Автор Тема: Първи впечатления от Tesoro Cortes  (Прочетена 34540 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен quell

 • Тестова група
 • Нов потребител
 • *
 • Публикации: 9
Първи впечатления от Tesoro Cortes
« -: Март 17, 2011, 10:12:10 pm »
Първи впечатления:

Още с отварянето на кутията ми направи впечатление, че дисплея е прекалено малък и си мислех че няма да е достатъчно информативен.
Оказа се, че се лъжа. На дисплея постоянно има неверочтно количество информация (дълбочина на обекта, материал на обекта, приблизителен размер, индикатор за батерия и др.), което бе една приятна изненада.
Другото нещо, което с удоволствие установих е, че машината тежи само 1,35кг.(стандартно оборудван) и е много добре балансирана, като батериите са изведени в подлакътника.
Контролния панел е стандартен и всеки работил по-дълго с подобен тип машини ще се оправи без да се налага да чете някаква литература.Режими на работа:

Тесоро Кортес има 4 режима на работа.
"ВСИЧКИ МЕТАЛИ" - ръчен земен баланс и регулируемо прагово ниво . В този режим на работа машината показва звуково всеки метал а дискриминира (показва какъв е обекта) единствено визуално на дисплея.
"ДИСКРИМИНАЦИЯ" - фиксиран земен баланс. Работи на тих режим, като показва всички обекти на дисплея, но "свири" единствено на желаните обекти (тези, които не са сложени в зоната на дискриминация). В този режим приятно впечатление ми направи факта, че когато има голямо желязо и монета заедно машината игнорира желязото и издава звуков сигнал. Естетсвено на дисплея е изписано, че има железен обект но звука ти дава възможност да се ориентираш.
"SUM-Дискриминация" - фабричен земен баланс. Този режим позволява подобрено търсене в среда с намалена видимост, като идентификацията става чрез осредняване на сигнала използвайки 9-тонална аудио самоличност за различните сигнали (на мен лично тази опция ми се стори излишна и понеже твърде много ми бе различна я отхвърлих и не съм я разучавал подробно).
"Notch-дискриминация" (narrow/wide) - избирателна дискриминация в режим тесен - широк. Тези настройки са фабрични и когато апарата е в режим тесен блокира всички кръгли или квадратни предмети (но ги показва на дисплея), като издава звук само на тесни и дълги обекти (сигурно ще е добър вариант за търсене на бронзови игли или хирургически инструметни скрити измежду капачки за буркани.. или измежду монети, които не искате да вадите  )) )

Дисплей:

Малкия, но информативен 2Х16 дисплей е наситен от показатели, които са много лесни за разбиране. Почти всичката информация се отнаса само до обекта, който в момента се сканира, като информацията се изтрива автоматично след 6сек. Целите винаги са видими на дисплея, дори, когато са дискриминирани, което ви позволява да видите колко боклук има на дадения обект без постоянно да бръмчи в ушите (особенно ми допадна това).
Когато не е насочен към някакви сигнали Кортес показва на дисплея режима на работа. В зависимост от големината и формата на обекта на дисплея се изписват различни обозначения на целта (сребърна/медна монета ... сребърен пръстен и др.), като тези показатели са ориентировъчни и сравнително неточни. Приятно впечатление ми направи факта, че когато попадне на обект, който е на повърхноста и е над чертата за четене на дискриминатора на дисплея излиза надпис "Вдигнете сондата" за да може машината да разчете правилно сигнала.
На дисплея се вижда също така дълбочината на обекта (калибриран в инчове с претенции от производителя за точност до 1см.)
От дясната страна е двузначен цифров дисплей наречен ID NUM, който е числен израз от 0 до 95 за номериране на стандартен набор от цели. 0 (желязо) и 95(сребро) и между тези числа различните други цели.
Според търсачи добре познаващи Тесоро Кортес същата скала, може да бъде използвана за определяна на външния вид на обекта. Според един от тези търсачи в даден район кръглите оловни метателни топчета имат показател 36 - 40 а в друг район 30 - 36 и според него когато човек излиза многократно с този апарат в един и същ район скоро вижда че показателите съвпадат и съумява да отсее дадени сигнали независимо от звуковите показатели, като по този начин получава повече информация въз основа на която да реши дали да подмине обекта или да го изкопае.
В центъра на долния ред има девет сегментен бар, който разделя пълния спектър от цели в девет части. От ляво на дясно деветте сегменти представляват: желязо (1), фолио (2), никел (3), кръгъл обект (4), квадратен обект (5), цинк Penny (6), мед Пени и Дайм (7), QUARTER (четвърт долар) (8), половината и долар (9) (тук всичко е добре но ме подразни факта че тези дето са правили машината са си мислили, че е предназначена единствено за щатския пазар с тези означения). Силата на сигнала се отбелязва с различна височина на квадратчето в тази скала.
Индикатора на батерията е видим постоянно.
Дисплея има възможност за осветяване (слабо и ярко).
На полето :

