Автор Тема: Керамиката  (Прочетена 53005 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Дядо Трак

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 23
Re: Керамиката
« Отговор #15 -: Август 04, 2013, 07:47:35 pm »
Цитат
Да де, но и двамата със zempar говорим за севеоизточна Бг и равнинните райони, където такива практики няма.

Аз отговорих на Ямамамото, на неговото питане. Из североизточния край е възможно повече да има стаи с подова настилка от керамични плочи, но сигурно са в античните градове и то римските. Сещам се в Никополис Ад Иструм примерно там копаехме по едно врем с такива настилки, но повечето бяха или от камък или глина.
Zempar ти като търсач на колко сгради с подова настилка от керамични плочи си се натъквал, да позная ли а???

Неактивен Джони

• Ветеран
  • Публикации: 1397
  • Таен агент с АКА Сигнум MFT
« Отговор #16 -: Август 04, 2013, 07:51:49 pm »
Джони, при ранните се използва дървена конструкция, но неточно както в секашния смисъл. Примерно при най-ранния период 8-6 хилядолетие се използва следната система, набиват се през определен интервал стволове от хвойна или леска, а между тях се слагат по тънки окастерени клони, докато се получи плътна плетеница. После от двете странисе измазва с дебел слой от глина, гюбря и малко сено. Става много здраво! Този градеж се запазва до миналия век, като претърпява изменения през вековете. И естествено не остава следи след толкова години. В Пловдивския музей има изложени фрагменти от такива сгради още в началото. Но ги има из цяла Бг.
Благодаря за изчерпателния отговор. Нещо не ми се вързва обаче. Няма да имаш пари за стабилни стени, а ще слагаш скъпи керемиди.  :)Не се заяждам, ами просто сега ми се е паднало да науча нещо от специалист, затова разпитвам.
Има и друго- тоя тип керамика не е особено спечена - поема вода, ако се сравни с едни турски керемиди примерно, ронлива е. И като се има предвид тежестта и вероятно големите размери, ама хич не ми се вярва да е била по покривите. Като съдим по местната керамика, която обикновено е по-груба и също недоопечена, явно кой знае какви традиции за производство на керамика не е имало. Казваш, че подовата керамика е рядкост и е в по-богатите сгради, а защо тогава всяка обикновена къща, построена с кал, да е имала хубави керемиди?
Монетата винаги има две страни.

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #17 -: Август 04, 2013, 07:59:24 pm »
Аз отговорих на Ямамамото, на неговото питане. Из североизточния край е възможно повече да има стаи с подова настилка от керамични плочи, но сигурно са в античните градове и то римските. Сещам се в Никополис Ад Иструм примерно там копаехме по едно врем с такива настилки, но повечето бяха или от камък или глина.
Zempar ти като търсач на колко сгради с подова настилка от керамични плочи си се натъквал, да позная ли а???
Тука ще ми е интересно да се включи и Върбанов. Но при нас тоя тип керамика не е толкова необичайна - а дали е подова или керемиди, е друг въпрос.

Неактивен Дядо Трак

• Нов потребител
  • *
« Отговор #18 -: Август 04, 2013, 08:05:55 pm »
Не.. май не съм се изказал правилно или не се разбираме, покрив от керемиди е рядко също от такива плочи! Само най-важните постройки са имали такива керемиди.Примерно от целия комплекс на Кози Грамади, само Тюрзиса беше с такива керемиди, аз също се очудих на дебелината, но е факт. По-горе писах, че най-ранните такива са от 8 век пр.хр. С една дума само най-важната сграда се е покривала с керемиди и под. Това не важи за античните градове, където се е строяло по архитектурен план и пропорции, но не останах с впечатлението, че Ямамото или пъккойто и да е от нас копае в античен град. Та затова казах, че ако някой види дебели плочи някъде, то те не са от пода, освен ако не е праснал дълбок табан. Нямам повече време, че трябва да храня конете, ще влизам пак, но рядко. Лека вечер и поздрави!

jamamoto

• Гост
« Отговор #19 -: Август 04, 2013, 08:15:14 pm »
Това за което говоря аз,е малка зграда с размери най много 10 на 10метра.На около 2 километра на север от нея има 2 крепости късно антична и средновековна.Явно това е служило на една от двете.Не е регистрирано никъде и до колкото помня са вадили монети там,но още не мога да се свържа с човека с който бях говорил.

