Автор Тема: въпрос към майсторите  (Прочетена 17915 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен zempar

• Главен модератор
  • Ветеран
  • Публикации: 2201
въпрос към майсторите
« -: Юни 15, 2011, 07:14:32 pm »
Машината ми е Minelab Explorer SE със стандартна батерия 9.6V ,1.2Ah , един приятел със същата машина твърди че , като поставил на машината си акумулаторна батерия 12В , 2.6Ah машината му станала по - дълбока и по - стабилна в работата си , според мен това са глупости на търкалета , единственото което ще е ПО  това е че ще издържа двойно повече време заради по - големия капацитет на батерията която е сложил.
Та въпроса ми е , има ли логика в твърдението му

Неактивен ztec

• Тестова група
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 738
Re: въпрос към майсторите
« Отговор #1 -: Юни 15, 2011, 07:51:32 pm »
Зампи,преди време бях задал същия въпрос като тебе сега и по същия начин.
Отговора беше  :D ,демек некадърник в областта и само смях човеко.
Teknetics T2 Classic
XP Gold MAXX Power V4

Активен nnasskoo

• Тестова група
  • Старши потребител
  • *
  • Публикации: 398
  • PULSE
« Отговор #2 -: Юни 15, 2011, 10:13:49 pm »
Може и да има някаква истина.Преди имах XLT и го бях направил с LI Ion батерии 12.6 волта
и работеше  по стабилно респективно по дълбоко.

Неактивен piratdetectors

• Производители
  • Редовен потребител
  • *
  • Публикации: 92
    • piratedetectors.eu
« Отговор #3 -: Юни 16, 2011, 01:02:24 am »
Колега zempar много си прав няма никаква логика,всички апарати имат стабилизатор на напрежение който дели напрежението,примерно на минус 5 волта и плюс 5 волта.Следователно няма как от батерията да се вдигне дълбочината,дълбочината може да се вдигне от корекция на генератора и промяна на генераторната намотка на бобината.

Неактивен BLISSTOOL

• Производители
  • Напреднал потребител
  • *
  • Публикации: 207
    • www.blisstool.com
« Отговор #4 -: Юни 16, 2011, 03:53:10 am »
Колега zempar много си прав няма никаква логика,всички апарати имат стабилизатор на напрежение който дели напрежението,примерно на минус 5 волта и плюс 5 волта.Следователно няма как от батерията да се вдигне дълбочината,дълбочината може да се вдигне от корекция на генератора и промяна на генераторната намотка на бобината.