Машината се представи добре. Работи бързо и запазва настройките си, като за район от няколко километра и разлика във височината няколкостотин метра се наложи само една корекция на земния баланс и прага. Дискриминацията е много добра. Дълбочината добра (както на всички хубави машини от този клас). Единственото лошо впечатление е, че открива прекалено малки обекти като сачми от пушка и т.н. което обаче може да е предимство при търсене на малки обекти.

Уфф това е от мен че такова писане не бях правил от години. Дано съм бил полезен и моля да ме извините за правописните грешки.
   
(копиране само с разрешение на автора (колегата Quell) или администрацията на сайта)
« Последна редакция: Май 03, 2011, 09:58:57 am от imperio »

Неактивен imperio

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 2769
  • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: Първи впечатления от Tesoro Cortes
« Отговор #1 -: Март 17, 2011, 10:16:42 pm »
Правим темата "важна" поради труда който е положил колегата за да ни поднесе тази информация.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.

Неактивен zanvan

 • Напреднал потребител
 • ***
 • Публикации: 227
Re: Първи впечатления от Tesoro Cortes
« Отговор #2 -: Март 17, 2011, 10:24:33 pm »
м даа  две три снимки да имаше от излета на колегата  и това става направо ревю :)пс  на подобни материали несъм  свикнал да попадам  ;)

Неактивен pergamon

 • Напреднал потребител
 • ***
 • Публикации: 173
Re: Първи впечатления от Tesoro Cortes
« Отговор #3 -: Септември 04, 2011, 06:17:08 pm »
Много полезно инфо за Кортес.
Загубеното злато,може да се намери.Загубеното време-никога!

Неактивен Санчо

 • Редовен потребител
 • **
 • Публикации: 122
Re: Първи впечатления от Tesoro Cortes
« Отговор #4 -: Януари 30, 2012, 10:53:04 pm »
Здравейте  :)
Днес си поръчах едно Кортесче....то пък на време ли случих  :(
Да попитам  Quell...вече има отдавна апарачето,как се справя? Също взел ли е по голяма сонда / пита/ ... нов съм и малко не съм запознат с термините,какво е DD и СЕФ сонди,каква е разликата, и има ли такава.Тия сонди за кортеса май са най скъпите според другите апарачета.Също и да попитам за батериите...8бр. АА да ги сменявам през ден...скъпичко ще ми излезе за една година,имали други,същия размер,но да се зареждат.Благодаря предварително за отговора.
Май трябва и молба за членство да подам в БНФМ..така ли се пишеше :(

Неактивен imperio

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 2769
  • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: Първи впечатления от Tesoro Cortes
« Отговор #5 -: Януари 30, 2012, 11:16:43 pm »
Здравей колега. ДД сондата е принцип на изработване и работа на сондата, а СЕФ е марка. За сондите можеш да погледнеш в темата за речник на термините в металдетектинга. За членуването във федерацията - това е въпрос на личен избор. Тук много хора членуват, много не, има писано из форума.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.

