Форум Металдетектинг - дискусии, схеми, информация

Практика => Търсене на самородно злато => Темата е започната от: deso в Февруари 10, 2014, 09:28:17 pm

Титла: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: deso в Февруари 10, 2014, 09:28:17 pm
Слабо позната тема ни  е търсенето на самородно злато .Още по-голяма мъгла ни е намирането му с металотърсачи  .Като ,че ли съществува едно общо прието мнение ,че търсенето на самородно злато е едва ли не запазена територия само за ПИ апаратите и VLF-ките не са способни да намират златинки .Друг топик е ,че златото винаги се намира в адски минерализирани райони.Същото го мислех и аз .Оказва се ,че не е задължително почвата да е свръх минерализирана за да съдържа и злато в натуралният си вид .Ровя  напоследък тая тема и ми става все по-интересна .Вчера пробвах един склон ,без успех  ::) .Всъщност пробвам го вече  за втори път  , тоя път с  Текнетикс Т2 с  малката 6 инчова антена . Не е за вярване дреболите който е способен да намира тоя апарата .Без съмнение  Ф75 ще върши същата работа.
 Това ще са някакви микроскопични сачми ,по-малки от оризови зърна .
На везната съм ги сложил заедно ,понеже едно по едно теглилката не ги усеща .

Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: deso в Февруари 12, 2014, 12:11:38 am
Търсенето на саморотки изисква известен опит от страна на оператора .Често пъти почвите богати на самородно злато,съдържат и други минерали .В такива  условия на променлива минерализация  боравенето с грунда е фондаментално за постигане на резултати .Трябва да отбележа,че оня ден за първи път истински оцених какво удобство е полу-автоматичното грундиране .С едно просто бутане на спусъка и две припомпвания , имаме наново  прецизно настроен баланса на земята .Отделно, наличието на камъни на свой ред също минерализирани, разнообразяват картинката допълнително  .В зависимост от настройката на грунда ,сигнала от  такива камъни лесно може да ни подведе ,понеже по звук не се различава особено от който и да е друг  дребен сигнал .За изненада пинпоинтера се оказва надежден начин за разпознаването им  .Ако ,при приближаване към метал с включен пипоинтер сигнала  от апарата се усилва ,минавайки над такъв камък се получава обратния ефект .Сигнала заглъхва ... или въобще липсва .Пробвах го тоя номер с различни камъни и до сега работи безотказно .
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: NUCO в Март 01, 2014, 11:36:10 pm
http://www.tekneticst2.com/tekfiles/Dave'sGoldbook-printer.pdf
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: deso в Март 02, 2014, 01:14:18 am
Нарекъл съм един баир за златоносен . :)По всичко личи ,че злато там не вирее ... ама така съм го потпънъл  на копане ,че от зор ще, не ще злато трябва да пуща .
Последния път там ,пак взех да  вадя от уния   съчми .Като събрах една дузина от тях ,си викам минавам на дискриминация .С идеята ,че на режим диск. такива дреболи  няма да досаждат толкова .Нищо подобно ,продължиш със съчмите и ако кажа ,че се чуват още по-добре ,няма да сгреша много.На един тон и дискриминацията  намалена до край ,с малката антена теа микроскопичните зрънца ги обрах до последното .
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: deso в Март 02, 2014, 05:27:33 pm
 NUCO , тая златинка дето си я показал в другата тема,види ми се  ръбеста .Ще ми се ,че не се е търкаляла много.Ако не си стъпил върху нея ,жилата не трябва  да е далече .Интересно е на какво разстояние и в каква посока ще излязат следващите зрънца злато .
 
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: NUCO в Март 02, 2014, 09:20:19 pm
Deso в търсенето на злато с детектор съм апсолютен аматьор ,запалих се покрай вас и като разбрах ,че и с VLF ще станат работите и ,че района е златоносен реших да пробвам.От 2-3 седмици чета и проучвам,но за съжаление хич нямам време да ходя.Тепърва ше почвам да разчитам знаците на природата и други особености,но щом казваш че съм близо до жилата явно ще трабва да поразровя малко с кирката предполагам.Златинката е доста ръбата и май не се е търкаляла изобщо а старите златни мини са от долу на голяма дълбочина.Ако имаш и други жокери казвай ще черпя.Надявам се да не ми е първата и последа самородка .Поздрави и успех с твоя баир.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: deso в Март 03, 2014, 01:18:36 am
  Аматьори сме , абсолютни . :) Въпреки ,че ти разписа първото попадение и вече  минаваш за  напреднал в материята .
 Изглежда златото се намира в различни форми .Примерно  твоята златинка прилича на  къс злато ,чист от всякакви примеси. Докато някъде гледах , снимка на парче скала от кварц и злато много умешани  ??? .Теа неща ще са от значение и сигурно носят информация за вида и  произхода на находището . Остава да видим как да  разчитаме  жокерите, както им викаш ,че да стигаме по-лесно до  скъпоцения  метал .
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: deso в Март 12, 2014, 09:34:18 pm
http://www.pueblos-espana.org/fotos_originales/6/4/6/00853646.jpg
  Лас Медулас  ,Испания /на снимката горе/  е една от големите златни мини на античността.По-рано ,по-различен повод съм попадал на снимки на тая мина и ми е останал спомена за червения цвят на терена.
 Района който пробвам на долната снимка е с некаква особена почва .На места е  с подобен  червен цвят,което ми даваше  надежда ,че може и да ме огрее ... да го има и при мене .
(http://media.snimka.bg/s1/3268/032780871-big.jpg?r=0) (http://deso11.snimka.bg/hobby/t2-ltd.719599.32780871)
 
