Форум Металдетектинг - дискусии, схеми, информация

Обща секция => Схеми и инженерни решения => Темата е започната от: kaloqn1415 в Март 25, 2018, 10:33:18 am

Титла: Адмирал платка
Публикувано от: kaloqn1415 в Март 25, 2018, 10:33:18 am
Здравейте колеги трябва ми съветза един адмирал.
Проблема е че не реагира на цветен метал на черно е перфектен, клещите ги лови на 70см пирон го лови на 25 см ферита го изчиства пробвах  две сонди едната 32 DD
и 28DD  същата работа черното го лови на цветно не реагира кондензаторите са в бобините за това си направих една сонда не залята 28DD с параметри ТХ 45 навивки 0.5 и РХ 145 навивки 0,25 поиграх си с различни кондензатори пак същото направи ми впечатление че махам предавателната намотка и остава само приемната и детектора пак си свирка на черно, пак си лови клещите на 70 см
Моля дайте ми някаква насока от къде може да е проблема 
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: laki в Март 25, 2018, 12:39:40 pm
Платката  от   кого  я  купи?Може  ли снимка на  платката?
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: kaloqn1415 в Март 25, 2018, 01:41:24 pm
Това е платката същия модел е като тази която съм налепил купих я гола от  https://m.olx.bg/ad/metaldetektor-metalotarsach-platka-ID75qDh.html#:c9739cae6e
Платкта е с много добро качество
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: laki в Март 25, 2018, 03:00:23 pm
Има едно съпротивление  в  генератора 82 ома.Виж  да  не  си  го  сложил 82  килоома.
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: Petronii в Март 25, 2018, 03:49:28 pm
направих една сонда не залята 28DD с параметри ТХ 45 навивки 0.5 и РХ 145 навивки 0,25 поиграх си с различни кондензатори пак същото направи ми впечатление че махам предавателната намотка и остава само приемната и детектора пак си свирка на черно, пак си лови клещите на 70 см
Моля дайте ми някаква насока от къде може да е проблема

Е, колега, това няма как да стане, без вързана генераторна намотка и да лови на 70см, това трябва да е някакво чудо, магия. Колега, да не се бъзикаш с нас.  :(
Сигурно нещо не си направил, както трябва, провери схемата и правилно ли са запоени елементите и потенциометрите.
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: kaloqn1415 в Март 25, 2018, 04:06:38 pm
Колега не се базикам довечера ще направя и клип как само с РХ действа а елементите съм ги проверил един по един нямам грешка
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: kaloqn1415 в Март 25, 2018, 08:24:47 pm
Има едно съпротивление  в  генератора 82 ома.Виж  да  не  си  го  сложил 82  килоома.
Там съм сложил 22 ома
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: Mehmed Kurusiulejman в Март 25, 2018, 09:30:42 pm
Там съм сложил 22 ома
   Разпои изводите на приемната бобина и ги обърни на 180 градуса и пак пробвай с черен метал , а сетне с цветен. Ако не реагира на цветен , това означава , че нещо генераторът не работи. Ако имаш осцилоскоп или муртицет с честотомер , най-добре ще се ориентираш. И на мене ми се е случвало преди  : При тази приемна част от Магнум се усилва генериран сигнал , получен при доближаването на магнитни метали към приемната бобина и апаратът работи в режим подобен при BFO металотърсачите. Предполагам , че проблемът ти е в предавателната верига.Ако си направил намотките с екран от фолио , внимавай фолията на двете намотки да не са в контакт . Там където се пресичат , да са изолирани с изолационна лента. Аз купих същата платка и я налепих преди седмица. Тествах я със сонда от друг Адмирал , правен преди. Работи си . Днес навивах бобини за нова сонда , за новата платка. Другия уикенд ако съм свободен , ще я пробвам и залея със смола.
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: kaloqn1415 в Март 25, 2018, 09:40:00 pm
Екранирани са и мойте са с изолационна лента пробвах с обръщане пак е същото колко волта трябва да е на
Lm 339 при мен е 9,4в както и на lm 324 пак е 9,4 волта
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: Mehmed Kurusiulejman в Март 25, 2018, 10:09:10 pm
Екранирани са и мойте са с изолационна лента пробвах с обръщане пак е същото колко волта трябва да е на
Lm 339 при мен е 9,4в както и на lm 324 пак е 9,4 волта
Виж провери си магнумското захранване. Там има един ценер , който при 18 волта захранване трябва да е за 5,6 волта , а при захранване 12 волта е редно да е 5,1 волта , защото при падането на напрежението на батерията , схемата е нестабилна. Аз бях сложил за 9,1 волта по погрешка и не заработи. ,сетне взех лупата и внимателно търсих сред чарковете ценер за 5,1 волта но не открих. Намерих за 6,2 волта и с него работи. Значи , да се върнем на думата : Ако си сложил в захранването ценер 5,6 волта , на изхода на захранването  трябва да получиш 11,2 волта . Като между минуса и средна точка трябва да е 5,6 волта и между средна точка и плюса - също 5,6 волта. Аз запоих вместо ис 1458 , лм 358 . Работи и с него. Захранващите напрежения на ис , за които споменаваш зависи от съпротивленията , които ги има на платката и през които минава плюса на интегралните схеми. Направи като мен : вземи лупата и си разгледай платката , за да видиш къде ти е грешката.
 
