Ето че се навърши една година от както си купих CTX 3030 и се захванах с металдетектинг.
Равносметката логично е - отрезвяване и по-реалистичен поглед върху хобито.
За една година успях да усвoя апарата на едно добро ниво(за което ми помогнаха и колегите от форума).
Направих си генералният извод че интересните находки се постигат с повече практика и проучване а не с по-скъпи апарати.
Успях да намеря основно монети от 18-ти, 19-ти и ранният 20-ти век.
Не съжалявам че се захванах с хобито, то ми донесе много радост и хубави емоции.
Подгoтвях 5ти юбилeeн епизод на "Английски хроники" но успях да заснема 2 часа видео материал как намирам капачки и други боклуци от цветен метал, та се отказах да го показвам, едва ли ще е интересно на някой.
Днес отделих време за да направя подробни проби с трите антени 6,11 и 17 инча, за да се уверя лично какви са разликите в дълбочината и отразяването на сигналите.
Работих с прогрaма:
Oл метал
Tone ID profile - Combined tones
Response - Smooth
Recovery fast - off
Recovery deep - off
Sea water - off
Target separation – Low trash
Sensitivity – Manual 21
Gain – 23
Почвата беше средно минерализирана - препоръчана чувствителност 15 ( скала от 1 до 30).
Направих пробите с монета от 1 пaунд(също като 1 евро) и с 20 пенса.
Резултатите потвърдиха това което бях чел по форумите и бях гледал на ю-тюб.
Някои колеги коментираха като показах първи епизод на Английски хроники че няма смисъл да се мъча с 17 инчовата антена защото стандартната 11 инчова антенa дава същата дълбочина.
Моите тестове обаче показаха категорично че 17 инчовата антена хваща синала на 10 см по-дълбоко от 11 инчовата и на 13см по-дълбоко от 6 инчовата!
£1 със 17 инча антена даде ясен цветен сигнал на 37см но без цифри.
На 30см даде цифри 12-42.
Със 17 и 11 инчовите антени сигнала не почерняваше в дълбочина а просто спираше да го засича под пределната дълбочина. Със 6 инчовата антена обаче, особенно с 20 пенса сигнала в дълбочина почерняваше.
Ето ги резултатите:
6" 11" 17"
20p 17см 20см 30см
£1 24см 27см 37см
В една от предишните теми колегата varbanov ме помоли да пробвам дали CTX3030 хваща златна верижка с 6 инчовата антена. Пробвах и установих че въобще не я хваща, дори и при допир. С другите две антени също.
Аз съм се ентусиазирал да се пробвам в БГ за златни самородки. Явно със CTX-а няма как да стане.
Ще трябва да купя за целта друга машина.
Колебая се между Еqinox 800 (с 6” антена) и GOLD MONSTER 1000 (с 5” антена).
Приемам съвети.