Автор Тема: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА  (Прочетена 259756 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ztec

 • Тестова група
 • Ветеран
 • *
 • Публикации: 738
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #60 -: Юли 19, 2011, 04:03:41 pm »
Тук по нашия край последно време са взели да правят за починалите си деца и роднини малки параклиси.
Скоро видях още едно в гората край една пътека до една много готина полянка.
Един много голям камък и така на него е направено нещо като навес и там има място къде да запалиш свещ,има наредени иконки.Като цяло много добре направено,като за полево място.Но защо всичките,които ги знам са все в гората ?
За този като разпитах се оказа,че едни го направили за сина си,който бил починал.
Teknetics T2 Classic
XP Gold MAXX Power V4

Неактивен hercones

 • Тестова група
 • Редовен потребител
 • *
 • Публикации: 55
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #61 -: Юли 24, 2011, 05:21:17 pm »
Колизеумът не бил само арена за гладиаторски битки
Граждани и занаятчии обитавали Амфитеатъра на Флавиите

Италиански археолози откриха нови, неочаквани подробности, свързани с многовековната история на прочутия паметник от римската епоха – с Амфитеатъра на Флавиите, или Колизеума, както е по-известен в целия свят.

Оказва се, че грамадният античен амфитеатър, построен през I век, е служил не само като арена на гладиаторски борби и на други зрелища, но и като място, където са живели римски граждани – със занаятчийски работилници и задължителен търговски център, предаде ИТАР-ТАСС.

Група млади випускници на Третия римски държавен университет под ръководството на проф. Рикардо Сантанджели Валенциани са открили в археологически слой под южната част на арената останки от огнище, а също част от стени и под на жилищно помещение от VII век.

До него се е запазила старинна каменна вана за съхранение на вино. При разкопките са намерени още керамични съдове, монети, медальони. Всички те потвърждават по-ранни хипотези за съществуването на жилищни постройки, защитени от стените на Колизеума.

Археологическите разкопки са финансирани от градските власти. Откритите артефакти ще станат част от подготвяща се експозиция, която ще привлече много туристи, твърди проф. Валенциани.
https://www.dnes.bg/world/2011/07/24/kolizeumyt-ne-bil-samo-arena-za-gladiatorski-bitki.124743

Неактивен hercones

 • Тестова група
 • Редовен потребител
 • *
 • Публикации: 55
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #62 -: Юли 24, 2011, 09:58:01 pm »
Липса на средства е на път да унищожи римска гробница в Силистра


Римската гробница в Силистра е в сериозен риск заради проникващата през защитната стена влага, констатира наскоро екип от специалисти. Предписанието - геоложки сондажи, изготвяне на предпроектни проучвания и програма за консервация, реставрация и експониране.

"Римската гробница е затворена за посетители, защото паметникът страда, той е болен и трябва бързо лечение. Това предполага ангажиране на всички институции, защото гробницата е паметник на културата с национално значение.", казва проф. Георги Атанасов, ръководител на отдела по археология в Регионален музей-Силистра.

За проблемите на този шедьовър  е известен дори генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, както и наши високопоставени дипломати в чужбина. Резултатът -  обещания за помощ, но не и средства. А иначе идеи за бъдещето на гробницата има.

Кога ще започнат тези крайно нужни спасителни действия и с какви пари - никой на този етап  в Силистра не знае. До тогава гробницата ще е заключена , а от това губят всички - и  посетители и общественост.
https://www.moreto.net/novini.php?n=140941&p=4

Неактивен hercones

 • Тестова група
 • Редовен потребител
 • *
 • Публикации: 55
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #63 -: Август 02, 2011, 11:24:53 am »
Чобанов вади тайни за Византия

Експерти от Лувъра идват за конгрес, посветен на Източната империя

Зам.-министърът на културата е готов с нова книга за съседите на царство България


Тодор Чобанов вади нови тайни за съседите ни на полуострова. "България и Византия - 11 века споделена история" е научнопопулярна книга, предназначена за широката публика. Тя се базира на най-интересните моменти от общото ни минало. Една от целите е да представи малко известни моменти от средновековното ни житие-битие.
Зам.-министърът на културата развива модерната напоследък теза за "съзидателната конкуренция" между България и Византия, в резултат на която се е появила православната цивилизация. Докторът по археология успява да докаже, че двете държави обикновено са били цивилизационни партньори. Прави го чрез анализ на политическото, културното и военното противопоставяне и сътрудничество на страните. На Чобанов най-интересни са му отношенията преди народът ни да приеме християнството.
Тодор Чобанов обаче не бърза да представи поредната си творба на Конгреса на византолозите, с чиято организация се е заел от няколко месеца. XXII международна среща ще се проведе в София от 22 до 27 август. У нас ще дойдат много от най-важните учени, работещи по темата Византия. В дискусии ще участват само научни произведения.
Експертите на Лувъра по Византия също няма да пропуснат събитието, особено след като Анри Лоарет, шефът на най-могъщата галерия в света, обеща българско присъствие в разширената тематична секция.
По време на конгреса ще има и различни изложби в няколко музея. Вече са открити вернисажи в градската галерия и "Аз писах" в Националния археологически институт при БАН. Програмата включва кръгли маси и посещения на забележителностите в София и страната, вече събрани в "Чудесата на България", прочутата колекция на "Стандарт".
https://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-08-02&article=376607

