Автор Тема: Въпрос за мярна единица  (Прочетена 10111 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Керкенез

• Гост
Въпрос за мярна единица
« -: Август 22, 2012, 12:02:27 am »
Колеги, някой знае ли каква е била мярната единица за дължина в България преди 100-200 години?

Неактивен PAPATA

• Старши потребител
  • Публикации: 446
  • Прогонен
Re: Въпрос за мярна единица
« Отговор #1 -: Август 22, 2012, 12:32:22 am »
аршин  той се е равнявал  на 70  сантиметра

Неактивен danail

• Старши потребител
  • Публикации: 268
« Отговор #2 -: Август 22, 2012, 12:38:13 am »
много е относително, ако погледнеш тук:
Цитат
В миналото най-често използваната мярка за дължина от българския народ е педята. Тя се определя като разстоянието между изпънатия палец и малкия пръст, което в зависимост от големината на човешката ръка е между 18 и 26 см. По-малка мярка за дължина е така нареченият чеперек - разстоянието между разтворените палец и показалец. В българските народни песни например сабята на Крали Марко се мери с педи и чеперек[2]. По-голяма мярка от педята е лакътят - дължината на ръката от края на пръстите до прегъвката в лакътя. Средно това е около 50 см. В по-стари времена тази мерна единица се използва при мерене на плат. Друга мярка за дължина е турският аршин, който се равнява на 68 см. При различни обстоятелства се използват и различни случайни мерки за дължина - дължината на дръжката на мотиката, сапа на брадвата, дължината на остена или копралята и други. По-дълги разстояния се измерват с крачки. Една средна човешка крачка се равнява на един метър. Височината се измерва обикновено с човешки ръст, човешки бой.

Трябва да си на ясно че в различните краища е имало различни мерки като мотики, остен и т.н.тънкото в случая е, че е свързано с ръстта на ползвателя. Ако срещнеш някъде "един човешки бой" трябва да си на ясно че на времето Левски е минавал за "левент" т.е. бил е висок а е бил около 156-170 см, така че сложи среден ръст на човек около 150-160 см. Ако някой е мерил във крачки сметни колко е крачката на някой 150-160 см човек, мисля че не е точно метър а е доста по-малко (малко над аршин).  А ако става дума за турски документи мисля че са залитали по англичаните така че може и да е в техни сухопътни мили. Ако този който е писал документа е бил руски възпитаник или е залитал в това направление може да е във "версти". Ако е френски вече са били на метри - наследство от Наполеон.

Не ме разбирай погрешно но ще трябва да се поразровиш още малко за да разбереш какви са били мерните единици в дадения регион по даденото време кога е писан документа, ако е инструмент - какъв е той за региона, най-добре мини през някой етнографски музей за сверка. Отделно кольо Фичето пък си е имал съвсем своя си мерна единица ама мостовете са му здрави още  ;D. Аз бих заложил на крачките, само вземи под внимание ръста на хората за онова време.
« Последна редакция: Август 22, 2012, 12:42:49 am от danail »

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1249
  • Вар Баний
« Отговор #3 -: Август 22, 2012, 01:52:11 am »
Има една книга "Мерки и теглилки" аз я имам но не мога сега да я намеря.Тя е издание на директора на варненската търговска гимназия от 1924година.Във нея са дадени всички стари мерки и теглилки до 1924г.Мисля че е преиздадена преди няколко години.Сигурно може да се намери в библиотеката.

Керкенез

• Гост
« Отговор #4 -: Август 22, 2012, 02:21:50 am »
Наистина е много относително.Най-вероятно остава да е аршин,около 70 см

Неактивен horhe_69

• Напреднал потребител
  • Публикации: 218
« Отговор #5 -: Август 22, 2012, 10:34:38 pm »
Здравей колега ето няколко мерки които са се използвали
аршин - терзийски 0,68м
аршин - зидарски 0,76
лакът 0,65
сажен - копраля -3 аршина
куршум от пушка 300 крачки
куршум от пищов 30 крачки

Керкенез

• Гост
« Отговор #6 -: Август 22, 2012, 11:03:51 pm »
Здравей колега ето няколко мерки които са се използвали
аршин - терзийски 0,68м
аршин - зидарски 0,76
лакът 0,65
сажен - копраля -3 аршина
куршум от пушка 300 крачки
куршум от пищов 30 крачки

Благодаря колега,а малки единици ползвали ли са,като сантиметър например?

Неактивен horhe_69

• Напреднал потребител
  • Публикации: 218
« Отговор #7 -: Август 23, 2012, 08:43:01 pm »
Здравей колега за малки мерни единици нищо не можах да намеря само с това мога да помогна

Неактивен danail

• Старши потребител
  • Публикации: 268
« Отговор #8 -: Октомври 01, 2012, 08:48:43 am »
  Като мерни единици изрових това :) на руски е ама...

Иначе като малка мерна единица беше "палец" (инч към 2.5 см) ама погледни тук на какво е разделена педята.