Автор Тема: Керамиката  (Прочетена 52973 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3272
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: Керамиката
« Отговор #60 -: Август 06, 2013, 03:37:55 am »
Мислех за последно да пиша за керамиката, поне да поясня какво имам предвид в постовете си,  ама няма смисъл. Тя темата и без това стана манджа с грозде - един пише за тухли, втори за пари, трети за озоновата дупка...коментара е излишен. Всеки говори - аз говоря на тебе, ти говориш на мене, трети говори на пети, ама разговор НЯМА. Има крещене и надвикване на висок глас. Все "те" и "той" са грешните, а не можем да приемем че "те" и "той" в известен смисъл сме "ние" и "аз". Нямаме култура на общуване, ей това е цялата работа. Сега бия ключа на темата, местете чата в скайпа.

П.С. - форума има система за репортване на постове. Ако смятате че нещо не е на ред репортвайте даден пост с мотивирано обяснение. По този начин  е сигурно че някой ще погледне и евентуално да вземе мерки. Достатъчно хора сме в администрацията ама никога няма гаранция че можем да огреем навсякъде, пък да се вземат мерки след 3-4 дни е като след дъжд качулка.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3272
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
« Отговор #61 -: Август 07, 2013, 01:19:08 am »
OK, отключваме темата по молба на Петроний и гледайте да не се избиете. Ако тръгнем да я разтребваме ще трябва да се махнат 4 от общо 5 страници, така че я оставяме както е в момента за да има нагледен пример как не трябва да се води дискусия. Темата е за керамиката - строителна и битова. Да се има предвид че конкретна керамика е обвързана с конкретен период ( ако е строителна - с конкретен строителен период) - това ще избегне недоразумения и излишни разправии. Също така имайте предвид че ценим личното мнение, но то не трябва да се налага на другите с цената на всичко.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен Джони

• Ветеран
  • Публикации: 1397
  • Таен агент с АКА Сигнум MFT
« Отговор #62 -: Август 07, 2013, 06:07:37 pm »
Извинявам се на всички, ако съм прекалила, но би трябвало да сте ми свикнали, може и дребни несправедливости да са, но трудно ги понасям.
А...Валка, нали не мислиш, че ще почна да ти рева на рамото,само щото някой решил да се изгаври с мен. Тоест, не смятам и занапред да ползвам опцията "сигнализирай администратора"...все така ще се оправям сама..Ако изобщо си имал време да прочетеш, всичко, което написах, би трябвало да си разбрал, че първо не съм съгласна, че някой, който и да е, може да ни гледа от високо...всички сме равни все пак, /по тоя въпрос темата е дълга и няма защо да се повтарям/, и второ...и без друго ми трябваха години да преодолея притеснението си, че все пак съм жена в мъжка среда....и изведнъж някой толкова грозно да отказва да говори с мен заради пола ми.....при положение, че никога не демонстрирам пол в тия форуми....еми, гадно е....Така че, спокойно трий всичките ми мнения, които смяташ за нередни. Аз също винаги призовавам към толерантност по форумите, но  понеже май нетърпимостта ми към нередностите е повече от тая на останалите, най-често попадам в конфликтни ситуации.
Пък и в крайна сметка има "бан" - знаеш, че където съм нежелана не се връщам и не досаждам.  :) Благодарна съм за присъствието си в този форум, има колеги на които съм помагала с каквото мога, а съм получила много помощ, когато ми е била необходима. Защото зад видимита страна на форума остават контактите, започнали на страниците и продължили на живо.Но, ако знам, че присъствието ми е нежелано, няма да вляза даже и да чета, би трябвало да си разбрал. Поздрави.
Няма как всички да се обичаме - различни сме.  :)
« Последна редакция: Август 07, 2013, 06:18:58 pm от Джони »
Монетата винаги има две страни.

Неактивен Anubis

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 24
« Отговор #63 -: Август 07, 2013, 06:29:52 pm »
Да разсеям малко напрежението пускам две снимки на керамица и се надявам някой да удари едно рамо с датирането

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #64 -: Август 07, 2013, 07:43:32 pm »
Първото е от долиум. Второто, според мен, е груба кухненска и местна керамика. Правена е сигурно на крачно колело и вероятно е печена редукционно. Глината е частично пречистена. Според мен е късна, някъде от Първа Българска държава, обаче съвсем не съм сигурна за периода, защото с тоя тип дръжки има и много по-ранна керамика. Само че, по моя край рядко се среща сива ранна керамика, което съвсем не пречи някъде другаде да има. Ама тия две черти там....археолозите я кръщават керамика тип Дръстър.
Бих се доверила на мнението на Върбанов.