Неактивен hercones

 • Тестова група
 • Редовен потребител
 • *
 • Публикации: 55
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #64 -: Август 02, 2011, 12:00:10 pm »
Половината европейци с ДНК като на Тутанкамон

Сред съвременните египтяни мъжете, които принадлежат към същата генетична група, са едва 1%, сочи ново изследване

Близо 70% от британците и испанците, 60% от французите и средно половината мъже в Европа имат сходна ДНК с египетския фараон Тутанкамон, съобщи Ройтерс, като се позова на доклад на швейцарски учени от генеалогическия център "Игенеа".

Учените успели да реконструират ДНК на фараона Тутанкамон, възкачил се на престола на 9-годишна възраст преди три хилядолетия.

Той принадлежал към генетична група, към която принадлежат и половината мъже в Европа, което - според учените - показва, че те имат общи предци най-вероятно живели преди 9500 години в района на днешен Кавказ.

Сред съвременните египтяни мъжете, които принадлежат към същата генетична група, са една 1%.

Все още не е установено как предците на Тутанкамон са пристигнали в древен Египет от Кавказ, посочва Ройтерс.

В момента учените от "Игенеа" се опитват да намерят най-близките родственици на фараона.
https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4004491

Неактивен hercones

 • Тестова група
 • Редовен потребител
 • *
 • Публикации: 55
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #65 -: Август 03, 2011, 01:48:59 pm »
Антимафиоти разбиха иманярски склад в София

Столични антимафиоти иззеха голямо количество културни ценности, придобити от незаконни археологически разкопки, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Те работили по сигнал за мъж, който изкупувал и продавал движими културни ценности, придобити при незаконни археологически разкопки. 63-годишният С.Д. - Тането е наблюдаван близо 2 месеца.

Античните предмети той съхранявал и укривал в антиквариат, стопанисван от фирмата му. При претърсване на магазина и склада към него са открити близо 1550 антични монети - римски, византийски, средновековни и османски, около 605 различни предмети - апликации, фибули, пръстени, ламти накити, 7 старинни икони и 17 църковни вещи - кръстове, обкови за икони.

Намерени са и два старинни, но годни за употреба пистолета, три пълнителя, кобур, 35 патрона - различен вид и калибър, боеприпас, дълкоцевна пушка и сабя „ятяган".

При обиск на дома на С.Д. в столичен квартал са иззети 5 монети, метална бъклица и папка, в която имало 55 черно- бели рисунки с подписа на известен български художник.

От МВР поясниха, че С.Д. е излежавал присъда за извършено от него аналогично престъпление. Той е известен сред иманярите, които често предлагали на търговеца изкупуването на незаконно придобити антични предмети. Освен това антикварният магазин се явявал депо за такива стоки.

Тането е задържан с полицейска мярка за 24 часа. Образувано е досъдебно производство. Работата по разследването продължава.
https://news.ibox.bg/news/id_1086691362

Неактивен jagler

 • Редовен потребител
 • **
 • Публикации: 98
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #66 -: Август 03, 2011, 09:45:35 pm »
Турците идват да си търсят иманетата заровени преди 120г.. от дедите им.
https://www.borbabg.com/?action=news&news=13542

Неактивен бушон

 • Тестова група
 • Старши потребител
 • *
 • Публикации: 478
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #67 -: Август 04, 2011, 12:26:22 am »
За кой лъжа, за кой истина, обаче аз съм жив свидетел на една истинска случка от 80-те години (на миналия век), когато идваха хора от Турция да търсят съкровище по точни координати в околностите на село Пиргово, русенско. Оказа се обаче, че то вече е изкрано - при разораване на целинните земи около селото тракторът изкарва находка от неизвестно количество сребърни (големи колкото талери) монети. Местните хора са ги събирали с мотики тогава, а колко са останали в земята никой не знае, обаче и до ден днешен дори и аз ходя да търкам там...
много приятни находки са тия монети. ;D

Неактивен hercones

 • Тестова група
 • Редовен потребител
 • *
 • Публикации: 55
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #68 -: Август 08, 2011, 02:38:22 pm »
Панагюрското злато се завръща "у дома"

Панагюрище тръпне в очакване на златното си съкровище, което на 15 октомври един от най-красивите шедьоври на древните тракийски майстори ще бъде върнато на Историческия музей в града. Това съобщи Георги Керкеняков, историк и уредник в музея, цитиран от БГНЕС.

