Автор Тема: Какво е намерено в старопланинските проходи ?  (Прочетена 10104 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен кукуряк

 • Редовен потребител
 • **
 • Публикации: 21
Доколкото знам , във  Върбишкия проход не е намерено нищо , което да дава нещо като индикация , че някаква битка е ставала там. За разлика от Ришкия.
    Някаква информация за тези или други проходи ?

Неактивен nikola.zhelev

 • Напреднал потребител
 • ***
 • Публикации: 174
Re: Какво е намерено в старопланинските проходи ?
« Отговор #1 -: Май 03, 2019, 01:43:08 pm »
и аз така си мисля колега кукуряк че битката със хан крум и никифор е на немой дере защото точно там където е моста има камък с надпис за самата битка и бях чел някъде из форумите че някакъв колега цяло лято е търсил с металодетектор  във върбишкия проход артефакти за самата битка но нищо не е открил поздрави.

Неактивен Araman

 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 1204
Re: Какво е намерено в старопланинските проходи ?
« Отговор #2 -: Май 03, 2019, 09:20:56 pm »
Според местни предания и легенди, Никифор след като усеща накъде вървят нещата изпраща неизвестна като бройка част по-посока към Одесос, явно търсейки и вариант път за отстъплени...или да поиска помощ от града. Същата част прави грешка без да знае и влиза в "устата на вълка"...до един са избити в местността Ратдол(Радолу). И доскоро току след дъжд излизали стари кости и черепи. Монети точно от този период са намирани, както и стрели, а преди 8-10години и ръждясал, но цял византийски меч. Около с.Кюлеча има местност "Гръцка сеч". Според преданието основната битка е станала там.(Интересно е,че са намирани много монети, стрели, части от оръжия и амуниции точно там през годините, както и кости)
 После останалите компактни части,които не са се пръснали и били избити в околните гори, са довършени заедно в прохода "Верегава"...спорно е кой е обаче...Ришки, Върбишки..а според някои дори Айтоски.
« Последна редакция: Май 03, 2019, 09:32:38 pm от Araman »
"Страхуваш ли се-не го прави. Правиш ли го-не се страхувай!!!"-Чингис хан

http://vbox7.com/play:7e5f6da7ff&start=1

Неактивен Araman

 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 1204
Re: Какво е намерено в старопланинските проходи ?
« Отговор #3 -: Май 03, 2019, 09:41:20 pm »
Сега си направих труда да проверя...оказа се,че е споменато и тук:

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%8E%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D1%87%D0%B0
"Страхуваш ли се-не го прави. Правиш ли го-не се страхувай!!!"-Чингис хан

http://vbox7.com/play:7e5f6da7ff&start=1

Неактивен кукуряк

 • Редовен потребител
 • **
 • Публикации: 21
Re: Какво е намерено в старопланинските проходи ?
« Отговор #4 -: Май 03, 2019, 10:47:03 pm »
Казвали са ми , че в Ришкия са намирани много кръстчета-висулки , но това може да е от друга битка на хан Винех, която е добре документирана , че е станала в Ришкия. И в която също много Византийци са избити.
За Немой Дере сьм чувал, интересна версия, може да се разшетам :).
  За с. Кюлевча също е много интересно.
  Благодаря на всички , които откликнаха по тази тема. От доста време се интересувам от това...

