Автор Тема: Интервю с Дейв Джонсън специално за www.metaldetecting.eu  (Прочетена 11062 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен imperio

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 2707
  • Mikron NRG 150, AKA Sorex Pro
  • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Интервю с Дейв Джонсън дадено специално за ФОРУМ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ


Представяме на вниманието на почитателите на металдетектинга в България интервю с главния инженер на First Texas Products Дейв Джонсън. Благодарим на Дейв, и на Хорхе Антон Саад за отделеното време, и за желанието на Дейв да запознае българските търсачи с интересни факти около кариерата му като разработчик на едни от най-добрите металдетектори в света

(администрацията на www.metaldetecting.eu благодари на Deso за цялостната организация за интервюто!)


1 . Здравейте г-н Джонсън . Продуктите ви са по-известни от Вас самия . Представете се за онези които все още не ви познават .
 
Роден съм и израснах  в Калифорния , голяма част от живота си прекарах в Аризона .
 Имах много интереси ,един от които беше електрониката . През 1981 г .,бях нает от Fisher Research Labs ( тогава все още се намираше в Калифорния ). След дълги години работа , през 1995 напуснах Фишер ,  за да работя за Тесоро . Две години по-късно напуснах и тази компания с намерението да развия един проект свързан с интернет услугите . От White’s Electronics   научаваики за раздялата ми с Тесоро  направиха предложение за съвместна работа като самостоятелен дизайнер (което предложение всъщост дойде добре ,тъкато идеята свързана с интернет в последствие се оказа че нямаше да има успех) .Перез този период също така работих и за Troy . В на края 2002 г. завърших всичките ми проекти с Уайтс и бях нает от First Texas Products в El Paso-Texas , където продължавам и в момента .

2 . Много хора които четат това интервю  без да подозират вече са притежавали или притежават произведен от вас детектор . Бихте ли изброили , кои апарати са ваше дело?

Първия ми металдетектор (през 1971) беше един преносим експериментален апарат предназначен  за използване по автомагистралите . Способен беше да различава леки от тежкотоварни автомобили .
След това следват модели Фишер произведени в Калифорния : 1260, 1220, 1210, 1235, 1225, 1212, 1265, 1266, CZ6, CZ5, CZ20, Gold Bug , Gold Bug II , Gemini ,
 промишлени инструменти TW6 FX3, XLT-16, PF- 18,и схема на TW-770.
 
Tesoro: Diablo MicroMax, Lobo SuperTraq. 

Whites : GMT , MXT , аналоговата схема на DFX , Beach Hunter и детектора за тръбопроводи PCL-600
 
Troy :X-5/X-3.

FTP Baunty Hunter :Основно преразглеждане на съществуващите платформи, повечето от които произхождат от  Джордж Пейн. BH Junior, Platinum, Gold и един ръчен детектор за сигурност (продават се под различни търговски марки)


FTP Teknetics: T2, Alpha, Delta, Gamma, Omega, G2.

FTP Ficher : F2, F4, F5, F75, F70, новия Gold Bug, схемата на TW-82 и един промишлен детектор на тръбопроводи .

Софтуера на продуктите оправлявани от  микропроцесор беше създаден от Джон Гардинър и Хорхе Антон Саад. Механичните разработки са направени най-вече от други хора, но специално за ергономичноста на Т2 която впоследствие беше използвана и в други модели , също е мое дело .

3 . Опишете процеса на създаване на еднин нов модел метал детектор . Без съмнение е нужен добър екип . Кой работи с Вас ?

Това е компромис между това което иска да се продаде отдела по маркетинг от една страна,  и това което инженерния отдел е в състояние да осигури от друга страна. Някои продукти изискват години на развитие на нови технологии преди да са готови да бъдат пуснати в продажба. Например работа по CZ модела отне десет години от  първоначалната концепция до въвеждането на продукта, като  процеса на развитие премина през 18 различни дизайнерски прототипи. Други продукти са адаптират към  вече съществуващи, и разработването  им отнемат по-малко време.
За последните няколко години  разработваме  хоби метал детектори съвместно с  Джон Гардинър, и Хорхе Антон Саад . Няколко други инженери също са дали своя ценен принос към тези проекти. Въпреки че имам принос за механичния дизайн, в действителност той се прави от хора в други отдели.


4 . Може да се каже че First Texas Products даде един свеж полъх в производството на метал детектори . По някакъв начин апаратите ви са забавни и търсенето с тях е истинско удоволствие . И в същото време не изискват сложни настройки . Това ли е и тенденцията за в бъдеще?