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Ceco_ в Март 13, 2014, 07:54:26 pm
Детектор на каква честота е най добър за самородки ?
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: NUCO в Март 13, 2014, 09:11:54 pm
Детектор на каква честота е най добър за самородки ?
Ами колкото по-висока е чистотата е по-добре,защото ще хваща и най-малките парченца.При Голд бъг е 19клх.при Голд бъг-2 който е абсолютен фаворит при търсенето на злато е 71клх.Но и с чистота  от 8клх пак се намират стига да са по-големки самородките.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Ceco_ в Март 13, 2014, 09:33:31 pm
Чудех се със Сигнум на  14 кх дали може да се търси за това попитах .Знае ли човек къде ще бъде утре и какво ще му се наложи да търси .
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: NUCO в Март 13, 2014, 09:41:22 pm
Чудех се със Сигнум на  14 кх дали може да се търси за това попитах .Знае ли човек къде ще бъде утре и какво ще му се наложи да търси .
Ще стане и със Сигнума стига да имаш по-малка сонда.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: deso в Март 13, 2014, 09:42:33 pm
Не беше толко одавна... поръчах на един наш майстор да пробва да ми вдигне честотата на апарaта . И ми отговори с въпроса ,,Що ми е запотребва ло ,да го карам да прави такова нещо?“  В крайна сметка надмина себе си ,взе ,че ми направи апарат с 2 честоти 7 и 14 .  ;)
 В онова време за честоти никой нищо не споменаваше.После  бума на ХР ,отвори приказка за  високата честота и тая тема взе да набира  и да набира скорост...Толкова ,че в момента и се отдава прекалено много внимание .
 Имам един Whites MXT ,работи на 14  kHz и ако го сравнявам Fisher Gold Bug  Pro работещ на по-високата честота от  19 kHz  и еднакви антени ,не бих бил способен да преценя кой е по-чувствителен .И  да  има някаква разлика ,тя ще от разликата в апаратите и не от честотите .Руските АКА ,го разбиха тоя мит ,работейки и на 7 kHz ,след тях не остават нищо.
 За  да се осети  някаква разлика ,трябва да се иде на наистина висока честота .Професионалните апарати -Whites GMT има работна честота 48 kHz ,Fisher Gold Bug 2- работи на  71 kHz. За тях казват ,че детектират прашинки злато  .
 Пък кой е най -удачния апарат  и честота за злато ,тепърва ще го установява ме  ? Последния  път се кюоравих с един Текнетикс Т2 /14 kHz/ ...Ако  с горните два апарата се вадят още  по-големи ситнори,аз се предавам .Със сигурност  ,не бих имал нужното търпение .
 Пиша го това последното и се усещам ,че не си вервам .Въпреки всичко ма  гложе и тях да  пробвам . ;D
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Ceco_ в Март 13, 2014, 10:16:30 pm
Някога работех с един гаражен  Магнум с който събирах всички оловни сачмички след ловджийте. Не му знам честотата . След това минах на по модерни гаражни и на фабрични но сачми намирам много рядко . Ловците не са намалели ,напротив остава да мисля , че първият ми Магнум е бил най добър . :o
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: vvarbanov в Март 13, 2014, 10:23:26 pm
С гъдулката която работи на 12 - 18 килохерца се откриват по един грам самородно злато.Намирал съм и няколко по дребни монети (хемиоболи) на аполония по 0,2гр.Те са големи колкото главичката на кибритена клечка.А веднъж попаднах на плитко тракийско погребение с трупоизгаряне ,където ясно си личеше червената горяла пръст на погребалната яма.Намираха се златни късчета колкото барута на кибритена клечка.Ако го изтърве човек ,повторното намиране е трудно.То и аз намерих само няколко парченца и се отказах..Предполагам че правейки златото на толкова малки късчета и разхвърляйки го в ямата,траките са предпазвали погребението от ограбване.Не знам дали този тракийски номер е известен на археолозите ,защото той може да се установи само с металотърсач .  8)
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: deultum в Март 14, 2014, 06:52:31 am
Руските АКА ,го разбиха тоя мит ,работейки и на 7 kHz ,след тях не остават нищо.

Колега тука нещо ги прехвали руските апарати , на събора в Бургас руснаците се чудеха каква е тая почва че не им работят апаратите !
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: borisla123 в Март 14, 2014, 07:18:56 pm
За самородно злато не знам как са ,оба4е виждам какво правят на тестовете в сравнение с някои прехвалени марки. Най- вероятно с малката антена акато ще заси4а и пар4енцата самородно злато.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: mario321 в Март 15, 2014, 09:37:43 am
Е те тези тестове добре ама ги правят все на леки почви  ???
Що не ги направят на почви с грунд 82-86 па да се види тогава  ;D
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: NUCO в Март 15, 2014, 06:49:32 pm
Ето го и на моя Голд Бъг сефтето, :)
 :) :)
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Mikron в Март 15, 2014, 09:24:53 pm
Е те тези тестове добре ама ги правят все на леки почви  ???
Що не ги направят на почви с грунд 82-86 па да се види тогава  ;D
Защо така мислиш? Правени са тестове на всякакви почви.
Ето един тест на SDF - двучестотния апарат на АКА, в Крайморие:
(http://www.prikachi.com/images/700/6546700z.jpg)
Там където всички апарати издъхват, за тоя модел на АКА тамошната почва е като прозрачна. Каквото е във въздуха, такова и в земята, без никаква разлика. Работи на 3kHz и на 12kHz едновременно.
Надавам се до тазгодишния събор да е пуснат серийно и да могат всички да го видят.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: deso в Март 16, 2014, 11:35:44 am
Ето го и на моя Голд Бъг сефтето, :)
 :) :)

