Автор Тема: Керамиката  (Прочетена 52977 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Джони

• Ветеран
  • Публикации: 1397
  • Таен агент с АКА Сигнум MFT
Re: Керамиката
« Отговор #30 -: Август 05, 2013, 10:19:09 am »
За ментетата си много прав - за съжаление. За другото - не. И не съм казала, че иманярствам от 78-ма. Тогава съм ходела още под масата.Тая, дето е почнала с първите, си е жива и здрава, и сега работи с археолозите и тука има хора дето я познават. А това, че не искаш да говориш с мен, щото съм била жена-  ;D си е жива дискриминация. Но съм свикнала в тоя бранш да ме гледат първо с недоверие, а поле малко да се пулят, та - простено да ти е. Интересно, що досега не разбра?! ;D Значи, ако си трайкам, че съм женско - всичко е ок. Ама че простотия.
Колкото до археолозите - и там тия дето разбираха много, защото се отдаваха на истинска полева работа, почнаха да измират. Като гледам как описват археологическите обекти ми се плаче, ни от керамика имат хабер, ни от нищо. А, ако слушаш кви ги дрънка Овчаров или Божо - свят да ти се завие. Ама и те са лапнали микрофона и си мислят, че всички са балъци.
Сериозните хора ги има, ама вече не им се пише по форумите, защото е пълно с надути първенюта, мислещи, че са хванали Господ за шлифера.
Всъщност, от 25 години се занимавам и с керамика и археолози са ми правили поръчки за раплики, та да речем, имам малко хабер как се прави.
Нито някой се е родил научен, нито е умрял научен, та къФ е проблема, не мога да се сетя. Тука уважаваме хората, които споделят знанията си....даже и с жени.  :) Поздрави!
« Последна редакция: Август 05, 2013, 10:43:33 am от Джони »
Монетата винаги има две страни.

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #31 -: Август 05, 2013, 12:14:42 pm »
Дядо Трак, да те поправя и за още една две "дреболии", щото съм женско и хабер нямам. Находките не са обичайно скрити в пода. Май повечето са по покривите. Щото на селища с над два метра културен пласт излизат 25-30 находки до 80-тия см, а надолу няма. А повечето находки са укрити съвсем извън сградите и си излизат съвсем на плитко. То и на Кози грамади бая нещо сте изтървали, щото момчетата сума ти и неща извадиха настрани на ход, не на копане. И находки има.
А защо не можеш да приемеш, че по нивите има подова керамика по повърхността - не знам. То и хромели сме намирали отгоре - а те не са висели по покривите.
Изобщо, ако археолозите даваха по едно ухо какво знаят търсачите, щяха да са малко по в час. Ама едно време си пиехме пиенето с тях по барчетата на музеите и си споделяхме, а сега като видим археолог, трябва да се кланяме и подсмърчаме.
Съжалявам, че съм негативно настроена, но с женския си акъл се нагледах на много простотия от страна на академичните среди през последните 6-7 години.
И ...следващия път като решиш да си правиш гаргара с търсач, само щото бил от женски пол, първо преброй до сто, щото обикновено разликата между мен и повечето търсачи е, че на пияна глава не пикая срещу вятъра.
Ще ми е интересно някой ден да побъбрим на тема "небивалици" в студията и писанките на археолозите, които сядат зад бюрата, отварят торбите със събран набързо материал и почват да се правят на велики. На няколко километра от мене са и Мадарския конник, и Първата българска столица, а и Кръстоносен поход е минал от тука, че се били три дена, па утрепали хиляди мюсюлмани, само дето местата, където спрягат похода и битките, нямат никакъв материал от тоя период. Колкото Мадарския конник е от Първа Българска държава, толкоз аз съм поп, че наоколо бъка с оброчни плочки и монети от трако-римския период, а етимологията на името има препратки в санскрит. Колкото до Първата Българска столица, не знам как става номера, ама тука намират само солиди, а хубавите укрити находки със накити, печати и злато, които би трябвало да принадлежат на Българския елит от този период, някакси са около Варна......
Но, защо да се чудим, тя и Троя до Шлиман е била само легенда.......
Да спра, че подпалих фитила......... ;D
« Последна редакция: Август 05, 2013, 12:32:35 pm от Джони »

Неактивен GALBA

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 147
« Отговор #32 -: Август 05, 2013, 12:39:43 pm »
Малеее, малеее Джони запали моторетката.  ;) ;) ;)
Що се палиш и хабиш на вятъра бе Джони.  ;D :D ;D :D
Животът е твърде кратък за да се съобразяваш с всички!!!  GALBA
„Който не може да атакува мисълта, напада мислещия.“ (Пол Валери, 1871–1945 г.)

