Forum > Рамки, кантари

За Пулс-индуктурните рамки

(1/9) > >>

Kiril62:
Казват, че добрият майстор разчита 50 % на качествените си инструменти и 50% на сръчността си. За колегите археолози и търсачи поговорката може да бъде перефразирана “Усехът на археолога е поравно разпределен между качествен метлдетектор и умението да борави с него.”
Какво всъщност означава “Качествен дълбочинен детектор”
Мнозина от Вас биха отговорили “Да има голяма дълбочина” . Да определено е така, но има редица други параметри , които имат много по-голяма важност за постигането на успеха.
Нека да подредим по важност отделните показатели, които е важно да познаваме :
1 Способност да реагира еднакво добре както към магнитни така и към не-магнитни метали. Обикновенно това е един от серозните тестове когато избирате качествена машина. Показателят е пряко свързан с работната честота на метал детекторът. Кокото тя е по висока , толкова по-добре детекторът ще реагира на не-магнитни метали (злато, сребро, кована мед). Професионалите детектори имат работна честота 600 до 1300 Hz. В таблицата по-долу е предоставени данни за работната честота на няколко PI детектора.
Pulse Star II PRO   600 Hz
Lorenz 5 DeepMax 5   600 / 1300 Hz
Gold Fish 2 PRO   660 Hz
С повишаването на честота се повишават загубите в земята . Оптималната честота би трябвало да е между 600 и 1300 Hz за да може PI металдетекторът да реагира на не-магнитни метали добре и да няма високи загуби в почвата.
Безмислено е използването на детектор от старо покоелние – работещ на много ниски честоти – 80 … 100 Hz поради фактът, че ще бъде чувствителен към магнитни метали (желязо, стомана) и по-слабо чувствителен към не-магнитни метали (злато,сребро,…)
2 Способност да открива дребни цели. Много важен показател, особено за арехеолозите които търсят единични или групови дребни обекти (някоко монети,дребни фигурки, …). Показателят е пряко свързан с началното закъснение (англ. SAMPLING DELAY) – измерено в микросекунди. Колкото тази стойност е по малка – PI металдетекторът, ще успява да открива дребни сигнали.
Ето и стойностите на закъснението на следните модели:
модел    Минимално закъснение (1-ва степен)
Pulse Star II PRO   25 uS (антена 45 см)
Lorenz 5 DeepMax 5   20 uS (антена 45 см)
Gold Fish 2 PRO   25 uS (антена 38 см)

Желателно е металдетекторът да има възможност да работи на колкото е възможно по-ниско начално закъснение. По този начин, няма да убягнат дребните и единични предмети на полето.
3 Стабилност и устойчивост – Сериозен показател , отнасящ се до стабилността на металдетектора по време на работа към външните фактори (промяна на температурата, промяна на захранващото напрежение, реакция след претоваране от силен сигнал ) . Факторът е субективен , но все пак оценим . Дори и на максимална чувствителност – металдетекторът трябва да има стабилност по отношение на звуковият тон , без значение от промяната на околната температура, претоварване от сигнал и други външни фактори.
4 Дълбочина на проникване – Безпорно важен показател за успешната работа на археолога. Обикновенно дълбочината се измера за конкретна антена към стабдартни тестови предмети. Обикновенно това са : монета , парче стомана 10х10 см, бензинова туба 20л, голям предмет – 1х1 метра
В таблицата по долу са дадени резултатите с някоко PI металдетектора. Данните се отнасят за въздушни изпитания с антена 1х1 метра

Pulse Star II Pro Lorenz 5 DeepMaxGold Fish2 PRO
монета    35см.    50см.    40см
10 х 10 см   100 см    145 см   145 см
25 х 25 см   180 см    200 см   190 см
1м х 1м 320 см    360 см   350 см

В следващите част от статията , ще Ви запознаем с един успешен модел за дълбочинно търсене : Gold Fish 2 PRO.
Дошъл като достоен заместник на Gold Fish 2 през 2007, успешно покорил пазарите на много страни, оставил много доволни собственици и разкрил множество находки по света – това са малка част суперлативите за добрият и качествен металдетектор.
Добрите познания и опитът на маг.инж. Веселин Трендафилов и инж. Димчо Трендафилов в областта на металдетектинга им помагат да проектират Gold Fish 2 PRO. Базиран е на платформата използвана и при немският метал детектор, пионер в тази област – Pulse Star II PRO.
Поведението на металдетекторът е сходно с световните лидери Pulse Star II PRO и Lorenz 5 DeepMax по отношение на 4-те важни показателя :
   добра реакция към не-магнитни материали (злато и сребро)
   способност за откриване на дребни цели
   стабилност
   дълбочина на проникване
Металдетекторът се предлага стандартно : електронен блок Gold Fish 2 PRO с вграден акумулатор 12V @ 2,3Ahr, разглобяема антена 1х1 метра с защитен сак, зарядно устройство 220V
Опционално се предлагат : кръгли антени 38 см – подходящи за претърсване на пресечени терени, цилиндрични антени 6х30 см – подходящи за претърсване на високи могили, разглобяеми антени с големина до 10х10 метра специално заявени от клента.
Работата с металдетектора е изключително лесна и удобна. Необходимо е само изберете какъв тип сигнали е ще бъдат дедектирани приоритетно с “DELAY”, и да зададете комфортен звук с “TUNE” и “VOLUME”. За всички останали настройки металдетекторът автоматично , ще се погрижи. Не е небходимо да порменяте настройките дори и при промяна на минерализацията . В процесът на работа детекторът сам определя и компенсира недостатъците на заобикалящата го среда.
Типино приложение на металдетекторът е: разкриване на кабели , намиране на дребни / средни предмети (статуетки, чинии) в пластовете 60-150 см, сканиране на могили , откриване на големи предмети на дълбочини до 6 метра.
Наслука и успех на всички търсачи !
http://spisanie.imperio.bg/

kodokan:
Има още една подробност, че PI рамките нямат дискриминация и идентификация на вида на метала на засечения сигнал. И може би в посочените в статията тестове за дълбочина не е уточнено за монетите - съмнявам се ,че ще бъдат локализирани с рамка 1на1 м ,може би по-скоро с кръгла сонда с по-малки размери.

imperio:
Ако с PI се работи с кръгла сонда а не с рамка има една особеност която ми е много чудна. Може и аз да съм в грешка, но на нарочните проби дето съм правил с монети и малки предмети ми се струва че в земята се хващат малко по-дълбоко отколкото показва въздушната проба.

Mikron:

--- Цитат ---Безмислено е използването на детектор от старо покоелние – работещ на много ниски честоти – 80 … 100 Hz поради фактът, че ще бъде чувствителен към магнитни метали (желязо, стомана) и по-слабо чувствителен към не-магнитни метали (злато,сребро,…)
--- Край на цитат ---
С това твърдение ще си позволя да не се съглася напълно. Всъщност то важи най вече за аналоговите PI детектори.
Стингер2 например, работи на 50Hz в бавните режими и на 100Hz в бързите. Перфектно засича златни предмети при SAMPLING DELAY от 10 до 15uS. Чувствителността започва да се влошава към 30uS и нагоре.

WATERRESIST:
а какво ще кажете за дискриминацията? и по точно дискриминацията на Пулс мастър про? какви са и характеристиките? и на колко Hz работи?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия