Автор Тема: AKA Signum MFT  (Прочетена 324550 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 1484
Re: AKA Signum MFT
« Отговор #30 -: Март 07, 2013, 08:13:02 am »
Сигнума има и няколко настройки в повече, с което става още по универсален. Има и Турбо, което го няма при Сорекса. Авто трак  режима има 5 скорости, докато при Сорекса е бързо и бавно. Има и допълнителни 3 алгоритъма за филтриране на смущения. Също и 4 програми, които можеш да променяш по твои предпочитания и да се запомнят както са направени последно.
И още нещо, не маловажно - въпреки че е със 100гр. по тежък от Сорекса, Сигнума е добре балансиран и по не се усеща в ръката. Може да се работи дълго време без да се измориш.

Неактивен Джони

• Ветеран
  • Публикации: 1395
  • Таен агент с АКА Сигнум MFT
« Отговор #31 -: Март 07, 2013, 06:29:42 pm »
Според теб заслужава ли си Сигнума пред Сорекса и с какво точно го превъзхожда? Като гледам менюто е същото и повечето неща са аналогични, по дълбок и по бърз ли е?
В инетерес на истината не съм ги мерила, но освен повечето екстри, Турбо режима трябва да осигурява малко повече дълбочина.За по-бърз -едва ли, макар че има скорости и за режима на замърсено, но нямам впечатления. Разликата в цената е 500 лв, не е малко, но не е и много на фона на общата цифра. Като огледам отвсякъде Сигнума си заслужава цената. Основното предимство на Сигнума е турбото.
Монетата винаги има две страни.

Неактивен kronos555

• Ветеран
  • Публикации: 765
  • миндил и железарка
« Отговор #32 -: Март 12, 2013, 10:12:20 pm »
А, нервен ли е апарата когато е усилен и има ли много фалшиви сработвания при търкане в трева?

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #33 -: Март 13, 2013, 07:30:54 am »
А, нервен ли е апарата когато е усилен и има ли много фалшиви сработвания при търкане в трева?
Зависи от настройките, но по-скоро не. Ако не е настроен подходящо, може да ти скъса нервите, но при добри настройки може да се работи и на трудни терени при висока чувствителност, максимално общо усилване и увеличен праг. Аз гледам да не  скопявам апарата откъм дълбочина. Нещо поразбутах тия дни - явно постигнах някакви оптимални настройки - работи перфектно и изобщо няма фалшиви сигнали. Имала съм проблеми с фалшиви сигнали, но явно не е било от апарата, ами от мен.  :)
П.П.: Освен това в цяла тема оревах, че апарата ядял много бързо тока, а чак преди седмица открих, че съм работила през цялото време на включено осветление на екрана без да има нужда. След като го изключих спечелих още един час ефективна работа, че може би и повече. Не че нещо се промени - пак си ходя с два чифта батерии, но е по-спокойно и не правя икономии на Турбо режима.
А направих една комбинация от Режим за замърсено с Турбото и работи чудесно в нива. Преди даже не ми идваше на ум, че може да се получи, защото някакси уж едното изключва другото, но при намален звук на желязото/за да не бие в ушите/ върши много добра работа.
Има тънкости апарата, като всеки друг, но с времето ми харесва все повече.
« Последна редакция: Март 13, 2013, 07:53:44 am от Джони »

Неактивен niki3

• Старши потребител
  • Публикации: 397
« Отговор #34 -: Март 16, 2013, 11:21:23 pm »
Всички АКА детектори при заводски настройки работят без нерви а може би и най-добре
Който търси може и да намери!Който не търси нема как да намери

Неактивен kronos555

• Ветеран
  • миндил и железарка
« Отговор #35 -: Март 21, 2013, 01:06:58 am »
От днес съм собственик на Сигнум с последната версия на софт-а, по точно "С"
Апарата не е въобще толкова сложен колкото си мислех, след един ден човъркане мисля че основните работи ги схванах, остана да експериментирам с настройките. За два часа търкане на много, ама много убит обект, имах седем мо..ти и още няколко цвята. Сега който каквото да ми говори за руските техники, ще кажа че този път братушките са си свършили добре работата ;D Апарата е много бърз и се търси много леко, пробвах и новия ММ режим на много замърсен участък и останах много впечатлен от бързината и отсичането на цветните сигнали. До сега не съм имал случай с нова машина да извадя толкова цвят.
Ще се радвам колегите със такива машини да споделят разни чалъми по настройките, особенно колежката Джони :)
Единствено затруднение имах с грунд баланса, машината се балансираше на фаза -17-21, а мисля че трябва да е към нулата, на ръчен баланс при настройка нямах фалшиви сработвания, но не знам дали не ми е местила дискриминацията. По запознатите да кажат.