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: kaloqn1415 в Март 26, 2018, 08:41:14 am
5,1 волта е ценера аз съм с 1458 на ценера 5,1 напражението е 4.6 волта при зхранване на батерията 12,4 волта
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: vikimz в Март 26, 2018, 10:16:37 am
Колега ако имаш осцилоскоп вкл. и гледай блок по блок и ще видиш къде е проблема. Без осцилоскоп и да я подкараш платката ще работи някакво ама не и както трябва. Като за начало инвестирай малко в техника а след това започни да съживяваш платки. Поздрави и дано не ме разбереш погрешно :).
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: kaloqn1415 в Март 26, 2018, 06:37:43 pm
Колега ако имаш осцилоскоп вкл. и гледай блок по блок и ще видиш къде е проблема. Без осцилоскоп и да я подкараш платката ще работи някакво ама не и както трябва. Като за начало инвестирай малко в техника а след това започни да съживяваш платки. Поздрави и дано не ме разбереш погрешно :).
Напълно си прав колега гледам едни осцилоскопи за по 70 лева незнам дали са качествени
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: Mehmed Kurusiulejman в Март 27, 2018, 01:26:11 am
5,1 волта е ценера аз съм с 1458 на ценера 5,1 напражението е 4.6 волта при зхранване на батерията 12,4 волта
Запои цокъл на мястото на ис1458 и пробвай с друга ис . При ценер 5,6 волта Напрежението на изхода ще трябва да бъде 11,2 волта .
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: pantera в Март 27, 2018, 07:18:49 pm
Колегите са прави - с осцилоскоп схемата се "претръсква" и "оживява" за минути...
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: c2h5oh в Март 28, 2018, 10:28:38 pm
Колега .. ако не се справяш ми я прати да ти я съживя.. (безплатно) но еконта си е твоя грижа.. Пиши на лични ако решиш......
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: Русин Русинов в Юли 25, 2020, 09:03:31 pm
Здравейте колеги трябва ми съветза един адмирал.
Проблема е че не реагира на цветен метал на черно е перфектен, клещите ги лови на 70см пирон го лови на 25 см ферита го изчиства пробвах  две сонди едната 32 DD
и 28DD  същата работа черното го лови на цветно не реагира  кондензаторите са в бобините за това си направих една сонда не залята 28DD с параметри ТХ 45 навивки 0.5 и РХ 145 навивки 0,25 поиграх си с различни кондензатори пак същото направи ми впечатление че махам предавателната намотка и остава само приемната и детектора пак си свирка на черно, пак си лови клещите на 70 см
Моля дайте ми някаква насока от къде може да е проблема
Здравейте аз имам същата платка налепих и елементите и имам същия проблем вие решихте ли вашият ако искате споделете.
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: Русин Русинов в Юли 26, 2020, 12:23:49 pm
Това е платката
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: Русин Русинов в Юли 26, 2020, 02:49:49 pm
Това е платката
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: c2h5oh в Юли 26, 2020, 04:57:41 pm
Вижда се на платката кондензатор червен голям , и предполагам е 680 нано .. Махни го и пак пробвай .. Ако се оправи проблема го сложи пико а не нано...
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: Русин Русинов в Юли 27, 2020, 05:25:22 pm
P
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: Русин Русинов в Юли 27, 2020, 05:34:03 pm
P
големия е 680пф.платката тръгна с малко добавки няма dis.но лови всички метали 1лв.на 35см капачка от буркан 800мл. На 70см. Въздушен тест с антена от сафарито.
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: algan в Юли 28, 2020, 08:47:17 am
големия е 680пф.
Колега снимай го от близко кондензатора и на мен ми се струва ,че не е пикофарад  аз лично не съм виждал на ВИМА такъв голям кондензатор  и с такава малка стойност
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: ZTDMP в Юли 28, 2020, 11:29:31 pm
Колега снимай го от близко кондензатора и на мен ми се струва ,че не е пикофарад  аз лично не съм виждал на ВИМА такъв голям кондензатор  и с такава малка стойност
http://www.elimex.bg/product/125005/c680pf-1600v-wima-fkp1-10.html (http://www.elimex.bg/product/125005/c680pf-1600v-wima-fkp1-10.html)
(http://www.elimex.bg/userfiles/productimages/product_114147.jpg)
Титла: Re: Адмирал платка
Публикувано от: algan в Юли 29, 2020, 01:49:04 pm
Благодаря колега.
Сякаш вчера беше времето когато публикува схемата на "далавер импекс" и винаги си помагал с подробни съвети.
С пожелание за много здраве и късмет.