През 2011-та година съкровището ще бъде изложено в Историческия музей на Възрожденското градче само за един месец. От следващата година обаче в зависимост от експозициите, за които ще се наложи преместването му, в чужбина, съкровището ще прекарва "на родна земя" поне два месеца. Това ще бъдат туристически активните май и юни. Музеят разполага с две копия на съкровището.

"Според мен, то трябва да бъде тук, защото в Панагюрище е неговата среда", каза Керкеняков. Той обясни, че както съкровището, така и откритите тракийски могили, доказват, че районът не е бил някаква глуха провинция на Римската империя. За района са характерни кукерските игри. Всъщност те имат палеобалканска основа и представляват продължение на култа към Дионис. Затова и етнографът Димитър Маринов при едно от теренните си проучвания прави заключението, че вероятно в околността е съществувал храм на Дионис. Предположението идва и от факта, че основен поминък на местните е било земеделието и скотовъдството.

"Тук е имало живот и е създавана култура от древните траки", отбеляза историкът. Смята се, че Панагюрският край е бил обитаван от племето великокойлалети. Множеството открити могили, макар и разграбени жертви на иманярски набези, свидетелстват, че районът е бил много гъсто населен. За Панагюрище прибирането на оригинала на тракийското съкровище е истинско събитие. Местният бизнес полага големи усилия и подпомага музея в изграждането на специална изложбена зала и трезор. Запазва се и старата адаптирана зала, където посетителите ще могат да получават информация за експонатите и сбирките. Десетки хиляди души се включиха в кампаниите в социалните мрежи и подписката с искане съкровището да се върне в Панагюрище. https://www.frognews.bg/news_37862/Panagiurskoto_zlato_se_zavrashta__u_doma_/

Неактивен hercones

 • Тестова група
 • Редовен потребител
 • *
 • Публикации: 55
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #69 -: Август 11, 2011, 08:42:15 pm »
Путин се гмурна и направи археологическо откритие
Съпровождащите го лица благородно му отстъпиха това право
Премиерът на Русия Владимир Путин се гмурна с акваланг на дъното на Таманския залив (в Азовско море), за да види така наречената Руска Атлантида – потопената част от античния град Фанагория. Путин излезе на брега с две амфори от 6 век от н.е. в ръце.

Фанагория е най-голямото антично селище на територията на Русия, обяснява РИА Новости. Градът е основан през 5 в. пр.н.е. През 10 век жителите му го напускат по неизвестна причина. Изследванията на Фанагория започват в края на 18 век, след като тази територия влиза в състава на Русия.

В някои източници пък Фанагория се сочи като столица на държавата Велика България между 632 и 668 г., като дори се твърди, че там умира нейният владетел Кубрат.

Западните журналисти обаче не приеха насериозно нито гмуркането на Путин, нито приносът му към руската наука.

АФП откровено нарича случката, при която той „случайно“ намерил две амфори от 6 век, лежащи на най-видно място на дълбочина от 2 метра, популистки трик преди изборите през 2012 г.

Путин всъщност не се гмурна сам – всяко негово загребване беше документирано от оператор, наблизо имаше и други хора в неопренови костюми.

Очевидно всички те бяха изключително безкористни и благородни – двата леко вкопани в дъното съда се намираха на видно място и бяха отлично осветени, но никой от съпровождащите Путин лица (вкл. операторът, който е трябвало да се подготви за снимките предварително и не е възможно да не ги е забелязал) не се впусна да ги вземе, отстъпвайки това право на премиера, пише NEWSru.

Путин посети лагера на археолозите и разгледа разкопките. Той обсъди с изследователите възможността на това място да бъде създаден музей резерват, който да е разположен и на земята, и под водата.

Путин не си тръгна от разкопките без сувенир. Виждайки парче от антична амфора, той попита: „Мога ли да го взема? Ще ми потрябва в домакинството“, пошегува се руският президент.

Последваха и други шеги на Путин. Вниманието му беше привлечено от друга амфора, която студент по археология почистваше внимателно. „Няма ли там винце?“, попита руският премиер. „Естествено, няма“, отговори студентът. Той предложи на премиера да се пробва като археолог и Путин две минути почистваше амфората.
https://www.dnes.bg/iztochna-evropa/2011/08/11/putin-se-gmurna-i-napravi-arheologichesko-otkritie.126135

Неактивен hercones

 • Тестова група
 • Редовен потребител
 • *
 • Публикации: 55
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #70 -: Август 11, 2011, 11:15:56 pm »
...в металдетектинг форум нямат място политически или свързани с политици коментари, но аз ще си позволя (да ме извинят админите) една "публикацийка" щото ми се струва интересна  ;) :


Бойко счупи глупомера с изказвания за кризата

Самочувствието на българския премиер направо прелива в изказванията му пред медиитеДа извиняват привържениците на Борисов, но няма как да наречеш другояче освен гръмогласна глупост изказванията му по повод задаващата се нова световна криза и срива на борсите.

Възторженият му оптимизъм, че България няма да бъде засегната от финансовите проблеми в САЩ и някои страни в Европа, направо те кара да застанеш прав като при изпълнение на химна.