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #36 -: Март 21, 2013, 06:29:55 am »
Ти все пак си взе Сигнум. Ще видиш, че няма да съжалямаш.  :) До една седмица ша му хванеш чалъмите, упътването е хубаво, а който е техничар бързо се оправя.
Това за фазата - изобщо не му обръщай внимание - съвсем нормално е. Забелязах, че се влияе от околната температура. Като беше по-студено, стойностите бяха по-малки, сега и при мен почнаха да се качват. А вчера имаше колебания. Грундирах по-често. Ако почне да ти дава паразитни сигнали - грундирай. Аз пускам първо автоматичния грунд, после леко донастройвам с ръчния, ако има нужда - понякога няма - гледам леко да издава звук като пада антената на долу. Грундират се малко по-различно от българските. Не се помпи много, а антената не трябва да пада съвсем ниско до земята по време на грундиране - грундирай с по-бавни махове - по-добре става. Ама това трябва да си го прочел в упътването. Няколко пъти ми се е случвало да не мога да грундирам добре, много рядко но...И правя рестарт, като изключвам и включвам апарата все едно си му сложил нова сонда, тогава фазата се нулира и грундираш отново, но понякога дори и да го направиш това, пак си отива в големите стойности.
Преди време питах тая фаза има ли значение за работата, но всички ми отговориха, че няма.
Аз досега най-много съм си харесала третата програма, но и правя малко поправки, увеличавам чувствителността и общото усилване, и вече в зависимост от терена, пускам или не Автоматичното проследяване на грунда - за ниви върши добра работа, особено сега в буците, но ако не е много замърсено.
Успех, колега.
 :)Скоро сигурно ти ще ми даваш акъли, щото при мен до изводите се достига с грешка проба - не съм чак такъв техничар, че логически да светна какво всъщтност прави цялата електроника вътре, че да достигна до най-доброто.

Неактивен kronos555

• Ветеран
  • миндил и железарка
« Отговор #37 -: Март 21, 2013, 09:28:07 am »
Пак ценни съвети,мерси! Това за начина на грундиране не бях го чел защото даже не съм чел упътването :) направо отидох да махам, но се отстройваше много добре с помпене, АПБ не съм го пробвал още. Общо взето 3 програма е добра за лека почва с леко набримчено РВ и общо на 8. Вчера пробвах да заровя едно коце на много замърсено със железа петно и при ММ на ход го издрънча все едно е отгоре, а със гадулката не съм си и помислял че мога да работя на такъв обект.
С течение на времето ще обменяме опит ;)
https://www.reviewdetector.ru/index.php?showtopic=216975&st=0 може да си ги чела тези, но има страшно много инфо за настройките.
« Последна редакция: Март 21, 2013, 09:42:34 am от kronos555 »

Неактивен kronos555

• Ветеран
  • миндил и железарка
« Отговор #38 -: Март 22, 2013, 06:54:56 pm »
Днес работих в една гора, апарата беше настроен на РВ11, КТ 9, общо усилване 9, всички филтри изключени, само няколко фантома от пръчки и въобще супер стабилна работа и доста цветни сигнали. Грундирал съм само веднъж и така пет часа без да мръдне земята.
Имам молба към колегите да ми обяснят кои са оптималните настройки за изорана нива?

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #39 -: Март 22, 2013, 08:18:28 pm »
Първо да ти благодаря за руския сайт.
Ще казвам аз, но не съм в "Мастер клас", да знаеш.  :) Оправям се благодарение и на Ники, Стефчо, Вальо - много ценни съвети дават.
Няма универсална програма за нива, на мен в гората настройките са ми по-лесни. В нивата - според нивата.
Общото усилване гледам да го държа на макс, а КТ и РВ - намаляваш докато се успокои, не ми се е налагало повече от две, три степени. Ако не е много замърсено комбинирам долу горе третата програма с автоматично проследяване на грунда, намаляване звука на желязото и малко намаляване на дискриминацията - това е в най-добрия случай. Ако е замърсено- първа програма, ама обърни внимание да не са ти много ниски стойностите на КТ, РВ и общото усилване, не помня какви бяха в програмата.
Опитвала съм ММ режим с Турбото, става и бърка добре.
Стефчо тука даде един много добър съвет - за стойностите на Fe , да вземе да го обясни подробно, няма да е лошо. Май заводски бяха около 12 или 14, а е добре да са към 20 - 24, за да не се пропускат цветни сигнали. Стефи - бъркам ли нещо?
Увеличавам малко и дължината на Краткия тон, така ми е по удобно и сякаш по-малко сигнали изпускам. Увеличавам си силата на дълбокия сигнал, тва малко заблуждава за дълбочината, но в нивата май не е толкова важно. Особено в буци.Ориентирам се колко е дълбок сигнала по графиката. И ползвам ЛСГ филтъра, обикновено около 4-5.
Остава Стефчо да обясни каква е разликата между стойностите на ММ режимите и скорост АПБ, щото там и при двете чак до 4-5 не съм стигала.
И, успех, и да споделяш, че и на мен ми е интересно.  :)
Не те ли отнесе вятъра днес?

