0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Да де, но и двамата със zempar говорим за севеоизточна Бг и равнинните райони, където такива практики няма.
Джони, при ранните се използва дървена конструкция, но неточно както в секашния смисъл. Примерно при най-ранния период 8-6 хилядолетие се използва следната система, набиват се през определен интервал стволове от хвойна или леска, а между тях се слагат по тънки окастерени клони, докато се получи плътна плетеница. После от двете странисе измазва с дебел слой от глина, гюбря и малко сено. Става много здраво! Този градеж се запазва до миналия век, като претърпява изменения през вековете. И естествено не остава следи след толкова години. В Пловдивския музей има изложени фрагменти от такива сгради още в началото. Но ги има из цяла Бг.
Аз отговорих на Ямамамото, на неговото питане. Из североизточния край е възможно повече да има стаи с подова настилка от керамични плочи, но сигурно са в античните градове и то римските. Сещам се в Никополис Ад Иструм примерно там копаехме по едно врем с такива настилки, но повечето бяха или от камък или глина. Zempar ти като търсач на колко сгради с подова настилка от керамични плочи си се натъквал, да позная ли а???
Напротив, точно са ги покривали и то в планинските райони, имали са специална техника, на раположението на гредите и керемидите и да точно с тази дебелина! Ти тикли не си ли виждал? В целите Родопи къщите са покрити с огромни тежки тикли. Сега съвремения човек казва " да не съм луд, тикли ще си слагам, тва е толко тежко и непрактично, че няма накъде, ще ми падне къщата". Да ама допреди 100 години само такива покриви е имало по високите села в Родопите.
Не.. май не съм се изказал правилно или не се разбираме, покрив от керемиди е рядко също от такива плочи! Само най-важните постройки са имали такива керемиди.Примерно от целия комплекс на Кози Грамади, само Тюрзиса беше с такива керемиди, аз също се очудих на дебелината, но е факт. По-горе писах, че най-ранните такива са от 8 век пр.хр. С една дума само най-важната сграда се е покривала с керемиди и под. Това не важи за античните градове, където се е строяло по архитектурен план и пропорции, но не останах с впечатлението, че Ямамото или пъккойто и да е от нас копае в античен град. Та затова казах, че ако някой види дебели плочи някъде, то те не са от пода, освен ако не е праснал дълбок табан. Нямам повече време, че трябва да храня конете, ще влизам пак, но рядко. Лека вечер и поздрави!