Анкета

От колко години се занимавате с металдетектинг?

1-3 години
62 (41.6%)
3-7 години
28 (18.8%)
7-12 години
15 (10.1%)
12-20 години
22 (14.8%)
над 20 години
22 (14.8%)

Общ брой гласове: 147

Автор Тема: Анкета - какъв опит имате? (време на практика)  (Прочетена 76223 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kronos555

• Ветеран
  • Публикации: 767
  • миндил и железарка
Re: Анкета - какъв опит имате? (време на практика)
« Отговор #15 -: Юли 30, 2013, 01:33:53 am »
  Отровите какви бяха
черна отрова за плъхове смесена с риба

Неактивен Plamen

• Старши потребител
  • Публикации: 384
« Отговор #16 -: Юли 30, 2013, 08:30:49 pm »
Едно време бях запален риболовец.Нямаше по-хубаво хоби за мен от това да си стоя с въдицата на язовира и да чакам нещо да клъвне.Даже и костенурка съм вадил :) Но в един светъл ден един мой познат беше взел със  себе си едно непонятно дотогава за мен устройство,което виждах за първи път.Това се случи преди доста време,но от тогава вече не ходя за риба,защото намерих много по-добро хоби,поне за мен наречено Металдетектинг.Поздрави на всички колеги.

Неактивен Deroni

• Старши потребител
  • Публикации: 374
« Отговор #17 -: Юли 30, 2013, 08:40:11 pm »
Ехх за риба пак се ходи последните години мисля че повечето случаи за сомове.Двете хобита се съчетават брилянтно,винаги вадиш най неочакваното както от земята така и от водата.

Неактивен Джони

• Ветеран
  • Публикации: 1395
  • Таен агент с АКА Сигнум MFT
« Отговор #18 -: Юли 31, 2013, 03:21:09 am »
Бях още в единайсти клас, когато едно приятелче ми казваше: вместо да висиш по дискотеките, вземай една "машинка" и вър за монети, да видиш колко ще ти е кеф. Аз му отговарях: да бе, луд си за вързване. След има няма три-четири години едно гадже ме заведе за първи път, ей тъй на майтап, с машина на заем, да съм видела ква е тръпката и щото до близкия баир, където ходехме да си палим огън, намерихме пет-шест парчета керамика. Кой ти разбира тогава от керамика, но...под носа на дъртите иманяри, на нищо и никакво мижаво селищенце, пренебрегнато от всички, щото било /според грънците/ няква кофти "турция"/тъй ги кръщават по моя край/...първия ден се прибрахме с има няма пет, шест колонии, няколко дюпондия и някви три, четири "асчета", които отпосле се оказаха денари. Не, че знаех кво сме намерили, но цяла нощ лъсках монети с една четка за зъби, а очите ми - като партизански кюфтета.
На третия ден си купих апарат с последните си пари и с голям заем. Отпосле се оказа, че апарата съм го избила още преди да го купя.
На няколко пъти се опитвам да се откажа - много безуспешно.
Сега съм на такъв хал, че може да не излизам и с месеци, но ако нямам апарат в къщи, все едно някой ми е отрязал ръката или ми е спрял дозата.
С две думи - това е диагноза. И за истинските търсачи е такова.
Тия дето ми се правят на хобисти: "ама аз ей тъй....за спорта"....да ме извиняват много, ама...или лъжат безотговорно нас по форумите, че видите ли "аз съм стирилен", или лъжат още по-безотговорно себе си, че не са омагьосани.
Монетата винаги има две страни.

