Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Схеми и инженерни решения / Re: Помощ за S-tone
« Последна публикация от Petronii - Днес в 09:09:19 pm »
Всичко е според зависи, проблема може да е в антена, схема, правилни настройки .
 Усилването в началото обикновенно е 20-30 пъти, не съм толкова голям спец и аз, но доколкото съм си "играл" с разни сехми и апарати това съм забелязъл. Да знаеш не е толкова лесно да се направи перфектен уред, трябва да се направят много схеми и проби, да се тестват варианти, така че ще ти трябва много търпение, успех в начинанието.
2
Схеми и инженерни решения / Re: Помощ за S-tone
« Последна публикация от didko_333 - Днес в 06:18:00 pm »
При тези показатели на настройка лови 1лв на около 15см в антената ли да търся проблем или в електрониката. А до усилването на първия операционен усилвател колко пъти приблизително трябва да е?Нз и аз защо се захванах с тази схема, можеби защото сашо беше писал че е непретенциозна и тръгва винаги от първия път. Следващата ще е някоя от форума.
3
Чужди детектори / Re: 6 месеца със CTX 3030- ретроспекция
« Последна публикация от vvarbanov - Днес в 04:40:44 pm »
Благодаря ти колега vvarbanov. За мене беше много интересно да прочета твоята переспектива върху хобито. Надявам се да дойде времето когато и на мен ранно римските бронзови монети ще ми омръзнат!
Казах че "колониите не са ми интересни" , а не че са ми омръзнали.Императорите от чието име са отсечени са банални.Пише че някои реверси са по редки, но никой не дава повече пари.Главното при тях е качеството.
На ден беше нормално да намериш около 30-40 монети ранен Рим.Това са медни и сребърни антониани,денари, и римски провинциални монети различен номинал,но най често по 4-5 асария.От бронза обикновенно няма нито една без налепи, струпеи, язви, с напълно или частично липсваща патина.Рядко се намира хубав бронз.Има наистина селища на които бронзовите монети не са корозирали, но те пък задължително са изтрити, децентрирани,къде ударени от трактора.Те и не излизат само по патина, ами задължително имат слой варовик, който бавно и трудно се стърже.В тия случаи патината не може да се запази като полирана.То сетне може да се полира, но пък се заоблят и замазват подробностите на релефа.Най добре да излезе без да има нужда от почистване.Бронза е много труден, за това пък качествения е много красив.То не е въпроса само да има патина, но трябва и да е красива.До сега съм намирал само 4-5 такива прекрасни ,идеално запазени с лъскава полирана,кафява,черна и зелена патина.
Та рима не беше толкова привлекателен от икономически съображения за търсене.Бронза,корозирал, денарите от 10 бр., 8 бяха лимесни.Другите биват затрити, с малки ядра ,орязани надписи.Ако са 1-2 век среброто е добро, но са били доста в употреба и са износени, тия от  3 век и среб. антониани, като ги почистиш често стават на язви.То нямаше и време кога да чистя монетите.Щом установях какви са преценявах колко добри ще излязат и ги продавах така.Предпочитах да търся колективни римски находки на денари.В известията и годишниците са публикувани.От там бях преписал само ударените и разпилените от трактори гърнета.Та ходех да ги търся из цяла България.На някои не можах да открия намервачите, други не помнеха добре мястото, но тук там успях да ги открия.В с. Димча бяха останали 2 000 денара в удареното гърне.
Гръцките тетраоболи(драхми) ,вървяха по 120-150 лв бройката.На ден можеше да се намерят по 4 бр.Беше по изгодно да търсиш на тракийски селища.Веднъж намерих 4 колективни находки за един ден, най голямата беше 25-30 тетрадрахми, другите по малки.Друг път попаднах на 16-18 находки на един склон.Малки кесийки са били по 15-50 монети, тетрадрахми,иструси,драхми,бронз на Александър,Филип и тетраоболи. Един месец все намирах от тях.Горе на равното също имало, но по дълбоко.Едни колеги казаха че са копали и те намирали такива работи.
На късния Рим беше замърсено с майорини(врабче око) дето не струват и 1 ст.центенионали по 10-50 ст. и рядко някой фолис и той 10-20лв.,(но може да се прибереш в къщи без да намериш.)Не ги искат, трябва да набиеш някой за да купи тия монети.
Отначало по калетата имаше много византийски емки и койки.На всички им пада патината и бяха по 2-5 лева.Само на едно кале бях намерил две с патина,ама те пак не са стока за която дават пари.То и солиди излизаха, ама рядко.
Вярно е обаче, че едно място като отидеш няколко пъти даже да пуща монети пак омръзва.Като отидеш тук там и мине време отново имаш желание да се върнеш на него.Обикновено всеки ден на ново място ходех.
 
4
Схеми и инженерни решения / Re: Помощ за S-tone
« Последна публикация от Petronii - Днес в 03:43:21 pm »
Така е горе долу, когато е събран максимално сигнала, обаче ми се струва много малко усилването, няма и десет пъти.
Друго ми е интересно, защо избра да правиш тази схема, доколко си спомням преди години, имаше неласкави отзиви за изпълнение и наличие на грешки. Има по-удачни варианти за правене и ги има схемите тук във форума, далевер импекс, адмирал например са доста по опростени и изпитани.
