Автор Тема: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА  (Прочетена 259754 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Kiril62

 • Старши потребител
 • ****
 • Публикации: 282
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #105 -: Декември 23, 2011, 05:50:50 pm »

Неактивен dimitarterziev

 • Старши потребител
 • ****
 • Публикации: 303
  • www.komtex90.com
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #106 -: Януари 11, 2012, 05:40:23 pm »
A+RA-
Софиянец търбуши Орта хан до Брестник

Plovdiv-Online | Сряда, 11 Януари 2012 | Този луд, луд свят

Софиянец е заловен в момент на нерегламентирана археологическа дейност в землището на село Брестник.

Вчера около 15 часа полицаи от Първо РУП са задържали в местността Орта хан Ж.Г. /44/, заподозрян в теренни проучвания с металотърсач.

Неактивен imperio

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 2817
  • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #107 -: Януари 11, 2012, 07:07:02 pm »
Бате Бойко пак мъж:

"Ако не беше магистралата, никакви разкопки нямаше да откриете", обърна се Борисов към ръководителя на разкопките археологът Анета Бакъмска.

"Тук, господин премиер, е имало все пак некропол, а не плевня", контрира Бакъмска.

"Защо тогава не работите", попита премиерът.

"Ами, защото е замръзнало, зима е и е студено", защити се археоложката.

"Ами тогава ще ви докарам калорифери, да се топлите вие и керемидите, а ако трябва Лили Павлова чадър ще ви държи, но до края на юни трябва да приключите, ние сме 50 години назад и встрани"

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4462671

Не е зле Тошко Чобанов или някоя друга бивша или настояща звезда от Министерството на културата да обясни на господин премиера че не магистрала "Струма" е откривател на археологическите обекти. Повечето от тези обекти всъщност отдавна са регистрирани в базата данни на археологическата карта на България. А съвсем друг е въпроса че по сега съществуващото законодателство строителя и разпоредителя на строежа трябва да отидат в затвора за унищожаването на недвижим паметник на културата. Закона на прави разлика между унищожаването на проучен и непроучен обект. Земекопните работи и полагането на пътна настилка върху обекта означава само едно - обекта е разрушен. Но срещу власт и пари не се рита в България. Ако това нещо бъде направено от някой дребен частник бедна ми фантазията какво може да му се случи. Потресаващ пример за двойния аршин на държавата спрямо културното наследство.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори
Магазин металотърсачи

Неактивен imperio

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 2817
  • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #108 -: Януари 21, 2012, 01:27:29 am »
Фалшива археологическа сензация в Шумен

Не че нещо, но щом чуя името на Николай Овчаров веднага гледам от къде изгрява слънцето