Харесват ми продукти които са лесни за използване. Аз не обичам сложните неща. Не обичам джаджи, и не ползвам телевизор, стерео, или мобилен телефон.  Компютъра  е единственото което използвам, тъй без него не бих могъл да си върша работата!
Понякога за да се постигнат добри резултати с една опростена външност се изисква нещо по-сложно скрито вътре. CZ серията  е един пример: ужасно сложни неща  вътре в кутията, но прости отвън. Новите GB/G2 машини имат един много прост потребителски интерфейс, но за да получим тези резултати  ние трябваше да работим упорито и да разрешим много  сложни въпроси в областта на софтуера.

Някои клиенти предпочитат сложните апарати  с опци за много настройки, и има компани които насочват своята продукция към тези потребители.Ние се концентрираме върху това в което  сме най-добри, а то е максимално  улеснение при настройката  . Аз вярвам че това е тенденцията за в  бъдещето, но само времето ще покаже дали тази прогноза е вярна.

5 . Т2 и Ф75 за кратко време  си спечелиха много привърженици .На какво се дължи успеха на тези два модела ?

Притежават най-добата ергономия в цялата индустрия, в действителност единствените продукти, за които производителят е публикувал ергономични спецификации. Ние го направихме научно, а не с догадки.

T2 и F75 предлагат висока чувствителност и отлична дискриминация. Това дава възможно да се търси на места  предварително "почистени" с други металотърсачи и отново да се намират сигнали сякаш на мястото никога не било търсено .

Т2  и Ф75 имат лесно възбудим характер като състезателните коне .
 Много от опитните търсачи казват че "слушат чрез  шума". Това не са най-добрите детектори за някой който е с по-малък опит, или с по-малко интензивност в  търсенето. За такива хора Омега 8000  е по-подходящ .

Опростеното меню на Т2 успешно конкурира  по-сложните за заучавене апарати на нашата конкуренция . Това е пример за  предпочитанието ни  към олекотения инерфейс.


Т2 и F75 също са подходящи за търсене на самородно злато, въпреки че не са често използвани за тази цел .Тук в  САЩ  златотърсачите използват още по-специализирани машини от типа на Gold Bug II . T2 си спечели добро име в Африка за тази цел .

F75 е популярен най-вече в САЩ, тъй като е насочен по скоро към тукашните особености на търсене на американски монети. При Т2 липсата на тези характеристики го прави по-подходящ за търсене на реликви .За тази цел той разполага с по-разтеглена скала за дискриминация на желязото .

6 . Ф5 и Омега 8000 също ни изненадаха приятно с високата си
ефективност .С какво са разични, и какви са техните предимства ? (по
ваша преценка споменете и други модели)


F5 и Омега са базирани на една и съща платформа, и имат сходни основни
характеристики. Основните разлики са механичния дизайн и потребителския
интерфейс. На F5  цялото меню и опции  винаги са видими. Хората за които са
удобни  цифровите интерфейси  предпочитат Омега. За хората които търсят в режим всички метали (autotune режим като например Голд проспектинга)  F5  обикновено се счита за по-добър, защото осигурява независим контрол върху мощността и аудио прага.
Други машини базирани на същата платформа са Teknetics Алфа, Делта,
Гама, и Bonty Hunter Platinum . Сред тях Технетикс Делта е любимият ми
 защото  е лесен за използване и все пак предлага производителност в режим на дискриминация, която е почти толкова добра колкото на Омега. Доста хора със скъпи машини са придобили Delta като резервна машина, или за  търсене на площадки или паркове  където е забранено да се копаят дълбоки дупки.

7 . Ако можеше да се избере една универсална търсеща сонда за търсене на
малки предмети  какви параметри щеше да има тя? Тип , форма , размер?


Няма универсална търсеща сонда. За намирането на малки обекти както и за
търсене в район където има много отпадъци от метал, малка сонда е най-добре. Тя обикновено варира в диаметър от около 9 до 14 сантиметра.

Елипсовидна форма  (спрямо кръглата) осигурява малко по-голямо покритие и малко по-добро разделение на целта, но в малки сонди разликата
не е толкова изразен както при по-големите.

Малките сонди обикновено са почти толкова дълбоки колкото стандартните кръгли   20-25 см.или 25-30 cm елиптични.


8 . Между другото , идва ми на ум един въпрос ... Колко печели главния
инжинер на First Texas Products /смях/?


Мисля че работя евтино, но президентът на компанията мисли че аз съм скъп.

9 . С новите лимитирани верси на Т2 и Ф75  изглежда вече постигнахте
максималната възможна дълбочина за VLF детекторите. В какви други аспекти ще
търсите подобрения в следващите си модели ?


