Анкета

Кога един ИБ металдетектор засича по - дълбоко

При суха почва
44 (38.6%)
При мокра почва
64 (56.1%)
Няма разлика
6 (5.3%)

Общ брой гласове: 111

Автор Тема: Анкета - Суха или мокра почва  (Прочетена 120018 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3272
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: Суха или мокра почва
« Отговор #45 -: Февруари 06, 2012, 08:18:28 pm »
Е той колегата Земпар не е уточнил, така че да приемем че говорим по принцип. В анкетата се гласува, но във форума всеки може да си каже мнението, и какви съображения има за дадената опция за която е гласувал. Някои колеги работят само в района си, други са работили на повече места, целта е не да откриваме велосипеда, а все пак да напишем нещо полезно за колегите който ще дойдат във форума занапред :) Доста интересни неща се казаха, и мисля че всеки по своему е прав. Мисля че не може да се даде еднозначен отговор на въпроса сухо/микро, защото той зависи от много фактори. Темата е много разтягана и по чатовете, най-вече защото става дума за облози в солидно количество ракия  8)
Някъде напред писах какво мисля, сега ще го обобщя:

1. Явно има значение апарата
2. На леки горски почви независимо сухи/мокри е горе-долу все тая. И да има разлики те са малки, и не са чак такъв фактор че да спорим за един сантим  намаляване или увеличаване на дълбочината.
3. На мокри солени или киселинни почви, особено ако има минерализация повечето апарати губят дълбочина.

Та колеги, всеки има своята си истина която е следствие от опита, използваните апарати, работните терени. Нека не се убеждаваме един друг, защото е безмислено. По тоя повод един виц:

В едно село имало сватба. По едно време от махалата на младоженеца се чула музика и думкане на тъпан. Демек булката е честна  8) Един юнак седял в кръчмата, пиел си ракията и си мислел : " Абе аз на тъпана ли да вярвам или на х...я си?"  ;D
« Последна редакция: Февруари 06, 2012, 08:36:21 pm от imperio »
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен matapana

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 41
« Отговор #46 -: Февруари 06, 2012, 08:41:08 pm »
Даа вече и аз си промених мнението най дълбоко ги хваща когат е 45 градуса ,трева до кръста ,трябва да си на кило ракия да са усили хало ефекта , наблизо да пердаши гръмотевична буря а отгоре да кръжи един АУАКС с включен радар.Ако иска модератора да изтрие това ама не са сдържах ;D ;D

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3272
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
« Отговор #47 -: Февруари 06, 2012, 08:44:11 pm »
Е поне е по темата  ;D Карай, в това студено време няма да се хващаме за един весел пост, и без това народа е изтрещал че не може да излезе на къра  ;D
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен dimitarterziev

• Старши потребител
  • Публикации: 303
    • www.komtex90.com
« Отговор #48 -: Февруари 06, 2012, 09:59:42 pm »
В крайна сметка,Imperio,дълбочината на детекция не е само физични закони ,а и химични,както бях споменал вчера.

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 1526
« Отговор #49 -: Февруари 10, 2012, 03:23:40 pm »
И аз всички хубави и дълбоки сигнали съм ги вадил от мокра и кална почва и преди с старата ми самоделка и сега с експлорера.На сухо само ако е много замърсено.

И аз гласувах за мократа почва. Подобно на колегата matapana най-хубавите и дълбоки сигнали съм вадил и аз от мокра почва - в гората. Със Соверен.

Неактивен влади-коин

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 139
  • s.p.q.r
« Отговор #50 -: Февруари 10, 2012, 07:18:04 pm »
ok.за съм мократа почва

Неактивен spiderman

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 25
« Отговор #51 -: Февруари 11, 2012, 10:47:49 pm »
Зависи от типа на почвата  8)

Неактивен phoenix

• Тестова група
  • Старши потребител
  • *
  • Публикации: 420
« Отговор #52 -: Февруари 14, 2012, 12:38:09 pm »
Зависи от типа на почвата  8)

+1
Само слабите се стремят към ред. Силните владеят хаоса.

