0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
ами то особенно златните и сребърните монети винаги са си били разменно средство, никой няма да каже не не ми плащай със тези златни монети, че вече не вървят, имам в предвид по време на римската империя сега в някой мол може и да не ги искат
За това златни и сребърни монети с "контра марка" няма.Те никога не са вадени от обръщение.Просто хората са правели разлика спрямо теглото на различните емисии - ползвали са екзагии за тая работа.
с изключение на монетите сечени от брут в чест на убийството на юлий цезар.опит за изтегляне от обръщение има и на монети с лика на транквилина, подробности за нея ще пиша след като си намеря четивото, че с мойта склероза може да объркам нещо
Говорех по принцип че златните и сребърните не са изваждани от обръщение,заради високата цена на самия метал.Но всеки принцип си има изключения .До колкото си спомням на Брут монетите са изтеглени щото се е писал император в-ху тях.Което е светотатство спрямо Римската републикаТранквилина нещо не е била удобна на Филип арабина,или поне така се предполага.Щото малко се знае за нея.Орбиана пък не допадала на майката на Север Александър,макар че се води най красивата римлянка.Нейните монети обаче не успяват да пострадат в размерите на горните двама.Всъщност за нея може и да греша,но съм останал с некъв спомен че и нейните са искали да махнат.Освен това опити за изтегляне на монети (макар и не много успешни) има и в случаи когато е налагано наказание "проклятие на паметта" /damnatio memoriae/Само че тия случаи засягат всичките монети на дадено лице,не само златните и сребърни.