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4489191


Археологът проф. Казимир Попконстантинов: Велики Преслав е достатъчно велик, за да се правят такива „велики” открития
20 януари 2012 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Начало / Мнение
Археологът проф. Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий” пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Проф. Попконстантинов, достатъчно ли е разчитането на три букви „МИХ” на един саркофаг, за да се твърди, че става дума за погребението на княза-кръстител Борис-Михаил?
Казимир Попконстантинов: Въпросът е колкото интересен, толкова звучи и провокативно. Само от три букви да се правят изводи за принадлежността на един „саркофаг”, че в него е бил погребан Свети цар Борис, ми звучи доста и предизвикателно, и несериозно. В края на краищата - имаме достатъчно паметници, в които срещаме изписано името на Борис-Михаил и никой не би си позволил да го прочете, най-малко на надгробен паметник, само от три букви. Колегата Маргарита Ваклинова, предполага, че това са буквите М, И и Х, но това, ако човек се вгледа по-внимателно, може да бъде и някакво съкращение. Може да бъде МИХ и на трите букви, ако има чертица (титла за съкращение), това ще бъде съкращение от МНИХ - монах. Но само МИХ – това звучи изключително несериозно да се градят тези само върху това. И аз се учудвам това да излезе от устата на колегата Ваклинова. Но в края на краищата - всеки отговаря за своите думи. Колкото до това, че заедно са открили с колегата Николай Овчаров мястото, където е бил този предполагаем саркофаг, за мен звучи неправдоподобно, защото колегата Овчаров, първо, в този сектор, никога не е правил разкопки от южната страна на владетелската църква, която се проучва от екипа на колегата Ваклинова.
От чисто епиграфска гледна точка, нямаме досега такъв вид паметници, от които да съдим, че би могло да бъде изписано само с 3 букви. Ще дам като пример надгробния надпис на цар Самуил, който е в Националния исторически музей. В едно малко каренце, с размери близо 20 см. на 20 см., е отбелязан един обстоятелствен текст. След това - надгробният надпис на Ичиргу Боила Мостич. Ние знаем само, че той е бил препогребан, там, където е открит надписът и гробната камера, но ние не знаем къде е погребан.
Това ми дава повод да кажа, усмихвайки се, следното: Цар Борис е погребан на много места. Когато през 1912 г. Йордан Господинов открива манастира в местността Патлейна (доколко е манастир - оставяме това настрана), видният български историк Васил Златарски обявява, че там е бил погребан Свети цар Борис. Когато Шкорпил през 1921 г. проучва манастира в местността Караач теке във Варна (там аз и моят екип правим разкопки в продължение на вече 18 години), Шкорпил обявява, че е открил гроба на Св. цар Борис. Към това трябва да добавя, че неговите наследници обявиха, че притежават черепа на Св. княз Борис - миналата година, във варненски вестници отбелязаха това. С колегата Павел Георгиев, проучвайки манастира при село Равна, Провадийско, макар и мимоходом, изказахме с много предпазливост и условности, че в този манастир, който е построен от Св. цар Борис, чиито ктитор е, би могъл да бъде погребан Св. цар Борис.
Както виждате, за 80 години, има вече 4 - 5 места, където се предполага, че е погребан. Колегата Павел Георгиев отиде в другата крайност – че той е бил погребан в параклис, който е изграден северно от голямата базилика в Плиска. Виждате - как се напластяват - погребан тук, погребан там... Докато нямаме епиграфски паметник, тоест надгробен надпис, ние трудно бихме могли да кажем със сигурност къде е.
Фокус: Какви са самите сгради във Велики Преслав и самите саркофази, за които се говори?
Казимир Попконстантинов: В сектора, в който колегата Маргарита Ваклинова прави разкопки, тя и нейният екип откриха един изключително важен паметник за средновековен Преслав - владетелската църква. Южно от владетелската църква са долепени две постройки, които тя с основание определя като параклиси. Но в тези параклиси може да бъдат погребани цар Симеон, може да бъде погребан Свети цар Петър - неговият син. Но трудно ми е да си представя, че там би могло да бъде погребан и Свети цар Борис. Поради няколко причини – той се оттегля в манастир; оттеглянето в манастир би могло да бъде достатъчно далеч от столичните центрове. Около този храм, така наречената владетелска църква, има открити и жилищни сгради - южно от нея има дълга сграда, близо 40 - 50 метра; западно от нея се намира дворцовият център. Аз съм посветил близо 40 години на проучванията на Преслав, достатъчно добре познавам Преслав, както и дворцовия център, където съм правил разкопки. Първата ми дисертация беше на тема „Дворците в Първото българско царство”. Затова мога професионално да кажа, че е един, така наречен, за мен това е „така наречен”, саркофаг (защото в него има доста детайли, които подсказват друго предназначение). Всеки има право да изказва предположения, стига да не се отива в такива крайности, докато няма епиграфски паметник. Като пример ще дам откритието, което направихме през 2010 г., откриването на реликварий, в който имаше мощи. До момента, в който не открихме надпис върху друг малък реликварий, с който са били пренесени, ние нямахме смелостта да кажем, че това е частица от мощите на Св. Йоан Предтеча.
