46 pm »
250000-300000хл,любители археолози представятелиси за коя партия могат да гласуват.

Неактивен stan960

• Ветеран
  • Публикации: 934
« Отговор #37 -: Ноември 13, 2013, 07:12:03 pm »
-Могат да имат собствена партия, но за жалост не сме толкова много -Последните дрънканици в пресата са вече за 50 000 -Но това са все извадки от сивите клетки и нощни полюций на небезизвестният Б.Димитров -Кво да правиш човекът си защитава интересите на чиновническото съсловие-Ква ти държава къв народ-Въпросът е кой ще яде по дълго от баницата,щото то вече и тутманици в БГ не останаха.....................................  ;)

Неактивен Plamen

• Старши потребител
  • Публикации: 384
« Отговор #38 -: Ноември 13, 2013, 09:33:38 pm »
Да ми вземат апарата >:(това е все едно да притиснеш една котка в ъгъла и стой та гледай :o одира ти очите :)

Неактивен стрела

• Напреднал потребител
  • Публикации: 223
« Отговор #39 -: Ноември 14, 2013, 09:54:20 am »
не смятам,че това правителство ще направи нещо за металдетектинга едвали червените бабички и о.з.бетонни глави ще одобрят легализирането на 'иманярите' а и бойко ще ги захапе.Дошло е време за възраждане на хайдушкото движение. ;D

Неактивен gyulter

• Напреднал потребител
« Отговор #40 -: Ноември 14, 2013, 11:02:35 am »
Днес мисля че ще се разглеждат промени в ЗКН , а дано поне веднъж приемат нещо в Името на Народа...

Неактивен zempar

• Главен модератор
  • Ветеран
  • Публикации: 2201
« Отговор #41 -: Ноември 14, 2013, 11:42:15 am »
Не, днес няма да разглеждат закона, днес се събират за първи път и нещото, което най-много могат да направят да изработят график на заседанията така, че да е максимално удобен на всички членове на групата.

Неактивен saver

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 14
« Отговор #42 -: Ноември 14, 2013, 06:09:15 pm »
Няма да спра да се занимавам нито с детектване нито със сглобки на детектори , последния ми кантар ме издъни на терен и го разглобих , сега ще правя друг на който след прочитане на тази тема определено конструкцията ще е от дебел текстолит , може и с шипове по антената ! От какво още да се откажа , дишането дали ще е законно догодина ? Ако ще и електрониката като занаят да криминализират все ми е тая ! Поялник-форевър !!!

Неактивен WATERRESIST

• Старши потребител
  • Публикации: 428
  • Living In The Past
« Отговор #43 -: Ноември 15, 2013, 10:44:42 am »
 ;D Поялник-форевър !!! Това изказване беше яко и аз те подкрепям Поялник-форевър, тенол завинаги !!!

Неактивен sting

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 27
« Отговор #44 -: Януари 14, 2014, 10:40:43 pm »
Ще протестирам против решението и ще си задържа металотърсача . Колега vanbg да търсим светлина в тунела е някаква надежда ,но аз лично мисля ,че тунел няма. Най вероятно ще измислят нещо умно и мъдро , като "-Всеки има право да купува и притежава , металдетектор да го зарежда да му се радва но не и да го ползва по какъвто и да е повод"