Автор Тема: плажен улов  (Прочетена 190523 пъти)

0 Потребители и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Владко_тарикатко

• Производители
  • Напреднал потребител
  • *
  • Публикации: 198
Re: плажен улов
« Отговор #345 -: Юли 27, 2023, 01:36:02 pm »
VDI-то зависи от материала, а не от големината и теглото.

Дали :)
Пример !
Материал злато :
- малко парче 3мм около 22-23 карата , 1 гр. (самордно злато) - VDI - 8-10 ( тънко фолио дава същото VDI )
- обица висулка,  около 22-23 карата, 1.5 гр. - VDI - 20-22 (колкото на коце 16мм)
- златна монета с диаметър около 22-23 карата, 4.5 гр. - VDI 55 -58

T.e. материала е един и същ а VDI-то различно, що така ?
Данните се повтарят с няколко различни детектора при въздушен тест
Едно фолио да вземеш и дава различно VDI ако е скънато на 4-5 и ако е на един пласт.

Неактивен zAt

• Старши потребител
  • Публикации: 292
« Отговор #346 -: Юли 27, 2023, 08:35:26 pm »
нека ви полея сите със ледена водичка... в близката зона ( 2 -5 см от сондата ) имаме обръщане на фазата  на сигналите . ТОВА Е АБСОЛЮТНО НЕПРЕОДОЛИМ фактор ... с абсолютно никакви обработки на сигнала , с мулти -култи -нищо не помага . ако почвата е малко по-тегава -бъдете доволни ако  въобще имате някаква дискриминация... а честито бръснене  ;D

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
  • Публикации: 350
« Отговор #347 -: Юли 27, 2023, 09:45:30 pm »
нека ви полея сите със ледена водичка... в близката зона ( 2 -5 см от сондата ) имаме обръщане на фазата  на сигналите . ТОВА Е АБСОЛЮТНО НЕПРЕОДОЛИМ фактор ... с абсолютно никакви обработки на сигнала , с мулти -култи -нищо не помага . ако почвата е малко по-тегава -бъдете доволни ако  въобще имате някаква дискриминация... а честито бръснене  ;D

Така става, когато и производителите спряха да ги правят концентричните сонди повече и всички до един смело минаха на двойно D, което обяснява защо трябва да се повдига DD сондата на 6-8 см от земята при търсене ако има на повърхноста.. в близката зона ( 2 -5 см от сондата ) нещо цвят.

Докато при концентричните сонди от самото начало този проблем не съществуваше.

Активен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 1441
« Отговор #348 -: Юли 27, 2023, 10:19:13 pm »
Дали :)
Пример !
Материал злато :
- малко парче 3мм около 22-23 карата , 1 гр. (самордно злато) - VDI - 8-10 ( тънко фолио дава същото VDI )
- обица висулка,  около 22-23 карата, 1.5 гр. - VDI - 20-22 (колкото на коце 16мм)
- златна монета с диаметър около 22-23 карата, 4.5 гр. - VDI 55 -58

T.e. материала е един и същ а VDI-то различно, що така ?
Данните се повтарят с няколко различни детектора при въздушен тест
Едно фолио да вземеш и дава различно VDI ако е скънато на 4-5 и ако е на един пласт.
Никъде не е казано, че всичкото злато на Земята е от един и същ материал. Доколкото ми е известно златото има 183 изотопа.
Аз самия съм виждал VDI на разни злата от 5 до 40 и дори нагоре. Зависи от примесите. В някои злата има примеси на сребро, в други на мед (каквото е много от руското злато).
Бялото злато какво е?
Тук имам едно парче от медна ламарина (от корабостроителния завод). Магнит не залепва за нея, а дава VDI (-40), т.е. по желязна е от желязото :)

Неактивен yjasabg1

• Напреднал потребител
  • Публикации: 244
« Отговор #349 -: Юли 27, 2023, 10:35:15 pm »
Истински се притесних след след вди 46 50 51 на сигнума ,ясен силен сигнал за мен капачка от буркан почти на 80 %.Излезе среден номинал с бронз с посребровката.Такъв бронз без посребровката винаги е от 29  до 37 39,зависи от други неща.Зарових отново и пак пробвах ,все същият резултат.Не вярвам напълно на тези вди -та.