Фокус: Нужни ли са на Велики Преслав псевдонаучни сензации и въобще самият обект има ли какво да каже сам по себе си?
Казимир Попконстантинов: Велики Преслав е достатъчно велик, за да се правят такива „велики” открития. Той няма нужда от сензации. Защото резултатите, които има колегата Маргарита Ваклинова, са достатъчно важни за историята на Преслав, но те не са сензационни. Резултатите, до които достигна колегата Стойчо Бонев, с разкриването на един чудесен комплекс от сгради, с богата архитектура и мраморна украса такава, каквато има само в дворцовия център, това също е изключително важно, но не е сензационно. Опитваме се да правим от мравката – слон. Самият град е достатъчно важен, достатъчно интересен, за да сме на границата със спекулиране с него. Самият дворцов център е неповторим в европейски план от неговите съвременни градове (като изключим Константинопол). С тази топография, монументалност - мисля, че това е предостатъчно.
Към това трябва да добавя и откритието, което направихме с колегата доц. Костова в манастира, който е известен като манастира на Чъргубиля Мостич. Там разкриваме историята на един болярски род. Разкриваме толкова интересни факти, но те не са сензационни. Просто - разлистваме и поднасяме на посетители и на научната общност нови странички от пребогатата история на Преслав. Но това не е сензация. Сензация е нещо, което го няма в световната или европейската култура.
За мен цар Борис е най-големият дипломат на всички времена от българската история. Не е необходимо да го погребваме ту тук, ту там, само на базата на едно хрумване, на една идея, която ни провокира, без да имаме документален материал – епиграфски паметник, тоест надпис. Дори само името му, само за себе си, е достатъчно, но тук нямаме дори и това.
Фокус: Епиграфските паметници ли са - специално за средновековната история - най-категоричното доказателство, или те трябва да се разглеждат в комплекс с останалите обекти?
Казимир Попконстантинов: Епиграфският паметник е сам за себе си изключително важен извор, документ. Когато той е откъснат от своята среда, той е сам за себе си също важен паметник, но ние го изваждаме от контекста. В Преслав всички паметници са открити на място, те не са пренесени от някъде другаде. Именно затова е тяхната тежест, те са опората на всеки изследовател, за да може той да лансира своята идея. А в конкретния случай - нямаме нищо. Представете си, че това са три букви, които по време на откриването някой от работниците си ги е надраскал и вече покрити с патина, с плесен, как ще се измъкнем от една такава ситуация?
Фокус: Как е по света, оправдани ли са в името на туризма и превръщането на туристически обекти, подобни митологии, които се развиват в различни населени места?
Казимир Попконстантинов: За съжаление, ние твърде много страдаме именно от това. Всяко селце, което има крепост казва: Дайте да направим обект на културен туризъм. Този термин „културен туризъм” за мен лично е много странен, това означава, че имаме некултурен туризъм. Или пък - открие се някъде нещо провокативно - манастир, църква или някакво селище, и се казва: Дайте да направим... Малко странно възприемаме това представяне на нашето богато наследство, което имаме от нашите предци. Имаме достатъчно паметници и достатъчно богата история, за да преекспонираме някой паметник. За Преслав не е необходимо да се хвърлят милиони за някакви макети. За да бъде той привлекателен, когато през лятото идват туристи, да не преминават през треви, все едно са в джунгла, все едно са на лов за лисици или за змии... Има твърде неугледен вид и това е една от причините той да не бъде привлекателен. Казвам го с болка, като проучвател, като археолог и българин. Затова е необходимо да бъде приведен в опрятен вид, за да може да привлича туристи. Като отиде човек - да не се чуди какъв е този хаос, а за да има естетически вид, трябва да се отделят средства за реставрация и консервация на дворцовия център.