Неактивен luxeon2000@abv.bg

• Напреднал потребител
  • Публикации: 208
  • АКА Сорекс
« Отговор #65 -: Август 07, 2013, 08:31:58 pm »
и аз да попитам от кои период  и каква е тази керамика

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1284
  • Вар Баний
« Отговор #66 -: Август 07, 2013, 09:00:34 pm »
Джони, бих искал да знам като този за когото ме мислиш ти и някои колеги.Истината е че  чета с интерес форума и научавам много работи от дискусиите и които не знаех до сега.Някои периоди с тяхната керамика ги избягвах на времето защото търсех по перспективни обекти.Затова не съм запознат с тях ,както и с малко перспективната строителна керамика.
За тия две парчета ,подкрепям мнението ти! :) :)

Неактивен zempar

• Главен модератор
  • Ветеран
  • Публикации: 2201
« Отговор #67 -: Август 07, 2013, 10:28:48 pm »
сивата е "пра"българска както се казва ;)
има и тракийска в същия цвят, но се различава с това, че тракийската е много фино пресята и си личи по-качествената изработка. тракийската заради хомогенната смес на глината и качественото изпичане реже като стъкло по ръба, докато ранната българска е по-груба и с ниско качество

Неактивен zempar

• Главен модератор
  • Ветеран
« Отговор #68 -: Август 07, 2013, 10:31:46 pm »
трудно е да се каже периода.
малкото парче със сигурност е покривна керемида а голямото прилича на парче от съдова керамика

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #69 -: Август 07, 2013, 11:38:54 pm »
трудно е да се каже периода.
малкото парче със сигурност е покривна керемида а голямото прилича на парче от съдова керамика
Краска, в тъз съдовата керамика сигурно и двамата ша влезем.  ;D Не виждам извивка или не се вижда на снимката. Ама, забележи разликата  - керемидата е побеляла от реакцията с водата. Чудех се дали тва голямото парче не ша да е от керемидите на дядо ти Трак  :), ама не мяза на керемида. Такова не съм виждала, тука от години обират по-едрите парчета от обектите и подобно нещо не ми е попадало пред погледа. Керемидата мяза чистак на Турция, и сякаш са от съвсем различни места и периоди.....или много пренаселвано? Ама не виждам как ще се търкалят едно до друго.
Ей, де ги намирате тия парчета бре?...
Ако няма какво да ги правите, събирайте ми ги, рисувам върху тях....нищо, че са археологически обекти с национално значение.  ;D

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1284
  • Вар Баний
« Отговор #70 -: Август 07, 2013, 11:48:20 pm »

Може би са "Imbrex и tegula" гърците и римляните са ги правили.Не са от най късните защото тогава тегулите не са прави ,а леко заоблени и нямат в краищата "Г" образни бордове.
https://www.moissey.com/Images/ArDromIm/ArDrom09.jpg

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #71 -: Август 08, 2013, 01:04:11 am »
Може би са "Imbrex и tegula" гърците и римляните са ги правили.Не са от най късните защото тогава тегулите не са прави ,а леко заоблени и нямат в краищата "Г" образни бордове.
https://www.moissey.com/Images/ArDromIm/ArDrom09.jpg
Ах, милия той, не знаел всичко....как скромничи.  :-* Добре де, я кажи, що са различни, ако са от едно място де.

Неактивен luxeon2000@abv.bg

• Напреднал потребител
  • Публикации: 208
  • АКА Сорекс
« Отговор #72 -: Август 08, 2013, 07:24:17 am »
И аз си мислех че е керемида ,но не бях сигурен.Парчетата съм ги намерил на едно място. Дебели са 2 см. Да попитам тая керамика ми стои върху оградата няколко години вече това престъпление ли е.

lamas

• Гост
« Отговор #73 -: Август 08, 2013, 07:35:43 am »
Повече тук няма да пиша

Дядо Трак, дано да размислиш...мисля, че доста хора са чели постовите ти, с интерес.
Оставяй със здраве.

Неактивен zempar

• Главен модератор
  • Ветеран
« Отговор #74 -: Август 08, 2013, 10:18:23 am »
Краска, в тъз съдовата керамика сигурно и двамата ша влезем.  ;D
ами да де, долиу-питус не е ли съд, него имах предвид.
а малкото светлото на цвят парче е керемида от типа на турските, но много по-ранна.