 Ново оборудване и още злато ... ;D ;D ;D . Е па...толкова удоволствие на куп не дава никое друго хоби .
 Новата самородка трябва да означава ,че първата не е била случайна и потвърждава ,че си на правилното място .
 Сефката от Ф5 си я пази ,работи и на Голд Буга.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: deso в Март 23, 2014, 03:43:39 pm
Отдаван се оглеждах за нещо подобно ,че да си помагам за ваденето на най-дребните сигнали .Обикновено малките лопатки са все метални .Днес на един пазар попаднах на тази ,долу от снимката .От хубав ,здрав материал е и дори ще  става за копане ,ако е още влажна почвата.
 Има си и мерки за дълбочина в сантиметри и инчове  ;).
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Bai Did в Април 02, 2014, 12:21:36 pm
С гъдулката която работи на 12 - 18 килохерца се откриват по един грам самородно злато.Намирал съм и няколко по дребни монети (хемиоболи) на аполония по 0,2гр.Те са големи колкото главичката на кибритена клечка.А веднъж попаднах на плитко тракийско погребение с трупоизгаряне ,където ясно си личеше червената горяла пръст на погребалната яма.Намираха се златни късчета колкото барута на кибритена клечка.Ако го изтърве човек ,повторното намиране е трудно.То и аз намерих само няколко парченца и се отказах..Предполагам че правейки златото на толкова малки късчета и разхвърляйки го в ямата,траките са предпазвали погребението от ограбване.Не знам дали този тракийски номер е известен на археолозите ,защото той може да се установи само с металотърсач .  8)
Може би си попаднал на остатъци от златен накит, унищожен след изгарянето.Инъче съм съгласен, че археолозите изпускат разни дреболийки.Когато бях на разкопки през 2007 година на Трапезица, ръководителят ми ме пусна да преслушам с машина изхвърлената пръст от разкопките.Само в горният и слой намерих над 60 монети, сребърен пръстен и едната страна на кръст енколпион.Тъй като пръста беше тонове и се сипеше надолу по склона, само може да се гадае какво още е заровено.Пак на сьщото място ме пуснаха да претърся уж разчистено болярско жилище, подът беше направо върху скалата.В неравните и части имаше останала неизчистена пръст, в която открих разпилени на площ около квадратен метър 17 сребърни гроша, осталата част от съкровището беше изрината от археолозите, които не ползваха металотърсачи поради някакви си техни предрасъдъци.
Относно темата за търсенето на самородно злато си мисля, че няма никакъв проблем златинка или по голяма люспа да бъде открита с VLF апарат, защото с моя съм откривал изключителни дреболийки.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: vvarbanov в Април 02, 2014, 05:29:12 pm
Не знам как трябва да изглеждат стопените части на златни предмети.Дали не трябва да са с различна големина?Еднаквата големина на парченцата които намерих(друг търсач събра доста повече в кибритена кутийка) ме накараха да предположа че нарочно са направени такива.Сега ми хрумна  че може да са били стопена позлата от предмет.В тоя район на няколко стотин метра бях намерил стопена златна бучка в която се виждаха части от друг метал.Занесох я на златар който я стопи и отстрани механично боклуците ,та остана 12 грама.Чак сега се сещам за нея ,милиционерите през 1986 г при обиска ми я опънаха с други златни монети.Като не ползват металотърсачи при разкопки ,археолозите в зависимост от големината на предметите изпускат около 50% от тях.Търсил съм на находка където те са пресявали пръста и бяха намерили 200 бр. денари и антониани.След години аз намерих още толкова монети на това място.Като на 5-7 метра имаше втора находка от 650 антониана и денара и тя ударена и разпиляна от трактора като първата.В Плиска изхвърлиха по голямата част от находка солиди ,а в русенско републики.Търсачи са ми разправяли как са намирали в изхвърлената от разкопки пръст статуетки ,цели стъклени чаши и глинени лампи.Представям си колко нещо е останало в потопения Севтополис.Там бронзовите предмети и монети са умрели вече , сребърните са още топли ,но на златните не им пречи, те си дишат спокойно под водата.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: borisla123 в Април 02, 2014, 10:43:14 pm
Колега Върбанов сребърните предмети прецакват ли се като са под вода.  Дали бронзовите неща няма да се запазят ако са се задълбали в тинята. От десет години се говори че ще точат язовира и ще правят разкопки но не ми се вярва.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: borisla123 в Април 02, 2014, 10:46:42 pm
Явно вече са обрани находките. Като слушам какво е било едно време направо съжалявам че не съм се занимавал с такива работи. Аз съм бил келеш още де . Сега ако на излет намерим 6-7 монети се радваме все едно сме открили находка :(
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: vvarbanov в Април 03, 2014, 04:00:20 am
Колега Върбанов сребърните предмети прецакват ли се като са под вода.  Дали бронзовите неща няма да се запазят ако са се задълбали в тинята. От десет години се говори че ще точат язовира и ще правят разкопки но не ми се вярва.
Като паднеше Дунав ходехме да сеем на "Апиария" ,защото нямахме още металотърсачи.При високо ниво водата промива брега и отлага монети,пръстени,геми,статуетки в ивица от пясък,керамика и камъни.Понякога се намираха по тридесет монети в едно сито.Повечето не струваха нищо ,дребни с налепи,корозирали бронзови монети с опадала от водата патина.Сребърните ставаха,златна монета само един приятел намери ,но излизаха пръстени ,телчета и други златни части.Нищо му няма на златото във водата.И на някаква друга река ходих където находка бобчета бяха паднали във водата.Монетите нямаха никаква патина и блестяха като златни.Та първата ми изкара акъла.
Сигурно и сега може да се намери находка или по големи разсипи с монети.Най много съм намирал 200 единични монети за един ден.Но бяхме с един приятел който копаеше.Това са много копки за сам човек ,то има и олова,боклуци ,хубаво че някои работи бяха отгоре.От гръцките монети съм намирал четири находки за един ден.Малки кесийки от 25 тетрадрахми и драхми,4 иструса,12тетрадрахми и 3 пак тетрадрахми.Терена беше скоро терасиран и сигурно щях да намеря повече ако копая ,но имаше достатъчно отгоре и само търсех.След години минах на това място и видях че някои са намерили още една находка.На един склон варненско попаднах на място 30 на 10 метра с петнадесетина малки находки от 5 -50 броя.Пак гърции, диоболи,тетраоболи,иструси,бобчета,тетрадрахми и драхми.От римските съм намирал до 3 находки за един ден ,денари и антониани.Аз май съм писал за този случай във с.Вировско.В с.Димча бях попаднал на 2 000 денара ,но съм намирал и няколко пъти по големи находки.В Дели ормана по някои селища се намираха по 10 денара и 10 колонии всеки ден.Тия неща ми ги инкриминираха през 1986 година.Абе имаше монети ,някои работи съм забравил и може да не са съвсем тъй ,но в общи линии... :D
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Pontos в Април 03, 2014, 03:00:49 pm
Защо така мислиш? Правени са тестове на всякакви почви.
Ето един тест на SDF - двучестотния апарат на АКА, в Крайморие:
(http://www.prikachi.com/images/700/6546700z.jpg)
Там където всички апарати издъхват, за тоя модел на АКА тамошната почва е като прозрачна. Каквото е във въздуха, такова и в земята, без никаква разлика. Работи на 3kHz и на 12kHz едновременно.
Надавам се до тазгодишния събор да е пуснат серийно и да могат всички да го видят.