Неактивен Plamen

• Старши потребител
  • Публикации: 384
« Отговор #19 -: Юли 31, 2013, 11:38:41 pm »
Бях още в единайсти клас, когато едно приятелче ми казваше: вместо да висиш по дискотеките, вземай една "машинка" и вър за монети, да видиш колко ще ти е кеф. Аз му отговарях: да бе, луд си за вързване. След има няма три-четири години едно гадже ме заведе за първи път, ей тъй на майтап, с машина на заем, да съм видела ква е тръпката и щото до близкия баир, където ходехме да си палим огън, намерихме пет-шест парчета керамика. Кой ти разбира тогава от керамика, но...под носа на дъртите иманяри, на нищо и никакво мижаво селищенце, пренебрегнато от всички, щото било /според грънците/ няква кофти "турция"/тъй ги кръщават по моя край/...първия ден се прибрахме с има няма пет, шест колонии, няколко дюпондия и някви три, четири "асчета", които отпосле се оказаха денари. Не, че знаех кво сме намерили, но цяла нощ лъсках монети с една четка за зъби, а очите ми - като партизански кюфтета.
На третия ден си купих апарат с последните си пари и с голям заем. Отпосле се оказа, че апарата съм го избила още преди да го купя.
Сега съм на такъв хал, че може да не излизам и с месеци, но ако нямам апарат в къщи, все едно някой ми е отрязал ръката или ми е спрял дозата.
Тия дето ми се правят на хобисти: "ама аз ей тъй....за спорта"....да ме извиняват много, ама...или лъжат безотговорно нас по форумите, че видите ли "аз съм стирилен", или лъжат още по-безотговорно себе си, че не са омагьосани.
    И при мен е така колежке.Може и да не излизам доста време,ама без апарата си немога.

Неактивен taki

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 54
« Отговор #20 -: Август 01, 2013, 10:30:31 am »
Здравейте колеги.
Когарто бях на 10-12 години (сега съм на 32) баща ми ме заведе за пръв път "за злато".
Има една местност край неговото родно село , където при дълбока оран хората ходеха само с платнени торбички да събират монети и накити. Сега там е като тренировъчен лагер за всеки който реши да практикува хобито и въпреки всички колеги минали от там пак си дава по някоя "шайба" всеки път когато ходя.
Относно жената - там нещата стоят покъртително. Тя и златна колесница да и изровя пак ще каже "вехтория" или нещо от сорта.Водил съм я 2-3 пъти с мен и за мой кучешки късмет като се заредят капачка след капача ходи и обесняваи после че ходя по нивите , а не да търкам нещо друго ;)

Неактивен TRAKER

• Ветеран
  • Публикации: 528
  • nobiscum deus
« Отговор #21 -: Август 01, 2013, 08:37:12 pm »
...ходи и обесняваи после че ходя по нивите , а не да търкам нещо друго ;)
Дръж се колега не се давай,важното е да се търка.А какво се търка е друга тема за разговор  :)

Неактивен stan960

• Ветеран
  • Публикации: 934
« Отговор #22 -: Август 02, 2013, 09:27:25 pm »
-Говорим значи за около 80-те години на миналият век -Не мое са сета сега кви машинки имаше тогаз по НРБ.............................................. ....... ;D

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #23 -: Август 03, 2013, 08:08:06 am »
-Говорим значи за около 80-те години на миналият век -Не мое са сета сега кви машинки имаше тогаз по НРБ.............................................. ....... ;D
Новопазарци размахват машини точно от тогава. Аз мислех, че са започнали някъде около 84-та, обаче сега като се видяхме с  Върбанов, спомена май по-ранна година. Започнали са с  машините на бай Гроздьо от Варна, а е имало и някой друг Игъл. 89-та, 90-та вече имаше производство на металотърсачи в Нови пазар. А, когато аз хванах първата бангия зимата на 95-та, 96-та - в града имаше около 800 търсачи, регистрирани в списък в полицията. Сигурно са били и повече. Между другото имаше и едни много направени машини в едни куфарчета, пловдивско производство, че май и официално име имаха, но не помня подробностите. Цените варираха от 650 до 2500-3000 лв за роден металотърсач.
Интересното е, че между първите 5 търсача е имало и жена.
Та, не знам кое точно те учудва.  :)

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #24 -: Август 03, 2013, 08:55:36 am »
Другото интересно от тоя период: паралелно със системния тормоз над търсачите от страна на бай ти Христосков, който си е имал едва ли не личен офис в полицейското управление в Нови пазар е, че беше съвсем нормално да отидеш в музея и да се консултираш за намереното или да продадеш. По това време /80-те/ Георги Китов е правил всяка година проучвания в тоя район, бил е близък с повечето търсачи, и музейната сбирка в града е създадена благодарение на общия труд на търсачите и археологията. Христосков пък, редовно е съдействал на търсачите да си прибират металотърсачите от МВР-тата из страната, като е казвал: че те ако нямат машини, какво ша им прибираме. Информаторите още тогава са били бая, щото ако излезе някоя по-интерсна находка, бай ти Христосков цъфва в града, привиква откривателите и им казва кой колко и какви монети му дължат. Естествено, докато изминат пътя от Нови пазар до Шумен или до София, половината монети са подменени. ...........С две думи- каквото е сега, същото е било и тогава, само дето в музеите все пак нещо влизаше, а сега май само се краде от музеите.

