Автор Тема: MIKRON металдетектори  (Прочетена 313701 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен zanvan

 • Напреднал потребител
 • ***
 • Публикации: 227
Re: MIKRON металдетектори
« Отговор #45 -: Юли 21, 2011, 07:22:37 pm »

Апарата има много добра устойчивост на електромагнитни смущения. Нарочно се мотах доста време около трасе за високо напрежение и машината работеше нормално без да се налага да се сваля прага. Щракнах една снимка когато пробвах това нещо, на нея се вижда и терена на който работех - ситен гранитен чакъл примесен с пясък и почва. Земята не е много тежка, но не е и лека. За всеки случай има голяма разлика от лека горска почва която после намерих с триста зора за да пробвам на нея апаратите как са един спрямо друг.


После ще продължа че тая жега днес ме съсипа  :)
     :)  хубаво поне ,че някой се е сетил да направи някоя снимка  ;) и даде някой коментар  нека това да бъде традиция  при тези ,който ще пробват апарата

Неактивен imperio

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 3121
  • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: MIKRON металдетектори
« Отговор #46 -: Юли 23, 2011, 10:01:25 pm »
Така. Да добавя още неща за Микрон NRG 110. Няма да е някое супер дълго описание защото много неща се припокриват с NRG 100 за които бях писал по-подробно ревю преди 2-3 години. Ще се спра на малко повече на разликите които има между двата модела. Пак да припомня, макар моя да е от първите бройки той е преработен на 12 килохерца, но не е актуална версия както на  предлаганите от Микрон от 2 години насам.
Относно управлението. При Mikron NRG 110 функциите за управление са същите като разликите са само в интерфейса за контрол на прибора. При него липсва спусъка с който се превключваше между режимите PinPoint и Iron Mask. Тъй като след превключване на режим AutoGeb апарата минава в режим на фиксиран грунд и еднотонална дискриминация с отхвърляне на желязото до степента на която е зададен дискриминатора, а за PinPoint -a има изведен отделен бутон на лицевия панел, спусъка е станал излишен с което се намалява броя на стърчащите елементи които след време могат да дадат дефект. При включване на режим AutoGeb се чува еднократен сигнал, при повторно натискане се чува двоен сигнал което е индикация че апарата е пак в нормален режим. Втората разлика в интерфейса е надписа на потенциометъра Speed който при НРГ 100 беше Mineralisation. Други визуални разлики няма. Сега за някои особености.  И при двата модела настройката за дискриминацията е горе долу към 11 или 12 на нормални, до средни по тежест почви. Тук в работата има малко разлика - при НРГ 100 границата на дискриминиране е малко по-рязка така да се каже. При НРГ 110 прехода е малко по-плавен. Това се усеща най-добре при засичане на сигнал от ниско проводим метал или сплав когато апарата е нормален режим с двутонална звукова индентификация при настройка на дискриминацията да кажем на 11 часа. При детекция на метал или сплав който е крайната лява част на скалата на VDI непосредствено след желязото сигнала е двоен с което лесно се свиква, и общо взето търсач с що годе някакъв опит ще му "хване спатийте" още на първия излет. При дискриминацията няма никаква сложност и изненади, само трябва човек малко да поекспериментира при кое положение се отхвърля тънкото фолио в зависимост от това каква е степента на минерализация на терена на който работи в момента. Това в случай че апарата е нормален режим на работа. При автоматичен режим нивата са фиксирани, и при ниска или средна минерализация независимо дали почвата е еднородна или нееднородна няма кой знае каква разлика по отношение на звука.
По-късно вечерта или утре - още по темата...
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен imperio

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 3121
  • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: MIKRON металдетектори
« Отговор #47 -: Юли 23, 2011, 10:20:28 pm »
Два примера за това как се чуват сигнали с НРГ 110. Сори за качеството но е снимано с телефон а оператор на полето не водя  ;D
Това е голям черен сигнал който излезе на дълбочина някъде между 35 и 40 сантиметра. Настройката за дискриминация е на 12 часа, почвата не е тежка. Точен замер за дълбочина не съм правил че при 30 и няколко градуса жега нямаше душа за подобни екстри:

https://www.youtube.com/watch?v=60XfL694Elk

Това е сигнал от 1 стотинка от 1974 година в плитката зона. И при двата случая апарата е нормален режим.