 Уважавам всяко мнение и коментари, но при условие, че присъствах две поредни години на въпросният събор, не мога да се съглася напълно с написаното....! Първата година беше нещо като премиера за "братушките" и си заминаха с твърдото обещани да направят точно такъв апарат, като за точно такава почва..., като разбира се на следващият събор показаха, че са изпълнили обещанието си, но явно до колкото им се отдава - поне до сега.... наистина апарата показва много - добри качества, но с нищо не превъзхожда някои от по известните марки, та камо ли до "прозрачност на почвата", надявам се да сме живи и здрави до следващият събор и наистина видим това което очакваме от въпросният апарат в серийно производство с качество, и на достъпни цени!  Успех!
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: maas7eer в Април 03, 2014, 10:57:57 pm
Защо така мислиш? Правени са тестове на всякакви почви.
Ето един тест на SDF - двучестотния апарат на АКА, в Крайморие:
(http://www.prikachi.com/images/700/6546700z.jpg)
Там където всички апарати издъхват, за тоя модел на АКА тамошната почва е като прозрачна. Каквото е във въздуха, такова и в земята, без никаква разлика. Работи на 3kHz и на 12kHz едновременно.
Надавам се до тазгодишния събор да е пуснат серийно и да могат всички да го видят.    Кога ще е тазгодишния събор
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Pontos в Април 04, 2014, 10:21:41 am
Предполагам, че ще е в началото на септември - както обикновено 
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Araman в Юли 21, 2014, 12:33:46 pm
Сребро примесено с мед и олово. Открито с Fisher F2 с 8" сонда сред скали с вулканичен произход.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: deso в Юли 24, 2014, 10:51:57 pm
...Интересно . Предполагам , това е първата и до момента единствена находка . Щом ти е потръгнало на сребро , пожелавам ти да го има в количества  :)  Сигурно си проверявал ... Съществуват ли  сведения за добив на сребро в района ?
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Araman в Юли 25, 2014, 10:07:20 am
Привет,колега deso...предположих,че ще се включиш,което определено ме зарадва!!!  :)
Всъщност това не е точно първата находка...преди повече от 10 години на същото место в близост до тази находка,която съм публикувал,бях намерил едно доста по-голямо парче с видимо същият състав,като това второто. Помня,че го взех ама де съм го прибрал...търсех го наскоро няколко пъти,безуспешно  :( Разликата при откриването на двете късчета (така ще ги нарека) е,че голямото излезе по билото на местността на дълбочина може би около 10-12см в пръст примесена с подобни на естествена баластра камъни с различен размер,докато това това малкото го засякох на около 7-8см в натрупана пръст стигнах,дъното и го отлепих от пода на скалата.Скалите са терасо-образни (благодарение на човешка намеса и ерозията) ,но са с вулканичен произход и са по склона на билото.
Сведения за съществуване наличие на каквито и да е руди и други подобни в този район и регион като цяло няма...поне не и по-скорошни такива. Води се беден откъм подобни природни богатства и в същото време е нещо,като "бяло петно"...неизследвана добре територия,според запознати...
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Araman в Юли 25, 2014, 10:29:59 am
...та да продължа  ;D Обаче въпреки твърденията,че районът е беден на руди и благородни метали (самородни),няколко неща ме накараха да му обърна внимание. Първото е много добрата концентрация на парченца пирит,които се намират в деренцето под склона. Второто е една вече позабравена легенда или по-скоро предание,че в една река в близост до това место старите,древните хора са промивали (добивали) злато в руслото и. И третото,което за мен е по-важно е,че през 186...и някоя си година,немски или австрийски инженер-геолог (не му помня името) нает да извърши теренно обследване във връзка с друго,та той посещава находящи се на около 8км от това место пещери,които са били местна забележителност. Когато отива там той забелязва,че освен,че са служили за обитаване  от древни времена от хората също така и  са разширявани и задълбавани допълнително по-изкуствен начин. Тогава изказва негова хипотеза,че вероятно това са златни мини,които са били обработвани в  дълбока древност (може би от траки или други преди тях). И ако това е вярно и има злато нейде навътре из скалите...аз се отказвам,не ми се миньорства  ;D
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: kodokan в Юли 25, 2014, 01:00:17 pm
Запалихте ми интереса с тази тема и като излизам на разходки в планината и аз гледам с други очи. Тук е много орудено и в основата всичко е скала, има и такива с вулканичен произход, а сега с тези пороища на места е отмило почвата и в скалите се виждат кварцови жили(ще се постарая скоро да направя и снимки).
 Не съм търсил досега , така че ,ако е възможно дайте съвет как трябва да процедирам . За сонда на металотърсача(F75) предполагам ,че ще е необходима малка 5" и се кара на  All Metal на общо основание ? Или да си направя малка сонда за ПИ апарата? Благодаря предварително.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Araman в Юли 25, 2014, 01:26:15 pm
Аз лично няма как да ти помогна за съжаление,защото тепърва правя опити да проходя в тази област. Надявам се да се включат колегите с опит и практика.
Работя с базовата за детектора ми 8" сонда,защото нямам по-малка. Режимът който ползвам за работа е All Мetals и на забавен ход,като слушам внимателно звукът и следя показанията на дисплея (използвам задължително слушалки). Като цяло съветват да се работи с малки сонди 4"-5",обаче колегата deso има едно много правилно виждане относно 10"-11" сонди и по-дълбоките самородки. Трябва и четене (теоретични познания)...виж ако това,което беше препоръчал колегата NUCO ти свърши някаква работа,аз ползвах гугъл преводач защото не владея английски,но като цяло разбрах основните неща при търсене на самородно злато с метал-детектор: http://www.tekneticst2.com/tekfiles/Dave'sGoldbook-printer.pdf  Поздрави!!!
P.P. При теб поне има кварцови жили и се виждат,а това е добър знак.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: kodokan в Юли 25, 2014, 02:19:48 pm
Малката 5" сонда за F75 е фантастична, имам я от скоро, почти не остъпва по дълбочина на базовата, много по спокоен е апаратът и позволява да се увеличава сенса, позволява да се проверяват труднодостъпни места, което е доста трудно, почти невъзможно с по голямите сонди. Благодаря за книжката, тя май не е цялата, но пак ще свърши някаква работа. Поздрави.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Araman в Юли 25, 2014, 06:11:15 pm
Благодаря за книжката, тя май не е цялата...

Може би ако се разпечата и се подредят страниците ще се получи цялата. По същият начин е представена и из официалната страницата на Fisher Labs. Поздрави!!!
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: kodokan в Юли 25, 2014, 06:53:54 pm
Благодаря, колега. От години не разпечатвам, използвам електронни четци. Както винаги правя, разрових в руските сайтове и си намерих предостатъчно информация. Има и за самородки и метеорити ... всичко. Остава да прочета, систематизирам и осмисля. Споделих и с колега, който излиза от време на време на този  терен, който описах, та той каза,че по някой път апаратът му давал цветен сигнал и не намирал нищо и подминавал, уточнихме и това,че обектът е по малък от малка сачма, защото сачмите ги намираме без проблем.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: NUCO в Юли 25, 2014, 09:47:16 pm
Колега Араман,това където си го намерил аз като го гледам си е самордка,но ти сигурно си го носил на златар ,че да му знаеш състава,иначе тъпай там на това място ще има още.

До колегата Кодокан,търси си на Алл метал като гледаш дисплея пак мисля,че ф- 75 самородките ги даваше около 25-30 на вди и не греши,Абе както ти дава съчми 3мм.така дава и златото с мааалко от горе.На алл метал първо се чуват на звук и след зачистване ако са на дълбоко се показват на дисплея,като веещ звук може да се получи и от неправилен грунд който трябва да се следи постоянно.И по-интересен е кварцът с червени и сиви дамарчета в него от колкото снежно белия,давам ти жокера това,че мястото е орудено е още по-голям жокер.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: kodokan в Юли 25, 2014, 11:25:49 pm
Благодаря, колега NUCO, да си жив и здрав, информацията е безценна !
Когато излизам ще взема и фотоапара ще снимам и ще кача снимки.
Поздрави !
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Araman в Юли 25, 2014, 11:37:59 pm
Благодаря ти за изказаното мнение относно откритото от мен късче,колега NUCO !!! Разчитах на нещо такова...това беше и идеята ми,когато го публикувах,а именно мнения за произходът му. Открих го още през април обаче не бях много сигурен дали е самородка или антична стопилка. Едва наскоро намерих свободно време и го занесах при мой приятел златар. Той отчупи парченце от него,гледа го през лупа,пробва го с киселина,както и го нагря...та обори мнението ми за стопилка. Според него това е естествена сребърна самородка,но с известен примес на  мед и олово,не е претърпявало вторична термална обработка т.е. не било стопилка. Разчитам за потвърждение,че се касае за самородка,а не за както си го наричам "странна стопилка",допълнително и на хора като теб,както и на един много вещ и компетентен в тази област специалист. Обаче не ми остава време от работа да му го занеса.  Надявам се да е скоро. Пък местото ще го натискам обезателно,когато съм по-свободен все пак има пирит,някаква форма на сребро и може би и нещо друго!!! А и това место е открито и слънчево почти през целият ден и не искам с присъствието си точно в този период на годината да прекъсвам "слънчевите бани"  на разните пепелянки,които с мн.често срещани там  ;)
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Kiril62 в Юли 26, 2014, 10:28:26 pm
Запалихте ми интереса с тази тема и като излизам на разходки в планината и аз гледам с други очи. Тук е много орудено и в основата всичко е скала, има и такива с вулканичен произход, а сега с тези пороища на места е отмило почвата и в скалите се виждат кварцови жили(ще се постарая скоро да направя и снимки).
 Не съм търсил досега , така че ,ако е възможно дайте съвет как трябва да процедирам . За сонда на металотърсача(F75) предполагам ,че ще е необходима малка 5" и се кара на  All Metal на общо основание ? Или да си направя малка сонда за ПИ апарата? Благодаря предварително.