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #33 -: Август 05, 2013, 12:42:24 pm »
Малеее, малеее Джони запали моторетката.  ;) ;) ;)
Що се палиш и хабиш на вятъра бе Джони.  ;D :D ;D :D
Сиир да става...и щото буците изсъхнаха много, не става за копане.

Неактивен stan960

• Ветеран
  • Публикации: 934
« Отговор #34 -: Август 05, 2013, 01:28:57 pm »
-Бе не е още толкоз спечено мое са копа ма требе са излазя рано сутрин и до обяд да привършваш -после оня ми ти пек направо та мори-Иначе ка вика колегата не съ втелясвай чак пък толкоз сал за едната му женска убост,челяка гледа коне нейде из Родопите и вероятно е загубил усета си къде ви боли най много та баш там та ръчна -Пък и от негова гледна точка може да е прав,там по високото сигур са немали подова керамика или ако са имали то са били найстина по одбраните-Че по нашенско я има обаче даже на селища и къщи от по нормален тип да го наречем е неопровержим факт който мнозина от нас са виждали с очите си -Друг е въпросът че винаги можеш да изпаднеш в заблуждение ако се позоваваш само на резултати и повърхностни проучвания правени в повечето случай даже не от археолози а от най обикновенни краеведи......................................... ....... :)

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #35 -: Август 05, 2013, 02:13:46 pm »
Ами, малко им липсва на родните археолози нормалният подход при събиране на информация . Академичното им мислене приключва зад бюрото и пред компютъра. 
Нали затуй има тема - всеки споделя инфо, кой какво видял. Пък изводите - после.
Но явно по време на обучението ги учат и на късогледство.....на дискриминация също.
Сори, ама съм си обидена - и за двете.
Спомням си разговора с една "специалистка" по праистория на изложението в Русе, дето нашта "сергия" беше до тая на Исперихския музей. Трябваше да ги ухажваме първия ден с бира, пържени картофи и рекламни фланелки - белким приемат мисълта, че иманярите са до тях. После им се прииска безплатен металотърсач, демек да ги спонсорираме, лошо няма, ама ако може иманярите да нямат общо с дарението  ;). На другата май и се прииска близка среща с иманяр, щото почна на мига на парцали като види Славчо, който през цялото време се подхилкваше развеселен от ситуацията, но когато заговорихме, вече преодолели едва, едва различията, "спеиалистката" си държеше на нейното като магаре на мост, а ние се хилехме, щото цялото пенене свършва до учебниците и мирогледа е затворен - академично. Аз слушах и си мълчах. С две думи - ние сме прости иманяри, а те са извисени и знаещи, и да се докосват до нас е светотатство. Друг е въпроса, че ако седнат да обсъждат с някой като Върбанов, примерно, а то такива като него има много, ша гледат като телета.....
В Родопите също има нерядко подова керамика, ама що ли да се обяснявам...на Кози грамади няма и толкоз.
« Последна редакция: Август 05, 2013, 02:22:43 pm от Джони »

Неактивен GALBA

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 147
« Отговор #36 -: Август 05, 2013, 02:27:59 pm »
Джони, рано е да ти кажа "НАЗДРАВЕ" сестро  ;), но още си на 5 скорост  :)
Такива като Върбанов всъщност не са много в БГ (много начетен човек), и много бих искал да се срещна с него да си похуртуваме за "хобито", дано се е оправил вече от болеста. А ти не обръщай внимание на разни хора с "красиви имена", много е лошо човек като прочете 10-15 книги и да си мисли че е научил всичко. А това за делбата на колеги и колежки наистина е тъпо, личи си че човеке живее в Родопите или е нещо като небеизвестният РАРА  ;D ;D ;D
Животът е твърде кратък за да се съобразяваш с всички!!!  GALBA
„Който не може да атакува мисълта, напада мислещия.“ (Пол Валери, 1871–1945 г.)

