Анкета

Какво ще направите ако извадите златен солид/ауреус?

В 7 дневен срок ще го предам в музея както гласи закона
9 (8.3%)
Ще си го оставя и ще чакам да дойдат бели времена
63 (58.3%)
Веднага ще го продам
16 (14.8%)
Ще го заровя обратно в дупката
10 (9.3%)
Нещо друго (напишете го в темата)
10 (9.3%)

Общ брой гласове: 106

Автор Тема: Анкета - Какво ще направите ако извадите златен солид/ауреус?  (Прочетена 158230 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jamamoto

• Гост
Империо...този последния отговор трябваше да го има в анкетата,звучи най-разумно!

Неактивен Deroni

• Старши потребител
  • Публикации: 374
Това че държавата не позволява свободното търсене на културни ценности трябвали ние да ги рушим след намирането им,по този начин ли трябва да изразяваме недоволството си от нея?!

jamamoto

• Гост
Има и други...клане,бесене,трябва ли и към тях да прибягваме?!

Неактивен pergamon

• Напреднал потребител
  • Публикации: 173

Това че държавата не позволява свободното търсене на културни ценности трябвали ние да ги рушим след намирането им,по този начин ли трябва да изразяваме недоволството си от нея?!

Колега,ти като намериш аур...,занеси го на  В. Божков,или на Б.Димитров и така гледай да изразиш доволството си от държавата! И не ми лепвай етикет,че аз не съм харесвал държавата ни,ами че то,имали някой който да харасва Управата на Държавата  ни ?
Загубеното злато,може да се намери.Загубеното време-никога!

Активен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3272
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Та като стана дума за ауреуси да си припомним най-голямата известна находка. Намерена е на 9-ти сeптември 1993 година в град Трир , Германия. Била е в кожена торба сложена в метален съд, и съдържа 2570 монети от 29 императори и императрици от средата на 1-ви, до началото на 3-ти век сл.н.е. Най-ранните монети са от Нерон, най-късните на Септимий Север. Находката е открита в приземен етаж на богато римско жилище. Вероятно е укрита по времето на Гражданската война между Клодий Албин и Септимий Север когато в този район се е провела финалната битка.

Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен Deroni

• Старши потребител
  • Публикации: 374
2570 златни римски монети на едно място човек може да реагира неадекватно ако случи на такава находка.Какво ли крият още тези бойни полета,там металдетектинга не мисля че е на ниво както в България като че ли го практикуват рядко.
Четох някъде мнение на колега че офицерите и войниците заравяли заплатите си преди голяма битка :) :) :)

Неактивен Bai Did

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 16
Ще е интересно ако дадете информация за находки от България.Знам че по нашите земи е голяма рядкост да се открие единичен ауреус, да не говорим за колективна находка.

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1284
  • Вар Баний
Ще е интересно ако дадете информация за находки от България.Знам че по нашите земи е голяма рядкост да се открие единичен ауреус, да не говорим за колективна находка.
Може би най известната находка на ауреуси в България е тази от с.Дряновец (Разградско).Намерена е през 1954 г. от звеното на Гено Куйрушки.Звеновода ми каза че той е разделил златните монети по три на човек.Звеното е било от 30 човека които в последствие са предали монетите.В известията пише че постъпилите монети са тридесет и няколко.В находката е имало и няколкостотин антониана.Тя е разпиляна от трактора и аз ходих да я търся ,но намервача сгреши доста мястото и не успях да намеря от разпилените монети.На няколко километра от там покрай главния път Русе -Разград е намерена друга находка от около 35 бр.? ауреуси.Там е станала битката в която е участвал лично Траян Деций и където е убит.Тия находки са от това време.По бойното поле са намирани и единични сребърни и златни монети.В музея на гр.Русе има един сдъвкан ауреус,-видях го.Пише че е намерен в стомаха на някакъв овен.Това показва че и една овца да намери ауреус го лапва веднага ,а какво остава ако го намери някой търсач.Друга находка е намерена в с.Криводол ,(между Враца и Монтана) от около 3кг. ауреуси.Тя е открита преди 1980 г. от група цигани които са я претопили.Само няколко монети попадат в музея при опит да бъдат изнесени от страната.Тук покрай Дунав има данни за две находки по 10 -15 ауреуса ,в Мартен и с. Мечка.Друга е намерена близо до с.Замфирово ,но нямам представа колко са били ,май повече от тия двете.Всички находки са били от трети век.Намирани са и единични екземпляри тук там в североизточна България.Предполагам че и другаде са намирани находки и единични ауреуси за които не съм чувал ,нито съм ги виждал.Статерите ,солидите и особенно златните коруби са значително повече и по лесни за намиране.

Активен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3272
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Адаш, ако не се лъжа криводолската находка броеше към 88 парчета или подобно. Сега от нея са известни десетина монети, няколко от тях са на Север II.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен maas7eer

• Напреднал потребител
  • Публикации: 186
Ако колегата не го  смачка с чука и предположим ,че е стигнал в музея кой ще даде гаранция ,за подмяната му с менте или измислен обир.Например във В Търново.

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1284
  • Вар Баний
Забравил съм какво пише в известията ,може и да са 88 бр.Няколко от тия монети ги купува някакъв италианец ,но го хващат на границата.Тая история ми я разправя един познат дето има май нещо общо с нея.Та от него чух за три килограма злато ,но може и да са преувеличени слухове.Сега се сещам че май имало и накити според моя познат.
Намервача от Дренци ,Гено ми разправя че монетите според него са били в кожена торба завързана със златна халка.Още тогава ме усъмни че и там може да е имало пръстени и гривни.

Неактивен maas7eer

• Напреднал потребител
  • Публикации: 186
Продължавай в същия дух с тези статистики и помисли само колко безсънни нощи ще има . :) :) :)

Неактивен pergamon

• Напреднал потребител
  • Публикации: 173
[quote author=Deroni
2570 златни римски монети на едно място човек може да реагира неадекватно ако случи на такава находка.

Колега,чувал  съм човек да се държи неадекватно,при появата на един статер и 38 обола.Чувал съм за хора ,подпухнали до неузнаваемост,заради един ,два ауреуса. Неадекватни  е слаба дума,по скоро злобни и алчност им капело от устата! Да не дава Господ да си с неточният човек,на точното место,в подходящо време.
Загубеното злато,може да се намери.Загубеното време-никога!

Неактивен stan960

• Ветеран
  • Публикации: 934
Бая скъпи има, но кой е най-най не знам..

Ей го един хубавец на Песцений Нигер продаден за 550 000 швейцарски франка:
https://www.icollector.com/Roman-Emp-Pescenius-Niger-Aureus-193_i8604732

Макрин за над 200 000 долара:
https://www.extravaganzi.com/over-1-5-million-in-judaean-coins-sell-in-shoshana-ii-auction/
-Интересен е тоз вероятно Персийски варваризат на Песциний Нигер сигурно за това е стигнал и до такава цена нормално е за такива монети,но: -Преди 15-на години приятелче извади подобен фолис на Юлиан Апостат и като гледам някой съвпадения сега се замислям -На обверса Юлиан беше изобразен със подобна физиономия с подчертано дебели бърни а на реверса вместо бик със звезди над рогата беше изобразена крава с клепнали уши с луна над главата -Тогава си мислехме че вероятно християните са сечели такива анонимки с цел да се подиграват с Юлиан и опита му за връщане на езичеството но като се има в  предвид Персийската инвазия на Юлиан нищо чудно и персите да са секли такива фолиси ........................... ;) :)

Неактивен zempar

• Главен модератор
  • Ветеран
  • Публикации: 2201
Колега, като казвам, че ще постъпя така не означава, че ще го направя.
Гласувах "веднага ще го продам". Ще го претопя и ще го продам

Просто интерпретирам думите на журналиста Иван Бакалов, който дава пример със панагюрското съкровище, че на това ни подтикват сегашните а и май бъдещите закони.
Жур. Иван Бакалов от 14-тата минута нататък.
https://novanews.bg/news/view/2014/01/30/67261/