Автор Тема: Могилата на Омуртаг  (Прочетена 2009 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен кукуряк

  • Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 21
Могилата на Омуртаг
« -: Май 04, 2019, 11:51:00 am »
Нова версия за това, коя е могилата на Омуртаг.
 В пространството между селата Главанци, Каблешково, Върбино и Полковник Таслаково,  има могила, непозната на науката до този момент. Тази могила, близко до пътя от с. Каблешково, община Тервел, област Добрич, е с диаметър 100 метра.
Разстоянието от Плиска до Могилата при Каблешково и от Могилата до Păcuiul lui Soare е точно 20000 разтега или 42 км. Могилата при Каблешково отстои точно на 42 км от Плиска и точно на 42 км от Пъкуйул луи Соаре. Следователно могилата при Каблешково е Всеславната Омуртагова могила, за която съобщава Търновският надпис. А това съвпадение потвърждава с географска и математическа точност факта, че дворецът на Омуртаг е на румънския остров Păcuiul lui Soare.

Това го съобщавам само информативно, забранено е да се копаят могили.


Неактивен кукуряк

  • Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 21
Re: Могилата на Омуртаг
« Отговор #1 -: Май 07, 2019, 04:01:44 am »
Търновски надпис - "Кан сюбиги Омортаг, обитавайки в стария си дом, направи преславен дом на Дунав и по средата на двата всеславни дома, като измерих (разстоянието), направих на средата могила и от самата среда на могилата до стария ми дворец има 20 000 разтега и до Дунав има 20 000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омортаг, кан сюбиги. Нека Бог да го удостои да преживее сто години."

в оригинала на гръцки е използвана думата "Тоумба",което може да значи "Могила" , но също и " Гробница". Бешевлиев  го е превел "Могила", защото това е по-употребявания смисъл на гръцки, но смисъла на латински, откъдето произлиза думата е на "Гробница".

 


click tracking

---

Powered by EzPortal