оригинал: https://www.focus-news.net/?id=f20205
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори
Магазин металотърсачи

Неактивен imperio

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 2817
  • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #109 -: Февруари 24, 2012, 11:59:30 am »
В Анкара се появи апокрифно евангелие на 1500 години

Очаква се то да разтърси със съдържанието си християнския свят, тъй като според специалисти текстът предава неподправеното учение на Исус преди да бъде обявен за Божи син

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4591771

Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори
Магазин металотърсачи

Неактивен ЧИГОТ

 • Напреднал потребител
 • ***
 • Публикации: 210
 • Прогонен
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #110 -: Февруари 24, 2012, 12:14:30 pm »
Дали това не е така пазената и в последствие изгубена тайна  от Тамплиерите....

Неактивен Санчо

 • Редовен потребител
 • **
 • Публикации: 122
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #111 -: Февруари 24, 2012, 12:50:38 pm »
Каквото и да пише,то е писано 500 години след Исус....така че не може да се вярва много на писаното.В този период има много евангелия,който се отхвърлят от църквата.Избират се само няколко,като другите се унищожават/така сметнали на времето че е правилно/.Да пишеш за човек 500г. след него,това си е съчинение по някаква тема.То и другите евангелия са от много по късен период.А Тамплиерите се появяват 600 години по късно,да са намерили нещо свързано с това евангелие,едва ли.До колкото прочетох още няма превод на евангелието,само предполагат.Така стана и с евангелието на Юда....но църквата си е сложила някакви каннони и това си е.Каквото и да открият,ще трябва да е нещо голямо и подкрепено със солидни доказателства.Например тялото на Исус и в джоба личната му карта,да докажат че не е отишъл на набесата :)

Неактивен kodokan

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 1439
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #112 -: Юни 19, 2012, 05:41:44 pm »
Намериха заровено съкровище в Созопол.

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4902871

Каничка със 225 бронзови монети е открита в некропола в морския град
Кръстина Панайотова .Археолози откриха при разкопки в некропола в Созопол малка каничка, пълна с 225 бронзови монети.Това съобщи Агенция "Фокус", като се позова на ръководителя на разкопките там доц. д-р Кръстина Панайотова.Монетите са сечени в Аполония и са от два номинала, а по някои от тях са изписани имената на магистрати.Каничката, в която са били парите, е намерена в некропола, до оградата на стена на фамилен участък от външната страна.
"Не е в гроб, не е гробен дар, а става въпрос за съкровище. Става въпрос за класически случай на заравяне на съкровище. Досега никога не сме откривали съкровище.25 години се занимавам с некрополите на Аполония, нямаме такъв случай, а и по принцип е много рядко в некропол да се открие такава находка", каза Панайотова.Познат е подобен случай с намерен съд с монети в некропол в Румъния , но може да има и други. За България този случай е без прецедент.
У нас е намирано съкровище от сребърни монети, но не в некропол, а при разкопки в Пищерос(Пистерос - тук малко са пообъркали името журналистите), близо до гр. Септември, припомня Агенция "Фокус".
В последните седмици разкопките в Созопол влязоха дори в международните новини, след като зад църквата "Св. Николай Чудотворец" бяха открити останки от човек, погребан през Средновековието с ритуал срещу вампири.
Друго откритие, направено също в стария морски град, вече е тема на документален филм на "Нешънъл джиографик" - предполагаемите мощи на Йоан Кръстител.
Миналата седмица британски издания съобщиха, че учени са открили нови доказателства, че останките в реликвария, открит в манастир от V век на о-в Свети Иван край Созопол, принадлежат на св. Йоан Кръстител.

Неактивен WATERRESIST

 • Старши потребител
 • ****
 • Публикации: 428
 • Living In The Past
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #113 -: Юни 28, 2012, 11:49:16 am »
ЕТО ТОВА СЕ КАЗВА УДАР 750 кг злато на 2 хилядолетия открити на остров в Ламанша
https://www.dnes.bg/mish-mash/2012/06/27/750-kg-zlato-na-2-hiliadoletiia-otkriti-na-ostrov-v-lamansha.162426

Неактивен kodokan

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 1439
Пожар е "запечатал" като в Помпей находки и у нас
« Отговор #114 -: Юли 12, 2012, 03:56:14 pm »
Пожар е "запечатал" като в Помпей находки и у нас
Пожар при аварското нашествие от VІ век е съхранил находките в жилищно помещение на крепостта Акин край Черноморец