Неактивен Deroni

• Старши потребител
  • Публикации: 374
« Отговор #20 -: Август 04, 2013, 08:24:17 pm »
Напротив, точно са ги покривали и то в планинските райони, имали са специална техника, на раположението на гредите и керемидите и да точно с тази дебелина! Ти тикли не си ли виждал? В целите Родопи къщите са покрити с огромни тежки тикли. Сега съвремения човек казва " да не съм луд, тикли ще си слагам, тва е толко тежко и непрактично, че няма накъде, ще ми падне къщата". Да ама допреди 100 години само такива покриви е имало по високите села в Родопите.
Тикли,мисля че за последно гледах едно ловно стопанство с покрив направен от точно такива камъни.https://imageshack.us/a/img69/5232/9pec.jpg

Неактивен IMPTOTAVG

• Напреднал потребител
  • Публикации: 177
  • Pirat Black Devil 2in1
« Отговор #21 -: Август 04, 2013, 08:48:33 pm »
А има един вид съдове керамика която отвън си е червена а отвътре стои недоизпечена , моята теория е че е по-ранна защото може би не са могли да обработят термично хубаво глината за да стане хомогенна. Прав ли съм , или това черното по средата остава от претупване на работата ?
Представете си свят в който в кутиите с цигари няма фолио , и бирата е с коркови тапи ....

Official GARRETT hater !

Неактивен Дядо Трак

• Нов потребител
  • *
« Отговор #22 -: Август 04, 2013, 09:33:17 pm »
 IMPTOTAVG за да разберем дали една керамика е от праисторията, т.е. ранна трябва да погледнеш по парчето керамика дали има следи от колело - те са едни такива тънки прави линии едва забележими. Ако има следи от колело, не е праистория. Керамиката, за която говориш отвън е червена, а отвътре стои черна е от средновековието. Дължи се на лошото изпичане и отчасти на хомогенността на глината. Прав си като казваш, че се дължи на мърлящината на грънчаря. В една римска грънчарница това би било позор за майстора примерно. Ще дам пример - при разкопките във Филипопол от средновековния пласт 10-11 век изобилства от гореописаната от теб керамика. Непрестанните военни сблъсъци през този период рязко влошават качеството на керамичните съдове. Нерядко по такава керамика може да се видят и пръстови отпечатъци, които са останали от дооправянето на съда от грънчаря или чирака.

Неактивен Дядо Трак

• Нов потребител
  • *
« Отговор #23 -: Август 04, 2013, 09:45:53 pm »
Сега ще опиша един от начините как са се правили керамичните съдове преди откриването на колелото.
След доставянето на глината в работилницата майстора прави плоското дъно на избрания съд, после взима едно топче колкото яйце и започва да го оформя между дланите си докато се получи във формата на "змия". Следтова го увива около дъното. Правят се много такива разточвания и се нареждат една върху друга докато се получи напълно избраната форма. След оформянето на съда се измазва със специални инструменти изработени от кост. Могат да се оставят геометрични и сакрални фигури по външната част на съда. Използвали са се и различни видове бои за украса. Тази техника изисквала много умение и позволявала да се правят не само съдове, а и зооморфни фигури /елени,глигани и др./ и сакрални масички за благовония, които стояли на специално място в дома. Известни са дори специализирани ателиета,които датират на повече от 8000 години. Такива работилници са открити до село Долнослав, което било изходен пункт за изкачване до светилището Белинташ, където принасяли в дар фигурите. Откритите фигури са изложени в музеите на Асеновград и Пловдив. Най-често стоят копия на тези фигури, а оригиналите казват, че са в НИМ.