Активен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
« Отговор #350 -: Юли 27, 2023, 10:41:20 pm »
Ледената водичка отдавна се е стоплила ;)
Явно и на теб ти е убягнало как се оправя това на DD сондите. Елементарно е, а стотици фирми производители и хиляди хора правят една и съща грешка и се чудят как да се борят с нея. И тегавата почва не е проблем. Като се видим на живо ще ти обяснявам, пък ще почерпиш :)

Активен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
« Отговор #351 -: Юли 28, 2023, 01:00:22 am »
Истински се притесних след след вди 46 50 51 на сигнума ,ясен силен сигнал за мен капачка от буркан почти на 80 %.Излезе среден номинал с бронз с посребровката.Такъв бронз без посребровката винаги е от 29  до 37 39,зависи от други неща.Зарових отново и пак пробвах ,все същият резултат.Не вярвам напълно на тези вди -та.
Да не забравяме влиянието на земята в сумарния сигнал. Ако едно нещо във въздух го засичаш с + 40, в земята може да бъде, много разлчино, например +20 или дори да отиде в минус, ако има по-високо съдържание на железни окиси. Един и същ предмет в различни почви може да ти даде различни индикации. Има и почви където се работи все едно във въздух. И колкото повече една почва променя VDI-то, толкова повече тази промяна става осезаема в дълбочина.
А специално при Сигнума, VDI-то зависи и от честотата на работа. На 3kHz са едни цифри, а на 22kHz например са съвсем други (по-високи).

Неактивен yjasabg1

• Напреднал потребител
  • Публикации: 244
« Отговор #352 -: Юли 28, 2023, 05:49:31 am »
Да не забравяме влиянието на земята в сумарния сигнал. Ако едно нещо във въздух го засичаш с + 40, в земята може да бъде, много разлчино, например +20 или дори да отиде в минус, ако има по-високо съдържание на железни окиси. Един и същ предмет в различни почви може да ти даде различни индикации. Има и почви където се работи все едно във въздух. И колкото повече една почва променя VDI-то, толкова повече тази промяна става осезаема в дълбочина.
А специално при Сигнума, VDI-то зависи и от честотата на работа. На 3kHz са едни цифри, а на 22kHz например са съвсем други (по-високи).
Съгласен съм напълно с написаното ,но тук става въпрос за едно и също место ,което за мен е мн странно.Една и съща бобина.Монетата травиална, но с посребровката.Ако е нещо колониално , усмешителна  или фуре,не бих се изненадал.Живот и здраве ще направим един тест с приятели с този сигнал с други апарати ,нека да остане време.

Неактивен Petronii

• Ветеран
  • Публикации: 740
« Отговор #353 -: Юли 28, 2023, 03:16:44 pm »

Тези монети точно така им е  поведението, понеже имат сребърно покритие, апарата отчита неговите характеристики, дава по-високото вди. Както при едно листче фолио с по-голяма площ, колкото на монета, понякога апарата го отчита по-добре или пък ако се опакова монета с фолио в зависимост от състава му. ще се промени коренно засичането и отчитането. Имал съм подобен случай преди години, в една поляна засичам ясен сигнал, изрових го на почти 30 см, при положение, че апарата стара изработка правен, са му преко силите тази дълбочина. Излезе посребрен антониан, малко по-голям от 20 ст. поизтъркан леко, бая се позачудих на този феномен, той даже при сравнение с други монети, апарата го отчита много добре. Някой по-масивни монети се ловят по-слабо, явно е  афинитет на апарата и неговата честота, спрямо състава на монетата. Правило ми е впечатление при правените детектори, когато ги настройва майстора, в един момент  дадени медно-бакърени монети ги лови повече от сребърни, това се получава от неправилна настройката на фазата на намотките на антената.
Но при всички положения, в случая с този тип монети, повечето правилно работещи детектори, поведението им ще е същото.
« Последна редакция: Юли 28, 2023, 03:24:53 pm от Petronii »

Неактивен Владко_тарикатко

• Производители
  • Напреднал потребител
  • *
  • Публикации: 198
« Отговор #354 -: Юли 28, 2023, 05:43:13 pm »

Никъде не е казано, че всичкото злато на Земята е от един и същ материал. Доколкото ми е известно златото има 183 изотопа.
Аз самия съм виждал VDI на разни злата от 5 до 40 и дори нагоре. Зависи от примесите. В някои злата има примеси на сребро, в други на мед (каквото е много от руското злато).
Бялото злато какво е?
Тук имам едно парче от медна ламарина (от корабостроителния завод). Магнит не залепва за нея, а дава VDI (-40), т.е. по желязна е от желязото :)

Цитат на: Mikron
VDI-то зависи от материала, а не от големината и теглото.