Неактивен стрела

• Напреднал потребител
  • Публикации: 223
« Отговор #25 -: Август 03, 2013, 09:54:15 am »
така е како всичко което се открие веднага отива при някои олигарх,за тях работи цялата държавна машина,не се надаите нещо скоро да се промени.В момента с протестите се цели една олигархична група да се смени с друга а за народа и нас големия. :)

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1249
  • Вар Баний
« Отговор #26 -: Август 03, 2013, 11:18:50 am »
Новопазарци размахват машини точно от тогава. Аз мислех, че са започнали някъде около 84-та, обаче сега като се видяхме с  Върбанов, спомена май по-ранна година. Започнали са с  машините на бай Гроздьо от Варна, а е имало и някой друг Игъл. 89-та, 90-та вече имаше производство на металотърсачи в Нови пазар. А, когато аз хванах първата бангия зимата на 95-та, 96-та - в града имаше около 800 търсачи, регистрирани в списък в полицията. Сигурно са били и повече. Между другото имаше и едни много направени машини в едни куфарчета, пловдивско производство, че май и официално име имаха, но не помня подробностите. Цените варираха от 650 до 2500-3000 лв за роден металотърсач.
Интересното е, че между първите 5 търсача е имало и жена.
Та, не знам кое точно те учудва.  :)

През 1978 год. си купих първия металотърсач "Гарет Електроник" той беше най високия в класа си.Имаше две антени и с голямата хващаше денара на 35см на алметал.Специален потенциометър за работа на силно минерализирани почви,настройващ се дискриминатор и някои др.След това през 1980 взех Снифер 120 АМ ,после "Фелдмайстер" който се счупи.Тогава 1982-3 г. Гроздю го ремонтира ,пресне му схемата опрости я и изработи с БГ части.Тогава и други се снабдиха с машинки. ;D ;D

Неактивен Deroni

• Старши потребител
  • Публикации: 374
« Отговор #27 -: Август 03, 2013, 12:20:31 pm »
така е како всичко което се открие веднага отива при някои олигарх,за тях работи цялата държавна машина,не се надаите нещо скоро да се промени.В момента с протестите се цели една олигархична група да се смени с друга а за народа и нас големия. :)

Така е прав си колега,някой ако си мисли че Кафеварката на Доган ще променя закона жестоко се лъже.Комисията която решава питат ли се за кой работи на тях ако им е угодно ще се приеме закон ако не продължаваш в същия дух.Ако бай Тошо беше жив сега щеше им каже само това"Вие нямате пари бе!Какво ще решавате?Решава тоя който има пари!!!"

Неактивен Bobi31

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 94
  • What's up doc?
« Отговор #28 -: Септември 01, 2013, 12:18:35 am »
През 1978 год. си купих първия металотърсач "Гарет Електроник" той беше най високия в класа си.Имаше две антени и с голямата хващаше денара на 35см на алметал.Специален потенциометър за работа на силно минерализирани почви,настройващ се дискриминатор и някои др.След това през 1980 взех Снифер 120 АМ ,после "Фелдмайстер" който се счупи.Тогава 1982-3 г. Гроздю го ремонтира ,пресне му схемата опрости я и изработи с БГ части.Тогава и други се снабдиха с машинки. ;D ;D
Интересна работа?! През 78 Гарета хваща денар на 35 см, а днес не може. Дали умишлено не занижават параметрите?

Неактивен terron

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 42
« Отговор #29 -: Ноември 10, 2013, 09:28:21 pm »
имам мини багер и си работя с него,но по голямо удоволствие да си изкарам сигнала с лопата няма,поправка багера за хобито не го полвзвам.