- Не всички металдетектори имат само стабилизатор и симетричен делител след батерията си :), а дори и да имат не всички имат качествен стабилизатор :), но дори и да имат може не всички техни модули да се захранват през него :). Въпросните съвременни западни металдетектори, преди стабилизатора на напрежение (ако изобщо имат отделен такъв), обикновено имат повишаващ напрежението импулсен преобразувател, т.е. step-up преобразувател. Това позволява металдетектора да се захранва от малка, лека и евтина батерия с ниско номинално напрежение. Въпросният повишаващ напрежението импулсен преобразувател, обикновено е възможно най-евтиния, с възможно по-малко периферни елементи и ниско КПД. С него са свързани аномалиите причина за стартирането на тази тема. С течение на времето, въпросния некачествен преобразувател се скапва, например негови компоненти стареят бавно но сигурно, с което неговото КПД пада още, или просто не може да работи коректно в широк температурен диапазон и различни климатични условия. Например ако е разчетено че с входно напрежение от батерия в границата от 3 до 9V примерно, той ще осигурява изходно напрежение от 12 до 15V примерно и изходен ток от 30 до 100mA примерно, то се стига до момент когато въпросния полу-скапал се преобразувател не може да изпълнява това условие, в целия диапазон на входното напрежение, а примерно може да работи само в горната граница. Например може да осигури нужното изходно напрежение и нужния изходен ток! само при входно напрежение 9V или по-голямо, а не от 3 до 9V както е бил проектиран. Ето защо, ако на металдетектор с такъв преобразувател включиш батерия с по-голямо захранващо напрежение, то потребителя забелязва че металдетектора започва да работи по-добре... всъщност тогава той започва да работи нормално, а иначе работи ненормално :)... заради въпросните проблеми в повишаващия напрежението преобразувател. Такива аномалии се забелязват най-вече при металдетекторите при които не всички модули се захранват чрез прецизен стабилизатор на напрежението с евентуално последващ симетричен делител на напрежението. Например може да има модули които се захранват директно от въпросния импулсен преобразувател или директно от батерията. Обикновено подобни модули са генератора и крайното звуково стъпало. Ето защо, потребителя усеща подобрение при подобряване на батерията :) и/или при подобряване на работата на импулсния преобразувател чрез батерията :). Вместо малка батерия и импулсен повишаващ напрежението преобразувател, може да се използва голяма батерия с високо, например 12V номинално напрежение, но една такава батерия е по-обемистна, по-тежка и по-скъпа. До, но отпадат описаните по-горе проблеми :). За щастие, такива батерии се използват все още във всички съвременни серийно произвеждани български металдетектори, като с най-качествени батерии от серийно произвежданите български металдетектори, са BLISSTOOL металдетектори!, които стандартно се предлагат със специални LiPo батерии с ниско тегло и дълъг живот. Защо е нужно такова по-високо захранващо напрежение? Нужно е заради особености на съвременните електронни компоненти част от които дори изискват наличието на симетрично напрежение, например +-5V, за получаването на което в най-добрия случай са необходими минимум 10V. Нужно е и за увеличаване на работния температурен диапазон на металдетектора. Пиша този си коментар за трети път. Това е най-елементарното и разбираемо описание което успях да напиша :). Останалите ми варианти приличат повече на техническа статия или на дълга статия за списание Металдетектинг например :). Ако има интерес, някога може да оформя въпросната проблематика и реално като една хубава статия с дължина поне няколко страници :). Като обобщение. Понякога за намиране на правилния отговор не е достатъчно само копиране. Не са достатъчни и само теоретични знания. Нужна е и практика, т.е. опит. Съчетавайки всичко това, човек по лесно вижда логиката в нелогичното ;). В противен случай... просто казва няма никаква логика :), че дори убеждава и останалите в това ;).
« Последна редакция: Юни 16, 2011, 04:18:13 am от BLISSTOOL »
BLISSTOOL металдетектори: www.blisstool.com, info@blisstool.com, GSM: 0883450667, Skype: blisstool, ahmed_merchev, Лице за контакт: Ахмед Мерчев

Неактивен ZTDMP

• Модератор
  • Ветеран
  • Публикации: 648
    • Ако не виждате ясно надписите на монитора натиснете тук
« Отговор #5 -: Юни 16, 2011, 10:31:10 am »
"Майсторите" се делят на две групи - техници и екстрасенси.
Техниците отговарят на конкретен въпрос при наличието на конкретна схема.
Екстрасенсите дават отговор по дадено име, марка, зодия, рождена дата, цвят на кутията и т.н. да не изброявам всичко.
Ха познайте от коя група са отговорилите.

Неактивен бушон

• Тестова група
  • Старши потребител
  • *
  • Публикации: 480
« Отговор #6 -: Юни 16, 2011, 10:58:49 am »
Аз пък разбрах, че преобразователят на XLT-то, примерно, е възможно най-евтиния, с възможно по-малко периферни елементи и ниско КПД, и че (ако изобщо има такъв) е разчетен за входно напрежение от батерия в границата от 3 до 9V примерно, за да осигурява изходно напрежение от 12 до 15V, и понеже е полускапан просто не може да работи коректно в широк температурен диапазон и различни климатични условия, като всички  съвременни западни металдетектори. Тогава, с оглед на гореизложеното, за да работи нормално трябва да му сложим батерия от блистул, иначе пак може да работи, ама ненормално.  ;D

Неактивен BLISSTOOL

• Производители
  • Напреднал потребител
  • *
    • www.blisstool.com
« Отговор #7 -: Юни 16, 2011, 11:00:06 am »
"Майсторите" се делят на две групи - техници и екстрасенси.
- "Майсторите" се делят на много повече от две групи. Познай ти от коя група си, предвид смотания ти коментар от по-горе? :)
BLISSTOOL металдетектори: www.blisstool.com, info@blisstool.com, GSM: 0883450667, Skype: blisstool, ahmed_merchev, Лице за контакт: Ахмед Мерчев