https://www.youtube.com/watch?v=Q0LooA0uanw

 
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Активен Mikron

 • Производители
 • Ветеран
 • *
 • Публикации: 1393
Re: MIKRON металдетектори
« Отговор #48 -: Юли 23, 2011, 10:49:33 pm »
По звука веднага се разбира че стотинката е била "полегнала" на дясно  :)

Неактивен zempar

 • Главен модератор
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 2200
Re: MIKRON металдетектори
« Отговор #49 -: Юли 24, 2011, 01:12:44 pm »
по отношение на фейса бих предложил нещо такова , ако е възможно чисто физически де :)


Неактивен imperio

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 3121
  • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: MIKRON металдетектори
« Отговор #50 -: Юли 24, 2011, 09:58:10 pm »
Не знам, това е вариант, но да ти кажа и сегашния вариант е доста удобен - и двата бутона са лесно достъпни с палеца.
Та по отношение на работата. Както казах в предишните постове носих и двата апарата на полето за да ги видя как се един спрямо друг за да сравня работата им. За дискриминацията вече казах, само да уточня за автоматичния режим че по-горе май не съм бил достатъчно ясен. При превключване на автоматик дискриминацията на апарата минава в еднотонален режим с отхвърляне на желязото до степента на която е завъртян потенциометъра. Ако потенциометъра се намалява в режим автоматик желязото "изцветнява". Тука разликите между НРГ 100 и НРГ 110 са че при автоматик по-големите парченца желязо при последния припукват малко повече отколкото при НРГ 100. От друга страна пък по-малките цветни сигналчета се отпушват по-добре на места със много железни замърсявания, така че общо взето е постигнат компромис за целите за които е направен апарата.
Няколко думи за дълбочината. Както казах по-горе детайлни замери на вадените сигнали не съм правил поради липса на време и голямата жега. Пробите за дълбочина ги правих с няколко предварително закопани сигнали, и то не толкова за дълбочина, а колкото да видя разликата в това как апаратите "чуват" едни и същи сигнали за които предварително знам горе долу  каква им е дълбочина и от какъв метал са. (Тука само да отбележа че критерии за дълбочина на един металдетектор са само и единствено показателите които има на сигнали в земя. Въздушни проби, или проби сигнал върху земя за да гледаш отколко високо го хаващаш не са коректни. По тоя начин се намалява ефекта на земята а той има значение и за дълбочината, и за дискриминацията). Закопаните проби бяха няколко монети с различна големина на дълбочина от 20 до почти 40 сантима мерено на око. Много странно, обаче каквото чуваше от дълбоките сигнали НРГ 100, това го чуваше и високочестотника. Вярно че земята беше лека, но все си мислех че в дълбоката зона примерно 5 стотники от живково време ще се чуват по-добре с НРГ 100 отколкото с НРГ 110. Да ама не, и давата апарата ги хващаха. Даже някои от сигналите които бяха на границата на детекция се чуваха по-добре с НРГ 110 но това си го обяснявам че на него прага се подава по-плавно от на моя и настройката е по-прецизна. Но все пак излиза че за търсене на монети на по-леки почви разликата между 12 и 22 килохерца на практика не се усеща кой знае колко. Но все пак високочестотника определено показа предимство при един особен тип сигнали. Става дума за малките сигнали, и особено за такива които са съставени от няколко части. Например част от съвременно тънко сребърно синджирче, обица от няколко халкички - тези сигнали се хващат хем по-дълбоко, хем с по-хубав сигнал.
За минерализацията. Общо взето на автоматик при ниска или средна минерализация и разнородна почва и двата апарата имат сходно поведение. Ако се усилва границата за ръчно грундиране при НРГ 110 изтънява и е по-добре да се бачка на автоматик. На автоматик не се усещат преходите от ниско към средно минерализирана почва или от еднородна към нееднородна почва. На силна минерализация не можах да го пробвам но все пак намерих едно петно с почва малко по-тежка от средната. На такива места на автоматик се работи с намаляване на дълбочината на детекция, и зоната на сигнала се скъсява. Поведението е сходно с това на НРГ 100, но по-големите сигнали в дълбочина почват да се чуват малко по слабо с НРГ 110 или поне така ми се стори на първо четене. Общо взето предвид това че апарата бачка на 22 килохерца поведението му е повече от прилично на тежка земя в сравнение на много западни апарати от средния клас. Това за почвите. Ако става дума за силно орудени камъни или препечена керамика там НРГ 100 е по-добре, високочестотника ги "припуква" по-силно от него ако са на повърхността или в плитката зона.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен zempar