LTD / SE версии на тези модели имат репутацията на много дълбоки машини.
Въпреки че те не представляват границата на това какво е възможно,
получаване на допълнителна дълбочина за металдетектори е трудно задача.

Има много начини за подобрение на металдетекторите в бъдеще. Въпреки това  тези които ме вълнуват най-много  са тези за които не мога да говоря,  докато те не преминат от  инженерния отдел към производствената линия и да се предлагат за продажба.

10 . Високата минерализация на почвата винаги е бил и продължава да е
основен проблем. Виждате ли способна VLF техология която някои ден да се
справя по-успешно с трудните терени ?


Очаквам да видя големи подобрения в способността на VLF детекторите  за  справяне с минерализация на почвата. Но  не мога да обсъждам подробностите.

11 . Напоследък обръщаме повече внимание на поведението на детекторите
в среди силно замърсени с желязо . Между апаратите произвеждани в
First Texas Products кой бихте ни преопръчали ?


GB/G2  са спечелили репутацията за най-добрите в области където
има много железни отпадъци, много опитни търсачи казват че тези машини са по-добри отколкото други независимо от традиционните трудности при търсене в такива райони. Това не е случайно. По-рано аз се позовах на сложния софтуер: това е един пример на това което говоря.

12 . Какво ви е мнението за аксесоари предзначени за вашите апарати
произвеждани от чужди производители ?


Предполагам, че това се отнася предимно до търсещите сонди. Още през 1980
г. и 1990 г. имаше компании в САЩ които правеха сонди, но много от тях бяха с лошо качество.
В днешно време всичко се е променило. Голямата част от действието
се развива в Източна Европа, и благодарение на Интернет, информацията за добрите и лошите продукти се разпространява много бързо. Компаниите които са били в бизнеса достатъчно дълго за да станат признати търговски марки, обикновено са го постигнали като са спечелили добра репутация сред своите клиенти.
В средите на производителите на метал детектори някои гледат  на производителите на  аксесоари като на конкуренти, а  други смятат че спомагат в продажбите на детектори . Аз съм от вторите ,като цяло смятам че производството на аксесоари е в наша полза .Винаги и когато са с добро качество .

13 . Като се има в предвид глобалната икономическа криза и постояно
поскъпващата цена на жълтия метал напълно е възможно да възникне
нова „Треска за злато “.Можем ли да бъдем спокойни ? Разполагаме ли с
достатчно добри апарати за това специфични търсене ?Апарати за търсене на злато са важна част от нашия пазар и аз очаквам да расте. В момента нашите най-добри  проучвателните машини са  GB/G2, Gold Bug II, и  Т2. Ние имаме по-напреднали технологии в процес на разработка, но не мога да ви кажа какви са или кога  ще ги пуснем в продажба.

14 . Какви конкретни съвети бихте дали  за да се извлекат максималните    възможности на Ф75 и Ф5 ( причината да цитирам тези модели е че са много популярни в нашата страна)

За F-75: ако апарата е "шумен" намалете чувствителността.
За F-5: добра настройка на прага и мощността.15 . Един въпрос към Хорхе Саад.(знам че е там наоколо ) Хорхе ,когато
излизате да търсите заедно с Дейв , кой намира повече ? И още нещо
обаче под секрет... Верен ли е слуха , че Дейв не е от най-добрите търсачи... ? (смях)


Аз не съм добър търсач, затова ми харесват прости, лесни за работа
с машини. - Дейв J.

Твой ред, Хорхе:

О, добре, аз присъствах на няколко сбирки и  изложби,  и търсачите винаги са били удивени да видят че могат  да ме надминат, и колко съм ограничен във възможността да използвам нашите собствени детектори. Познавам нашите машини отвътре и отвън по-добре от всеки друг, и все още има много хора които могат да ги използват по-ефективно от мен. Истината е че ние не можем  да прекарваме толкова време с нашите играчки както бихме искали, или както някои от нашите клиенти. Освен това ние имаме няколко тестери на обекта които са много по-опитни от нас в използването на нашите машини. Аз прогнозирам че ако някога търсим рамо до рамо с Дейв е въпрос на шанс кой ще бъде по-добър, но той определено ще има предимство при голд проспектинга, тъй като е много добре запознат с минерализацията и различните почви.


16 . Благодаря ви за отделеното време . Ако искате дa се обърнете за финал към
българските търсачи , може да го направете .


