Автор Тема: 10-те най-важни правила за оценка на антични и колекционерски предмети  (Прочетена 9283 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен planeta

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 10
Определянето на стойността на античен или колекционерски предмет не се свежда само до намирането му в някой ценови справочник или в списък за проведен търг. На практика това е само началото на оценъчния процес. Има редица фактори, които трябва да бъдат взети предвид при реалната оценка на вашите антики. С малко усилия, търпение и запознаване с предпочитаните от вас колекционерски категории, заедно с изброените по-долу напътствия, можете да се научите да правите оценки като професионалисти.

1.Не пропускайте печатите и щемпелите
Харесва ли ни или не, но предмети с печат на производителя често пъти струват повече от идентични, но немаркирани неща. Ако е необходимо, използвайте увеличително стъкло или бижутерска лупа, за да сте сигурни, че няма да пропуснете щемпел, който може да покачи цената и да ви помогне в по-нататъшното проучване на предмета. При ръчно оцветяваните или изработвани предмети подпис на художника, в допълнение към печат на производителя, е допълнително предимство. Внимателно оглеждайте всеки предмет за тези важни разпознавателни знаци.

2.Преценете състоянието на предмета
Един от най-важните фактори при оценката на антични предмети е тяхното състояние. Дори когато намерите вашия предмет в ценови справочник, ако състоянието му не отговаря на описаното, стойността няма да е същата. Вземайте под внимание всички недостатъци – драскотини, пукнатини, прекомерно износване, разкъсвания, петна и липсващи части. Дали става дума за малко чукване, или за голяма пукнатина? В основни линии – оглеждайте за всичко, което би направило вашата антика да не изглежда като „нова”, и го вземайте под внимание при определянето на стойността.

3.Често ли се среща или е рядкост?
Има случаи, при които изключително редки антики, дори когато не са в добро състояние, могат да струват доста добра сума. Така например, ако установите, че притежавате предмет от Newcomb керамика с широка колкото косъм пукнатина, той въпреки това може да струва доста прилична сума. Ако обаче притежавате пукнат предмет от Frankoma керамика, неговата стойност едва ли ще е повече от декоративна. Ако не сте сигурни какво е значението на рядкостта в проучваната от вас сфера, по-добре е да се посъветвате с експерт, преди да изхвърлите някой повреден предмет.

4.Старото не винаги означава ценно
В голяма степен стойността на даден предмет се определя от потребителското търсене. Има много предмети, които са на повече от 100 години, но не се търсят особено. Вземете например пощенските картички с поздравления за рождени дни от ранните години на 20-ти век. През годините много от тези картички са се запазили, което ги прави твърде често срещани и с малка стойност. В същото време, ако притежавате пощенска картичка с Дядо Коледа от същия период, тя вероятно ще струва повече.

5.Истински предмет или фалшификат?
Ако даден предмет е бил във вашата фамилия от поколения и знаете неговия произход, може да бъдете относително сигурни, че разполагате с истинска антика. Ако обаче купите нещо на някои битпазар, често ще ви се налага да проверявате неговата автентичност, преди да можете реално да оцените стойността му. Търсете видими признаци за износване на предмета от употреба, както и за несъответствия в печати и подписи. Незначителни детайли често пъти могат да подскажат колко реално стар е даден предмет. Като начало при определяне на старинността използвайте „черна светлина”.

6.Бил ли е предметът е реставриран или поправян?
Професионалната реставрация може да увеличи стойността на рядка антика, но аматьорските поправки в повечето случаи се отразяват негативно върху цената. Важно е да оцените даден предмет, за да направите разлика дали е бил нескопосано поправен, или оригиналната му и покачваща стойността „патина” е била премахната. Ако има следи от лепило, спойките се забелязват, или вдлъбнатините са явно грундирани, антиката или колекционерският предмет трябва да бъдат оценени според състоянието. Незначителни поправки могат изобщо да не се отразят върху стойността на предмета. Ако не сте сигурни – потърсете съвет от експерт.

7.Има ли предметът остатъчна стойност?
Дори когато една антика или колекционерски предмет са счупени или повредени, това не означава непременно, че те нямат никаква стойност. Много дилъри биха купили предмети, които могат да поправят, или да използват за части при поправката на други експонати. Силно повредени антики понякога са трансформирани от автори на проекти за преобразяване, а майстори ги купуват за части. В зависимост от степента на повредата и от относителната полза на даден предмет, той все пак може да има някаква стойност. Разумно е да поразпитате, преди да изхвърлите нещо на боклука.

8.Вземайте под внимание тенденциите на пазара в момента
Ако сте открили даден предмет в ценови справочник или в справка от проведен търг, дали цената му отговаря на състоянието на пазара в момента? Цените на античните и колекционерските предмети могат да варират рязко и бързо в зависимост от търсенето им в момента. Те могат да паднат до първоначалните си равнища след отминаване на бума, или могат да останат високи поради намаляващи наличности и затруднения на дилърите при намирането на нови количества. Важно е да наблюдавате пазарите на предпочитаните от вас колекционерски категории и да сте постоянно информирани за тенденциите в тях.

9.Искайте съвет от опитен познат
Често в телевизионни предавания за колекционерски търгове можете да видите как оценителите се консултират със свои колеги, когато определят цени. Това се случва и извън света на телевизията. Не се страхувайте да поискате мнение от опитен приятел или дилър, на когото имате доверие. В някои случаи собственото ви мнение ще ви накара да пренебрегнете техните съвети. Но е хубаво да търсите чужди мнения, когато сте несигурни за стойността на даден предмет, особено ако той се среща рядко на вторичните пазари.

10.Мислете за средни стойности и осреднени цени
В повечето случаи оценителите определят цената на антиките по осреднената им стойност, вместо според най-високите или най-ниските цени, които са достигнати за подобни предмети. В някои случаи даден предмет се продава на много висока цена на търг, но същият предмет може да донесе по-умерена сума на шоу за антики. По същата логика колекционерските предмети не се оценяват според цените им при гаражни разпродажби. Рядко срещаните предмети са по-трудни за оценка. Добър индикатор за тяхната очаквана пазарна стойност могат да бъдат цените, достигнати при най-скорошните търгове.

Неактивен asparuh12

• Ветеран
  • Публикации: 523
  • Прогонен
Planetka-до тука говориш само за пари брат-повярвай не това е важно.виждал съм мнооого неща и нищо не ме впечатлявало като материална стойност.Е кво ако е злато например-гледаш го и дотам,повярвай ми -все едно ми е метала и стойността-просто ми е интересно да ВИДЯ!!!Преди 2 дена бях на брега на Марица и съвсем неочаквано дъщеря ми намери гърненце в реката -със следи от масло за лампите-повярвай ми-зарадвах се на това повече от златна находка..Ама законите са такива че само богатите могат да се радват на красивото.Гърнето замина по течението че си имам обичка и не искам неприятности-дали ме е разбрало детето-не знам -снимах гърнето за всеки случай ...дет се вика да има гъдел из форумите.. ;D

« Последна редакция: Юни 08, 2013, 07:34:52 pm от asparuh12 »

Неактивен bassilisk

• Старши потребител
  • Публикации: 250
Пусни една снимка да му се искефиме де така ни дразниш

Неактивен asparuh12

• Ветеран
  • Прогонен

Неактивен zempar

• Главен модератор
  • Ветеран
  • Публикации: 2201
ако материала е копиран от някъде е редно да се спомене автора

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3203
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен asparuh12

• Ветеран
  • Прогонен
 старото не винаги означва ценно.