Пожар при аварското нашествие от VІ век е "запечатал" находките в жилищно помещение на крепостта Акин край Черноморец по подобие на Помпей.
На тази ситуация се е натъкнал вчера археологическият екип при проучването на обекта, съобщи доц. д-р Иван Христов, ръководител на екипа и зам.-директор на Националния исторически музей:
"Вчера, само в част от проучено жилищно помещение от VІ век, попаднахме на огромно количество разнообразен археологически материал.
Сред находките има няколко цялостно запазени съда, глинени амфори, лампи, разкошни стъклени чашки, които са вносна продукция, керамични фрагменти, които ще бъдат реставрирани.Те са с доказан произход от работилници в Северна Африка и са били докарвани с кораби".
Археологът определи като "много интересна" монетна находка от края на работния ден вчера.
Човек, напуснал бързо жилището си, което е било опожарено, буквално е скрил под пода четири големи бронзови монети (фолиси) с лика на император Юстиниан Велики.
Тази малка монетна находка датира от времето на опожаряването на въпросното жилище и оттам - на цялото малко градче, което археолозите проучват.
Какво е станало?
При аварските нашествия през 80-те години на VІ век Акра окончателно е била превзета, опожарена и след това животът там не се е възстановил чак до времето на Третото българско царство, когато българската армия започва да строи отбранителни съоръжения, обяснява доц. Иван Христов.
По думите му интересното е, че жителите на крепостта не са имали време да си приберат имуществото.
"Пожарът, който е изпепелил техните сгради, един вид е "запечатал” находките в земята. Ако използваме известен пример от историята - как лавата от Везувий е запечатала Помпей - същото се е получило и тук.
Тежкият покрив от керемиди буквално е рухнал, и цялото имущество на горкия византиец е останало затрупано".
В момента екипът работи в южния сектор на крепостта Акра – нос Акин. Христов го описа като малък участък, много гъсто застроен, с множество находки.
"Проучваме трето жилищно помещение и вече се обособява нещо като жилищен квартал зад крепостните стени. Имаме доста просторни жилища с каменни основи и някои от тях – с кирпичена надстройка. Всички са покрити с много мощна покривна система с керемиди".
Проучванията на нос Акин са под егидата на Националния исторически музей, финансирани по програма "Виа Понтика", с която се е ангажирал вицепремиерът Симеон Дянков, Археологическият институт към БАН и музеят в Бургас.
Консултант е доц. Людмил Вагалински, директор на Археологическия институт и специалист по ранновизантийската епоха. Участват студенти от Софийския университет.

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4972271
Неактивен asd

 • Напреднал потребител
 • ***
 • Публикации: 151
Пожар е "запечатал" като в Помпей находки и у нас
Пожар при аварското нашествие от VІ век е съхранил находките в жилищно помещение на крепостта Акин край Черноморец

Пожар при аварското нашествие от VІ век е "запечатал" находките в жилищно помещение на крепостта Акин край Черноморец по подобие на Помпей.
На тази ситуация се е натъкнал вчера археологическият екип при проучването на обекта, съобщи доц. д-р Иван Христов, ръководител на екипа и зам.-директор на Националния исторически музей:
"Вчера, само в част от проучено жилищно помещение от VІ век, попаднахме на огромно количество разнообразен археологически материал.
Сред находките има няколко цялостно запазени съда, глинени амфори, лампи, разкошни стъклени чашки, които са вносна продукция, керамични фрагменти, които ще бъдат реставрирани.Те са с доказан произход от работилници в Северна Африка и са били докарвани с кораби".
Археологът определи като "много интересна" монетна находка от края на работния ден вчера.
Човек, напуснал бързо жилището си, което е било опожарено, буквално е скрил под пода четири големи бронзови монети (фолиси) с лика на император Юстиниан Велики.
Тази малка монетна находка датира от времето на опожаряването на въпросното жилище и оттам - на цялото малко градче, което археолозите проучват.
Какво е станало?
При аварските нашествия през 80-те години на VІ век Акра окончателно е била превзета, опожарена и след това животът там не се е възстановил чак до времето на Третото българско царство, когато българската армия започва да строи отбранителни съоръжения, обяснява доц. Иван Христов.
По думите му интересното е, че жителите на крепостта не са имали време да си приберат имуществото.
"Пожарът, който е изпепелил техните сгради, един вид е "запечатал” находките в земята. Ако използваме известен пример от историята - как лавата от Везувий е запечатала Помпей - същото се е получило и тук.
Тежкият покрив от керемиди буквално е рухнал, и цялото имущество на горкия византиец е останало затрупано".
В момента екипът работи в южния сектор на крепостта Акра – нос Акин. Христов го описа като малък участък, много гъсто застроен, с множество находки.
"Проучваме трето жилищно помещение и вече се обособява нещо като жилищен квартал зад крепостните стени. Имаме доста просторни жилища с каменни основи и някои от тях – с кирпичена надстройка. Всички са покрити с много мощна покривна система с керемиди".
Проучванията на нос Акин са под егидата на Националния исторически музей, финансирани по програма "Виа Понтика", с която се е ангажирал вицепремиерът Симеон Дянков, Археологическият институт към БАН и музеят в Бургас.
Консултант е доц. Людмил Вагалински, директор на Археологическия институт и специалист по ранновизантийската епоха. Участват студенти от Софийския университет.