 • Главен модератор
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 2200
Re: MIKRON металдетектори
« Отговор #51 -: Юли 24, 2011, 10:47:15 pm »
забелязах че няма потенциометър за чувствителност , как става намаляването на чувствителността когато се влезе в терен с тежка почва

Неактивен imperio

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 3121
  • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: MIKRON металдетектори
« Отговор #52 -: Юли 24, 2011, 11:24:05 pm »
По принцип ако апарата може да се грундира нормално няма нужда да се сваля чувствителността. Ако е "шумен" малко се връща прага, аз така схващам нещата.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен zempar

 • Главен модератор
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 2200
Re: MIKRON металдетектори
« Отговор #53 -: Юли 25, 2011, 09:15:13 pm »
вярно така си е , то го пише в инструкцията на НРГ100 ама............. :)

Неактивен imperio

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 3121
  • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: MIKRON металдетектори
« Отговор #54 -: Юли 29, 2011, 12:59:19 pm »
Да допълня някои неща след като правихме допълнителни проби. Става дума за детекция на малки по размер сигнали които попадат в лявата част на скалата по ВДИ. При NRG 110 начина на чуваемост на тези сигнали се запазва почти до края на дълбоката зона където е границата на засичане. При други апарати на по-ниска честота с които съм правил проби със същите сигнали, в някои случаи почва обръщане на фазата и сигнала изчернява.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен zempar

 • Главен модератор
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 2200
Re: MIKRON металдетектори
« Отговор #55 -: Юли 31, 2011, 08:41:24 am »
първите ми впечатления от НРГ110
много лек и удобен , в сравнение с Експлорер СЕ
за работата много не мога да кажа , защото за 30мин едва ли могат да се добият реални впечатления , по - късно и това ще стане :)

Неактивен imperio

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 3121
  • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: MIKRON металдетектори
« Отговор #56 -: Юли 31, 2011, 01:45:30 pm »
За преход от дигитален Майнелаб към слухарски апарат с аналогово управление е нормално да трябват повече от 30 минути :)
Една бройка НРГ 110 сигурно ще замине за тестове към врачанските търсачи. Хората проявяват голям интерес и обещах да им съдействам.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен yaponetsa

 • Модератор
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 860
Re: MIKRON металдетектори
« Отговор #57 -: Юли 31, 2011, 09:38:00 pm »
За преход от дигитален Майнелаб към слухарски апарат с аналогово управление е нормално да трябват повече от 30 минути :)
Една бройка НРГ 110 сигурно ще замине за тестове към врачанските търсачи. Хората проявяват голям интерес и обещах да им съдействам.
Taя бройка по път за Враца не може ли да се отбие за малко до Плевенско ?

Неактивен imperio

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 3121
  • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: MIKRON металдетектори
« Отговор #58 -: Август 01, 2011, 02:54:23 pm »
Не знам, още не сме уточнили нещата, но със сигурност машината първо ще иде във Враца. Евентуално след време или тази бройка, или тази която е в Земпар ще дойде при тебе, освен ако не не се стопират някъде по пътя естествено
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен gun

 • Производители
 • Ветеран
 • *
 • Публикации: 677
Re: MIKRON металдетектори
« Отговор #59 -: Август 01, 2011, 07:09:21 pm »
А за мен нямали да има една боика за тестване   ;)

 

Powered by EzPortal