Активен vvarbanov

 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 1221
 • Вар Баний
Re: Какво е намерено в старопланинските проходи ?
« Отговор #5 -: Май 04, 2019, 06:45:49 am »
Местата където са се водили битки сигурно отдавна са претърсени от местните търсачи.То и аз съм попадал случайно на някои.Не съм ги търсил нарочно защото терена за търсене е голям и артефактите се намират много по нарядко отколкото по селищатата и калетата.Но сега при това нямане си струва.Най ценни находки се намериха край с.Дряновец, където е загинал Траян Деции.Излязоха няколко находки със златни римски монети.Макар, че ходих първи да ги търся, нямах късмет да намеря нито един ауреус.
В околностите на с.Кюлевча е намерена голяма колективна находка от бронзови провинциални римски монети.Не можах да намеря мястото, май в "гръцката сеч" беше.Тук там попаднах на селища, но нищо съществено.На "Керемидена поляна", късен рим и под скалите византия.Там терените са пресечени и трябва да се ходи пеша.Та не си струваше да си губи човек времето когато има по лесно достъпни обекти.
Покрай Риш попаднах на две находки от тетрадрахми на Александър Велики, две находки от римски денари втори и трети век, спомням си, че имаше хубави екземпляри от тях.Една находка от византийски солиди на Константин Седми и Роман Втори и една Находка от византийски фолиси.Има и голямо землено укрепление изключително бедно на артефакти, май само една монета намерих на Лъв някой си.На друго място попаднах на анонимни византийски монети и кръстчета, понатиснах обекта (щото нямаше време да ходя на друго място), но бедна работа.Има и две калета на едното намерих някакъв тремис, не си спомням точно на кого и хубава медна монета на Константин Асен.На другото кале което се намира навътре в прохода имаше анонимки, но май ми свърши тока.То да търсиш анонимки и без това е неблагодарна работа вървяха по два-три лева и въобще не си струваше да си губи човек времето да ги търси.
В битката срещу Никифор участвах лично.Две  седмици бяхме на палатки и се бихме.Много жестоко беше, нямаше никакво пиене, та и на византийците и на българите ни писна.Бяха ме взели запас.Помня че се бих и в двата лагера защото нямаше достатъчно войници. Никога обаче не ми е хрумвало да отида да търся на бойното поле с металотърсача.То не съм и сигурен дали снимаха филма на мястото където действително се е водила битката.За доказателство имам снимки и ако ги намеря ще кача тука някоя.
Дюлинския проход слабо съм го проучвал, ходих само на няколко тракийски селища, но почвата беше много агресивна и монетите силно корозирали.Най хубав е айтоския проход.С много крепости и чудесни римски и тракийски монети.
Ходих и на Превала и Доспатския проход, но то там са големи баири, много пеша пък малко монети.Абе трябва да си местен защото много време се губи.Понякога докато се добере човек до обекта и то мръкнало, не остава време за търсене.Така на Злостен тръгнахме по тъмно сутринта и се върнахме като изгря луната.На обяд търсих половин час,хляб да сме яли още  половин час, другото време отиде в път.
В котленския проход ме водиха на вълчановата нива.Според легендата там Вълчан войвода е посял златни монети за да види дали ще изникнат.Така ми казаха местните иманяри.Абе вятър работа, но понеже ме водиха на едно кале та за техен хатър минах да потърся и на Вълчановата нива.Какво бе учудването ми обаче, когато наистина намерих два солида на Константин седми и Христофор.Явно е имало малка находка, разпиляна при оран.Всеки случай хипотезата, че Вълчан войвода е сял монети, макар и твърде оригинална ми се вижда налудничава.
На калето нищо особенно византийски и старобългарски монети, спомням си една коруба на Константин Асен.То заради тази Вълчанова нива се полъгах да отида и на Злостен.Същите иманяри ми казаха че и там имало златни монети, но там нищо не намерих.Но попаднах пък нещо друго, много интересно.По пътя минахме през едно място което много приличаше на Стоунхендж .Същите прави забити в голям кръг камъни високи 2,5-3м.,на някои отгоре стояха гредите от камък, други бяха паднали, съборени от иманярите.Ама той и английския Стоунхендж не е запазен целия.За всеки случай го претърсих, макар че ми беше ясно, че няма нищо да намеря защото е някаква праистория.Обаче пък знам за такива случаи когато подобни праисторически камъни са ползвани за ориентир при заравяне на колективни находки. ;D
Най добрия приятел на иманяра е лопата.

Неактивен кукуряк

 • Редовен потребител
 • **
 • Публикации: 21
Re: Какво е намерено в старопланинските проходи ?
« Отговор #6 -: Май 04, 2019, 10:55:32 am »
Здравей Върбанов, поздрави !

Благодаря за обстойната информация, не спомена Върбишкия. Май никой, нищо не е намирал там. Доколкото знам, и археолозите нищо не са намирали, те си знаят, че битката не била там :) ,но не знаят къде е била...

Неактивен rublata

 • Старши потребител
 • ****
 • Публикации: 368
 • ПАРИТЕ ОБИЧАТ ТИШИНАТА..
Re: Какво е намерено в старопланинските проходи ?
« Отговор #7 -: Май 04, 2019, 12:24:05 pm »
Aз имам чувството ,че археолозите нищо не знаят и не искат да работят с нас търсачите ,а по нашите боклучета, които намираме ,може да се състави мозайката ,кой е живял и кога , кой се е бил  и т. н.,а и от колко време се дъвче темата за нов закон ,за да бъдат и двете страни доволни, а не да пътува всичко към чужбина - и нищо засега.И при нас се шушука .че в прохода на с.Пролаз  е била тази битка под  крепоста,,МИСИОНИС",но това само да искат пари за проучване......

Активен vvarbanov

 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 1221
 • Вар Баний
Re: Какво е намерено в старопланинските проходи ?
« Отговор #8 -: Май 04, 2019, 01:37:58 pm »
Здравей Върбанов, поздрави !

