0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Колеги , интересувам се от керамика , обаче намирането на литература по темата не е лесна работа. За всеки линк или информация ще бъда много благодарен. Живи и здрави
На едно място бях видял керамика,но с по-голяма дебелина 3-4 см. в права форма,това някакви стари керемиди ли са,и от кое време на сам се използват подобен вид стройтелни материяли?
Би трябвало да е подова керамика. И тогава са имали теракот.
Добре, но защо да излиза само при разкопки?Ще се радвам да ни обясниш разликата между подова керамика и керемиди, защото и аз не я знам.
Подова керамика ама друг път. Ако изобщо я има излиза на разкопки и то много рядко.
Джони, по принцип пода е най-отдолу и на арх.обект остава едва ли не на кота нула, затова излиза само при разкопки или на табан. По принцип древните са гледали винаги първо покрива да е здрав и там са слагали керемидите. Тракийските дори са по-тежки от римските. Под със теракота се слага само на най-важните сгради. Пример, когато ракопавахме Перперикон, единствено най-голямата църква горе в "малкия дворец" се появи с подова настилка от боядисани в червено теракоти. От такъв грамаден обект само една единствена сграда. Повечето подове са били от глина, която се е поддържала всяка година.
не виждам кой луд, пък било то и античен човек ще си покрие къщата с прави плочи, 3-4см дебелина, 25-30см ширина и около 40см дължина.покривната керамика е с леко дъгова форма и дебелината и не надвишава 25мм
Това с дебелината ще се разясни като отида пак там и снимам,може и да излезнат 2.5 см. Парчетата са с големина на цигарена кутия,така,че много не може да им се хване леко дъговидната форма,по приличат на прави.
Напротив, точно са ги покривали и то в планинските райони, имали са специална техника, на раположението на гредите и керемидите и да точно с тази дебелина! Ти тикли не си ли виждал? В целите Родопи къщите са покрити с огромни тежки тикли. Сега съвремения човек казва " да не съм луд, тикли ще си слагам, тва е толко тежко и непрактично, че няма накъде, ще ми падне къщата". Да ама допреди 100 години само такива покриви е имало по високите села в Родопите.