Някой трябва да му каже разбираемо, като в Банкя, известната максима, че ако американската икономика кихне, някои малки страни като България се разболяват тежко. И това вече е ставало пред очите ни неотдавна - една финансова криза в САЩ разболя света и увеличи безработицата у нас двойно. Ама кой да го проумее - ние тук сме отличници, няма страшно, да се поучат от нас.

Самочувствието на българския премиер направо прелива в изказванията му пред медиите:

“Колкото и да ми е неприятно това, което се случва в САЩ, Италия и Испания, управлението на тези държави трябва да приеме българския модел. Фискална дисциплина, пакт за финансова стабилност. Никой да не си позволява да харчи повече отколкото изкарва държавата, защото това гарантира стабилност” - това заяви Борисов.

Това, преведено на прост език, означава – в САЩ и Европа взимат заплата по една пачка и харчат, и взимат още назаем. А трябва да се поучат от нас – взимаме по 3 лева и ги стискаме, ще стоим гладни. Стабилно гладни.

Може ли да кажеш, че европейските страни са по-зле от България? Дори онези, с големите дългове?

Но мъдростта на Борисов не секва:

“Еврозоната трябва да се промени, да станат дисциплинирани и да си направят дефицитите такива, каквито са в България, и едва тогава бихме се присъединили”.

Къде ще се мерят с нас, ще се присъединим към Еврозоната, когато тя се изравни с България! Шапка да му свалиш на българския премиер. Парите се харчели “правилно и умерено, и то само за структурни проекти: екология, магистрали, зали, пречиствателни станции”.

И това щяло да почне да носи големи пари, твърди той. Кое точно? Новата спортна зала? Или магистрала “Тракия”? Или някоя пречиствателна станция? И как точно ще почнат да носят големите пари?

И след куп подобни излияния пред бТВ, Борисов продължава и пред “Труд”:

“И въпреки трудностите, въпреки кризата, виждате, ние тук, в България, не спираме, откриваме спортни зали, багерите са навсякъде, строим магистрали - “Тракия”, “Марица”, ще започне да действа и “Струма”, от септември и два ЛОТ-а, метрото в София…”


Така се подреждат по скалата на “Мудис” кредитните рейтинги на европейските и балканските страни. Според Борисов Италия, Испания и др. трябва да ни настигнат. А това, че Ирландия е под чертата за инвестиционен рейтинг не означава, че там хората живеят по-зле от България. Според икономиста Георги Ангелов повишението на кредитния рейтинг на България закъсня с година заради раздутия дефицит през пролетта на 2010 и той все още е нисък, има нужда от допълнителни усилия, а не от успокоение.

И размахва поучително пръст на президента Първанов:

“Понижаването на рейтинга на САЩ от “Стандард енд Пуърс” трябва да е много силен знак за всички популисти в България, включително и за Първанов, който ни критикува, че не вдигаме парите за пенсиите. Това е ярък и абсолютно недвусмислен сигнал, че сега не е време за финансови експерименти и популизъм.”

Да, логично е, че пенсии не могат да се вдигат, като няма пари. Ама нали целта е икономиката да носи повече пари в бюджета, а не да се хвалиш с икономии. И какво общо има САЩ? Те да не би пенсиите да са си вдигали? Чул нещо Бойко за “Стандарт и Пуърс”, и да се изкаже…

България не е виждала по-голям финансов експеримент от правителството с Борисов начело. При задаващата се нова вълна на криза ще видим и резултата на експеримента – като магарето на Настрадин Ходжа. Той таман го научил да не яде и то умряло.

Всъщност, колко и как я разбира икономиката Борисов, е едно на ръка. Но самочувствието му е характерно за българските политици на власт въобще.

Например навремето премиерът Виденов (завършил международна икономика в Москва) имаше двама вицепремиери далеч по-грамотни и образовани икономически от Борисов. И при настъпваща инфлация, повишение на цени и обезценяване на лева, вицетата Румен Гечев и Дончо Конакчиев се изказваха важно, точно като Борисов - нямало страшно. Финансов министър беше един Димитър Костов, когото и политическите му противници Муравей Радев и Иван Костов хвалеха като финансов гений. И тия всички мозъци не предотвратиха никаква криза и България затъна в хиперинфлация.

И премиерът Иван Костов след тях се изказваше със същото самочувствие, при нарастващо недоволство към края на управлението си. И изборите го пометоха, а той не вярваше на социолози и също като Борисов сега, казваше, че си има своя социология.

Станишев, макар да не се изежи чак, че кризата няма да ни засегне, също се хвалеше с финансова стабилност и излишък и колко сме били подготвени за кризата.

Сега е просто удивително как със същите думи Дянков и Борисов говорят, че България е остров на стабилност.