VDI зависи от всичко, вземи един блистер хапчета и виж какво VDI ти дава, послед откъсни половината блистер и VDI става друг.
Т.е. един и същ материал с различен размер дава различен VDI !
https://www.youtube.com/watch?v=dBO5U63z0Ek

Неактивен paunnetti

• Ветеран
  • Публикации: 876
« Отговор #355 -: Юли 29, 2023, 06:51:52 pm »
Здравейте Колеги. И аз реших снощи да видя VDI на мойте МД. Понеже в София няма море Зарових една
монета от 1лв и една от 10ст в пясъчника на близката детска градина на 20см. И трите дават едно и също
 VDI което обаче се различава съществено примерно от VDI на колегата Medievil. Та въпросът ми е на
различните МД VDI-то различно ли е.С Уважение. Поздрави. :)
PS: Само да уточна Дискриминацията беше All Metal. И двете монети звучаха различно.
« Последна редакция: Юли 29, 2023, 06:58:10 pm от paunnetti »

Неактивен zAt

• Старши потребител
« Отговор #356 -: Юли 29, 2023, 11:09:08 pm »
Ледената водичка отдавна се е стоплила ;)
Явно и на теб ти е убягнало как се оправя това на DD сондите. Елементарно е, а стотици фирми производители и хиляди хора правят една и съща грешка и се чудят как да се борят с нея. И тегавата почва не е проблем. Като се видим на живо ще ти обяснявам, пък ще почерпиш :)
Ми аз разбрах , ЧЕ НИЩО НЕ РАЗБРАХ , освен че трябва да черпя ;D . да сме живи и здрави - айде на хаирлия да ти е ! ма покажи барем един клип да си ОПЛАКНЕМЕ ЗЪРКЕЛИТЕ как се дискриминира в черен пясък от сарафово и как се пробива истински тегава почва -която абсорбира енергията на осцилатора като алуминиево ЦУКАЛО на 5 см от сондата например :-\ и е добре да се покаже как една ДД сонда при ,,помпане'' на една монета с размах около 1 см -постъпково приближаваме монетата в активната зона на сондата ( дето се пресичат намотките ) от 10 см до 1 см от сондата и туй ДД  няма инфлексна повърхност на обръщане полярността на сигнала . ще трябва да се подкрепим и с осцилограма от RIGOL  ;) ;) ;)   

Активен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
« Отговор #357 -: Юли 30, 2023, 07:53:19 am »
Любо, човека като отиде на полето (в гората) не го интересуват осцилограми, а какъв ще е резултата накрая като си тръгва.
Клипове съм показвал много пъти, но ето още веднъж:https://www.youtube.com/watch?v=8KQy1ZnnwX4
В началото е обикновен детектор, след това подобрен. Няма близка, няма далечна зона, няма обрщане на фази. Цвета си е цвят, желязото желязо.
Магнетита накрая е от твоите камъни, които беше дал на Виктор. Наистина по "лют" и по-магнитен какмък не съм срещал. Под него нищо не работи както трябва, дори и най-прехвалените и скъпи бандурки, както им казваш  :)
Ето излагацията на прехвалената мултичестота: www.youtube.com/watch?v=yaqr2-NA-Vk  Мантикора и той е същия.
Разсъжденията, коитто имаш, явно са на базата на аналоговата схемотехника и обикновени DD антени, които са отживелица. С цифровизацията, нещата могат да се променят кардинално...

Неактивен zAt

• Старши потребител
« Отговор #358 -: Юли 30, 2023, 10:51:51 pm »

Неактивен Medievil

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 129
« Отговор #359 -: Юли 31, 2023, 08:32:52 am »
Здравейте Колеги. И аз реших снощи да видя VDI на мойте МД. Понеже в София няма море Зарових една
монета от 1лв и една от 10ст в пясъчника на близката детска градина на 20см. И трите дават едно и също
 VDI което обаче се различава съществено примерно от VDI на колегата Medievil. Та въпросът ми е на
различните МД VDI-то различно ли е.С Уважение. Поздрави. :)
PS: Само да уточна Дискриминацията беше All Metal. И двете монети звучаха различно.

Да. Различни са VDI на апаратите. Нали за това давам пример с Fisher F75+ , какви са били цифрите и сега с Deus 2 са различни, но горе долу са в даден сегмент. Да речем 1 лв и 2 лв са между 70-85 и на двата апарата, но точните цифри са различни.