Неактивен yaponetsa

 • Модератор
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 834
Re: Първи впечатления от Tesoro Cortes
« Отговор #6 -: Януари 31, 2012, 12:41:12 am »
Тия сонди за кортеса май са най скъпите според другите апарачета.Също и да попитам за батериите...8бр. АА да ги сменявам през ден...скъпичко ще ми излезе за една година,имали други,същия размер,но да се зареждат.Благодаря предварително за отговора.

1- сондите за кортеса са на същата цена като сондите за другите модели тесоро.говоря за сонди производство на тесоро.единствената разлика е че за кортес де леон и голден у макс няма фабрични антени 25/30 спайдър.
2 - батериите не са проблем.става и с презареждащи 8 бр x 1,2v.но е добре да са с по голям ампераж,най добре над 2000mah.
поздрави

Неактивен Санчо

 • Редовен потребител
 • **
 • Публикации: 122
Re: Първи впечатления от Tesoro Cortes
« Отговор #7 -: Януари 31, 2012, 01:26:23 am »
Благодаря за помоща на imperio и yaponetsa
За цените на сондите за Кортес имах предвид,спрямо другите марки металдетектори.Дали ще пречат тези батерии на работата на апарачето /дълбочина,дискриминация и т.н./ като са 1,2 V,а ампеража по голям...въобще не съм запознат с тези работи,батериите 1,5 АА с какъв ампераж са  :( щото в гаранцията пише да се използват само оригинални елементи / сонди,батерии 1,5V 8бр. АА и т.н./ иначе гаранцията ще отпадне,ако се случи нещо.Но не пише с какви батерии може да се заменат :(
А зарядно за 8бр. батерии има ли,щото май само за 4бр. съм видял / на фотоапарат/ то гаранция ще трябва да се носят и резервни.
Ама и аз какво съм се замислил от сега...то апарачето в сряда ще пристигне :)

Неактивен yaponetsa

 • Модератор
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 834
Re: Първи впечатления от Tesoro Cortes
« Отговор #8 -: Януари 31, 2012, 10:54:12 am »
Благодаря за помоща на imperio и yaponetsa
За цените на сондите за Кортес имах предвид,спрямо другите марки металдетектори.Дали ще пречат тези батерии на работата на апарачето /дълбочина,дискриминация и т.н./ като са 1,2 V,а ампеража по голям...въобще не съм запознат с тези работи,батериите 1,5 АА с какъв ампераж са  :( щото в гаранцията пише да се използват само оригинални елементи / сонди,батерии 1,5V 8бр. АА и т.н./ иначе гаранцията ще отпадне,ако се случи нещо.Но не пише с какви батерии може да се заменат :(
А зарядно за 8бр. батерии има ли,щото май само за 4бр. съм видял / на фотоапарат/ то гаранция ще трябва да се носят и резервни.
Ама и аз какво съм се замислил от сега...то апарачето в сряда ще пристигне :)
То лошо няма че питаш от рано.
Спрямо кои други марки имаш в пред вид?Цените на сондите на тесоро са да не кажа едни от най ниските,спрямо другите марки американски металотърсачи.Особено пък DD (widescan) антените им.

За батериите наистина единствения проблем (ако може да се нарече проблем) е зарядното.Мой приятел има тесоро де леон и ползва презареждащи батерии 8бр х 1.2v 2700mah.Изкарват го 2 до 3 дни плътна работа.А де леона е поорязан кортес.Така че и ти няма да имаш проблем с такива батерии,разбира се ако са хубави и маркови.Няма да имаш никаква нужда от резервни батерии.
Най просто обяснено,колкото е по голям ампеража толкова по дълго издържат батериите с едно зареждане.За това ти казах да си вземеш над 2000mah.Но да са маркови/качествени,а не някое евтино азиатско менте.Щото евтиното накрая излиза по скъпо.Същото е и със зарядното,като ще взимаш хубави батерии взимаш и хубаво зарядно,понеже има голяма вероятност да скапеш батериите.
То и за моето вакуеро пише да карам с обикновенни 9v батерии-било уж най добре.Да ама при цена на една батерия от около 2лв,ше видя зор само тях да купувам.Та си карам с презареждаща varta,която ми стига за един нормален ден работа с машинката.Разбира се в джоба си винаги нося и една резервна.