Привет,виждам че и това хоби ще те завладее малко по малко.Златоносна ли е реката   проверявай цепки по скалите ако има или на склонове изветрени,голи да няма дървета.Ето като тези мой самородки които ги вадих само с ръчна помпа и легенче по Крумовградско и Ивайловградско ,и то по обхождане само на златоносни реки.С малката сонда всяка от тези самородки ще ги хванеш.Един от признаците че си близко до местоживееното на златото е когато има по камъните  ленти като един пръст или два пръста слети кварц.Тогава вероятноста да намериш големи самородки е голяма.
(http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/opt1406402728o.jpg) (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=opt1406402728o.jpg)
(http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/cqs1406402766d.jpg) (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=cqs1406402766d.jpg)
(http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/viu1406402826q.JPG) (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=viu1406402826q.JPG)
(http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/bfi1406402852y.JPG) (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=bfi1406402852y.JPG)
(http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/opt1406402882z.JPG) (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=opt1406402882z.JPG)
(http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/cqs1406402903b.JPG) (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=cqs1406402903b.JPG)
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: kodokan в Юли 26, 2014, 10:57:38 pm
Да, крастата е голяма и ме завлядява не малко по малко, а с бързи темпове.
И не правим нищо незоконно и пак си упражняваме любимото хоби.
Ето и от теб малко безценна информация и пъзелът лека-полека се сглобява.
Благодаря за всичките ти постове и старанието в популяризирането на новото хоби  ;), темата е страшно интересна и с твоя помощ и на колегите се надявам да я доразвием още. А аз като скитам из планината задължително ще си нося фотоапаратчето в джоба, ще снимам и качвам тук снимките за още ваши компетентни мнения. Поздрави !!!
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: deso в Юли 27, 2014, 03:20:00 am
...та да продължа  ;D Обаче въпреки твърденията,че районът е беден на руди и благородни метали (самородни),няколко неща ме накараха да му обърна внимание. Първото е много добрата концентрация на парченца пирит,които се намират в деренцето под склона. Второто е една вече позабравена легенда или по-скоро предание,че в една река в близост до това место старите,древните хора са промивали (добивали) злато в руслото и. И третото,което за мен е по-важно е,че през 186...и някоя си година,немски или австрийски инженер-геолог (не му помня името) нает да извърши теренно обследване във връзка с друго,та той посещава находящи се на около 8км от това место пещери,които са били местна забележителност. Когато отива там той забелязва,че освен,че са служили за обитаване  от древни времена от хората също така и  са разширявани и задълбавани допълнително по-изкуствен начин. Тогава изказва негова хипотеза,че вероятно това са златни мини,които са били обработвани в  дълбока древност (може би от траки или други преди тях). И ако това е вярно и има злато нейде навътре из скалите...аз се отказвам,не ми се миньорства  ;D

Разглеждах снимки на сребро в естествения му вид . Знаех ,че  при преработването на среброто вторичния отпадък ,/ако мога така да  го нареча  /е оловото . Което непредполагах е ,че и то също като  златото се намира заедно с кварца .  Съществуват ли легенди за промиване на злато в района , значи го има .Трябва да си доволен , според каквото разказваш , района обещава .  Въпрос на време е да разбееш от кой склон се свлича  материала . Когато отидеш следващия път  на мястото за следваща златинка ,си   тананикай оная псен ,,АКО ДО ВСЯКО ДОБРО СЪЩЕСТВО ,ЗАСТАНЕ ОЩЕ ЕДНО...“   ;D ;D ;D

 Отделно от това , много ти се радвам на доверието което влагаш в Фишера Ф2 . Окомплектовал си го с всички антени и го ползваш като истинско 4х4 . Плажове поляни , проспектнг ,очакваме следващото да е ,да го вкараш под вода  . :)

Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: deso в Юли 27, 2014, 03:35:56 am
Споменахте за антените . Стане ли въпрос за търсене на самородно злато,като че ли първото нещо с което  го асоциираме са малки антени . Подкрепям впечатленията на  ,Кодо относно 5 инчовата антена . Наистина се защитава достойно в сравнение с стандартната 11 инчова . Което на свой ред  и имайки на в предвид демонстрираното от Деус с неговите 22 см . ме кара да преосмислям ... И си давам сметка ,че големината на антената не е основен фактор , определящ   дълбочина на един апарат  . Малките антени   имат   едно друго  много важно качество . Имат предимство при засичането на  дребните цели   в сравнение с големи кръгли двойни DD . Малката работна площ  позволява прецизно засичане  и на най-ситните сигнали с   яснен и отчетлив звук . Докато голямата кръгла антена същия сигнал би го разтеглила ,смотолевила или превърнала единствено в една промяна във фона .
...Но нали знаете,че при детекторите „ две хубави няма“, винаги едно нещо е за сметка на друго ... И тук няма да е по-различно . Големия минус е малкото покритие което предоставят малките антени. За мене тоя недостатък взема превес . За  претърсване на конкретни места  , 5 инчовата  е чудесна антена ,но за общо търсене не мога с нея ,никак не ми се получава...  . Освен това златото не е само дребно и не винаги е на връх земя .Има го и по-едро  и на по-дълбоко .Тъй ,че  компромисния вариант за размер антена се явява  овалната 10 на 5 инча . Нещо като стандартен размер  е за златарска антена  . Почти всички апарати за самородно злато са окомплектовани с нея или близки по размер антени 10 на 6  , 11на 6 ...  Такава антена ни дава покритие  на каквото сме свикнали и със свитата форма се пробва  да се постигнат предимствата на малките антени .
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: kodokan в Юли 28, 2014, 09:50:11 am
Ето и малко снимки от последния ми излет. От години минавам през този терен ,сега с тези пороища са се смъкнали сантиметри почва и резултатът е на снимките.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Araman в Юли 28, 2014, 10:10:30 am
Интересно...става много интересно!!! Чудесни снимки,колега kodokan,поздравления!!! Сега са на ход всички познавачи на тази материя,чакаме с нетърпение вашите мнения-те наистина ще са важни за всички нас,които се интересуваме живо от тази тема,уважаеми колеги!!!
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: kodokan в Юли 28, 2014, 12:36:46 pm
Ето и още снимки:
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Deroni в Юли 28, 2014, 01:24:27 pm
Жълтия цвят в камъните това сега златна руда ли е или какво,или само подсказва че има наличие на такава?
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: kodokan в Юли 28, 2014, 01:35:46 pm
Доколкото прочетох и разбрах самородките са в кварцовите жили, даже руснаците пишат, че ако има самородка  в потоците то тя идва от кварцовите жили ,които по склоновете на потока. Страшно интересно е и все повече се зарибявам.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Kiril62 в Юли 28, 2014, 01:39:52 pm
Жълтия цвят в камъните това сега златна руда ли е или какво,или само подсказва че има наличие на такава?