« Последна редакция: Март 22, 2013, 08:21:50 pm от Джони »

Неактивен kronos555

• Ветеран
  • миндил и железарка
« Отговор #40 -: Март 22, 2013, 08:50:34 pm »
Е аз за това в гората, иначе щеше да ме издуха :)

Неактивен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 1484
« Отговор #41 -: Март 23, 2013, 12:20:16 pm »
Стефчо тука даде един много добър съвет - за стойностите на Fe , да вземе да го обясни подробно, няма да е лошо. Май заводски бяха около 12 или 14, а е добре да са към 20 - 24, за да не се пропускат цветни сигнали. Стефи - бъркам ли нещо?
Ставаше дума за границата на ниския тон от звуковите настройки. Смисъла на тая настройка е да може да се компенсира изместването на дискриминацията от минерализацията на почвата и да се избегне грешката на дискриминацията в дълбочина, т.е. "ожелезяването" на дълбоките цветни метали, особено тия с ниска проводимост.
Сигурно на почти всеки се е случвало да реши да изкопае някой съмнителен сигнал и да се окаже цветен. На леки почви няма проблем, но при по-висока минерализация се променят нещата. После се учудваме, че на уж пребит обект се появяват още сигнали, ако отидем с друг апарат или променим настройките ;)
В действителност тази настройка е типична IRON DISC по отношение на звука. Напоследък и много други от новите вносни апарати имат разширена скала за желязото от където може да се настройва докъде кои железа да бъдат засичани като цветни. Например Гарет АТ Про (0-40), на новите Текнетикс Еуротек също може да се избира кой звук докъде да бъде. Това не е нещо ново, старите Фишери го имаха, ХР също имат IRON DISC. От известно време я има и на моите: https://www.mikronbg.com/images/NRG150panel.jpg
Трябва да се внимава с границата на ниския тон и да може да се прецени според конкретния терен колко точно да бъде, защото при прекалено ниска стойност всички железа ще са цветни независимо от дълбочината и ще се прояви обратния ефект. На Сигнума заводски е зададено -14. Само на по тежки почви трябва да се сваля надолу. На лека почва ако се намали на -24 вече стават цветни кованите и ръждясалите железа.
Аз рядко излизам заради липса на свободно време, но винаги на непознат терен в началото правя следното нещо (и винаги го препоръчвам на другите) : Изкопавам една дупка, и в стената на дупката забивам една монета (ако е златна най-добре :) ) на максималната дълбочина, на която може да се засече. След това пробвам отгоре как я засича. Ако е цветен сигнал добре, но ако звука е като на желязо, свалям границата на ниския тон, докато сигнала стане цветен. Не повече ! Ако се намали още ще вадим и железа с цветен сигнал.
В действителност с изместването на "нулата" на дискриминацията се получава грешка във въздуха, но в земята всичко си идва на мястото.

Неактивен kronos555

• Ветеран
  • миндил и железарка
« Отговор #42 -: Март 23, 2013, 07:08:30 pm »
Днес работих на изорано и пробвах какви ли не настройки и програми и не можах да я успокоя тази машина, постоянно ми даваше фалшиви сигнали, е познават се понеже са без праг, но не е приятно. Настройките ми бяха следните кт8, рв7, апг на 3, общо усилв. на 7, филтър лсг 3. Грундираше се много добре, но пак си издаваше фалшиви звуци. Да поясня че беше много замърсено, не знам дали има общо.

Неактивен Mladencho

• Тестова група
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 634
« Отговор #43 -: Март 23, 2013, 10:19:57 pm »
Днес работих на изорано и пробвах какви ли не настройки и програми и не можах да я успокоя тази машина, постоянно ми даваше фалшиви сигнали, е познават се понеже са без праг, но не е приятно. Настройките ми бяха следните кт8, рв7, апг на 3, общо усилв. на 7, филтър лсг 3. Грундираше се много добре, но пак си издаваше фалшиви звуци. Да поясня че беше много замърсено, не знам дали има общо.

Незнам с каква сонда си работил и дали е от това,но когато си със голяма сонда и работиш на изорани площи,машината става нервна и може да има фалшиви сигнали,а същото става и когато се удря сондата в буците по време на ход.
Пробвай да намалиш чувствителността.
Ако не е от това,може да е от почвата или нещо от  самите настройките на апарата,аз като ви чета постовете,колко настройки има този апарат и ме заболява главата,апък за  вас незнам.
"Животът на човекът е това,което той сам мисли за него"  -  Марк Аврелий

Неактивен kronos555

• Ветеран
  • миндил и железарка
« Отговор #44 -: Март 24, 2013, 02:29:39 am »
Всъщност апарата се настройва в рамките на една минута, настройките са много, но повечето са за донастройване, а основните за да започнеш работа са много малко. Може и от почвата да е било или от много замърсеното защото предния ден работих на почти до край надута машина.