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 1526
« Отговор #53 -: Февруари 14, 2012, 06:58:02 pm »
Може би има значение и работната честота на металдетектора.
Някъде по руските сайтове четох, че нискочестотниците работят добре на мокра почва и може и да е вярно, защото както писах хубави дълбоки сигнали съм вадил със Соверена след дъжд.

Неактивен Plamen

• Старши потребител
  • Публикации: 384
« Отговор #54 -: Февруари 14, 2012, 09:18:00 pm »
Аз също гласувах за мокра почва.Поне с старата ми техника,която е от 15 години и все още работи хващам дълбоки сигнали след дъжд.Поздрави на всички колеги. :)

Неактивен Джони

• Ветеран
  • Публикации: 1397
  • Таен агент с АКА Сигнум MFT
« Отговор #55 -: Декември 02, 2012, 11:50:35 am »
Интересна тема.
Без да ви разбирам от принципите на работа на техниката, по-големия проблем според мен е нееднородността на почвата, а не влагата. Най-лошия вариант за нивите е изорано и бранувано на сухо- получава се един слой рехава почва, която няма нищо общо със сбитото отдолу, а в горите - нападалата шума в суха есен.Тоест апарата трябва да пробие през две различни състояния на терена отдолу - рехаво и сбито. Затова всички казват, че работят по-добре на влажно, защото като паднат дъждовете в нивите почвата става по-еднородна, а шумата сляга. И моите най-добре резултати са през зимата по нивите и през ранна пролет в горите.
Пък вие кажете има ли логика в това, което казвам.  :)
« Последна редакция: Декември 02, 2012, 11:55:45 am от Джони »
Монетата винаги има две страни.

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1284
  • Вар Баний
« Отговор #56 -: Декември 02, 2012, 01:58:16 pm »
Май отговора няма да е еднозначен.При много кални и при много сухи почви МТ не хващат надълбоко.Може би е необходима точно определена влажност на почвата за постигане на максимални резултати.Такава има най често на пролет или през зимата както казва Джони.Но може да се случи и през другите сезони зависи от влажноста.На пръв поглед изглежда че колкото е по рехава почвата по няма да пречи.Но всички сме виждали черния път през изорания блок че е на две педи по ниско от върховете на буците,там постигането на реална дълбочина е нищожно.Прекалено рохкавата с буци(при оран) и прекалено сбитата(на черния път) почва пречат на дълбокото проникване.И тук според мен има някакво оптимално състояние на почвата.Нееднородната почва хем сбита хем рехава и нееднородно влажната също намаля дълбочината.И накрая влажноста оказва различно влияние на различните видове почви.В Несебър на сухия пясък МТ работеха най дълбоко като падне дъжд по на плитко.В крайна сметка според мен за всеки вид почва е необходима индивидуална влажност и рохкавост за максимално проникване.
« Последна редакция: Декември 02, 2012, 02:02:37 pm от vvarbanov »

Неактивен glogov

• Старши потребител
  • Публикации: 414
« Отговор #57 -: Декември 02, 2012, 10:39:26 pm »
Здравейте!

И аз съм за мократа почва, но не чак кална а влажна. Вечерта ако е валяло, и сутринта се показва слънцето, веднага стягам сака. Най добрите ми постижения са с FISHER 1266XB. Става дума за един и същ обект който го минавам постоянно.
Каквото и да ти говорат, винаги идва дума за пари!

Неактивен zempar

• Главен модератор
  • Ветеран
  • Публикации: 2201
« Отговор #58 -: Декември 02, 2012, 11:44:27 pm »
И аз съм за мократа почва, но не чак кална а влажна. Вечерта ако е валяло, и сутринта се показва слънцето
в такова време най-добрите ми резултати са, 20кг гъби :)

Неактивен wave

• Производители
  • Старши потребител
  • *
  • Публикации: 328
    • Wave metaldetektors
« Отговор #59 -: Декември 04, 2012, 04:54:45 pm »
И аз съм за влажна почва.Когато почвата е много суха и лопатата едвам влиза на 15см. ,както това лято то дълбочината намалява. А за някой почви доста чувствително.
КОГАТО ДРУГИТЕ НЕ МОГАТ!
https://metaldetector-bg.com/