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4972271
Малко предистория
Откриването на подводен квартал не е изненада, тъй като от V в. пр. Хр. до наши дни Черно море се покачва, заяви Божидар Димитров

Напоследък археолозите в Созопол се радват на чести открития
Подводен квартал откриха археолозите от екипа на доц. д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей, при разкопките на нос Акин край Черноморец.

Това съобщи за Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

"При разкопките по правителствената програма „Виа Понтика” на нос Акин, един от трите носа на град Черноморец, археологът доц. д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей, откри, освен мощни крепостни стени с две бойни кули на самия полуостров, и продължение на крепостната стена в морето.

Продължението на крепостната стена обгражда една голяма плитковина югозападно от носа.

Крепостната стена е запазена на доста голяма височина и поне засега, се виждат очертанията на голяма бойна кула с дължина пет метра и широчина три метра и половина”, разказа Божидар Димитров.

От началото на Първата световна война до преди няколко години, крепостта е била в чертите на военно поделение и не можеше да бъде изследвана от археолозите.

"Запазената на сушата територия на крепостта обхваща близо 40 декара. Крепостната стена е по-дебела дори от созополската.

Размерите на созополската са от 1,8 м до 2,2 м, а тази навсякъде е запазена на широчина 2,6 метра. Намерените монети показват, че стената е изградена от император Анастасий около 513 г., доукрепвана е от император Юстиниан през следващите десетилетия, и вероятно селището е унищожено при голямото аварско нашествие през 583 – 586 година, когато с аварите едновременно участват като съюзници и славянски, и български племена", каза Божидар Димитров.

Откриването на подводен квартал не е изненада, смята той.

"Известно е, че от V в.пр.н.е. до наши дни, в рамките на т.нар. новочерноморска трансгресия морето повишава нивото си с темп от 1,4 мм до 4 мм годишно.

По крайбрежието, част от което е и крепостта край град Черноморец, според един български академик, потъването е най-голямо – 4 мм годишно.

От построяването на крепостта до наши дни са минали около 1500 години, което означава, че в тази част на крайбрежието морето е повишило нивото си с 6 м досега.

Квартали на Несебър и Созопол също се намират под водата, но, за съжаление, в последно време бяха засипани за дамби, които да укрепват града откъм морето”, каза Божидар Димитров.

Засега този новооткрит подводен квартал на един черноморски град, е единственият по Черноморието и би могъл да се превърне в прекрасен обект на културно-историческия туризъм, каквато е и целта на програмата "Виа Понтика", смята историкът.
https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4940471
« Последна редакция: Юли 12, 2012, 06:40:50 pm от asd »

Неактивен ЧИГОТ

 • Напреднал потребител
 • ***
 • Публикации: 210
 • Прогонен

Неактивен charon

 • Нов потребител
 • *
 • Публикации: 32
Re: ВЕСТИ по РАДИОСТАНЦИЯТА
« Отговор #117 -: Юли 15, 2012, 11:07:16 am »
Колги довечера от 17 чеса,по Нова тв,ще има някакво предаване свързано с хобито,неразбрах точно за какво става дума,а само че е свързано с металдетектинга.
" Всичко, което чувам, е едно становище, а не факт. Всичко, което виждате, е гледна точка, а не истината. "

Неактивен kodokan

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 1439

Неактивен ЧИГОТ

 • Напреднал потребител
 • ***
 • Публикации: 210
 • Прогонен

 

Powered by EzPortal