Автор Тема: Най-лошите дни за златото са към своя край  (Прочетена 3782 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Kiril62

  • Старши потребител
  • ****
  • Публикации: 282
Търсене на физическо злато от развиващите се държави е компенсирало инвеститорските разпродажби, смятат експертите на банката.
На фона на загубата от 2,1%, която реализира златото миналата седмица и новините, че хедж фондовете може и да не постигнат годишните си цели, анализаторите на Bank of America Merrill Lynch смятат, че най-лошите дни за ценния метал вече са в историята, пише MarketWatch.
В съобщение до клиентите стратегът с ресор суровини в банката Майкъл Уидмайер проследява как цената на златото се е стабилизирала от началото на годината. Според него това се е случило благодарение на устойчивото търсене на физическо злато от развиващите се държави – най-вече от Китай и Индия, което от своя страна е компенсирало инвеститорските разпродажби. Уидмайер счита, че в бъдеще този баланс ще бъде нарушен в полза на златото.
„Вярваме, че търсенето на физическо злато от развиващите се пазари ще набере скорост в средносрочен план, тъй като държавите ще станат по-заможни. Ето защо предполагаме, че най-лошото за пазара на злато може би е преминало“, коментира анализаторът.
Разбира се, той предупреждава да не очакваме гладко плаване от тук насетне. Към този момент инвеститорите в развитите пазари остават основните купувачи. Златото бива купувано и разпродавано при наличието на макроикономически теми.
През 2013 г. нарастващите номинални лихвени проценти и спадащите инфлационни очаквания накараха редица мениджъри да нанесат корекции в портфейлите си спрямо златото.
„Продължаващото нормализиране на глобалните макроикономически условия и последиците за цените и инфлацията би трябвало да поддържат и някои насрещни ветрове“, отбелязва още експертът на Bank of America Merrill Lynch.
Но въпреки че насрещните ветрове може и да не спрат, той не очаква повторение на сценария от 2013 г. Това е така, тъй като лихвените проценти спадат по редица причини и защото инфлационните очаквания би трябвало съществено да се покачат, успоредно с глобалния растеж.
В свой анализ за пазарите на злато и сребро експертът в Bank of America Merrill Lynch Джулиан Филипс обяснява защо азиатските купувачи са от по-голямо значение за благородния метал, отколкото са западните държави.
„Азиатските купувачи не търсят краткосрочни печалби, приемайки златото и среброто като дългосрочни инвестиции, те купуват тогава и само тогава, когато усетят, че цената е спаднала твърде много“, отбелязва Филипс. „Те са напълно убедени в дългосрочното развитие и рядко продават с цел печалба. Ето защо покупките са постоянни и ще продължават.“
Според него в технически план картината за златото и среброто остава положителна. Към 13:15 часа българско време фючърсите върху златото поевтиняват с 0,60% до 1 306,10 долара за тройунция, а тези върху среброто – с 0,51 на сто до 20,905 долара.
http://www.investor.bg/surovini/365/a/bank-of-america-nai-loshite-dni-za-zlatoto-sa-kym-svoia-krai,176643/

 


click tracking

---

Powered by EzPortal