Жълтия или ръждивя е признак че реката е златоносна,но трябва да се направят проби по коритото на реката или в близост до тях.Трябва и малко четене,нама как да се мине без него. :) Ето малко инфо което съм качил тук....
http://www.forum.zlatoimeteoriti.bg/viewtopic.php?f=8&t=107
http://www.forum.zlatoimeteoriti.bg/viewtopic.php?f=8&t=443
http://www.forum.zlatoimeteoriti.bg/viewtopic.php?f=8&t=575
http://www.forum.zlatoimeteoriti.bg/viewtopic.php?f=8&t=415
http://www.forum.zlatoimeteoriti.bg/viewtopic.php?f=8&t=262
Златото в природата-златно-кварцови жили.
http://www.forum.zlatoimeteoriti.bg/viewtopic.php?f=8&t=358
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: kodokan в Юли 28, 2014, 01:48:11 pm
Имам въпрос - районът в който съм правил снимките има много кварц, магнетит, но река няма. Значи да преслушвам кварцовите жили така ли? Поздрави.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Deroni в Юли 28, 2014, 02:02:32 pm
Да става интересно какво правим ако няма вода,не може цял ден да биеш по канарите с бойни чукове,ако има жила как се отделя тя не знам дали задавам въпроса вярно ако греша поправете ме.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Araman в Юли 28, 2014, 02:32:51 pm
Имам въпрос - районът в който съм правил снимките има много кварц, магнетит, но река няма. Значи да преслушвам кварцовите жили така ли? Поздрави.

Още когато публикува първите снимки,колега kodokan,мислех да ти пиша,но изчаквах мненията на запознати,че аз лично в този случей щях да проверя всички  кварцови жили ЗАДЪЛЖИТЕЛНО или поне тези, които мога да достигна. Дори това да е безмислено и загуба на време-пак щях да го сторя за мое успокоение и никога не се знае,знае ли се...всяко правило си има и изключения.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: zempar в Юли 28, 2014, 03:29:18 pm
Имам въпрос - районът в който съм правил снимките има много кварц, магнетит, но река няма. Значи да преслушвам кварцовите жили така ли? Поздрави.
Вземаш един детектор за самородки и тръгваш да мяташ. Ако в реките златото като по-тежко се утаява и е на по-дълбоко от останалия баласт, то на открито, като поляни баири и разни там други самородките остават на повърхноста. Вятъра и дъждовете отмиват и издухват с времето пясък, почва и там каквото го заобикаля, затова се намират много самородки на плитко.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: kodokan в Юли 28, 2014, 08:31:19 pm
Преди години  в този район ми даде много хубав цветен сигнал в един от тези сините камъни. Минах го тогава с няколко апарата и сигнала си го даваше вътре в камъка, ама много тежък не мога да мъкна. И пак преди време на един поток в подобна монолитна скала пак ми даде хубав сигнал, но какво мога да направя с една войнишка лопатка.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: stan960 в Юли 28, 2014, 09:50:23 pm
Имам въпрос - районът в който съм правил снимките има много кварц, магнетит, но река няма. Значи да преслушвам кварцовите жили така ли? Поздрави.
-Е, знаеш че не е задължително да има река сега или от преди 100 или 1000г. -Може да е било там река или воден басейн преди милион години което естествено включва възможноста, да................................... ;)
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: danail в Август 09, 2014, 08:42:58 pm
  Я аз да питам, с PI  апарат могат ли да се търсят златинки? знам че няма дискриминация и т.н. но като се рових по руските форуми видях че правят търсещи бобини като еднослойна номотка върху CD. При положение че претърсваш нанос и ти изписка не вярвам да е проблем да го прекараш през коритото.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Зерго в Август 10, 2014, 01:06:06 am
  Я аз да питам, с PI  апарат могат ли да се търсят златинки?

Този тип апарати са точно за търсене на самородно злато, понеже по принцип самородното злато се открива на терени с висока оруденост и на такива терени само пулс-индукцията може да се справя.

Засега само апаратите от серията GPX на Майнлаб са се доказали като надеждни и ефикасни апарати, но пък цената им е такава, че може да си го позволиш, само ако си сигурен, че ще му избиеш парите, тоест намерил си перспективен златоносен участък.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: mario321 в Август 10, 2014, 08:44:05 pm
Търсенето на самордки си е наистина зарибяващо, но за жалост реките и деретата са ни много замърсени, пълни с капачки телчета и какво ли не, а ако бяха чисти ще ше да е доста добре по златоносните ни реки, но пак преди милиони години водата на доста места е била много силна и тези склонове и тепета които са с кръгли камъни и най вече кварцови камъни, са точно тогава струпани, а там е много малко замърсено и става за търсене, а такива повърхностни кварцови жили които е снимал Кодокан е там е точно голямата мряна, там може се намерят по яки парченца, но цаката е да се намери в интер.. информация за зла.. райони и тогава да се търси иначе разходката сред природата е също приятна .
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: kodokan в Август 11, 2014, 05:40:06 pm
  Я аз да питам, с PI  апарат могат ли да се търсят златинки? знам че няма дискриминация и т.н. но като се рових по руските форуми видях че правят търсещи бобини като еднослойна номотка върху CD. При положение че претърсваш нанос и ти изписка не вярвам да е проблем да го прекараш през коритото.

И аз си мисля, че за претърсване на кварцови жили в скалите - като тези които съм снимал някакъв ПИ с такава сондичка е най удачния вариант.
Скалите са много орудени и може би точно ПИ ще се справи по добре.
Колега дай някакъв линк или ми напиши в кой руски форум да разровя. Може и на лични. Поздрави.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: deso в Август 11, 2014, 08:28:49 pm
    Много ме съмнява ,ПИ от тип „направи си сам“  да има нужната чувствителност за златинки под грам . Пък , ако ще и с малка антена да е  . Това което съществува до момента е правено с единствена идея - дълбочина и за златинки ще е безполезно . За дребни сигнали ми се  ще ,че ще е  нужна преработка на теа  схеми с акцент ,  чувствителност към най-дребното .
 Майстори и  производители  които не са се  преориентирали все още  , ще рече  ,  че имат слаба Чувствителност към пазара  ;) .
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: borisla123 в Август 11, 2014, 09:29:47 pm
Да вземат наще майстори да правят копия на DPX та да можем и ние да си вземем добра пулс машина. :)
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: kodokan в Август 11, 2014, 11:50:00 pm
   ... Много ме съмнява ПИ от тип „направи си сам“  да има нужната чувствителност за златинки под грам ....

 Нямам в предвид под грам. И нямам в предвид търсене по речни корита. Доколкото разбрах в тези кварцови жили в скалите има вероятност да има самородки по голями от грам. Дискриминация според мен не е нужна, всяка индикация за метал би била интересна.

P.S. В руските форуми има сериозни металдетектори от тип „направи си сам“ - КРОТ-М, Танго, Квазар - с дисплей и микроконтролер. Предполагам ,че и ПИ апаратите им ще са на ниво.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: deso в Август 12, 2014, 03:03:48 am
За да бъдат наистина на ниво  , трябва да имат зададено конкретно предназначение и съответно характеристики обслужващи съответната цел .  Няма начин релик машина успешно да намира и най-дребните самородки .Слагането на една  малка антена няма да е  достатъчно за да превърне апарата в златарски . Пулсаците са по-слабо чувствителни към дребното в сравнение с VLF .До последно ... ,до като го позволява терена бих го мъчил с познатите ни  монетари. И варианта  ПИ , го оставям за последен  .
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: kodokan в Август 12, 2014, 08:29:24 am
Привет, Десо  ;) и благодаря за компетентните отговори.
Не съм търсил самородки и за това и аз и колегата Данаил питаме как е положението с ПИ апаратите. Наистина направата и пригаждането на една малка антена към ПИ не е решение на проблема. Но ако се налучкат характеристиките и се преработи и направи ПИ само за търсене на самородки с малка сондичка и на приемлива цена ще запълни една празна пазарна ниша. Че има някаква вероятност да се направи го доказват примерно GPX-овете. Поздрави !!!
 
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: deso в Август 12, 2014, 11:08:35 pm
Мерси , Кодо .Знаеш ,че имаш моите адмираци .
 Снимките които е качил  Кирил в другата тема са показателни за това което обсъждаме /http://metaldetecting.eu/index.php/topic,3206.msg41258/topicseen.html#new/.
  Ти си мераклия за едро злато  и  едвали имаш на в превит чак такива гюлета като това сниманото .Вероятностна да попаднеш на такава е като да извадиш примерно ... ауреос о знам ли ...Веднъж те покрива късмета и не се знае кога ще е следващия път.
 Аз понеже си имам тежести за дъната въдица се целя в дребосъците  ;D .На другата снимка  преброих 15 самороки /да ме извинява Кирил ,че му броя златото /.С  общо тегло 3,63 ,приблизително излизат по четвърт грам всяка една .За такъв материал VLF-ките са за предпочитане .Пък окажели се ,че не дават да ги доближиш включени до земята поради силна минерализация ,  ще- не ще трябва да се посяга към пулсаците .
 Та говоеики за ПИ ,по горе умишлео не спменах GPX ,понеже му изтъркаха името от споменаване по форумите а в същност информационото затъмнение около него е пълно и апсолютно . Наистина ,що се отнася за търсене на злато в тежки почви ,това е най-универсалния  апарат . Предлага режими на търсене  за всякакви ситуаци .Минерализация ,свръх минерализация,едро,дребно ... Остава оператора  да прецени от какво има нужда .Но ,не и  панацея . Настроен да търси фино злато ,губи дълбочина .И обратното ,търсейки на дълбоко пропуска дребното .
В крайна сметка се връщаме на същото , в тоя занаят две добри няма .
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: vvarbanov в Август 13, 2014, 02:02:22 am
Струва ми се че златото е най добре да се търси там където кварцовите скали са стари и почти разложени.Такива са в Средна гора , станали са почти на пръст и могат да се копаят с кирката.Там близо до Чирпан през осемдесет и някоя година златотърсач беше намерил златен къс тежащ седемдесет и няколко грама.Местността представляваше поляна с наклон към реката.Позабравил съм колко тежка беше почвата, но можеше да се работи с гъдулка.Та близо до голямата самородка на поляната и ние с моя приятел Христо ,намерихме няколко златни парченца по един грам.Май ударихме един табан защото където се намери голям къс има и по дребни които го съпровождат.Видях и няколко колиби на златотърсачи в различен стадий на разруха.Един старец промивал там и добре че била бабата му защото тя видяла един къс от 100 грама който за малко да отиде в чакъла.Друг хитър местен златотърсач ползваше интересна технология за търсене и имаше големи успехи.Тогава нямаше твърде металотърсачи и той обикаляше сухите дерета с чайник с който поливаше вода между цепнатините на камъните.Така златните парченца блесват и се виждат лесно.Тогава и аз се отказах да промивам защото през този сезон май и без това нямаше вода в реката.Пък и веднага ми стана ясно че по лесно ще си намеря някой солид от колкото подобно парче злато.Тогава имаше навсякъде монети и не си струваше да се търси самородно злато. :)
п.п.Сега се сетих че до с.Партизани на "Арковната"  бях намерил златна бучка(стопилка) 12 грама, а по "Батовата" златна клечка 7-8 грама.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Araman в Май 02, 2015, 09:21:36 pm
Колеги,може би не му е тук мястото на това,но тъй като донякъде е свързано с търсенето на самородно злато имам едно питане за разпознаване на един "обект". В един участък при търсене на златни самородки се натъкнах на доста подобни "обекти" болшинството от който са много по-малки от този,който публикувам тук. Този е значително с големи размери позволяващи да настройвам грунд-баланса върху му с 5" сонда при което Голд Бъг-а се грундира на стойности между 79-82,а на скалата за определяне минерализацията на земята (Fe3-O4) се колебае между 6-то и 7-мо деление. Интересува ме,ако може  запознатите с тази материя да ми отговорят какво точно е това-магнетит,"гореща скала" ? Благодаря предварително на отзовалите се !!! Поздрави !!!
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: deultum в Май 02, 2015, 09:35:09 pm
на мен ми прилича на шлака
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Araman в Май 02, 2015, 09:44:51 pm
на мен ми прилича на шлака

И на мен ми заприлича на шлака в първият момент,но ги има на това место както в пръста,така и в скалите...едни и същи са.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: borisla123 в Май 02, 2015, 10:14:54 pm
И при мен от време на време излизат подобни парчета. За голимината си са доста леки тези които съм намирал.Най-вероятно е шлака.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: gyulter в Май 02, 2015, 10:51:21 pm
тази шлака лови ли я магнит ... намирал съм такива които я лови магнита , а другите не или много слабо
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Araman в Май 02, 2015, 11:16:02 pm
тази шлака лови ли я магнит ... намирал съм такива които я лови магнита , а другите не или много слабо