Но сега Костов има по-трезва оценка за кризата. В интервю за бТВ той каза:

“Ако влезе в нова криза световната икономика, това означава негативност и на вътрешния ни пазар, дано да е в по-малък мащаб. Обикновено вторите кризи не са с такъв дълбок спад както първите, но може и да се влезе в дълговременна депресия”.

Според него за страната ни това ще означава, че няма да може да се увеличат доходите, няма да може да бъде преодоляна безработицата, или поне ще са нужни титанични усилия.

Други финансисти са по-директни. Според тях България е на дъното, не е мръднала от дъното, защото няма реформи и затова сега се стабилизира на дъното. Дали е успокоително, че магарето се е научило вече да не яде?

Важното е, че премиерът слънце е оптимист.

https://viewpoint.actualno.com/news_356664.html

Неактивен zempar

 • Главен модератор
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 2196
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #71 -: Август 12, 2011, 09:11:15 am »
лошото е че споделям мнението на господина написал публикацията
лошото е че много хора го споделят
лошото е че си траем и нищо не правим за да променим житието и битието си
20 години бях оптимист че все някой нещо ще направи за народа , да ама като всичко живо и моя оптимизъм вече умря
лошото е че докато ми умираше оптимизма годините си минаха и мече ми е късно да напусна тази красива страна и грозна душманско-мутренска държава.
политиците ни живеят като циганите , циганина живее ден за ден а политиците ни от избори до избори , не осъзнават че като ни докарват до просешка тояга в един момент става така , че гладния като няма какво да губи взема драстични , крайни мерки.
с умирането на оптимизма ми в мен все повече взема превес мисълта , че в България без пушек и мирис на барут нищо няма да се оправи.
като гледам много пъти съм употребил думата "лошо" , но то няма какво хубаво да се спомене , че да си разнообразя малко речника , само лошо и по - лошо

Неактивен hercones

 • Тестова група
 • Редовен потребител
 • *
 • Публикации: 55
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #72 -: Август 14, 2011, 10:43:00 pm »
Иманяри търсят златото на цар Иван Шишман

Иманяри  са надупчили като сирене над 50 декара от хълма Момина крепост във Велико Търново, за да търсят златото на цар Иван Шишман. Хълмът е най-слабо проучен от археолозите в сравнение с Царевец и Трапезица.

Търсачите на съкровища са действали необезпокоявани, като са направили на решето Момина крепост. Някои от дупките на историческото възвишение достигат до 4-5 метра дълбочина. Според легендите в района е скрито в кладенци част от имането на цар Шишман, което той не успял да отнесе със себе си след напускането на Търново.

Иманярите дълбали дупките по система, която обхваща всички участъци между каменните зидове и не са пропуснали нито един кладенец.

Хълмът се намира източно от Царевец, но растителността по него е толкова гъста, че е почти невъзможно да се засекат иманярите. Така злосторниците действат дори и посред бял ден. Прокопали са хълма, на който е една от трите съставни крепости на столично Търново, известна и като Девин град, обясняват гневни археолози.

Заради незаконните разкопки на златотърсачите са засегнати градежи, крепостни стени и множество културни пластове. “Вероятно са копали на късмет, там, където металотърсачите са пищели”, допълват историците.

За терена се смята, че е един от най-наситените с находки. “Сведенията, макар и оскъдни, носят информация, че при последното нашествие на езически племена в посока Никополис всички ценности са отнесени именно тук и укрити в тайнствени подземни галерии. Смята се, че в тях се крият несметни богатства, а преди да се изтеглят римляните опасали подземията с препятствия”, разказа археологът Мирко Робов. Местността имала връзка и със съседния хълм Трапезица. Има твърдения, че при обсадата на Търновград цар Иван Шишман събрал всички ценности и ги отнесъл към Трапезица.

Хълмът Момина крепост не е цялостно проучван, а разкопки са правени през 1943, 1959-1962, 1963 г.

https://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1001088

Неактивен hercones

 • Тестова група
 • Редовен потребител
 • *
 • Публикации: 55
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #73 -: Август 15, 2011, 11:51:20 am »
Къде се крият несметните съкровища?

Повече от 100 г. несметни богатства тънат в калта и мръсотията в тайните подземни проходи на индийския храм "Шри Падманабхасвани". Находката сякаш е копирана от филмите за Индиана Джоунс - диаманти, корони, статуи, рубини, смарагди и безброй златни монети бяха открити случайно в главния храм на индийския щат Керала. Това са даренията на безброй индийски монарси и поклонници, събирани там десетилетия наред.

Слухове за това съкровище съществуват отдавна, но дълго време махараджата на Траванкор, наследник на някогашния владетел на Керала, забраняваше със съдебни постановления опитите то да бъде намерено. В началото на юли археолози най-сетне получиха достъп до подземията на 450-годишния хиндуистки храм. И това, което откриха там, надминаха очакванията и на най-големите мечтатели. Скъпоценности за над 16 милиарда евро ги чакаха, скрити в 6 тайни килера. С тези пари страна като България би могла да живее в лукс десетилетия наред, без никой да работи и без да се събират данъци.