Неактивен IMPTOTAVG

• Напреднал потребител
  • Pirat Black Devil 2in1
« Отговор #24 -: Август 04, 2013, 10:42:36 pm »
Благодаря за изчерпателните отговори Дядо Трак , поотделяй и малко повече време на тоя форум , та и ние да понаучим нещо :)
Представете си свят в който в кутиите с цигари няма фолио , и бирата е с коркови тапи ....

Official GARRETT hater !

Неактивен stan960

• Ветеран
  • Публикации: 934
« Отговор #25 -: Август 04, 2013, 11:25:16 pm »
Не.. май не съм се изказал правилно или не се разбираме, покрив от керемиди е рядко също от такива плочи! Само най-важните постройки са имали такива керемиди.Примерно от целия комплекс на Кози Грамади, само Тюрзиса беше с такива керемиди, аз също се очудих на дебелината, но е факт. По-горе писах, че най-ранните такива са от 8 век пр.хр. С една дума само най-важната сграда се е покривала с керемиди и под. Това не важи за античните градове, където се е строяло по архитектурен план и пропорции, но не останах с впечатлението, че Ямамото или пъккойто и да е от нас копае в античен град. Та затова казах, че ако някой види дебели плочи някъде, то те не са от пода, освен ако не е праснал дълбок табан. Нямам повече време, че трябва да храня конете, ще влизам пак, но рядко. Лека вечер и поздрави!
-Чувал съм за теб не помня де и кога по форумите,направо си легенда -Айде сега обаче понеже и аз като Джонката съм нов да ми дадеш размерите на Римска керемида от може да го наречем правият модел-червена керамика  и също така да ми дадеш размера на плочката подова керамика -цвета е по скоро пръстен но с орнаменти -Не знам може да си ги използвали само за банята,или за спалнята или въобще за на всекъде където е минавало подовото отопление на къщата -Е сигурно не е било масово,вероятно само по състоятелните са можели да си го позволят но ми е интересен все пак твоя коментар -И понеже наблюденията са ми най вече от Дунавската Равнина айде да не разделяме на тоя район или оня район щото разлика няма,тук не включваме Планинските райони макар че и там особенностите не са крайно различни -После вече ш ти разправям как преди около пет години правихме антропоморфни и зооморфни изделия от керамика под ръководството на едни професори в областа имената на който нема да споменавам -Некой от нещата обаче мое ти ги напрая и сега по същият начин който наричаш зооморфен с нормална глина за тухли и цигли -Не ми е нужно специализирано ателие понеже тоя стил на обработка на глината и направата на квото и да е изделие мисля не се нуждае от специалност...................................... ....... :)

Неактивен Дядо Трак

• Нов потребител
  • *
« Отговор #26 -: Август 04, 2013, 11:25:42 pm »
Благодаря колега, с каквото мога да бъда полезен,няма проблем. Аз нищо не разбирам от електроника и от това как работят детекторите, за мен е важно да намирам с детектора. Затова когато имам време чета с интерес темите, които разисквате за детекторите, но не мога да кажа нищо понеже съм "бос" в електрониката.

Забравих да кажа, че след като се приготви съда от глината, НЕ СЕ слага в пещта, а се оставя слънцето да го изсуши така да се каже. Майстора много точно определя кога е готов един съд за пещ. Уцелването на момента е точно преди да се напука повърхността на глината и чак тогава се пече.

Колега kirco да, снимката която си дал е на типична къща, които са се строели до миналия век, но те идват още от праисторията, много малко са се видоизменили. Подът на една такава къща е от глина. Върху нея са постилали сено, като много често обитателите са спели директно на пода върху сеното. Монетите се крият в стените, под прага и много често в ожака /огнището/. Подът от керамични плочи е изключиелно рядък извън античните градове. С тях са настилали базилики, примерно или някоя богата вила.

