Автор Тема: Сонда специализирана за тежки терени  (Прочетена 397 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Vladislav

  • Напреднал потребител
  • ***
  • Публикации: 155
Сонда специализирана за тежки терени
« -: Февруари 11, 2020, 09:14:21 am »
 Понеже темата за работа на тежки почви е много обсъждана, мога да предложа към производителите на сонди едно комерческо решение да се създаде Специална Сонда за трудна почва със стандартен корпус, обаче означена подобаващо предполагаемо не черна или бяла, а с червен или син цвят за работа на тежка/минерализирана почва.

  Сондата с червен цвят специално да е предвидена за работа на трудни почви, такива непробиваеми със стандартна сонда места. Сондата трябва да е направена така, че с нея апарата ни да може спокойно да пробива тежката почва..

 Това, като особеност вече производителите на сонди ще знаят точно как да се направи. Едно от условията, което вече знаем, е работната честота на сондата да е максимално ниска 1 до 3 килохерца, а вероятно ще има и други такива условия, те производителите си знаят най-добре свойте тайни.

 Идеята накратко е, ако се иска безупречна работа на апарата ни, на тежки терени, да се слага специална такава червена сонда предвидена за работа на апарата ни на тежки терени. В началото може би от производителя ще се изработват само по-поръчка, а после може и цените им да паднат при сериииното производство, ако се организира такова, стига да има достатъчен интерес.

Неактивен Mikron

  • Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 1076
Re: Сонда специализирана за тежки терени
« Отговор #1 -: Февруари 11, 2020, 01:30:28 pm »
Владиславе, не само честотата е важна. Прекалено ниската честота има и недостатъци. Например дискриминацията и намалената чувствителност към нископроводящи цели. Много ниската четота е иделна за големи обекти и особено за железа, когато на всяка цена е нужна голяма дълбочина, без да се взема много под внимание дискриминацията. Руснаците например редовно ми поръчват големи антени на 1,5kHz. Но с тях ходят основно да вадят разни големи железа от 2св. война.
В антените за орудено, имат значение разположението и начина на кръстосване и балансиране на намотките. Класическото 2D не е най ефективно на тежка почва, макар да е по добре от класическа концентрична (тя също има варианти за орудено).
Това което сега се опитват някои да представят като "изобретение" и новост, не е никаква новост. Правили сме такива антени ( с разместени бобини) още през 2006-2007.
Отделно могат да се правят 3D или 4D антени. Намам в предвид 2 в 1, като тази:  http://www.akadetectors.com/files/AKA+4D.jpg която де факто е две антени в едина корпус - голяма на 7kHz и малка на 20kHz.
Става дума за антени с 3 или 4 бобини вътре, с които се прави по-особено балансиране.
АКА имат такива 3D антени, но не са масови, защото тежките почви при тях са рядкост. Разликата с обикновена DD  е 6 пъти по-слаб сигнал от почвата, без това да влияе на чувствителност и дискриминация!

 


click tracking

---

Powered by EzPortal