Благодаря за обстойната информация, не спомена Върбишкия. Май никой, нищо не е намирал там. Доколкото знам, и археолозите нищо не са намирали, те си знаят, че битката не била там :) ,
но не знаят къде е била...
Meстните търсачи най добре ще знаят, както каза Рублата.То и там където съм ходил сигурно има 10 пъти по толкова още обекти.От къде толкова време да обикалям навсякъде?
Покрай язовир "Тича" през осемдесет и втора година ходих с археолога Георги Атанасов(той е раметлия) на експедиция.Една седмица бяхме на палатки. По цяла нощ пиехме и пържехме риба от язовира.Местните ергени ходеха да я бият с бомби ,носеха ни и сетне танцуваха със студентките.През деня обикаляхме бреговете и търсех с металотърсача.Спомням си, че намирах някакви оловни монети на Александър/Филип Македонски.Такива антични фалшификати по рядко се намират и Гошо им се радваше.Непосредствено преди прохода и вътре в него се качвах на две калета, но комай нищо не намерих.Или някакви боклуци, не помня точно.Ама то как да помниш, като пием до сутринта, сетне спим до обед и докато търся гледам да изтрезнея защото вечерта пак почвахме да пием.
Един път обаче, Гошо ми се обади и ме помоли да отида с него във Върбица.Там иманярите почнали да копаят някаква могила, та той беше отишъл да прави спасителни разкопки.Значи той копаеше могилата през деня, а иманярите му помагаха през нощта.Така с общи усилия бързо откриха гробницата.И той искаше да я проверя с металотърсача.През тия години музеите нямаха още металдетектори, та му вършех такива услуги защото бяхме големи приятели.Много свестен човек беше.
Та отидох извадих машината но то вътре пода стените, тавана всичко камък.Викам на Гошо ,че даже и нещо да се обади няма как да го изкопаем.Ще развалим гробницата за някоя корозирала пара или парче олово.Все пак хванах няколко сигнала и археолога ги беляза.Сигналите бяха едри за монета.Тогава мислех, че са споявали камъните с олово.Чак след години разбрах, че понякога така са криели златни предмети за да не могат да ги оберат колегите иманяри още в античноста.
Само ако знаех тогава тая работа, щях да пренаредя каменните плочи на пода.Че и стените имаха нужда от основен ремонт защото и в тях тук там нещо пищеше.
Макар, че в тия години археологията не вървеше.Хайде ако са златни предмети си имат цена, все пак метала струва пари и малко за изработката, сребърните иди-дойди зависи от красотата на  предмета, но бронза нищо не струваше.Просто никой не даваше пари за фибули, пръстени,гривни.Подарявах ги.Бях събрал 5-6 статуетки защото хем никой не ги иска, хем не ми се подаряваха като другите джаджи.Но сетне успях да взема за тях няколко стотин лева и помня, че даже се радвах дето съм ги утикал. ;D ;D ;D
Най добрия приятел на иманяра е лопата.

Неактивен koko5819

 • Редовен потребител
 • **
 • Публикации: 52
Re: Какво е намерено в старопланинските проходи ?
« Отговор #9 -: Май 04, 2019, 01:59:00 pm »
Здравейте!Аз съм чувал за находка от златни коруби от кале във Върбишкия лроход.Било е през 80-те години.Иманярите са се похвалили и народната милиция им е отупала пепела и е взела всичките монети.Ако някой знае по-вече нека да сподели.

Неактивен кукуряк

 • Редовен потребител
 • **
 • Публикации: 21
Re: Какво е намерено в старопланинските проходи ?
« Отговор #10 -: Май 04, 2019, 11:34:12 pm »
Коко 5819

Това е много интересно, знае ли се  от кои императори са монетите ?

Неактивен koko5819

 • Редовен потребител
 • **
 • Публикации: 52
Re: Какво е намерено в старопланинските проходи ?
« Отговор #11 -: Май 05, 2019, 07:02:15 pm »
От кой век са не каза разказвача само спомена,че са сиромаси търсачи от тамошния регион.Опитен колега като В.Върбанов може и да е чувал за този случай.

Неактивен Radislav

 • Редовен потребител
 • **
 • Публикации: 123
Re: Какво е намерено в старопланинските проходи ?
« Отговор #12 -: Май 06, 2019, 02:05:02 pm »
Класическите иманяри не датират вековете, те гледат само цвета на монетите. ;D

Неактивен кукуряк

 • Редовен потребител
 • **
 • Публикации: 21
Re: Какво е намерено в старопланинските проходи ?
« Отговор #13 -: Май 07, 2019, 04:16:40 am »
Ако са след Никифор, значи не може да са от битката.
Интересуват ме и бронзови неща ако са интересни и надписи.Исторически неща...

Неактивен Джони

 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 1374
 • Таен агент с АКА Сигнум MFT
Re: Какво е намерено в старопланинските проходи ?
« Отговор #14 -: Май 07, 2019, 06:16:46 am »
Здравейте!Аз съм чувал за находка от златни коруби от кале във Върбишкия лроход.Било е през 80-те години.Иманярите са се похвалили и народната милиция им е отупала пепела и е взела всичките монети.Ако някой знае по-вече нека да сподели.
Знае, знаем... как приятели стават предатели...
Над 1300 коруби.
Не са класически иманяри и не са местни.
И изобщо не са имали време да ги датират.
Монетата винаги има две страни.

 


click tracking

---

Powered by EzPortal