Неактивен Санчо

 • Редовен потребител
 • **
 • Публикации: 122
Re: Първи впечатления от Tesoro Cortes
« Отговор #9 -: Януари 31, 2012, 08:32:48 pm »
Например сондите на DETECH за Минелаб 38х30 са около 160 евро,същия размер за Призма 3,4,5 е към 120 евро и т.н. а за Тесоро около 190 евро.Това имах педвид за сондите.Апарачето пристигна на обяд....сега направих един въздушен тест.
1ст. от 2000г. - 25см
5ст. -    ---     - 26см
1лв. от 2002г.- 30см
Направи ми впечатление че стотинките от 1 и 5 като ги поставиш с ръба към питата/ как да го обясня/ странично,ги лови с 3см. повече,от колкото ако са със ези или тура към питата....чудна работа....може и да не съм го настроил както трябва,а на левчето няма разлика,даже като че един сантиметър по малко го лови..За батериите разбрах...ходих да Технополис,колкото искаш има...ама скъпички ми се виждат :((
Друго което не разбрах,звука си е един и същи и на метал/пирон/ и на сребърна монета,един лев от 1913г. никаква разлика,нито на дискрриминация,нито на Ал Метал :((( какво ли не пробвах...не става :(( Quell ако прочете това да даде малко акъл :)

Неактивен бушон

 • Тестова група
 • Старши потребител
 • *
 • Публикации: 474
Re: Първи впечатления от Tesoro Cortes
« Отговор #10 -: Януари 31, 2012, 08:45:09 pm »
....чудна работа....

Имай предвид, че българските стотинки 1, 2 и 5 от 2000г. са железни.
От цветен метал са същите стотинки от 1999г. Левчетата са всичките от медно-никелова сплав, демек - цветен сигнал. :)

Неактивен Санчо

 • Редовен потребител
 • **
 • Публикации: 122
Re: Първи впечатления от Tesoro Cortes
« Отговор #11 -: Януари 31, 2012, 09:19:56 pm »
Благодаря ви...вече сханах..... малко :) то трябвало да завъртиш малко дискриминатора,и тези 1 и 5ст. въобще не издава сигнал че има предмет....абе ще се науча,ама време ще мине :( само на левчето свири...и вече го ловя на 35см. ...напредвам :)

Неактивен imperio

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 2769
  • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: Първи впечатления от Tesoro Cortes
« Отговор #12 -: Януари 31, 2012, 09:35:33 pm »
Колега, вземи тънко алуминиево фолио, дебело фолио, и нещо дребно златно като например обеца, и тогава направи експерименти с дискриминацията.  После като се пооправи времето направи същите проби, но в земята на няколко различни почви. Да не стане така че левчето го чуваш, но други полезни сигнали - не :)
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.

Неактивен Санчо

 • Редовен потребител
 • **
 • Публикации: 122
Re: Първи впечатления от Tesoro Cortes
« Отговор #13 -: Януари 31, 2012, 10:51:34 pm »
Направих теста.
1/3 фолио от цигари,увих го около 20ст. от 1999г. да придобие размера на стотинките,една златно ланче и едно златно медальонче по малко от 1 ст. от 2000г.Отхвърлих на дискриминацията фолиото,златното ланче въобще не го дава,а медальочето го лови на 3см. само :( Кофти работа.Какво правиме сега,копаме всичко на Ал Метал ли? :(

Неактивен imperio

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 2769
  • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: Първи впечатления от Tesoro Cortes
« Отговор #14 -: Януари 31, 2012, 11:14:39 pm »
Не, бачкаш горе-долу с тая настройка.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.

 


click tracking

---

Powered by EzPortal