"Съкровището ще остане в храма”, обяви правителството на Керала. Находката обаче окрили фантазиите на безбройните златотърсачи, авантюристи и почитатели на Индиана Джоунс, давайки им нова надежда, че зад легендите за скрити съкровища често се крие истината.

В. "Зюддойче цайтунг" класира 7-те "чудеса" в света на иманярите. В българския интернет пък гъмжи от описания на митове и местности за укрити от царе и хайдути богатства.

1. Елдорадо

Испанските завоеватели на Америка се подпалват от колумбийската легенда за несметните богатства, които индиански вождове принасят в жертва на бога на слънцето векове наред. Те търсят "Златната земя", навлизайки в най-гъстата джунгла на Америка. Намират обаче само комари и болести около една река, която наричат Амазонка. Легендата си отмъщава - конкистадорите се натъкват на свирепите индианци мапуче, населяващи днешно Чили. Претърпяват драматична загуба, а водачът им Педро де Валдивия е пленен и получава личното си елдорадо - изливат в гърлото му течно злато.

2. Светият граал

Това е най-старата легенда за съкровища, която продължава да има последователи в цял свят. Светият граал е описан в стотици романи, стихове и екшън филми. Той е ту каменна чаша, ту златен потир, а Дан Браун дори го описва като човек. Митът за граала произхожда от легендата за крал Артур, който първи започва издирването на чашата, от която Исус пие вино по време на тайната вечеря. Приписват вълшебни сили на граала - той дарява вечна младост, щастие и богатство. Ако наистина същестува, цената му ще е по-голяма от тази на фейсбук, “Икеа” и Дойче банк, взети заедно. Векове наред рицари го търсят в Гластънбъри (Англия), Рене льо Шато (Франция), в Ерусалим и дори в Исландия. Без успех.

3. Съкровището на пиратите

Кръвожадни бандити кръстосват моретата, нападат претоварени със злато и сребро кораби, обират ги и заравят плячката на безлюден остров някъде в Карибите. Така би трябвало да изглежда историята около тези богатства. Най-известният остров, на който десетки пирати уж са укрили откраднотото, е малко парче земя в Тихия океан, наречено Кокосовия остров. Там заровил имането си Бенито Бенито, известен още като Кървавия меч. Пак на този остров е погребано и съкровището на Лима - статуя на Дева Мария от чисто злато. Стотици иманяри са се опитвали да открият щастието си там. Най-издръжлив е роденият през 1857 г. в германското градче Ремшайд Аугуст Гислер. Той прекарва почти 20 години на острова, като го прокопава целия с тунели. Не открива нищо.

4. Златото на руските царе

По ирония на съдбата цар Николай Втори загубил съкровището си, защото опитал да го скрие. 500 тона злато били натоварени на влак от Петербург за Казан, където царят искал да укрие парите си от германците. Годината е 1919. От Казан златото трябва да продължи в неизвестна посока. Охранява го адмирал Колчак. 1700 чувала са натоварени на 40 вагона, които тръгват към Сибир. Според легендата белогвардейците опитали да прекосят замръзналия Байкал и потънали със златото.

5. Златото на нацистите

Това, че нацистите заграбват тонове богатства от държавите, през които армията им минава, е исторически факт. Част от тези съкровища така и не се появяват повече на бял свят. Днес има повече снимки на скривалища на нацисткото злато, отколкото снимки на чудовището Неси. Езера, пещери, планини. Досега обаче почти нищо не е открито. Най-любимата легенда, свързана с нацистите, е за алпийската крепост, която те уж построили на непристъпна височина и в която скрили несметната си плячка.

6. Кехлибарената стая

Дори и управляващи не остават пощадени от тази легенда. Депутатът от германската либерална партия СвДП Хайнц-Петер Хаусщайн е запален търсач на безценната стая от кехлибар, подарена през 1716 г. на Петър Велики от пруския крал Фридрих Първи. Т. нар. осмо чудо на света е докарано в Германия в 27 сандъка през 1941 г. Според преданията стаята е скрита заедно с други съкровища в мините около село Дойчнойдорф. Никой не е успял да ги намери. Напълно е възможно стаята от кехлибар да се намира и на дъното на Балтийско море или пък да дреме забравена в нечие мазе. Късметлия ще е онзи, който я намери - стойността й днес е 125 милиона евро.

7. Съкровището на Нибелунгите

В песента на Нибелунгите Хаген фон Тронье хвърля съкровището си в Рейн край "Лохе". Изследователи смятат, че става дума за Вормс. Ако това е вярно, 100 коли злато се търкалят по дъното на реката сред празни консерви и хвърлени велосипеди. Десетки пъти дъното на Рейн е било претърсвано с ехолот и радари. Напразно. Жалко. Иначе то би могло да спаси еврото!