5
Чужди детектори / Re: 6 месеца със CTX 3030- ретроспекция
« Последна публикация от shogun - Днес в 02:36:51 pm »
. ...Надявам се да дойде времето когато и на мен ранно римските бронзови монети ще ми омръзнат!
[/quote]
Ха дано,ама... ;)
6
Чужди детектори / Re: 6 месеца със CTX 3030- ретроспекция
« Последна публикация от vladorado - Днес в 01:00:15 pm »
Благодаря ти колега vvarbanov. За мене беше много интересно да прочета твоята переспектива върху хобито. Надявам се да дойде времето когато и на мен ранно римските бронзови монети ще ми омръзнат!
7
Чужди детектори / Re: 6 месеца със CTX 3030- ретроспекция
« Последна публикация от vvarbanov - Днес в 04:34:23 am »
В началото има тръпка, но сетне се претръпва.Когато търсиш всеки ден от тъмно до тъмно не може постоянно да се вълнуваш.Това обаче става навик и ако не излезеш един ден се чувстваш кофти . Изпитва се интерес към  артефактите, докато разбереш какво си намерил.Ако е монета, търкам я с нокът на възловите места докато по силуета или част от надписа успея да я определя.Рядко се налага чак в къщи да я разбера.
То късния рим се стараех да го избягвам.Колониите също не са интересни обикновно са масови.От денарите се случват приятни изненади.Имаше един период 82-86 г. когато странях и от ранния рим, търсех само тракийски селища.Значи изпитва се желание да търсиш и намираш. Стойността на артефактите в началото радва сетне те стимулира.Абе то е като наркотик.Необходими са все по големи дози за изпиташ емоции. Когато единичните монети са ежедневие ,трябват гърнета. Нормално беше на ден да намериш няколко(2-3) денарчета и същия брой колонии.Но имаше селища в Делиормана ,които пускаха по 10 денара и десет едри бронза всеки ден. Варненските селища пък даваха по 3-4 диобола и драхми.За това ги предпочитах.Покрай дунава обектите пускаха най много материал.Един ден намерих 200 единични монети джаджите,оловата ,бронзовите фрагменти..не зная колко бяха.Помня че имаше много куршуми и то някакъв голям калибър.Петко ги събираше докато започнат да му тежат много и сетне ги заравяше като находки.Това естествено е невъзможно за сам човек ,бяхме с един приятел който копаеше.То хубаво че много неща бяха отгоре и лесно се намираха.Там е сравнително меко и до 5-10 см. се копае с крак.
За първата машина Гарет електроник ми трябваха 3 месеца докато и разбера настройките.Кой да ти знае че трябва да се прави грунд баланс и настройка на дискриминатора.То щеше да стане по бързо, но промените се вкарваха в паметта при определено положение с нещо като ЦК ключе, което същевременно изпълняваше и други функции.
 Нямаше и кого да питам.След време видях един търсач, който доближаваше антената към земята, сетне я вдигаше на метър височина, правеше крачка и пак притискаше антената надолу към почвата.Не знаеше човека че трябва да я движи както косач коси трева.Други двама пък след като изкопаеха сигнала търсеха предмета само с очи и ровеха с ръце докато го намерят.Абе скици. :)
Сега е лесно с настройките на апарата, има  инструкции и кого да питаш евентуално.Но пак ако си нов търсач или смениш машината с друга марка, различен начин на дискриминация,много функции и програми, трябват няколко месеца докато я овладееш до съвършенство.И то ако излизаш всеки ден за монети.
8
Чужди детектори / Re: 6 месеца със CTX 3030- ретроспекция
« Последна публикация от gogosto - Януари 21, 2018, 11:50:08 pm »
За мен никога не е било от значение колко ценно е това, което съм намерил. Важното е да съм сред природата и да съм в синхрон с нея. В толкова години търсене за мене тръпката е пъвичното търсене в комплекс с техниката, но не за допълнителни доходи, а за тръпката. Е може би това ми е грешката и сега не мога да търся както преди, когато бях по свободен, по - можещ и с повече свободно време.
9
Схеми и инженерни решения / Re: Помощ за S-tone
« Последна публикация от didko_333 - Януари 21, 2018, 10:13:59 pm »
Здравейте съфорумци.
Искам да попитам при нулиране на антената когато достигна най ниската амплитуда на сигнала в приемната антена сякаш изместен по фаза сигнал се смесва с сигнала от приемната бобина, така ли трябва да бъде или някаде бъркам нещо? Сигнала в предавателната бобина е с идиална синусоида и амплитуда 28V, размера на бобините е спазен както на схемата 17см навивки 100бр с проводник 0,31mm.
На първата снимка е сигнала от приемната бобина,
на втора снимка сигнала на Pin-7 на NE5532
10
Купувам / продавам / бартери / Re: Продава се Tesoro Tejon
« Последна публикация от __berty__ - Януари 21, 2018, 10:04:09 pm »
Нова цена: 800 лева.
Страници: [1] 2 3 ... 10
Powered by EzPortal