Автор Тема: Нов рекорд за гръцка монета  (Прочетена 17082 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3272
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Нов рекорд за гръцка монета
« -: Ноември 06, 2012, 12:27:00 am »
На търг на аукциона Numismatica Ars Classica - Цюрих, беше поставен рекорд за цена на древногръцка декадрахма от която са известни само десетина бройки. Достигната цена е 2,3 милиона швейцарски франка. Новината е публикувана в Коинс Уикли. Хвърлете едно око ако проявявате интерес, тъй като има доста информация за рекордни търгове и за други монети

https://www.coinsweekly.com/en/Review-auction/10?&id=1158
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен Джони

• Ветеран
  • Публикации: 1397
  • Таен агент с АКА Сигнум MFT
Re: Нов рекорд за гръцка монета
« Отговор #1 -: Ноември 06, 2012, 12:42:06 am »
Произведение на изкуството! Как ли са го постигали с примитивни технологии?!
По повод на гръцкото монетосечене, чували ли сте гърците да са налагали в европейски или в световен мащаб ограничение за търговията с монети на древните гръцки градове?
Чух нещо такова, но не повярвах много. Споменаха ми за забрана за монети открити след 2010 или 2011 ...
Монетата винаги има две страни.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #2 -: Ноември 06, 2012, 12:51:12 am »
Не знам дали е истина, но със сигурност нищо не могат да забранят. Просто няма механизъм по който да го направят.
Mikron металдетектори

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #3 -: Ноември 06, 2012, 12:58:46 am »
Не знам дали е истина, но със сигурност нищо не могат да забранят. Просто няма механизъм по който да го направят.
И аз така мисля, но твърдят, че англичаните вече подписват декларации в аукционните къщи конкретно за гръцки монети, че са собственост отпреди еди коя си година....Ако изобщо има нещо вярно, е притеснително по отношение на свободната търговия с монети поне в белите страни.
Дано да не е.
То от чисто териториално историческа гледна точка не ми се вързва никак...затова и попитах дали някой има инфо.
« Последна редакция: Ноември 06, 2012, 01:09:01 am от Джони »

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #4 -: Ноември 06, 2012, 01:11:09 am »
Това да го видя не мога да го повярвам. Точно пък англичаните, и точно пък за нещо което е от тяхна територия. И какво, ще намери сър Джон тетрадрахма в собствения си имот и ще играе по свирката на гърците да ходи да подписва разни декларации за не знам какво си...а не, абсурд  :). Ако някога половината свят попадне под гръцка юрисдикция може да се говори за подобно нещо но сега не. Дори и да почнат да мрънкат за тоя абсурд в ЕС пак няма как да стане. Херсонес, Олбия, чудно там какво ще правят, сигурно ще заповядат на украйнците. Ами Грузия, ами Северна Африка, Близкия и Среден Изток? И най-накрая Турция - акъл не ми побира как ще накарат турците да подписват декларации  ;D
Mikron металдетектори

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #5 -: Ноември 06, 2012, 01:31:49 am »
Ами то ако има нещо по въпроса ще се чуе.
Но аз чак сега видях и другите цени.  ;D ;D ;D ;D
Смятай, че който погледне темата, утре е хванал гората... ;D ;D

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1284
  • Вар Баний
« Отговор #6 -: Ноември 06, 2012, 06:32:15 am »
През последните години златото много увеличи цената си.
Забелязал съм че цените на земята,сградите,златото и антиките подържат една и съща стойност от началото на миналия век до сега.През 1982 г. ми попадна една книжка от аукцион на монети в Италия проведен през първите години на 20 век.Там монетите спрямо златото имаха същата цена каквато беше и след 80 години.Земята през годините средно се движеше по един наполеон за декар.Нашата къща в Нови пазар строена през 1954 г. е струвала един килограм злато.След 30 г. струваше пак толкова,след 60 г. цената и продължава да е около един килограм злато.Понякога цените може да се различават до известна степен.Това се случва както сега със увеличението на златото,но другите стоки неминуемо го настигат.Може би сега най после е дошъл реда за поскъпване на антиките.Още по вече че наскоро четох някъде за възникнали съмнения около количеството на златото съхранявано във форт Нокс.Китайците са намерили голямо количество фалшиви златни кюлчета пристигнали от Америка.Предполага се че това е държавен фалшификат и че ако това е истина тройунцията ще достигне 30 000 долара.Не мога да си представя каква криза и инфлация ще настане в световен мащаб в такъв случай.

Неактивен ROMA

• Напреднал потребител
  • Публикации: 151
  • ПОКРОВИТЕЛКА
« Отговор #7 -: Ноември 06, 2012, 10:01:33 am »
В началото на годината пак древногръцка монета беше поставила ценови рекорд,но на търг в Ню Йорк.Беше продадена за над 3 милиона долара.Ако изровя статията,ще я пусна.
Форумът има за цел да предоставя възможност на всеки да сподели своите мисли и опит!!!

Неактивен vegento

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 32
« Отговор #8 -: Август 03, 2013, 02:43:39 pm »
а от декадрахмата има ли по голям номинал и по колко грама са декадранмите

Неактивен Дядо Трак

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 23
« Отговор #9 -: Август 03, 2013, 03:42:38 pm »
vegento има по-голям номинал от декадрахмата. Но за да говорим изобщо за монети от античния свят трябва поне да се научат числата на гръцки или поне както ги наричаме днес. Примерно декадрахма означава монета с номинал 10 /дека/ драхми. Драхмата всички знаем колко тежи. Големите номинали като октодрахми, декадрахми и додекадрахми са сечени, за да се извършват междудържавни или междуплеменни разплащания. Те почти не са циркулирали в пазарно обръщение между обикновени хора. Примено тракийското племе Дерони има и декадрахми и додекадрахми. Като са намерени по групови находки. Има намерени такива в Египет и Персия, освен тук на територията на България. Разлика малка в теглото между тракийските и гръцките монети има, понеже елините възприемат стандарта на драхмата, а траките на статера.

Неактивен vegento

• Нов потребител
  • *
« Отговор #10 -: Август 03, 2013, 08:32:53 pm »
благодаря за информацията,просто в4ера видях такава монета и ми стана интересно

Неактивен vegento

• Нов потребител
  • *
« Отговор #11 -: Август 10, 2013, 11:54:23 am »
https://billdonovan.wordpress.com/2009/12/14/unique-ancient-religious-medallion/ ето пример за монета с висока стойност

Неактивен vegento

• Нов потребител
  • *
« Отговор #12 -: Август 26, 2013, 09:19:56 pm »
как се пише Додекадрахма  на наглийски

Неактивен stan960

• Ветеран
  • Публикации: 934
« Отговор #13 -: Август 26, 2013, 10:24:02 pm »
-Същото си е това е название на номинал..................................