8. Съкровищата на българските царе

В Преславската планина през прохода Дервиш минава път, наричан Шахан Йолу. Проходът и пътят се пазели от крепостта Белото градище. Легенда разказва, че тук била лятната резиденция на българските царе. Дворците били толкова богати, че и чешмите били от чисто злато. В подземието била царската съкровищница, пълна с богатства от цял свят. В един момент то било изнесено и заровено под земята. Още чака да бъде открито.

Край село Медвен, Котелско, се намира прочутата Борил могила. Според легендата там било съкровището на цар Борил. Входът на подземието бил сух геран. Долу започвала галерия. Зад желязна врата била съкровищницата. Вътре имало много злато, сребро и безценни камъни. В мраморен сандък Борил оставил корона, жезъл, златен кръст и златен меч... Иманяри преорават цялата околност от векове.

9. Плячката на хайдутите

Край Тополовград се намира село Устрем, а на запад от него е Вакъфският (Устремският) манастир "Света Троица". Предание говори, че през турско пътят за Одрин минавал край р. Тунджа. По него минавали турската хазна и пощата. Хайдутите правели обирите в местността Даркая, на 200 м от манастира. Златото криели в пещера в скалите.

Северно от Карлово, високо в Балкана, е Джендемът. Там е Хайдушката воденица. Под развалините са трите водопада Трояците. Предание разказва, че тук идвали хайдутите, когато бягали от турските потери, и укривали заграбеното.

10. Богатството на Лизимах

На скалния масив на нос Калиакра има руини от крепост. Тя датира от тракийско време. В скалите под нея има много пещери. Легенда разказва за съкровището на Лизимах. Той го заграбил при потушаването на бунтове във въстанали селища. Съкровището Лизимах укрил в пещерите под крепостта...
https://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1000868

Неактивен hercones

 • Тестова група
 • Редовен потребител
 • *
 • Публикации: 55
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #74 -: Август 21, 2011, 10:56:54 pm »
Проф. Сачев: Самоковеца, Георги Илиев и Доктора бяха убити заради незаконния бизнес с артефакти
Нина Чилова е уличена в нерегламентиран контакт с резидент на чуждо разузнаване, чиято съпруга мистериозно умира след коктейл

Стефан Данаилов като министър на културата си е служил с гумен печат с неговия подпис, т. е. други са заверявали така в продължение на години документи вместо него!
Евгений Сачев е единственият в България професор по културно наследство и национална сигурност. Участвал е в мисии по спасяване на паметници на културата в чужбина. Работил е като главен експерт в Министерството на образованието и науката, като експерт в Министерството на икономиката и като експерт в Народното събрание на Република България. Преподава в Университета по библиотекознание и информационни технологии в СУ „Св. Климент Охридски” и в Нов български университет. В ексклузивно интервю пред в. "ШОУ" той разкрива част от тайните на "музейната мафия".

- Научих, че сте осъществявал поредица от срещи с покойната пророчица Ванга. Защо?
- С Ванга се запознах при много необикновени обстоятелства. Имал съм общо 7 продължителни срещи с нея. Тя ми предсказа, че ще се занимавам с опазването на нашето културно и историческо наследство, „с имането на народа”, както се изразяваше. Много са лични нещата с нея. Първите 6 срещи не бяха по мое желание. Аз всяка година от 2000 г. насам, на 18 декември, от 18 часа, в Евро-българския център, намиращ се в сградата на Министерството на културата, представям по една книга в областта на културното и историческото наследство. Не желая да разкривам какво сме си говорили с леля Ванга. Аз не съм и не искам да бъда като тези, които си правят евтина реклама и парадират със запознанството си със светицата.

Ще кажа само това, че по мои материали се написаха книги за нея, например книгата на Капка Георгиева за Евангелия Димитрова Гущерова – леля Ванга. Непрекъснато разгадавам нейните знаци. Например в края на 2005 г. разбрах какво означават нейните думи, че „ще й туря кръста”. Без предварително да знам, получих заповед и оглавих държавна комисия за изпълнението на нейната воля за превръщането на дома й в музей. Така, по-късно на ул. „Ванга” №10, на празника на гр. Петрич – 6 май, Гергьовден, отвори врати музеят на леля Ванга.

- Вие твърдите, че в България съществува система за пране на пари чрез различни артефакти?!
- Има отдавна изградена такава система.

При разкопаването например на т. нар. „тракийски” могили се поставят предварително предмети

с чужда културно-историческа стилистика и специфика, характерна за определен регион – например северозападните територии на Ирак. След което те се представят като новооткрити по българските земи – все пак държавата ни е разположена на важен кръстопът. После скритите в България или в близки държави незаконно придобити артефакти от рискови държави с подобна типологична характеристика се изнасят като иманярска плячка от България. В последно време особено се засили в това отношение и трафикът на фалшификати, особено на антични монети, изработвани в Сирия и в района на Косово.