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #37 -: Август 05, 2013, 02:50:24 pm »
Остъй, че съм на пета, ами пердаша и по черно, скоро ша се разделя с някой преден мост и може да ми сложат  запор у форума.
Общуването с Върбанов е истинско удоволствие. Но вече има момчета, с двайсе години по-млади от него, които също имат и стаж, и опит, и са готови да дадат информация, ама няма кой да ги чуе. А на старите кучета като Върбанов можем да сваляме шапка не само ние, но и археолозите. Ама де толкоз акъл.

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1284
  • Вар Баний
« Отговор #38 -: Август 05, 2013, 03:14:56 pm »

Що се отнася до металдетектинга през '78-а може да си вярвате на измишльотините един на друг и да заблуждавате балъци. 

Това не са измишльотини.От 80-та година започнах да нося монети и предмети в Музея в Шумен(пък може и по рано да е било).Наскоро намерих из къщи актове за предаване от тия години Ще ги потърся пак и ще ги снимам.Спомням си за едни железа които предадох когато правиха през 81-ва музей на коня в Кабиюк.През 1983-84 направиха музей в Нови пазар където съм подарил доста денари,колонии и две находки железа.По това време познавах и носех в музеите монети и предмети на археолозите Георги Атанасов от Шумен,Кузев-Варна,Владимир Пенчев-София,Дочка Аладжова,проф.Иван Йорданов.              Бай Желязко го познавам преди още да си купя металотърсач.Като нумизмат не разбираше много ,но имаше пари и добър пазар.
Дядо трак ,ти си почнал сигурно по късно и не познаваш хората от това време.Освен Желязко Демирев(императора) известни нумизмати по това време бяха Митко Станков(бузата) ,Евгени Мутафчиев(американеца),Ники(рижия),Евгени(малкия),Славей...някои сигурно ще пропусна.Всички тия не само императора са ме посещавали а и аз съм им ходил на гости.
От Нови пазар не сме открили металдетектинга в Световен мащаб.Когато си купих първия МТ Гарет 78-на,в книжката му пишеше че последните открития са направили възможно конструирането преди няколко години на металдетектора.Предполагам че първите са пуснати през 74-76 на запад.Става въпрос че тогава започнаха да ползват це-мост интегралните схеми.Те бяха второ направление и не се намираха в България.През 1981 г. Китов дойде тъкмо като търся една могила с някакъв бус на който пишеше "Експедиция Понтика".Тогава ми каза че имал "Гарет" ,но не го носеше и аз не го питах от кога го има.Тия работи сигурно съм ги писал и преди и са омръзнали на колегите.Ако те интересува нещо за металдетектинга от най ранния период може да ме питаш на лични съобщения.Преди мен в България само Митю поляка от Русе имаше металотърсач ,но той почина бог да го прости. :) ;) :D ;D

« Последна редакция: Август 05, 2013, 03:18:40 pm от vvarbanov »

Неактивен asparuh12

• Ветеран
  • Публикации: 523
  • Прогонен
« Отговор #39 -: Август 05, 2013, 03:52:18 pm »
Изместихте темата.Има сгради на пръстен под но по-богатите са подова керамика - и то с най-различни размери.От (примерно) 20/20 см.дебели около 3-4 см.до 50 -60/40 дебели към 6-8 см.Покривните керемиди са съвсем различни и много малко са се запазили досега,виждал съм такива цели-леко заоблени  наподобяващи турските -не съм ги мерил но приблизителните размери са 60/40 см. и дебели към 3-4  см.Има ги и на римски селища и отделни къщи по полето чак до византия.В някои случаи керемидите са ползвани и при погребения за оформяне и покриване на гроба .Разбира се в други райони може да са покривали къщите с тикли и впоследствие по-големите и запазени парчета да са пренесени.