Неактивен BLISSTOOL

• Производители
  • Напреднал потребител
  • *
    • www.blisstool.com
« Отговор #8 -: Юни 16, 2011, 11:13:18 am »
Аз пък разбрах, че преобразувателят на XLT-то, примерно, е възможно най-евтиния, с възможно по-малко периферни елементи и ниско КПД
бушон, надявам се предвид популярното ми представяне на въпросния проблем, повечето колеги да са разбрали повече от колкото ти :), тъй като ако са разбрали колкото теб или по-малко, то определено не съм се справил с изложението на проблема на разбираем език :). Като обобщение. Не ми е известен западен металдетектор, проектиран преди 5 или 10 години, при който захранването да е направено качествено. За евтините повишаващи преобразуватели на напрежение, за евтините стабилизатори и за евтините делители, удвоители и т.н., мога на 100% да ви го покажа и на практика, но... трудно се спира човек решил да си бие главата в стената :). Западните металдетектори от ново поколение, например появилите се през последните 2-4 години, са с много по-качествени захранващи електронни компоненти от ново поколение и при тях почти изцяло липсват подобни проблеми. Реално, всеки специалист по електроника знае, че най-важния модул в едно електронно устройство, е неговото захранване. Ако нещо по захранването куца, то това се отразява на работата на цялото устройство. В първия си коментар, не съм посочил конкретни модели металдетектори, тъй като твърденията ми описани там са валидни за АБСОЛЮТНО всички металдетектори с импулсни захранващи преобразуватели в тях, и най-вече поколението металдетектори проектирани преди 5, 10 или повече години. Разбира се, това хора занимаващи се само с копиране няма от къде да го знаят. И да уточня. Направих си труда да разясня проблема, не заради "умници" като част от вас, а заради обикновения търсач който в практиката си е забелязал проблема, въпреки че "майстора му", занимаващ се само с копиране и увеличаване на мощността на предавателя, му казва "нема проблем бе" ;). Не визирам конкретен "майстор" по простата причина че са повече от един.
« Последна редакция: Юни 16, 2011, 11:34:51 am от BLISSTOOL »

Неактивен ZTDMP

• Модератор
  • Ветеран
« Отговор #9 -: Юни 16, 2011, 11:17:19 am »
Без лични нападки!

Неактивен бушон

• Тестова група
  • Старши потребител
  • *
« Отговор #10 -: Юни 16, 2011, 11:31:18 am »
бушон, надявам се предвид популярното ми представяне на въпросния проблем, повечето колеги да са разбрали повече от колкото ти :), тъй като ако са разбрали колкото теб или по-малко, то определено не съм се справил с изложението на проблема на разбираем език :).

Що бе човече? Какво не съм разбрал според теб?
Аз пък си мисля, че разбрах най-важното, а то е, че трябва да си взема машина от блистул, щото тя е изкопирана с вещина от голям специалист, и че има захранване без преобразОвател, и че като забележа някакъв проблем "майсторът" популярно ще ми обясни: "няма проблем, просто ти нищо не вдяваш, щото електрониката за тебе е тъмна индия!"  ;D

Неактивен BLISSTOOL

• Производители
  • Напреднал потребител
  • *
    • www.blisstool.com
« Отговор #11 -: Юни 16, 2011, 11:36:51 am »
и че като забележа някакъв проблем "майсторът" популярно ще ми обясни: "няма проблем, просто ти нищо не вдяваш, щото електрониката за тебе е тъмна индия!"  ;D

- Общо взето така процедирате вие "майсторите" :). Със здраве!

Неактивен бушон

• Тестова група
  • Старши потребител
  • *
« Отговор #12 -: Юни 16, 2011, 11:44:25 am »
- Общо взето така процедирате вие "майсторите" :). Със здраве!

Що бе, ти не си ли майстор?
Щот аз не съм, ама щом не искаш, тогава няма повече да те броя за такъв.  ;D

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3194
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
« Отговор #13 -: Юни 16, 2011, 12:17:26 pm »
Дайте да не бутаме темата към оф-топик и хейтване. Няма смисъл от тези неща, в другите форуми ги има в изобилие.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен ZTDMP

• Модератор
  • Ветеран
« Отговор #14 -: Юни 16, 2011, 12:27:54 pm »
Предлагам към въпроса да се прикачи схемата на захранването и тогава да разискваме. Без схема - празни приказки. За празните приказки - гума.