- Знаете ли дали Людмила е търсела директно протекцията на баща си Тодор Живков при разрешаване на най-трудните и заплетени казуси по съхраняването на културното и историческото ни наследство?!
- Тодор Живков имаше една голяма слабост – децата. Но винаги се намесваше безапелационно, когато надвисваше опасност. Такъв например беше случаят, когато той чрез външно министерство под натиска на Москва

отмени изненадващо посещението на правителствена делегация, начело с Людмила Живкова във Ватикана

през 1980 г. На следващата година на 13 май, както е известно, беше извършен опит за покушение срещу папа Йоан Павел ІІ и нашата страна бе натопена в грандиозен скандал. Същата година на 21 юли се спомина и Людмила Живкова.

- Според вас културното и историческото наследство стоят в основата на националната ни сигурност. Не е ли пресилено това твърдение?
- Преди имаше специален отдел „Културно-историческо разузнаване” към Първо главно управление /сега Национална разузнавателна служба/. В днешно време дори факултетът по национална сигурност при Академията на МВР е ликвидиран! В Италия и Гърция, и дори в Македония има специализирани части към тайните служби, които се грижат за опазването и съхраняването на своето културно и историческо богатство. У нас бившите по стопанска и криминална милиция преминаха на страната на бандитите. Знаете ли, че скандално известният

Пламен Галев е обучаван в Института на Федералното бюро за разследване

в Будапеща за борба срещу организираната престъпност с културни ценности? Всички добре облечени бизнесмени, като Косьо Самоковеца, Георги Илиев, Иван Тодоров-Доктора и др., които се опитаха да влязат в незаконния бизнес с артефакти, бяха убити.

Професионалистите знаят, че престъпната дейност с антики е винаги свързана с тероризма. Ето ви елемента на преплитане на културно-исторически ценности и национална сигурност.

Ако си спомняте, имаше разработка на ДАНС, наречена „Галерия”. По този случай беше замесена и депутатка, която била осъществила нерегламентирани контакти с представител на чужда спецслужба в България. Тази депутатка беше Нина Чилова. Този резидент след това пострада. След коктейл съпругата му почина, а той бе преместен в друга балканска държава.

А знаете ли, че Стефан Данаилов като министър на културата си е служил с гумен печат с неговия подпис, т.е. други са се правили на министри и са „заверявали” така в продължение на години документи вместо него. Представяте ли си какъв фалшив министър на културата сме си имали. Нещо повече! Няколко месеца преди да приключи неговият мандат 48 наказателни постановления срещу иманяри паднаха в съда, защото хората на Ламбо са ги „заверили” с неговия гумен печат-подпис!? По този случай се направи проверка срещу неизвестен извършител и толкова!

- Твърди се, че от настоящата нормативна база се възползват единствено колекционерите и т.нар. „музейна мафия”, вашите наблюдения какви са?
- С много малко изключения преобладаващата част от т.нар. бизнесмени колекционери са чиста проба вехтошари на скъпи артпредмети. Техните предмети, закупени главно от нерегламентирани археологични разкрития, не могат да бъдат културни ценности, защото, откъснати от тяхната културно-историческа среда, те губят много от своето културно-историческо значение и стойност. С парвенюшка самохвалност и пародийна площадно-плакатна превзетост те се опитват да убедят преди всичко себе си, че са преуспели българи, като се опитват да се представят едва ли не за граждани, достойни за уважение и подражание.

През 1996 г. Боян Радев е обявен за дарител № 1 на Националния исторически музей – София. Като дарения на други музеи се оценяват върнатите от него откраднати техни музейни предмети, например: 3 торса на Регионалния исторически музей /РИМ/ - Ловеч, торс и два лъва на РИМ - Плевен, антики, купени от „Аполон и Меркурий” на РИМ - Видин и т. н.!?

Почти всеки археолог, който копае с чужди пари, т.е. с финансови средства, които не са получени по законен ред от държавата или от съответните общини, се „отблагодарява” с някой и друг намерен археологичен предмет, на този или на тези, които финансово са го подкрепили. Други

археолози преувеличават значимостта на разкопаваните от тях обекти и си измислят,

фантазират и дори фалшифицират самите свои археологични разкрития с цел придобиване на фалшива слава и, разбира се, парични средства. Типичен пример са измисленият „български” Индиана Джонс и неговият обект, наречен „Перперикон”. Прототипът на филмовия герой Индиана Джонс наистина е българин, който, за голямо съжаление, от няколко години е покойник. Това е полковникът от българското военно разузнаване Александър Александров, когото имах честта лично да познавам и дори да се срещна с него преди много години на Великденския остров, където той изучаваше древната писменост „Ро-Ро”.

Живеем в ужасно време на отвратително фолкаджийство в културата, в образованието и дори в науката. Пълно е с измислени герои. Т.нар. „Закон за културното наследство” създава идеална среда за това положение. Самозвани професори археолози обсебиха медиите, политиката и се представят за автентичен артелит! Други „умело” съчетават, макар да е забранено, професионалните си задължения с попълването на личните си колекции. Те са най-ярките представители на „музейната мафия”.

https://www.blitz.bg/news/article/116234

 

Powered by EzPortal