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #40 -: Август 05, 2013, 04:00:37 pm »
Изместихме я, но аз благодаря на всички вас, които се включихте,  за солидарността и колегиалността.
Мразя да ме правят на глупак и идиот. Предпочитам да съм простак....ако правите разлика.
« Последна редакция: Август 05, 2013, 04:11:13 pm от Джони »

Неактивен IMPTOTAVG

• Напреднал потребител
  • Публикации: 177
  • Pirat Black Devil 2in1
« Отговор #41 -: Август 05, 2013, 04:05:50 pm »
Ок щом Джони се успокои , мисля да предложа една идея ... Като видя някоя керамика и да я снимам и тука да си блъскаме главите каква е що е. Ако искат и други колеги да правят така , защото за мен не само монетите са ценни , и керамиката си има своята историческа стойност ;)
Представете си свят в който в кутиите с цигари няма фолио , и бирата е с коркови тапи ....

Official GARRETT hater !

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3272
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
« Отговор #42 -: Август 05, 2013, 04:28:58 pm »
За строителната керамика е хубаво да правим някакво разграничаване по периоди за да не се получават недоразумения в темата. Както каза Дядо Трак има много  разлика в строителните традиции между Тракия и същинския римски период 1-5 век сл. н.е. ( както и ранна Византия). По времето на Рим и Византия при строежа на обществените  постройки (фортификационни съоръжения, сгради, храмове. и т.н. отвсякъде се вижда  мощта на централизираната държава с целия и финансово-административен ресурс. Дори при малки забутани стражеви кули на върха на Балкана е било нещо обикновено да се използва строителна керамика. И то не защото методите на производството и са станали по-различни, което да поевтини цената на крайния продукт. Методите като цяло са почти същите, просто държавата е станала много по-богата и е можела да си го позволи. Също както е имала възможността да мобилизира достатъчно работна ръка която да транспортира продукцията от тухларните до баири с над 1000 метра надморска височина. При частните постройки е същата работа - по това време е имало маса земевладелци и търговци които по имане са били по-горе от половината местни вождове от преди завладяването на Тракия.
« Последна редакция: Август 05, 2013, 04:34:06 pm от imperio »
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1284
  • Вар Баний
« Отговор #43 -: Август 05, 2013, 04:44:06 pm »
 В южна България бях попаднал на няколко селища с изобилна строителна керамика.Голямо търсене беше докато намеря една гола Койка (без патина).За това време всеки търсач можеше да хване един денар,солид или гадже някъде другаде.Тогава загубих интерес към тая керамика и сега само слушам като говорите за нея. ;D ;D

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #44 -: Август 05, 2013, 05:06:55 pm »
В южна България бях попаднал на няколко селища с изобилна строителна керамика.Голямо търсене беше докато намеря една гола Койка (без патина).За това време всеки търсач можеше да хване един денар,солид или гадже някъде другаде.Тогава загубих интерес към тая керамика и сега само слушам като говорите за нея. ;D ;D
В южна България няма такъв разсип на монети, както има при нас, в Североизточна. Сега като видят строителна керамика по гърциите - натискат, щото навремето не сте имали търпението да работите цял ден за един или два диобола. На мене тва ми се струва глупаво де, щото няма тръпка- да тигелирам като малоумник на тараш. А има селища, богати на керамика без монети -пак ранни, но керамиката отговаря на периодите, когато вече би трябвало да има достатъчно метал. Явно това са селища с къс живот,еднослойни, и са успели да се изнесат без да им режат зелките, прибирайки и металите, което е рядко. Гледаш го- бъка от строителна керамика, дупета на амфори също, обмазките стоят на буци - метал няма. Или пък находката е някъде укрита - накуп, щото в тоя ранния период парите са били в старейшината, а останалото е било - стоково-обменно стопанство.
Валка/Империо/, разбирам, че си го къткаш дядо Трак, сигурно има защо, ама ...разликата в местната керамика не е толкова в периодите, щото има приемственост, а по-скоро е в районите. Затуй сигурно има и основно противоречие в набюденията ни, което не му дава повод да обижда. А, да не забравяме, че пенсионираните войни на Римската империя са си правили вилаетите в равнина Тракия, а не по баирите. Демек - излишните пари са повече в равнините. А големите укрити находки пък са повече в планините, щото по време на поход заравят дето им падне.