В нашите продукти  беше използвани дизайн насочен предимно към
пазара в САЩ, например монетните означения. През последните няколко години всичко се е променя. Най-добрият пример за това което говоря е GB/G2 машини, които дори не разполагат с монети икони на графичната скала. Ние ги предназначихме за пазарите в САЩ, но бях сигурен че ще спечелим клиенти както от САЩ, така и в други страни както наистина се случи.
В бъдеще можете да очаквате FTP-Фишер продукти предназначени специално за европейските клиенти.

С пожелание за най-добро

Дейв Джонсън

Главен дизайнер на  First Texas Products и Fisher research Lab


(копиране само с разрешението на администрацията на metaldetecting.eu)
« Последна редакция: Ноември 30, 2013, 01:34:55 pm от imperio »
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.

Неактивен zempar

 • Главен модератор
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 2187
  • Mikron NRG-150
Re: Интервю с Дейв Джонсън специално за www.metaldetecting.eu
« Отговор #1 -: Април 14, 2012, 07:16:57 am »
супер добре свършена работа от Deso , ПОЗДРАВЛЕНИЯ

Неактивен Kiril62

 • Старши потребител
 • ****
 • Публикации: 282
  • Gold Kruzer
Re: Интервю с Дейв Джонсън специално за www.metaldetecting.eu
« Отговор #2 -: Април 14, 2012, 11:16:28 am »
Поздравления и от мен за интервюто с един от най добрите инжинери.Много добро интервю,хареса ми.

Неактивен imperio

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 2707
  • Mikron NRG 150, AKA Sorex Pro
  • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: Интервю с Дейв Джонсън специално за www.metaldetecting.eu
« Отговор #3 -: Април 14, 2012, 01:15:48 pm »
Интересни неща за старите разработки, и очевидна потайност относно новите разработки на фирмата :) Имайки предвид силния инженерен екип и продуктивността на First Texas Products, нищо чудно в скоро време да ни зарадват с нови модели. А между другото след известно време ще пуснем обширно ревю за Teknetics Omega 8000 който се споменава в интервюто на Дейв. Един отличен апарат за който няма никаква информация по родните сайтове. Като информация в аванс - прибора се справя повече от достойно :)
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.

Неактивен XpDeusV2.0

 • Старши потребител
 • ****
 • Публикации: 265
 • Истината е някаде там
  • XpDeusV2.0 ,NEXUS  STANDARD SE
Re: Интервю с Дейв Джонсън специално за www.metaldetecting.eu
« Отговор #4 -: Април 16, 2012, 01:57:31 am »
Браво!
Дано скоро да видим продукт специално за Европа (ако може и за България :) )
I'm back

Mission loading.........

Неактивен spiderman

 • Нов потребител
 • *
 • Публикации: 25
  • Whites Prizm IV
Re: Интервю с Дейв Джонсън специално за www.metaldetecting.eu
« Отговор #5 -: Април 17, 2012, 08:19:26 pm »
Супер интервю, много нови неща научих. Леле тоя човек е направил половината известни металдетектори  :o

Неактивен Mehmed Kurusiulejman

 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 591
Re: Интервю с Дейв Джонсън специално за www.metaldetecting.eu
« Отговор #6 -: Януари 27, 2013, 08:56:26 pm »
Когато става въпрос за търсачи на силни усещания , наистина е въпрос на качествен продукт . Предполагам , че Дейв Джонсън работи в добър екип , който е готов да предложи най-доброто в областта на металотърсенето ! ... Но да не забравяме , че конкуренцията в тази област е толкова голяма , че в повечето случаи се "превишават" възможностите на определени модели , само и само да бъдат продадени ... А истинската им цена се вижда едва тогава , когато започнат драстично да им свалят цената като ... промоция !... А разработването им е наистина трудоемко и ... коства много време и къртовски труд ! ...

Неактивен mikebg

 • Нов потребител
 • *
 • Публикации: 7
Re: Интервю с Дейв Джонсън специално за www.metaldetecting.eu
« Отговор #7 -: Февруари 02, 2013, 11:17:22 am »
Мехмед, ти си прав, но пропускаш още едно страхотно препятствие за напредъка в тази област - агресивната патентна политика на големите играчи на пазара като MINELAB. Не зная дали наблюдаваш дискусиите на другите форуми, но всички са възмутени. Още първия патент на Bruce Candy беше за отдавна известно нещо - използването на проводник литцендрат. Тези дни ще се гледа дело срещу любителската разработка QED на Bugwhiskers. Не зная как David Johnson успява да заобиколи патентните претенции на MINELAB, но Carl Moreland признава, че никак не е лесно.

 


click tracking

---

Powered by EzPortal