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #27 -: Август 05, 2013, 01:45:13 am »
При цялото ми уважение, малко ще те поправя Дядо Трак. Керамика не се суши на слънце - нито сега, нито преди. А да се направят цели плочи - дебели и равни, е цяло изкуство, като се има предвид примитивната технология на печене.
Има един археологически обект около село Невша, за който казват, че археолозите са открили цял комплекс пещи. Не знам за комплекса и как са си го съчинили, но понастоящем това е една нива, в която даже няма обилна керамика, а ако е имало там керамично производство, би трябвало да има видими следи. Аз понеже за много неща не съм съгласна с археолозите - ходя, гледам и мисля.
Изобщо нямам претенции, че разбирам от антична керамика, но на колегите дето сега почват с две думи да кажа - има разлика между местна и вносна керамика. Местната е груба, вътре се виждат едни дребни бели зрънца/тва се дължи на необработка на глината/, често има един среден слой - черен на цвят/това пък се дължи на неравномерно изпичане. И да има орнаменти, са груби. Вносната керамика е по-фина, различава се и по цвят в различните периоди,от външната страна изглежда по-гладка. Тва го казвам, защото обикновено в сградите, където има и вносна керамика, където има и по-тънкостенна съдова керамика, се предполага че има и повече метал - тва дето го търсим.  :)
Но има поне две причини да не се врете в керамиката - първо, навсякъде дето има керамика директно ша ви го кръстят археологически обект, независимо дали има национално значение, или изобщо никой не го поглежда, и второ- както казва Върбанов - от 78-ма търсачите тъпчат точно местата, където има керамика. Толкоз е обран метала повърхностно, че файда няма. Вероятността да засечете находка върху петната с керамика вече е нищожна. По-интересно е в страни от керамиката, че даже и от археологичските обекти, защото там имате по-голям шанс.
Късмет на всички!
« Последна редакция: Август 05, 2013, 02:03:17 am от Джони »

Неактивен IMPTOTAVG

• Напреднал потребител
  • Pirat Black Devil 2in1
« Отговор #28 -: Август 05, 2013, 08:40:09 am »
Подкрепям те тук Джони , то по принцип в нашата работа и късмета има пръст , ама последният път , колкото работи намерих в "обекта" - толкова намерих и по черният път наобратно :D

Official GARRETT hater !

Неактивен Дядо Трак

• Нов потребител
  • *
« Отговор #29 -: Август 05, 2013, 09:32:49 am »
Ама аз с жена ли съм говорил досега... О! Спирам ...приеми, че всичко, което съм написал до тук е грешно и не важи.

Що се отнася до металдетектинга през '78-а може да си вярвате на измишльотините един на друг и да заблуждавате балъци. Изобщо тук има ли някой дето не е почнал на 10-11 години с детектора в ръката? Вие сте за Гинес! Открили сте новопазарци металдетектинга в световен мащаб, а сред основоположниците имало жена!!! Сега като измряха повечето хора, които наистина бяха навътре в нещата е лесно да приказваш глупости. Преди 15 години в първите форуми имаше хора наистина от занаята, разисквахме теми и се разбирахме от една приказка, тези хора ги няма вече питай Империо ако не вярваш, ти къде си била преди 15 години а? Същото е и на сбирките по нумизматика, сериозните хора ги няма.
Седим ние с Бай Желязко лека му пръст, наредил той ауреусите и пием кафе. Приказва си той с имепраторите, после приказва с мен, седя и слушам. Поименно ми изброява хората, които имат детектори от къде са, от кой какво е купил и прочее. Та тия филми със биенето в гърдите видиш ли "аз през 78-а имах детектор и търках" минават ама в някоя друга галактика. Изобщо Новопазарци сте известни в цяла Бг, ако не и в Европата ама не с търсачеството, ами с производството на ментета, бягат като от чума само като ви чуят. То не бяха находки с "аполонии" дето измамихте оня германец, то не бяха колекции от тетри и денари, то не бяха пръстени с геми, квото ти сърце сака, ебахте мамата на целия пазар! Сега най-новото гледам някой новопазарец пак залял по клубовете с Балбинус, ама направени, ама накипрени.... що хора изгоряха пак.
Повече тук няма да пиша, приказвайте си и си вервайте един на друг колкото щете!