Лови я магнита и то доста добре...а на скалата на дисплея ми я отчита на цифрова стойност 40-цвят,макар и в самото началото  на границата между желязо и цвят,но цвят. Интересно ми е обаче защо две от по-малките "шлакички",които засякох и също ги лови магнита,както и видимо са подобни на 99% на тази голямата,защо са впити в скалата,която е от вулканичен произход...все още си стоят в нея и само малка част от тях стърчи отгоре? И взех от скоро да се питам дали това определение за "шлака" не е много общо използвано като значение ?
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: nasko75 в Май 03, 2015, 12:36:00 am
И при мен от време на време излизат подобни парчета. За голимината си са доста леки тези които съм намирал.Най-вероятно е шлака.
И аз съм вадил такива, но пък на дисплея си ги дава чист цвят а иначе е леко като Керамзит  и вътре стои на ситни шупли като   аеро шоколад
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: borisla123 в Май 03, 2015, 09:37:39 am
И моите ги дава чист цвят. Не ги лови магнит. Като ги счупя са както ти обясни.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Araman в Юли 10, 2015, 09:21:50 am
Една интересна алтернатива за всички които проявяват интерес към търсенето на самородно злато,но нямат към момента възможност да си закупят детектор за голд-проспектинг. Оказва се въпреки,че е от ниският клас метал-детектори при това работещ на честота (5.99kHz) която не е препоръчителна за търсене на самородки,както и липсата на важни за този род дейност функции като ръчен грунд-баланс,гейн,треш и т.н.,Фишер Ф2 се справя учудващо добре с базовата си 8" сонда при търсенето на самородно злато!!! :)
https://youtu.be/QPEJ1w8XNiI
https://youtu.be/yhBvhGtnC8E
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Araman в Юли 10, 2015, 09:55:24 am
Преди време работих с този модел на Фишер (Ф2),като го взех основно за плажен детектинг,но го използвах активно за работа и на други почви. Та,още в началото се разрових из разни форуми и в щатските бях попаднал на мнения,където ползватели на Фишер Ф2 споделяха,че го използват също като алтернативен детектор за търсене на самородно злато при това в орудени терени. Това доста ме учуди тогава и въпреки,че в упътването му е намекнато косвено,че е подходящ за откриване на самородно злато,както и афишираното от търговците,че модела се се справя на орудено,аз си останах скептик. По всичко изглежда,че по известна предубеденост(най-вече заради ниският му клас МД и характеристиките му) съм бил в грешка...поне до някъде. Може би силният коз на този детектор е показаното в следващото видео и особено във втората му част,където е демонстрирано как Ф2 се справя успешно с "горещите скали"  за разлика от други метал-детектори включително и такива от средният и висок клас. Не съм запознат технически на какво се дължи това...там на разни филтри или друго,но е факт,че това се получава при него.
https://youtu.be/p-iMNe_HUYI
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Araman в Юли 10, 2015, 10:06:28 am
Най-подходяща сонда за този,алтернативен за търсене на самородно злато,метал детектор се явява 4" Sniper Coil. За съжаление обаче има известна трудност при закупуването на тази сонда в БГ,тъй като нашите търговци не я предлагат като допълнителна опция,която може да бъде закупена в комплект към детектора или отделно. (поне аз не съм виждал из сайтовете им).  :(
Още едно видео представящо Фишер Ф2,като подходящ за търсене на самородно злато с 4" Sniper Coil.
https://youtu.be/kK0GFFVcJ-w
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: mihail651 в Юли 16, 2015, 05:13:37 pm
Здравейте,нов съм във форума и темата ми е много интересна :)
Виждам,че няма много снимки и реших да се включа с няколко...
VLF апаратите понякога работят добре,знам го от опит,и малко късмет трябва де...
Красавеца го снимах с телефона,но пак добре се вижда как и къде се е образувало златото,може да послужи за нагледен материал :)
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: zempar в Юли 16, 2015, 06:27:09 pm
Браво, красива буца, ако не е тайна с какъв апарат я изкара.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: mihail651 в Юли 16, 2015, 07:39:21 pm
NRG 110,но то и всеки друг щеше да свърши работа в случая...
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: zempar в Юли 17, 2015, 12:04:49 am
110 доколкото си спомням е на 22кХц и с една малка антена е супер на замърсено а и за голд машина сигурно ще става.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: mihail651 в Юли 17, 2015, 09:36:04 am
Точно така е,аз и за тази цел го купих и за парите си е добра машина
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Araman в Юли 17, 2015, 10:52:48 am
Страхотно попадение и красива самородка,колега mihail651,браво!!! Дай Боже още много такива да откриеш  :) И...добре дошъл сред нас!!!
Колега,ако не е проблем би ли споделил с какви настройки на уреда работеше,когато я откри,както и с каква сонда и на каква дълбочина? Това ще е полезно като информация за всички нам,които се интересуваме от темата и практикуваме търсенето на самородно злато с VLF детектори,както полезно и за колегите работещи с тази марка и модел. Поздрави и още веднъж-Браво!!!
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: mihail651 в Юли 17, 2015, 03:43:25 pm
Ще споделя разбира се,но май ще е най-добре да го снимам,това ще стане в неделя,сега не е при мен...
А конкретно за тази бучка настройките не бяха от заначение,излезе на 2-3 см :)
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Vladislav в Юли 19, 2016, 01:17:07 am
Книгата от първа страница, в удобен за четене на екран вид:
http://www.tekneticst2.com/tekfiles/Dave'sGoldbook-reders.pdf
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Araman в Януари 21, 2017, 01:58:01 pm
Книгата от първа страница, в удобен за четене на екран вид:
http://www.tekneticst2.com/tekfiles/Dave'sGoldbook-reders.pdf

От 2015г. тази книга е налична у нас с адаптиран превод на български език. Много полезно четиво, доволно информативно и разбираемо и бих казал дори задължително за прочитане от всеки, който е решил да се занимава с търсене на самородно злато с VLF металотърсачи.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Araman в Януари 21, 2017, 10:37:07 pm
Колега Мехмед, малки парченца със самородно злато можеш да изкараш и с джобно ножче, отверка, лъжица и др. подобни, както и да изплавиш  с капачка от буркан...та дори с динена кора, но въпросът не е в това. Тази тема е създадена точно за конкретен дял от металдетектинга, а именно търсене на самородно злато с VLF апарати. И съответно тук е прието да се коментира всичко свързано с тази проблематика-теория,практическа работа и насоки,техники и прийоми на търсене, подходящи детектори и сонди, помощна литература, споделен опит и т.н. и т.н.
Така,че нека да проявим нужното уважение към създателят на темата също така и към аудиторията проявяваща интерес към този вид търсене като предоставяме мнения,наблюдения, съвети, въпроси и др. свързани конкретно и точно по самата тема. Благодаря за разбирането. Поздрави !!!
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Лефтер в Декември 16, 2017, 06:09:06 pm
Някой работи ли с Minelab eurecka gold?
Добър ли е за самородки?
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: boss_72 в Декември 16, 2017, 06:34:23 pm
Някой работи ли с Minelab eurecka gold?
Добър ли е за самородки?
Колегата deultum  е работил с този модел http://metaldetecting.eu/index.php?topic=354.0 (http://metaldetecting.eu/index.php?topic=354.0)
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: zempar в Декември 16, 2017, 10:45:47 pm
Някой работи ли с Minelab eurecka gold?
Добър ли е за самородки?
Той за тази цел е създаден.
Титла: Re: Търсене на самородно злато с VLF апарати
Публикувано от: Лефтер в Декември 17, 2017, 05:50:39 pm
Колегата deultum работеше на черния пясък на Бургашкия плаж,там знам че кърти.Обаче някой ползвал ли го е за самородки,примерно 0,5-1.0 грам на колко ги чъва?